Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspelnieuws Week 23

Het EK staat voor de deur, dat wordt wekenlang voetbal kijken in oranje-tenue, versierde straten, volle cafés en… wat? Nederland heeft zich niet geplaatst? In dat geval kunnen we ons beter bezighouden met andere spelletjes, en er ligt genoeg nieuws in de winkel deze week! Wat te denken van een herziene uitgave van Agricola, uitbreidingen voor Tokaido, Ashes, Imperial Assault en het DC Comics Deckbuilding Game. Maar de spotlight staat deze week op een hoog aangeschreven klassieker die na bijna 20 jaar eindelijk officieel in Nederland wordt uitgegeven: For Sale.

For Sale

For sale is een kaartspel over het zo slim mogelijk proberen te kopen van huizen. Iedere ronde biedt iedereen in het geheim een bedrag, waarna de beschikbare huizen verdeeld worden over de bieders. Als hoogste bieder krijg je weliswaar het kostbaarste huis maar als je erachter komt dat het op een na hoogste bod tweemaal zo laag is en maar 1 punt minder oplevert krab je je toch achter je oren. Het is een ogenschijnlijk simpel blufspel dat lekker snel speelt en zich in een paar minuten uit laat leggen.

Kickstarter overzicht door Egg Citizen

Bij deze weer een wekelijks overzicht van de opvallendste kickstarter bord/kaartspel projecten van deze week. Ondanks dat er redelijk wat nieuwe projecten deze week bijgekomen waren, vielen er veel van deze spellen onder het principe "been there, done that". Gebruik maken van concepten die al vele keren de revue gepasseerd zijn. Ik probeer in mijn reviews spellen te selecteren die het net iets anders aan pakken en hoop dat ik daarin ook deze week weer geslaagd ben:


Days of Ire

Aantal spelers:
1 t/m 4
Kickstarter tekst:
Relive the fight of 1956 in this revolutionary 1-4 player game!
Mijn mening:
De mechanieken van dit spel worden vergeleken met die van Pandemic en Twilight Struggle, dat zijn wel spellen waarmee je vergeleken wilt worden. Uiteraard hoeft het toevoegen van mechanieken van bekende spellen nog niet te leiden tot een goed spel, maar het kan een begin zijn.
In het spel speel je in je eentje de Russische troepen die Hongarije binnen vallen of als 1 van de 3 spelers aan de rebellen kant, of je speelt het gezamenlijk tegen de Russische AI, of helemaal in je eentje.
Het spel speelt zich af tijdens de eerste 7 dagen van de Hongaarse revolutie. Als je de Russen speelt probeer je de stad genoeg schade toe te brengen, een belangrijke rebel uit te schakelen of de moraal van de rebellen te verlagen. Lukt dat niet dan winnen de rebellen na dag 7.
Het spelen gaat met actiekaarten en (in het geval van Rusland) met het inzetten van tanks of (in het geval van de rebellen) met het inzetten van rebellenleiders/vechters of het activeren van gebeurtenissen. De spelmechanieken lijken goed in elkaar te zitten en ik vermoed dat het wel even duurt voordat je alles echt door hebt, hoewel het niet moeilijk om te spelen hoeft te zijn.
Het thema lijkt wat zwaar, vooral omdat het op geschiedenis is gebaseerd, maar de vele opties binnen het spel, dat elke keer anders zal spelen, maken dit spel meer dan de moeite waard, al was het maar om de kickstarter pagina wat beter te bestuderen.
Interessante backopties:
49 dollar: Spel + stretchgoals
shipping:
6 dollar
EU-friendly (geen extra invoerbelasting)

Dice of Crowns

Aantal spelers:
2 t/m 6
Kickstarter tekst:
Roll the Dice! Backstab Friends! Seize the Crown! Dice of Crowns is a fast paced blend of luck and strategy, for 2-6 players.
Mijn mening:
Een simpel dobbelsteen spelletje, waarbij je probeert als eerste 3 gouden munten te verzamelen om te winnen. Een gouden munt verdien je door 5 schedels of 3 kronen te rollen. Rol je niet wat je zoekt dan mag je opnieuw rollen, met uitzondering van dolken of scrolls. Dolken leggen een dobbelsteen vast waardoor je hem niet meer kan gebruiken. Scrolls worden aan een tegenstander gegeven. De tegenstander die de dobbelsteen ontvangt heeft hierbij een mogelijkheid een kroon te rollen om te houden. Rolt hij echter een dolk, mag hij die bij een andere speler neerleggen zodat die speler de volgende beurt met 1 dobbelsteen minder rolt. Gooit hij een schedel, dan krijgt de actieve speer de dobbelsteen terug met de schedel. Wordt er daarmee een scroll gerold dan gaat de dobbelsteen gewoon terug naar de actieve speler om nog eens te rollen.
Bij 3 dolken kan de speler niet meer rollen en moet hij de beurt doorgeven aan de volgende speler.
Dat zijn eigenlijk de regels in a nutshell. Er zijn ook nog geavanceerde regels om het spel wat interessanter te maken, zoals het verdienen en gebruiken van fate-tokens die ervoor kunnen zorgen dat je een dobbelsteen opnieuw mag rollen.
Zoals gezegd is het een redelijk simpel spel, hoewel doeltreffend in de interactie met de andere spelers, in een grappig blikken doosje die makkelijk over mee naartoe te nemen is.
Interessante backopties:
10 dollar: Spel + Stretchgoals
shipping:
7 dollar
EU-friendly (geen extra invoerbelasting)

Captains of the Golden Age

Aantal spelers:
2 t/m 4
Kickstarter tekst:
We've created a 0% luck, all skill board game, set in the golden age of trading and piracy. Trade pepper and rule the Trading Company!
Mijn mening:
Laat ik beginnen met 2 dingen. 1. Ondanks wat verkondigd wordt in de kickstarter tekst is dit spel niet geheel onafhankelijk van geluk. Er komt wel degelijk een mate van geluk bij kijken vanwege een paar mechanics maar vanwege punt 2, het spel komt van Nederlandse bodem, vergeven we de valse reclame voor deze ene keer.
Het spel is redelijk simpel qua opzet. Je verzamelt goederen die je kan gebruiken om je boot te upgraden en/of bemanningsleden aan te schaffen of je schaft peper aan, wat je weer om kan zetten in aandelen die ervoor zorgen dat je het spel kan winnen.
Uiteraard ben je geen piraat als je geen piratenstreken kan uithalen. Je kan een andere speler aanvallen om goederen te stelen of het schip te beschadigen. Maar pas op! De kaarten in de hand van de andere speler kunnen zorgen voor een verschuiving in kracht waardoor je uiteindelijk zelf de gebeten hond bent.
Ook kan er een piraat ingezet worden om een eiland te blokkeren zonder medeweten van de andere spelers. Dit wordt pas onthult als het te laat is en de goederen van dat eiland bij de speler terecht komen die de piraat onder zijn controle heeft.
De onderdelen zien er redelijk uit, ik beter heb gezien bij dit soort spellen. De mechanics zijn simpel en het ontbreken van willekeur zal zeker mensen aanspreken. Zelf vind ik het interessant dat er weinig geluk komt kijken bij dit spel, terwijl je mogelijk wel moet inschatten welke kaarten een speler in zijn hand heeft of welk eiland geblokkeerd is.
Interessante backopties:
40 euro: spel + Stretchgoals
shipping:
8 euro
EU-friendly (geen extra invoerbelasting)

------------
Nog een kleine notitie, komende 2 weken zal ik het erg druk hebben en daarom niet in staat zijn zelf de kickstarters langs te gaan om te zoeken naar de pareltjes. Mocht je daarom in deze periode nog mooie projecten tegenkomen, vermeld deze vooral ook op het Kickstarter forum! Zo hoeven andere mensen de goede projecten van de komende weken niet te missen.

Geplaatst door Thomas op 08-06-2016 07:24
Aantal keer bekeken: 1873

Reacties

Door Skull_kid (2509 reacties) op 08-06-2016 13:41
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ik had zelf dit spel nog gevonden, maar gezien ze geen EU-friendly aanbieden, ga ik 'm niet backen. Probleem is dat je in Denemarken maar tot ~€10 mag invoeren van buiten de EU, en die KS biedt geen EU-friendly aan

Erg jammer, want het ziet er wel leuk uit! Dus dan maar wachten op release in de winkel

Edit: Te horen gekregen dat ze verzenden met minder dan €10 op het pakketje, dus in principe kan ik 'm backen. Alleen jammer dat het dan weer €28 moet kosten, inclusief verzendkosten...
Door PepperPoker (69 reacties) op 09-06-2016 12:44
( PM )
Captains of the Golden Age klinkt erg goed!
Door Skull_kid (2509 reacties) op 09-06-2016 15:40
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ik ben niet zo'n fan van de stijl van Golden Age. Het is net iets te amateuristisch als ik de Kickstarter zo zie.
Door Egg citizen (944 reacties) op 09-06-2016 15:44
( PM )
Quote:
Ik ben niet zo'n fan van de stijl van Golden Age. Het is net iets te amateuristisch als ik de Kickstarter zo zie.
... ik ben het daar wel mee eens, maar dacht, wil het Nederlandse bedrijf de voordeel van de twijfel geven en toch even bespreken
Door PepperPoker (69 reacties) op 09-06-2016 16:56
( PM )
Quote:
Ik ben niet zo'n fan van de stijl van Golden Age. Het is net iets te amateuristisch als ik de Kickstarter zo zie.

Eens, en grafisch lijkt het ook wat te simpel. Maar qua spel elementen staat het me wel aan.
Door Fawful (885 reacties) op 09-06-2016 23:49
( PM )
For sale is erg tof, één van mijn favoriete fillers. De nieuwe art ziet er ook erg leuk uit en de prijs is nu een stuk beter te behappen. Dikke aanrader!
Door Skull_kid (2509 reacties) op 10-06-2016 12:28
Rol: Forum Moderator
( PM )
Heb nu de video gekeken van Golden Age en ziet er toch wel leuk uit. Lijkt een beetje op Catan op zee, maar daar zal ik het zeker niet mee mogen vergelijken

Ik denk er nog even over na, want eigenlijk maakt grafische stijl niet heel veel uit, als de gameplay maar goed is!
Door Usurper (132 reacties) op 10-06-2016 13:55
( PM )
For Sale is erg leuk. Ik heb me eens over laten halen om het te spelen en dat was me goed bevallen.