Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

De eerste dag van Spiel

De eerste dag van Spiel zit er op het moment van schrijven al weer op. Door wat pech met de trein hadden Anna en ik (Martijn) de persconferentie gemist, dus daar kunnen we je (helaas) niks over vertellen. We hebben wel al even over de gigantische beurs gewandeld terwijl deze nog in opbouw was. Het formaat van Spiel is lastig onder woorden te brengen. Deze beurs is misschien nog het beste te vergelijken met een gigantische Franse Supermarche, de Nederlandse beurzen lijken hierbij vergeleken meer op een buurtsupermarkt in een achterbuurt van Hoenderloo. Vandaag konden we samen met de andere verzamelde pers al een kijkje nemen bij de nieuwe releases en dat zijn er ook dit jaar weer een hoop. Er kon helaas nog weinig gespeeld worden, maar onze eerste impressies vind je hieronder.

Dized
Iedereen die wel eens een bordspel uit moet leggen weet hoe tijdrovend dat kan zijn. Het is vaak lastig om de regels voor iedereen duidelijk uit te leggen en er zijn vaak uitzonderingen die je over het hoofd ziet. Het voelt soms als een horde die je moet nemen voordat je aan het leuke gedeelte kunt beginnen. De dames en heren van Dized denken er precies zo over en ze hebben daarom een app ontwikkeld die je door het hele proces heen begeleidt. Er staan nu nog maar twee spellen op de app, maar hij is wel volledig gratis te downloaden. Er komen in de nabije toekomst nog meer spellen beschikbaar, dus zeker een app om in de gaten te houden.

Het eerste spel dat we tegen het lijf liepen wat het pop up bordje van Mythe, een push your luck spelletje voor twee tot vijf personen met een geweldige vormgeving. Anna smolt al bijna weg bij de aanblik van de kaarten en ik had ook bijna het geld uit mijn portemonnee getrokken om tot aanschaf over te gaan. Helaas waren we nog te vroeg om te kunnen spelen, maar de de standhouder wist ons al snel een goed beeld te geven van het spel. Eentje om in de gaten te houden.

Bij videogame genres die je goed naar een bordspel kunt vertalen zullen niet veel mensen denken aan een first person shooter en al helemaal niet aan een arena shooter zoals Quake of Unreal Tournament. Toch zijn ze bij Czech Games Edition de uitdaging aangegaan en Adrenaline is het resultaat. In dit spel probeer je om pickups zoals de railrifle of rocketlauncher te verzamelen om je tegenstanders mee aan gort te knallen. Elke keer als iemand geraakt wordt gaat hij door de adrenaline sneller rennen. Als hij of zij daarna naar de 0 levenspunten is geknald verdeel je de punten door te kijken wie de meeste schade heeft gedaan. Dit spel staat hoog op mijn lijstje om te spelen, ik ben benieuwd of dit spel zijn grote potentieel waarmaakt.


Anna:Fields of green is een adaptatie van Among The Stars, maar dan met als thema...boerderijen bouwen. In het spel liggen stapeltjes kaarten zoals veld, vee en gebouwkaarten waarvan iedereen 6 kaarten draft. Je kunt dus zelf bepalen wat andere mensen later kunnen pakken, maar ook wat jij kan pakken. Na het draften ga je de gebouwen bouwen die afhankelijk van wat er naast ze ligt en wat je überhaupt al hebt liggen effectiever zullen zijn. Elk gebouw werkt op een andere manier en zorgt dus op een andere manier voor punten, maar diegene die het efficiëntst boertje speelt, wint het spel.



We vonden het er allebei mooi uitzien, het spel komt o.a. met speciale water en graan vormpjes. Het spel is al via kickstarter uitgebracht waar het een groot succes was en 139.228 dollar heeft opgebracht. Mocht je denken: maar Among The Stars heb ik al, waarom dan deze? Fields of Green heeft geen scorebord, in tegenstelling tot Among The Stars mag je elke ronde zelf bepalen welke kaarten je trekt en dus welke kaarten gedraft kunnen worden, in Among the Stars probeer je te maximizen en in Fields ben je meer bezig met je productie zo efficient mogelijk te krijgen. Benieuwd? Lees dan is de kickstarter page of BGG voor meer informatie!

De prijs voor de meest enthousiaste dame gaat zonder twijfel naar de vertegenwoordigster van Happy Baobab uit Singapore die samen met ons hun nieuwe spellen Fold It en (kun je opzoeken hoe deze heet) speelde. In Fold It krijg je een stuk stof met allemaal verschillende gerechten in je handen. Vervolgens wordt er een kaart omgedraaid met bijvoorbeeld drie gerechtjes erop en is het jouw taak om je stuk stof zo te vouwen dat alleen nog deze gerechten te zien zijn. Simpel is dit absoluut niet, hilarisch wel. Dit mechaniek is zo uniek dat het zeker het spelen waard is, zelfs als je niet van snelheidsspelletjes houdt! Uitgevers zoals deze maken SPIEL zo leuk. Kleine spelletjes met een thema en een twist die je normaal niet zo snel tegenkomt. Wij zijn in ieder geval om



Martijn: Buiten de beurs hebben we onder het genot van Flamkuchen en een ondefinieerbaar merk cola ook al Raise Your Goblets kunnen spelen. Iedere speler krijgt in dit spel een beker waarin de gasten van een koninklijk feest wijn, vergif en tegengif kunnen schenken. Met deze bekers probeer je jouw doelwit uit te schakelen terwijl je het zelf ook nog na kan vertellen. Dit doe je door stiekem drankjes toe te voegen aan de bekers, maar ook door de bekers te verplaatsen en om te ruilen. Het concept van dit spel sprak ons beiden erg aan, maar het spel zelf viel erg tegen omdat je met zes personen te weinig overzicht hebt om nog goede beslissingen te kunnen maken. Het voelde daardoor heel willekeurig aan of je won of verloor. Daardoor viel het spel erg tussen kant en wal, voor een partygame was hij te complex en voor een blufspel was hij te onoverzichtelijk. Probeer hem vooral uit als je de kans krijgt, maar na een keer spelen hadden wij het wel gezien.

Light up Lego
Ook voor de lego fans hebben we goed nieuws. Er was namelijk ook een standhouder aanwezig die oplichtende lego blokjes verkocht. Zij hebben blokjes gemaakt die perfect op de normale lego en duplo aansluiten, maar dan met kleine ledjes erin. De blokjes krijgen hun stroom van een klein generatorblokje dat maar op een punt contact hoeft te maken met de volgende blokjes. Zo zou je bijvoorbeeld een vulkaan kunnen maken met oplichtende lava of een vliegtuig met verlichte cockpit. Zeker voor de lego fans onder ons die graag zelf ontwerpen bouwen biedt dit veel nieuwe mogelijkheden.



We hebben nog maar het topje van de ijsberg kunnen zien vandaag, maar morgen gaan we hopelijk veel spelen. Ik hoop alleen dat onze portemonnees het ook gaan overleven....

Geplaatst door Fawful op 12-10-2016 22:40
Aantal keer bekeken: 1275

Reacties

Door Bos(s) (54 reacties) op 12-10-2016 22:48
( PM )
Leuk, ben benieuwd waar jullie morgenochtend heenrennen om te gaan spelen. Er zijn zoveel onontdekte leuke spellen dat er in elk hoekje van de mega-zalen wel iets te vinden is.
Door Angelus__M (294 reacties) op 16-10-2016 11:12
( PM )
Hoe waren de rest van de dagen? Nog echte must have game die jullie direct besteld hebben?
Door Fawful (885 reacties) op 16-10-2016 19:53
( PM )
Ik ga er maandag even voor zitten zodat ik even rustig wat op papier kan zetten. Anna heeft ook redelijk wat beelden geschoten dus ze was van plan om een filmpje te maken. Ik heb helaas niet alles kunnen spelen dat me interessant leek, maar ik kan wel vast verklappen dat we veel tijd bij Iello hebben doorgebracht (mede doordat we daar maar prijzen bleven winnen :p).