Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Terugblik op Spiel 2016: The Aftermath


Van donderdag 13 oktober tot en met zondag 16 oktober heeft weer vier dagen lang de grootste bordspellenbeurs van Europa (en misschien wel de wereld) plaatsgevonden in Essen. Spiel was ook dit jaar weer een gigantische beurs waarop vele grote en kleine uitgevers hun nieuwste spellen aan het publiek lieten zien. Als je nog nooit op Spiel bent geweest is het lastig om je een voorstelling te maken van het formaat van deze beurs die meerdere voetbalvelden aan oppervlakte beslaat.

Het is dan ook onmogelijk om alles te kunnen zien wat je graag wilt zien en dan ook nog eens alles wat je interesse trekt te kunnen spelen. Wij waren met het budgetspelen team aanwezig en hebben een heleboel kunnen spelen en vooral veel inkopen gedaan. Er was zoveel te zien en te doen dat we onmogelijk alles kunnen opnoemen, maar onze hoogtepunten vind je hieronder. Pak maar lekker een kop thee of een ander drankje naar keuze erbij, want het is een flink verhaal geworden.

Martijn: Dit was voor mij de eerste keer op Spiel, dus ik had slechts een oppervlakkig idee van wat ik kon verwachten. Gelukkig was Anna (Candyshine) al een keer eerder geweest en hebben we samen de eerste twee dagen op de beurs doorgebracht. Na de aanschaf van twee Japanse spellen van Jappon games zijn we de halve beurs doorgeslingerd en hebben we hier en daar wat gespeeld. Vooral de booth van Iello kon ons bekoren omdat ze ook dit jaar weer prachtig vormgegeven en lekker spelende titels hadden zoals het familiespel Oceanos en het eenvoudige, maar briljante Diamant. Daarnaast heeft Kanagawa, misschien wel het mooiste spel op Spiel, mij ook overtuigt met zijn prettig wegspelende set collection mechanieken.

De eerste dag hebben we Fields of Green en Cry Havoc gespeeld. In Fields of Green probeer je zo efficiënt mogelijk je eigen boerderij op te bouwen door steeds een stapeltje kaarten te kiezen en deze vervolgens door te geven aan je tegenstanders. Daarbij probeer je een machientje op te bouwen waarmee je steeds betere kaarten kunt kopen en gebruiken. Het is een erg leuk om zo je eigen speelveld op te bouwen, maar erg sociaal is het niet. Ik denk dat we tijdens het spel alleen met elkaar gesproken hebben over de regels aangezien de meeste hersenkracht naar het optimaliseren gaat en er naast het wisselen van de kaarten geen interactie is ingebouwd. Het smaakte zeker naar meer, maar ik vind bordspellen wel het leukst als je het lekker met elkaar speelt in plaats van naast elkaar.

Cry Havoc is wat minder vredelievend dan Fields of green. In deze uitgebreide boardgame van Portal Games kun je met vier verschillende facties aan de slag om zoveel mogelijk territoria over te nemen. Na één speelsessie kan ik nog niet zeggen of dit spel nu perse veel beter is dan andere dudes on a map spellen zoals Chaos in the Old World, Kemet en Blood Rage. Wat ik wel erg interessant vond is dat je je acties verzameld met een soort van deckbuilding en de manier waarop de gevechten zich uitspelen. Zodra er twee partijen in gevecht staan wordt het gebied gelocked voor iedereen. Maar het interessantst is hoe de gevechten zich uitspelen. In plaats van met dobbelstenen te gooien of kaarten uit te spelen kies je waar je jouw eenheden in het gevecht voor gebruikt. Wil je het gebied overnemen, vijanden uitschakelen of ze gevangen te nemen? De keuze is aan jou. Door de asymmetrische opzet speelt elk ras ook nog eens anders, wat het interessant maakt om het spel vaker te spelen. En dat ben ik ook zeker van plan.

Mijn collectie heb ik ook flink uitgebreid met spellen die ik in Nederland niet zo makkelijk kon vinden. Diamant is tot nu toe mijn favoriet, een heerlijk simpel spelletje dat door iedereen gespeeld kan worden, met als doel om zoveel mogelijk diamanten binnen te slepen. Dat doe je door simpelweg steeds meer risico’s te nemen of door terug te gaan met de loot die je al verdient hebt. Cottage Garden lijkt me het interessantste spel om op tafel te krijgen. Ik ben erg benieuwd of het Patchwork Principe ook goed werkt met vier personen. Grootste misser bij mijn aankopen is het feit dat ik Arboretum niet meer heb kunnen vinden omdat deze uitverkocht was.

Een live podcast van de Dicetower was voor mij de afsluiting van Spiel. De beurs zou nog twee dagen doorgaan, maar ik keerde al eerder terug met twee volle tassen met nieuwe spellen. Het was vooral leuk om zoveel verschillende mensen tegen te komen die allemaal dezelfde interesse hebben op een beurs die heel druk is, maar zeer zeker ook heel erg gezellig. Volgend jaar ga ik zeker weer, al zou het voor de bankrekening beter zijn om thuis te blijven.



Anna: Voor Martijn en mij begon SPIEL al heel erg vroeg op de woensdagochtend. Uiteraard had ik mijn trein gemist, dus we waren wat later. Ik was nog nooit op de persdag geweest en we werden naar een hal onder de beurshallen gedirigeerd waar spellen uitgestald stonden en de uitgevers erbij stonden om het uit te leggen. Zo kon je veel foto's maken en alvast voor de beurs begon, bepaalde spellen uitgelegd krijgen en bekijken. Verder lukte het me door gewoon nonchalant door de deuren te lopen, alvast met Martijn door de beurshallen te lopen. Overal werd al van alles opgebouwd en dat was leuk om eens te zien.

Op donderdag hebben we Oceanos gespeeld, de grote release van Iello gemaakt door Antoine Bauza waarbij je als onderzeeër zo diep mogelijk de wateren wil verkennen op zoek naar bijzondere visjes. Al redelijk snel kwamen we erachter dat Iello sowieso de leukste booth was, want elke keer als je er wat speelde kreeg je een ticket waarmee je p-p-p-prijzen kon winnen. Ik ben een sucker voor prijsjes zelfs als het een lullige button is, dus elke dag kon je me wel weer bij Iello vinden, uiteindelijk stond ik hun eigen spellen aan nieuwe spelers uit te leggen en heb ik al te horen gekregen dat ze me volgend jaar graag hebben om te demoën.

's Avonds hebben we in één van de hotels rond de beurs, waar veel SPIELgangers waren, Cry Havoc gespeeld die ik gepre-orderd had. Helaas werd ik laatste, maar plezier had ik zeker. Vrijdag gingen we al vroeg richting de Dice Tower booth om kaartjes voor hun liveshow te halen. Toen we wegliepen zagen we meerdere 'Amerikanen met wat extra lichaamsbalast' huffend en puffend aan komen rennen om ook een kaartje te kunnen bemachtigen. Ik zie bordspelnerds niet vaak rennen, dus dit was wel een schouwspel. De liveshow was erg leuk, de dicetower crew deed een spelshow waarbij mensen uit het publiek bij de teams mee mochten doen en spellen konden winnen met daarna nog een korte Q&A.

Zaterdag en zondag was het erg druk op de beurs, maar is het me wel gelukt om Inis te spelen, een spel wat mij zeer positief veraste en dat ik dan ook gelijk gekocht heb. De tiles zijn prachtig en ze passen als een puzzel in elkaar. Op zondag is Adrenaline nog gespeeld, wat niet helemaal mijn spel was, maar ik heb wel gelachen. Ik heb weer een mooie SPIEL achter de rug met een goede loot van wat langere, serieuzere spellen. Maar ik wel weer lang genoeg geschreven, want er staat een potje Mechs vs Minions op mij aan het wachten



Carina: Donderdag was mijn eerste dag en vooral de dag van pre-orders en eerste indrukken. En die waren er! Wow, wat veel stands en hallen! De een nog groter en mooier dan de ander. Helaas in deze drukte weinig kunnen spelen, maar wel (te)veel gekocht. Mijn surprise aankopen komen van de stand van AEG Games. Hier heb ik een Smash up uitbreiding gekocht, samen met Dark Seas en Greedy Greedy Goblins voor 45 euro! En nog een gratis Munchkin Loot Letter, dat allemaal in een “tasje” van AEG zat. Een tasje dat groot genoeg is om als slaapzak te gebruiken. Vervolgens gingen we op weg naar de stand van CGE Games om mijn pre-order van Alchemist: The Kings Golem op te halen. Ik kon mijn geluk niet op want Matúš Kotry zelf was op de stand aanwezig en heeft deze uitbreiding gesigneerd! Helaas moest ik die dag eerder naar huis, maar ik ben met tassen vol spellen en een voldaan gevoel teruggegaan.



Op vrijdag mocht ik als enthousiaste backer demoën bij Lucky Duck Games voor de game Vikings Gone Wild. Voordeel hiervan is dat ik van 9 tot 10 heerlijk rustig kon rondlopen op een nog voor publiek gesloten beurs en uitgebreid heb kunnen kijken bij bijvoorbeeld Fantasy Flight, Days of Wonder en Iello. Overdag waren deze stands altijd volgeladen. De rest van de dag heb ik niet kunnen rondlopen en shoppen, maar ontzettend veel plezier gehad met Vikings Gone Wild. Zoveel backers die even bij de stand stopten om te kijken, te spelen of gewoon een praatje te maken. Zo leuk om te zien! Ook heb ik een paar trouwe budgetspelers ontmoet die mij op de stand kwamen opzoeken, leuk om kennis te maken guys!

Zondag terug naar Spiel voor een laatste dag spelen en shoppen. Missie geslaagd kan ik wel zeggen. Denk bijvoorbeeld aan een six pack krosmasters voor 10 euro, Escape Zombie City voor 15 en diverse kleine kickstartertjes 3 voor 20 euro, zoals Get Bit, Garbage Day en Dungeon Buster. Een paar leuke promo’s gescoord bij The Dice Tower en natuurlijk nog even op de foto met Tom Vasel!



Tom: Ik heb het de afgelopen tijd erg druk gehad (maar weinig tijd voor bordspellen) dus ik had echt mega-veel zin in mijn derde Spiel! De hype was dan ook niet uit de lucht: ik had Odin en Inis reeds gepreordered en ik had voor zo'n €700 aan titels waar ik interesse in had. Dat beloofde wat!

Aangezien ik met de trein uit Amsterdam moest komen en vrienden mij in Nijmegen op zouden pikken begon mijn dag al vroeg (5:30!). Rond openingstijd waren we bij de Messe en kon het grote feest beginnen. We begonnen per toeval op de Blue Orange stand met een potje Kingdomino, een verassend simpel en leuk tile-laying spel van Bruno Cathala. Aangezien twee vrienden het daarop gelijk kochten kon ik die gelijk van mijn lijstje strepen. Zo leek het een goedkoop dagje te worden, maar niets was minder waar...

Bij Iello kwamen we Anna en Martijn tegen, die continu op-en-neer liepen tussen de demo-tafels (om tickets te verdienen) en de ticket machine (die prijzen uitdeelde). Ik wilde sowieso Diamant uitproberen (herimplementatie van Incan Gold) en een kans op een gratis spel maakte dat alleen maar aantrekkelijker! Diamant is een lekker simpel push-your-luck spel van Alan R. Moon en Bruno Faidutti voor maximaal 8 spelers wat ik na de leuke demo gelijk aangeschaft heb (aankoop nr. 2). Helaas moest ik bij de ticketmachine toezien hoe Anna tweemaal prijs had en mijn ticket helemaal niets opleverde. Ondertussen had ik ook Unicornus Knights ontvangen die Martijn en Anna de dag ervoor reeds voor me hadden aangeschaft (aankoop nr. 1), yes!

Tegenover Iello bevond zich Stronghold Games. Ik had Fabled Fruit op mijn lijstje staan en kon de verleiding niet weerstaan; samen met de Survive: Escape of Atlantis uitbreiding waren aankoop 3 en 4 binnen no-time een feit. Daarna ging het hard: naast uitgevers staan er ook veel standjes van winkels op Spiel waar spellen verleidelijk goedkoop worden aangeboden. Zo was String Railway maar €5, Castle of Burgundy the card game €9, Port Royal €7 en Yinsh €24, allemaal spellen waar ik al geruime tijd interesse in had en die ik zo goedkoop natuurlijk niet kon laten liggen (aldus aankoop 5 t/m 8).

Toen we toevallig langs Abacusspiele liepen gelijk Arboretum (aankoop nr. 9) meegenomen voor €12. Onderweg nog een klein Japans bluf spel geprobeerd (naam vergeten, stom!) en in hal vier Odin (nummer 10) opgehaald. Ook verkrijgbaar in hal 4 was Cottage Garden, een nieuw spel van Uwe Rosenberg (net als Odin trouwens) wat het tetris-puzzel-principe van Patchwork neemt en er een uitgebreider spel van maakt. Hoewel ik niet de grootste fan van Patchwork was sprak het thema (tuinieren) me erg aan en was de prijs van €25 precies goed voor een impulsaankoop (nummer 11).

Inmiddels begon het door het grote aantal tassen wat ik met me meesleepte steeds moeilijker te worden om mezelf te verplaatsen. To make matters worse scheurde de ene na de andere tas uit. Ik heb maar snel mijn Inis preorder opgehaald (nummer 12) en op weg naar buiten voor de vriendin nog een blokje Qwixx Mixx meegenomen en X-nimmt, een nieuwe versie van Take 5 (aankoop 13 en 14). Dat was het wat betreft Spiel 2016 voor mij! Hoe ik met al die tassen thuis ben gekomen is nog een ander verhaal, maar dat zal ik jullie besparen ;).


Ben jij ook naar Spiel geweest en heb je flink wat aangeschaft? Of kijk je juist heel erg uit naar een bepaald nieuw spel? Laat het ons weten in de reacties.

Geplaatst door Fawful op 20-10-2016 20:57
Aantal keer bekeken: 1213

Reacties

Door Egg citizen (944 reacties) op 21-10-2016 08:09
( PM )
Leuke review.
Zelf ook bij SPIEL geweest... maar zonder nieuwe spellen thuis gekomen. Wel nog een kleine uitbreiding gekocht voor five tribes en een aantal promo's van 7 wonders... allemaal samen voor ongeveer de prijs van een dagkaart SPIEL :p.

Zelf voornamelijk veel spellen uitgeprobeert, waaronder ook spellen die hierboven genoemd zijn: Odin, Inis, cry-havoc, adrenaline. Waarbij ik moet zeggen, dat het wel grappig is dat mijn mening over de spellen redelijk verschilt met die van (iig. van wat ik hierboven heb kunnen lezen) Anna. Ik wilde Inis en Cry-havoc vooral proberen omdat er erg veel om te doen leek te zijn online... maar vond ze erg tegenvallen. Odin was wel weer een leuk spel, alleen kon ik mij niet indenken dat er veel van mijn vrienden zijn die hier wel even wat uurtjes voor willen zitten.
Ook Adrenaline kon mij wel behagen, hoewel niet genoeg voor een aankoop.

Uiteraard ook nog even langs de boot van Vikings gone Wild gelopen om gedag te zeggen tegen Catrina. (Ben ook een backer van het spel)

Volgend jaar ga ik proberen 4 dagen te gaan, want 2 dagen voelde gewoon te kort.
Door Geert27 (645 reacties) op 22-10-2016 07:09
( PM )
Leuke verhalen, de aankopen van Martijn en Tom vallen het meest in mijn straatje! Ben benieuwd om te horen hoe Cottage Garden bevalt.

Zelf nog nooit geweest. Misschien volgend jaar. Ik maak me altijd zorgen dat het veel te druk is, en daardoor eigenlijk overal naast grijp of niet aan spelen toekom etc.
Door Fawful (883 reacties) op 22-10-2016 18:36
( PM )
Ik vond het op de donderdag en vrijdag heel erg meevallen met de drukte, bijna alles was goed te krijgen en je kon met wat geduld bij de meeste spellen zo aanschuiven. Als je een beetje van bordspellen houdt en je beurzen over het algemeen wel trekt ga je het op Spiel ook goed naar je zin hebben. Je moet je er alleen bij neerleggen dat je niet alles zult kunnen doen wat je wilt.
Door Skull_kid (2507 reacties) op 24-10-2016 10:46
Rol: Forum Moderator
( PM )
Lees ik nu goed dat jullie elke dag op en neer reisden? Nu ligt Essen vanuit Denemarken sowieso te ver weg, maar zelfs vanuit Eindhoven is het bijna 2,5 uur per rit!

Wel mooie vangst hoor! En Tom Vasel moet echt iets aan z'n kledingstijl doen In video's ziet het er ook niet uit!
Door CandyShine (1137 reacties) op 25-10-2016 00:20
( PM )
Quote:
Lees ik nu goed dat jullie elke dag op en neer reisden? Nu ligt Essen vanuit Denemarken sowieso te ver weg, maar zelfs vanuit Eindhoven is het bijna 2,5 uur per rit!

Wel mooie vangst hoor! En Tom Vasel moet echt iets aan z'n kledingstijl doen In video's ziet het er ook niet uit!

Carina is wel elke keer op en neer gegaan. Martijn en ik zaten in hotel/airbnb in de buurt.

Mocht je de kledingkeuzes echt niet meer aankunnen moet je maar naar mijn recensies gaan kijken voor al je modebewuste bordspelrecensies in jurkjes en lippenstift (oke, oke zoveel filmpjes zijn er nog niet als The Dice Tower maar #schaamtelozezelfpromotie)
Door Carientje (624 reacties) op 25-10-2016 20:56
( PM )
Quote:
Lees ik nu goed dat jullie elke dag op en neer reisden? Nu ligt Essen vanuit Denemarken sowieso te ver weg, maar zelfs vanuit Eindhoven is het bijna 2,5 uur per rit!

Klopt Skull Kid, ik ben inderdaad elke dag op en neer gereden. Elke dag had ik weer andere afspraken en andere mensen bij me waardoor overnachten niet handig was. Volgend jaar ga ik dat zeker realiseren.
Nu woon ik denk ik ten opzichte van de andere crew leden wel "het dichtste bij" met 2.00 uur enkele reis. Maar ondanks de lange dagen heb ik zo genoten! Het was dan ook zeker de moeite waard.