Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Top 10 voor 2 spelers tot €20

Wat is een leuk spel om te spelen met mijn partner? Eén van de meest gestelde vragen in spellenland. In dit artikel kom ik, Nona, met tips! Ik speel heel veel twee speler spellen, met zowel mijn partner als met vrienden maar ook als demoër in spellenwinkels waar regelmatig iemand binnenloopt op zoek naar een nieuwe aankoop.

Vandaag geef ik jullie mijn top tien spellen voor twee spelers die maximaal twintig euro kosten. We heten immers niet voor niets Budgetspelen toch? ;-) Variatie van spijs doet eten, dus de lijst bevat veel verschillende typen spellen van verschillende tijdsduur en moeilijkheidsgraad. We hebben ook opgelet dat de aangeraden spellen verkrijgbaar zijn, zo kun je meteen beginnen met testen!

Nummer 10: Hive Pocket
In dit abstracte strategie spel heeft ieder een stapel tegels met insecten. De bedoeling is de bijenkoningin van je tegenstander te omsingelen door goed te timen wanneer je insecten in het spel brengt en beweegt. Hive geeft een beetje het gevoel van schaak zonder spelbord, de tegels zelf vormen namelijk het speelveld. Ieder insect heeft andere regels hoe deze zichzelf kan bewegen en je moet goed inspelen op de zetten van je tegenstander. De Pocket editie is qua regels identiek aan groter broertje Hive maar is kleiner, goedkoper en bevat twee extra soorten insecten. Het speelt snel, maar is wel erg uitdagend. Mijn grootste nadeel is dat sommige mensen, zoals ik dus, gewoon echt niet goed zijn in dit soort spellen en niet snappen waarom ze steeds ingemaakt worden ;-) Ben je aan elkaar gewaagd dan is dit een topper.


Nummer 9: Jambo
Iedere speler moet slim handelen in dit spel, want de eerste speler die 60 geld bemachtigd wint. Jambo bevat veel verschillende kaarten, waarbij de belangrijkste die met goederen zijn. Je kunt goederen op een kaart inkopen of juist verkopen, dus je wilt slimme combinaties maken. Er is maar beperkt plek om goederen op te slaan. Je kunt aan het begin van je beurt slechts één nieuwe kaart pakken, maar je mag in totaal vijf acties doen, dus alles goed managen is een kunst. Om de geluksfactor laag te houden en de herspeelbaarheid hoog bevat het spel kaarten met items, mensen en dieren die het spel op allerlei manieren kunnen beïnvloeden. Het eerste potje is het veel zoeken en weet je nog niet wat je kan verwachten. Wie het een paar potjes de kans geeft ontdekt allerlei slimme combinaties en dan komt het spel pas echt tot z’n recht.


Nummer 8: Claim
Een slagenspel voor twee spelers is geen combinatie die je veel ziet, maar Claim is het gelukt. Het spel bevat vijf volkeren met speciale eigenschappen, de bedoeling is dat je van minstens drie van de vijf soorten meer kaarten hebt dan je tegenstander. Een potje bevat twee rondes, eerst strijdt je met handkaarten om kaarten van de stapel en daarna met de gewonnen kaarten uit de stapel rechtstreeks tegen elkaar. De eigenschappen van ieder volk zijn wat dit spel leuk en anders maakt. Ondanks dat gebruik je elk potje wel vergelijkbare strategieën, omdat je uiteindelijk nu eenmaal genoeg slagen moet winnen. Een leuk en vlot tussendoortje, maar als je het dagelijks op tafel wil leggen of er een avond mee wilt vullen zal het eentonig worden. Het is fijn dat sinds kort ook Claim 2 uit is, hetzelfde spel maar met andere volkeren/eigenschappen die je ook met deel 1 kan combineren. Claim en Claim 2 zijn samen twintig euro, dus ik raad ze als set aan voor extra herspeelbaarheid.


Nummer 7: Caverna Het Duel
Dit is een tweespeler spinoff van het grote spel Caverna. In dit spel moet je het beste onderkomen bouwen voor jouw dwergen stam. De bedoeling is dat jouw stam aan het einde van acht rondes de meeste punten heeft verzameld. Dit doe je door omstebeurt een dwerg in te zetten bij een actie naar keuze die je direct uitvoert. Elke actie kan maar één keer per ronde gekozen worden, dus het is belangrijk goed na te denken over de volgorde en in te schatten wat je tegenstander wilt gaan doen. Je bouwt een onderkomen door het uitgraven van grotten en kamers met allerlei effecten in de lege grotten te bouwen. Gebouwde kamers en gespaard goud leveren overwinningspunten op, maar goud zul je ook regelmatig uit moeten geven. Er is veel om over na te denken in dit spel, maar omdat veel tegels elk spel terugkeren zul je hier per potje beter in worden. In welke volgorde de acties en kamers verschijnen en welke kamers dat zijn maken ieder potje weer anders. Dit spel is wat lastiger aan te leren doordat niet alle acties aan het begin van het spel zichtbaar zijn, maar ondanks dat is het wel een goed worker placement spel.


Nummer 6: Ravens of Thri Sahashri
In dit asymmetrische coöperatieve spel neem je ieder de rol van een ander personage aan. Het is een combinatie van tile laying, deductie en samenwerking die ik erg origineel vind. Je speelt een meisje die haar geheugen kwijt is en een bevriende jongen die haar dromen in duikt om haar te helpen herstellen. Er zijn genummerde kaarten in vijf kleuren en per kleur ook een raaf. Het meisje ontvangt aan het begin van de ronde vier genummerde kaarten die ze gedekt voor zich legt. Het meisje heeft in het spel twee doelen: de nummers op haar kaarten stapels moeten opgeteld specifieke getallen vormen EN aan het einde van de ronde mag het speelveld alleen de kleuren bevatten van haar startkaarten. De jongen heeft als doel haar helpen door in te schatten wat zij nodig heeft. Hij moet kaarten deels overlappend aanleggen op een manier dat zij de juiste kaarten kan oprapen, zonder hierbij hardop te overleggen. Beiden mogen special abilities van opgeraapte kaarten gebruiken. Je moet drie rondes winnen om het spel te winnen, maar kunt tussendoor verliezen op verschillende manieren. Als je een ronde wel overleeft zullen openliggende raven je volgende ronde nog wat moeilijker maken. Heb je eenmaal gewonnen kun je naar een volgend stuk verhaal dat een volgende potje moeilijkere regels toevoegt. Dit spel leert niet heel makkelijk aan en is lastig te winnen, maar wanneer je het onder de knie hebt is een hele toffe en originele uitdaging.


Nummer 5: Sobek
Officieël is dit een spel voor 2-4 spelers, maar ik speel hem alleen maar met twee. Sobek is een set collection spel waarbij je goederen verzamelt en uitspeelt. Het spel heeft een rivier waarop negen kaarten worden gelegd en in jouw beurt mag je een kaart oppakken, een set spelen of een karakter spelen voor een speciale actie. Een goederensoort is 1-3 scarabeeën waard, maar die staan niet op alle kaarten. Zodra de rivier niet aangevuld kan worden met negen nieuwe kaarten volgt een telling waarbij je het aantal kaarten van een soort vermenigvuldigt met het aantal scarabeeën. Timing is belangrijk. De eerste vijf sets die gespeeld worden geven een bonus, maar als je een set speelt mag je geen nieuwe kaart pakken dus soms kun je toch beter wachten. Kaarten die je overslaat op de rivier gaan in een corruption pile, net als overgebleven handkaarten aan het einde van een ronde. Wie het meest corrupt is zal na de telling weer een stuk achteruit moeten en dit kan zomaar veranderen wie er wint! Sobek leert makkelijk aan, maar je moet wel weten welke kaarten er ongeveer in zitten en in welke verdeling.Iemand die het voor het eerst speelt zal niet snel winnen van een ervaren speler, maar na een paar potjes is dat voordeel ook weer verdwenen.


Nummer 4: 7 Wonders Duel
Ready to battle? In dit duel kun je op twee manieren voortijdig winnen: met militairen de stad van je tegenstander bereiken of zes van de zeven soorten wetenschap symbolen verzamelen. Als dat niet gebeurt dan tel je na drie spelrondes overwinningspunten om de winnaar te bepalen. In tegenstelling tot het grotere broertje heb je in de Duel versie van 7 Wonders geen handkaarten meer. Er zijn nu piramides met kaarten, één per spelronde, en in jouw beurt pak je één kaart. Je mag geen kaart kiezen die nog (deels) bedekt is door een andere kaart. De gekozen kaart kun je bouwen zodat de kaart je goederen, punten of andere bonussen oplevert, je kunt hem ook weggooien om geld te ontvangen of om één van maximaal zeven wonderen te bouwen. De layout van piramide verschilt per ronde en een gedeelte zal gedekt liggen, waardoor je wel vooruit kunt plannen maar ook voor verrassingen kunt komen te staan. Soms kan de geluksfactor daarom wat groot voelen, maar dit spel is echt vooral strategisch. De volgorde van de kaarten, de gekozen wonderen en de verschillende manieren om te winnen geven veel opties en daardoor een hoge herspeelbaarheid. Het kan even duren voordat je de kaarten leert kennen, maar omdat een groot deel open ligt is het spel wel makkelijk aan te leren.


Nummer 3: Jaipur
In dit set collection spel ga je ook weer goederen verzamelen, maar toch helemaal anders dan bij Sobek. Bij Jaipur moet je jouw goederen tijdens het spel namelijk verkopen, handkaarten zijn aan het einde niks waard. Je hebt in je beurt de keuze uit verschillende opties: kaarten van een soort verkopen, één nieuwe goederen kaart oprapen, alle kamelen oprapen of meerdere goederen op tafel ruilen met goederen uit je hand of met kamelen. Kamelen zijn vooral om te ruilen maar kunnen na een ronde een paar bonuspunten scoren. Als je kaarten verkoopt krijg je er bijbehorende fiches met punten voor terug. De fiches lopen per soort af in waarde, dus hoe eerder je jouw goederen verkoopt hoe meer ze waard zijn. Je krijgt echter bonuspunten als je een set van 3, 4 of 5 dezelfde kaarten verkoopt. Daardoor draait Jaipur vooral om de keuze wanneer je verkoopt, het is zuur als je tegenstander voor je neus alle waardevolle fiches wegkaapt omdat jij zonodig een bonusfiche wilde! Je mag maar zeven goederen kaarten op hand houden, wat nooit als genoeg voelt. Je speelt Jaipur in maximaal drie rondes, wie er als eerste twee wint heeft het spel gewonnen. Er is van elke soort één fiche minder dan het bijbehorende aantal kaarten, je hoeft dus nooit te onthouden wat er nog in het spel zit. Dit maakt het spel toegankelijker waardoor nieuwe spelers sneller kans maken op winst, wat ik een groot pluspunt vind.


Nummer 2: Targi
Mijn favoriete worker placement spel voor duo’s. In dit spel wil je goederen verzamelen en daarmee maximaal twaalf stamkaarten kopen die zoveel mogelijk punten waard zijn, vier dezelfde of juist vier verschillende soorten in een rij levert nog eens bonuspunten op. Je plaatst omstebeurt een pion op een kaart aan de rand van het spelbord. Waar deze pionnen elkaar zouden kruisen mag je een steen plaatsen en zo heb je per beurt de beschikking over vijf acties die je in volgorde naar keuze uitvoert: drie aan de rand en twee in het midden van het spelbord. Je mag niet op een plek staan die bezet is, maar je mag ook niet direct tegenover je tegenstander gaan staan. Daardoor is de volgorde van plaatsen belangrijk, net als het inschatten van wat je tegenstander wil. Je kan elkaar enorm dwars zitten in dit spel, zonder dat het pesterig gaat voelen. Ik vind die interactie fijn. Doordat er veel verschillende stamkaarten zijn met verschillende effecten kan je telkens andere combinaties proberen waardoor de herspeelbaarheid heel hoog is. Een topper als je een wat uitgebreider spel zoekt.


Nummer 1: Patchwork
Misschien wel het bekendste spel voor twee spelers en wat mij betreft een must have. In dit spel moet je lapjes stof kopen en op je speelbord plaatsen om zo een volle deken te maken. Dat klinkt niet zo spannend, maar de manier waarop is verrassend leuk. Patchwork werkt met een tijdspoor en wie achteraan staat is aan de beurt. Wie zuinig is met tijd kan soms meerdere beurten achter elkaar spelen. Je kunt per keer alleen uit de eerste drie lapjes stof kiezen en ieder lapje kost zowel tijd als knopen. Knopen zijn aan het einde van het spel je punten, dus ook daarmee wil je zuinig zijn. Kan of wil je niks kopen kun je passen door direct voor je tegenstander te gaan staan, je krijgt knopen voor de stappen tijd die dat je kostte. Wat jij koopt bepaalt hoe goed je je bord kunt vullen, je inkomsten tijdens het spel, hoe snel je weer aan de beurt bent en welke lapjes stof je tegenstander uit mag gaan kiezen. Genoeg om over na te denken dus! Je kunt het spel heel makkelijk aanleren en snel spelen, het is niet super ingewikkeld, maar wel uitdagend genoeg om interessant te blijven.


Honorable mentions
Niet alle spellen konden de top 10 halen. Akrotiri valt bijvoorbeeld buiten het budget voor dit artikel en de tweespeler editie van Agricola heeft mijn voorkeur boven die van Caverna maar is helaas vrijwel nergens meer verkrijgbaar. Hetzelfde geldt voor enkele spellen uit de Amerikaanse Pack o Games serie, waarvan het snelle ORC en strategische BOO speciaal voor twee erg leuk zijn. Mocht je één van deze spellen ergens tegenkomen dan kan ik die zeker nog aanraden.

Wat vind jij?
Natuurlijk is deze top 10 vooral mijn persoonlijke mening, maar ik heb de lijst wel gebaseerd op het spelen met heel veel verschillende spelers en heb hun mening meegenomen. Ik denk dus echt dat de spellen uit deze lijst voor veel mensen geschikt zijn :D Als je nu helemaal niet eens bent met een keuze, laat het vooral weten in de comments! Ik hoor ook graag wat jouw persoonlijke favoriet is, helemaal als deze niet op de lijst staat. En wanneer je besluit één van deze spellen aan te schaffen post dan ook vooral hoe je hem vindt!

Geplaatst door Nona op 15-11-2018 12:24
Aantal keer bekeken: 4019

Reacties

Door Phaedros (410 reacties) op 15-11-2018 13:11
( PM )
Leuke lijst! Jaipur en Patchwork zijn hier ook toppers: snel uitgelegd en met vrijwel iedereen te spelen. Persoonlijk is 7 Wonders Duel één van mijn favorieten.
Daarnaast vind ik Kahuna en Mr. Jack (Pocket) heerlijke twee-spelerspellen.
Door Carrot87 (132 reacties) op 15-11-2018 13:20
( PM )
Van deze top 10 spelen wij alleen patchwork. De Agricola 2 speler editie is inderdaad erg leuk, ik zoek nog steeds de uitbreiding daarvan.
Verder doen we regelmatig Azul, Sagrada en Clever.
Door Apocalypse (176 reacties) op 15-11-2018 13:56
( PM )
7 wonders duel is inderdaad erg leuk, zeker met de pantheon uitbreiding. Deze geeft je net wat meer keuze mogelijkheden omdat je er ook voor kan kiezen om niets uit de piramide te halen en een kaart uit het pantheon. Het spel duurt met deze toevoeging misschien max 10 minuten langer maar geeft wel een extra laag tactiek.

Agricola 2 speler variant vinden wij inderdaad ook nog steeds erg goed.

En we beleven ook nog veel plezier aan chada en thor uit de legende van andor reeks
Door Fantasyfreak (1219 reacties) op 15-11-2018 14:19
( PM )
Ik heb het nog niet gelezen maar dat ga ik zeker nog doen later vandaag! Alvast bedankt voor deze lijst
Door GeorginaK (156 reacties) op 15-11-2018 19:56
( PM )
Nooit gehoord van Ravens of Thri Sahashri; ziet er fascinerend uit! Ik was gevallen voor de art van Hanamikoji maar dit is ook al zo mooi!
Door Ghuda (94 reacties) op 15-11-2018 19:58
( PM )
Mooie lijst Nona!
Ik denk dat Star realms of Hero realms nog een leuke toevoeging is. Dit zijn simpele snelle deckbuilders. En Hanamikoji is ook een aanrader!
Door Kenshee (9 reacties) op 16-11-2018 11:57
( PM )
intressante list!
Door Swizard (347 reacties) op 16-11-2018 13:24
( PM )
Splendor heeft bij ons Jaipur geheel vervangen. Voor de rest kam je voor 20e ook 2 keyforge decks kopen, ook leuk.
Door Gradon (463 reacties) op 16-11-2018 14:47
( PM )
Ravens of Thri Sahashri heb ik al veel te lang ongespeeld in de kast liggen. Wordt echt tijd om die eens te spelen binnenkort.
Door Slick (325 reacties) op 16-11-2018 18:55
( PM )
Toevallig was ik van de week Pocket Hive aan het bekijken, blijkt niet heel goed beschikbaar te zijn in Nederland meer. Moest een paar keer zoeken binnen Bol om hem bijvoorbeeld te vinden.

Patchwork en 7 Wonders Duel hier ook in huis! Erg leuk! Mooie top 10 dus

Hoe is trouwens Agricola Familie editie, maar dan voor 2 spelers? Die is nu goed op voorraad bij Intertoys voor €18 bijvoorbeeld.
Door Kv83 (7 reacties) op 16-11-2018 22:49
( PM )
Claim vind ik echt een hele aparte keuze. Heb het spel gespeeld maar vond het werkelijk waar niet heel veel aan.

Een van de leukere spellen van afgelopen Essen vond ik zelf Blossoms. Daarnaast kan ik ook Hanamikoji aanraden.
Door Pierrre (84 reacties) op 17-11-2018 13:32
( PM )
Quote:
Toevallig was ik van de week Pocket Hive aan het bekijken, blijkt niet heel goed beschikbaar te zijn in Nederland meer. Moest een paar keer zoeken binnen Bol om hem bijvoorbeeld te vinden.

Patchwork en 7 Wonders Duel hier ook in huis! Erg leuk! Mooie top 10 dus

Hoe is trouwens Agricola Familie editie, maar dan voor 2 spelers? Die is nu goed op voorraad bij Intertoys voor €18 bijvoorbeeld.

Hive pocket is via Amazon.de goed en voordelig te verkrijgen. Heb 'm nu een paar maanden in huis, en is een van onze favoriete 2 speler spellen geworden. Het neemt makkelijk mee en je legt het overal neer.

Ben zelf benieuwd naar targi. Even beetje YouTube bekijken
Door Crazymax (146 reacties) op 18-11-2018 21:21
( PM )
Star Realms en One Deck Dungeon zijn bij ons wel populair
Door Nona (225 reacties) op 19-11-2018 14:14
( PM )
Leuk om te zien wat iedereen ervan vind
Sommige suggesties zijn geen pure 2-speler spellen dus vandaar dat daar niet naar gekeken is (Sobek was dus al een uitzondering, maar dat is omdat iedereen die ik ken ook vind dat je hem nooit met 3 of 4 moet spelen)., maar er zitten inderdaad nog veel goede tips bij die ook zeker geschikt zijn voor duo's ^^
Door Nona (225 reacties) op 19-11-2018 14:17
( PM )
Quote:
Hoe is trouwens Agricola Familie editie, maar dan voor 2 spelers? Die is nu goed op voorraad bij Intertoys voor €18 bijvoorbeeld.
Prima spel en zeker ook goed te doen met 2, maar wat mij betreft niet vergelijkbaar met de standalone voor 2 spelers. Groot Agricola heeft veel meer opties, is een stuk ingewikkeld en meer 'punishing' (je hebt makkelijker minpunten en moet je werkers ook telkens voeren wat sommige mensen een irritante mechanic in spellen vinden) en duurt een stuk langer. Ik vind het nog steeds een leuk spel en het is ook best wel een klassieker, maar er zijn voor mijn gevoel veel spellen die vergelijkbaar zijn maar het beter doen (die zijn wel vaak veel duurder, voor de prijs die jij noemt vind ik dat alsnog een hele goede koop!)