Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspelnieuws: Caverna Het Duel, Indian Summer en The 7th Continent

Dit keer maar liefst twee nieuwe spellen van de hand van Uwe Rosenberg (Boonanza, Agricola, Caverna, Odin) in bordspelnieuws. Geloof het of niet, we hadden er zelfs een Uwe Rosenberg special van kunnen maken door ook Nusfjord aan bod te laten komen. Heeft die man geen leven? Om Uwe tegen zichzelf te beschermen behandel ik enkel Caverna: Het Duel en Indian Summer, aangevuld met de uitbreiding voor The 7th Continent die nu op Kickstarter staat.

Caverna: Het Duel


Na Le Havre en Agricola is het nu de beurt aan Caverna om een aantal kopjes kleiner te worden gemaakt. Hoewel het originele spel ook met twee spelers speelbaar was zaten de grote doos en het lange opzetten het spel een beetje in de weg. Caverna: Het Duel is echter niet alleen een kleinere versie van het originele spel. Geheel in de traditie van Uwe Rosenberg’s tweespeler spellen is dit een heel nieuw spel wat slechts thematisch en speltechnisch overeenkomst biedt met zijn grote broer.

In Caverna: Het Duel ligt de nadruk op het bouwen van grotten, sterker nog, de akkers en zijn helemaal uit het spel verdwenen! In acht ronden houw je je grot helemaal uit en vul je deze met kamers. Gedurende het spel krijg je zowel de keuze uit extra acties als extra kamers. De willekeur moet ervoor zorgen dat het spel ook na meerdere keren spelen interessant blijft.

Het moge geen geheim zijn dat ik een groot fan van Uwe’s spellen ben en je mij midden in de nacht wakker kan maken voor een potje Caverna. Toch is mijn enthousiasme bij Het Duel enigszins gematigd: ik kreeg altijd het meeste voldoening uit het zo efficient mogelijk verbouwen van gewassen en laat nu net dat element niet aanwezig zijn.

Mocht je meer over Caverna: Het Duel willen weten dan kan ik je de grondige review van Miami Dice aanraden waarin alle voor- en nadelen van het spel wel zo’n beetje aan bod komen:



Indian summer


Deel twee van de tetris-puzzel-trilogie van Uwe Rosenberg. Wacht, wat? Cottage Garden heeft een vervolg? Jazeker! Heeft die slimme Uwe stiekem een Legacy game gemaakt? Nou… nee.

Na de zomer van de bloempotten, katten en bijenstolpen (wat zijn dat eigenlijk?) is het natuurlijk tijd voor de herfst. Het seizoen waarin bomen van kleur verschieten, zich afschudden van hun bladeren en paddestoelen als paddestoelen uit de grond schieten.

En dat is dan ook precies wat er in dit spel gebeurt: diegene die als snelste zijn bordjes met bladeren bedekt (rekening houdend met paddestoelen, dat wel) is de winnaar. Het is mij nog niet helemaal duidelijk of dit vervolg de problemen die ik had met Cottage Garden oplost (te langdradig en te veel van het zelfde) maar volgens Uwe zelf biedt dit spel meer diepgang wat vooral de gevorderde speler aan zou moeten spreken. Ik ben benieuwd!


THE 7th CONTINENT – What Goes Up, Must Come Down.


Soms komt er een Kickstarter voorbij die de bordspelwereld (of in ieder geval de Kickstarter bordspelwereld) op zijn kop lijkt te zetten. The 7th Continent is zo’n spel: de hype is enorm, de wachttijd lang en de boardgamegeek rating binnen de kortste keren torenhoog. De hype is zo groot dat we alweer toe zijn aan de tweede Kickstarter voor de uitbreiding What Goes Up, Must Come Down. Als je de eerste gemist hebt is er ook de mogelijkheid om het basisspel (er bij) te bestellen.

In The 7th Continent ga je op avontuur om de vloek die op je rust te doorbreken. Het lijkt nog het meest op een "choose-your-own-adventure" (wat wel kan kloppen aangezien het op dergelijke boeken is gebaseerd) in de zin dat het bord en het spel zich iedere beurt ontwikkelen op basis van jouw besluiten. Het heeft ook iets weg van een rogue-like computergame, in de zin dat je een heel lang, semi-random avontuur beleeft dat op ieder moment ten einde kan zijn. Gelukkig heeft het spel een soort save-mechanic waardoor je makkelijk verder kan gaan waar je gebleven was.

Ik ben niet de grootste fan van choose-your-own-adventure games maar ik moet zeggen dat The 7th Continent veel van mijn problemen adresseert. Het ziet er toegankelijk uit, is makkelijk op te bergen en verder te spelen en heeft de potentie een interessant verhaal te vertellen. Ook interesse gekregen? Bekijk de overview die de makers zelf hebben gemaakt:


Geplaatst door Thomas op 07-10-2017 17:49
Aantal keer bekeken: 2976

Reacties


Er is nog niet gereageerd.