Budgetspellen voor budgetspelers: 0,- tot 10,-

Bordspellen spelen kan een dure hobby zijn. Nou ja, vooral het kopen ervan. Voor een Scythe betaal je meer dan voor een gemiddeld concert en voor een spel als Gloomhaven kun je bijna een maand eten. Gelukkig zijn dit excessen. In dit stuk laten wij je zien dat toffe spellen helemaal niet duur hoeven te zijn. Alle genoemde spellen zijn uitvoerig door ons getest en komen keer op keer weer op tafel. Wij verdelen dit stuk in drie budgetten voor de echte budgetspelers: 20,- tot 30,-, 10 tot 20,- en 0,- tot 10,-.

De vorige keren hebben we gekeken naar de budgetten van 20,- tot 30,- en 10 tot 20,-. Deze week het ultieme budget van 0,- tot 10,-.


ANNA Qwinto is mijn favoriete dobbel en schrijf spel met een reden: Het werkt intutief waardoor zelfs je opa met zijn Yahtzee kennis kan aanschuiven. Elke ronde wordt er met de dobbelstenen in drie kleuren gegooid en je probeert van links naar rechts oplopend die gekleurde rijen te vullen met cijfers. Maar let op: alleen het meest rechter cijfer levert punten op als je rij af is! Elke ronde kies je met welke dobbelstenen je gooit, waarbij het van belang is goed te kijken wat de rest nodig heeft. Zoeken ze allemaal nog naar dat ene hoge cijfer in geel? Nou, mooi niet dat jij die voor hun gaat gooien! Qwinto speelt heerlijk snel weg en voor je het weet ben je alweer met je vijfde potje op rij bezig!Qwinto prijs: 9,99

YANNICK Natuurlijk kun je niet al te veel verwachten van spellen tussen de 0 en 10 euro. Toch zijn de kleine en simpelste spelletjes vaak het leuk. Het hoeft niet altijd diepgravend en moeilijk te zijn, zolang je elkaar kan stangen en met elkaar een biertje kunt drinken en kunt lachen. Kijk bijvoorbeeld naar Saboteur: een klein spelletje met weinig regels, maar ontzettend leuk in een grotere groep. Met elkaar er achter komen wie de Saboteur is of zelf het hele spel negatief benvloeden terwijl je de schijn hooghoudt. Echt een aanrader!Saboteur prijs: 9,99

DANNY En van de meest gespeelde spellen uit mijn collectie valt in deze categorie en dat is Boonanza. Een spel dat erg veel op vakanties is gespeeld en nog steeds wel eens op tafel komt. Een spel van de bekende boardgame designer Uwe Rozenberg, die bekend staat om meesterwerken zoals Agricola, Caverna en Patchwork. Boonanza is een simpel kaartspel waarbij je bonen plant op een veld. De bonen leveren punten op als je dezelfde soorten kan verbouwen. Het helpt echter niet dat je alleen de voorste 1 of 2 kaarten in je hand moet/mag planten, gezien hier andere bonen bij kunnen zitten die je niet kan gebruiken. Goed ruilen is daarom erg belangrijk voor dit spel. Niet alleen om te proberen meer punten te scoren met de bonen die je krijgt, maar ook om bonen waar je niks mee kan uit je hand te verwijderen. Voor zon simpel spel, zit er best veel strategie in. En de chaos tijdens het ruilen is geweldig :D.Boonanza prijs: 9,95

SANDER Spelletjes onder de tien euro doen vaak een beroep op de geluksfactor. Daarnaast ligt het tempo vaak hoog en mag het niet al te lang duren. Ideaal voor op reis dus! En van de spellen is Beverbende van 999 Games. In dit vrolijke kaartspel is niet alleen een gezonde dosis geluk van belang, maar ook je geheugen mag je niet in de steek laten. Je begint het spel met vier dichte kaarten voor je neus, waarvan je de twee buitenste kaarten mag bekijken. Vervolgens is het de bedoeling om zo snel mogelijk de meest gunstige kaarten voor je neus te toveren door kaarten te stelen, verwisselen en te bluffen. Beverbende is snel en vooral leuk om te spelen, en dat laatste is natuurlijk het belangrijkst!Beverbende prijs: 9,95

JEROEN Heb je een printer staan? Steeds meer spelontwikkelaars stellen hun spel online beschikbaar om te downloaden en uit te printen. Het vergt wat knutselwerk om het speelbaar te maken, maar dan heb je ook wat. Een paar tips:
Hoewel niet mijn favoriete spel, kan ik het immens populaire Cards Against Humanity niet onbenoemd laten. CAH was het eerste spel dat printbaar beschikbaar werd gesteld, waardoor wij de volgende (betere) spellen kunnen spelen.
Heb je heul veul spelers tot je beschikking maar geen spel dat al deze spelers kan, uhm, bespelen? Kijk dan eens naar Two Rooms and a Boom. Een rood en blauw team zijn verspreid over twee kamers. In het rode team is iemand met een bom, in het blauwe team is de president. Gaat de bom af in de kamer waar de president op dat moment is? Dan heeft het rode team gewonnen. In dit ogenschijnlijk simpele spel kun je desgewenst verschillende rollen toevoegen (of weglaten) waardoor de spanning flink kan oplopen. Het spel wordt leuk vanaf 10 spelers en kan tot 30 spelers ondersteunen.Secret Hitler is hier te vinden. In dit sociale deductie spel ga je op zoek naar de Hitler in jullie midden. Het lijkt een beetje op de moeder der moderne deductie spellen: het briljante The Resistance: Avalon.Heb je geen printer, of ben je niet zo knutsel achtig ingesteld? Geen zorgen, ook daar zijn oplossingen voor.

Ah, de studententijd. Bier drinken en studieontwijkend gedrag vertonen. Ik heb nooit gestudeerd, maar wel in een studentenhuis gewoond (en mij dus vooral schuldig gemaakt aan het studieontwijkende deel). Het leukste spel dat wij daar hebben gespeeld noemden wij Het Spel, maar is beter bekend als Whos the Man. De spelregels zijn verraderlijk simpel:

Alle spelers schrijven bekende personen op briefjes die in een doos worden geschud. Er zijn teams van twee tot drie personen en drie rondes. In elke beurt trekken spelers n briefje uit de doos om deze door het team te laten raden. Teams krijgen elke beurt n minuut om zoveel mogelijk namen te raden. De rondes zijn als volgt opgedeeld:

In de eerste ronde wordt de persoon op het briefje omschreven zonder woorden met hoofdletters te gebruiken en uiteraard zonder de naam op het briefje te noemen. Na elke ronde worden de briefjes geteld en opnieuw in de doos gestopt. In de tweede ronde moet je de persoon uitbeelden zonder woorden te gebruiken. In de derde ronde moet je de persoon met n woord omschrijven. Het team met de meeste punten wint.

Aan dit spel kun je gegarandeerd plezier beleven en zoals je begrijpt kost het niets. Behalve het bier dan. Bier is een pr bij dit spel.

Dit waren de budgetspellen voor budgetspelers. Wil je je eigen suggesties delen voor mede budgetspelers? Laat je horen in de comments!

Geplaatst door Peteflom op 15-06-2018 23:38
Aantal keer bekeken: 1012

Reacties

Door PepperPoker (35 reacties) op 16-06-2018 07:20
( PM )
Ik ken het spel beverbende als kaartspel met andere regels, die ik persoonlijk leuker vind:
- 10 pakken en direct wegleggen: kaart ruilen met andere speler (blind)
- boer pakken van trekstapel en direct afleggen: bij jezelf kijken
- vrouw pakken van trekstapel en direct afleggen: bij een ander kijken
- rode koning: 0 punten
- zwarte koning: 20 punten
- wanneer je van de aftrekstapel een kaart pakt die je al hebt liggen (bij je pakt de schoppen 7 en hebt de harten 7 liggen) mag je ze samen afleggen, dan heb je nog maar 3 kaarten. Wanneer je per ongeluk de verkeerde pakt moet je alles laten liggen (en heb je dus 5 kaarten)
- wanneer je een kaart pakt van de aflegstapel mag dit niet
- maar je mag wel twee dezelfde kaarten op je 'bord' wegleggen tegen 1 kaart van de trekstapel.
- je mag ook 3 of 4 gelijke kaarten samen wegleggen

Zo krijg je een iets tactischer spel, waarbij het soms handig is om bijv die 7 van de aflegstapel te pakken en de volgende ronde samen weg te leggen. Er wordt ook net iets langer doorgespeeld, vaak genoeg zal iemand eindigen met 1 aas en 1 rode heer bijvoorbeeld.

De echte budgetgamer speelt natuurlijk met een kaartspel ;)

Edit: jeetje wat een lap tekst. Als iemand er behoefte aan heeft maak ik een forumpost met de volledige spelregels. Pm dan maar