Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Thuisblijf special: Spelletjes via de webcam

Net als de rest van Nederland zit de Budgetspelen-crew ook grotendeels thuis. Dit betekent echter niet dat we stilzitten! De komende weken willen we jullie van artikelen voorzien met algemene lijstjes van tweespelerspellen tot de beste solo-ervaringen naar app-spellen. Hierbij vinden we het belangrijk dat het allemaal spellen zijn die makkelijk online te bestellen zijn, zodat je gelijk aan de slag kan. Mooie bijkomstigheid: zo ondersteun je ook je (lokale) bordspelwinkels!
Dick gaat het vandaag hebben over spellen die je via de webcam kan spelen.


Het is natuurlijk niet leuk dat je je vrienden- of bordspelgroep zo weinig ziet. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die je hiervoor kan gebruiken. Denk hierbij aan Skype, Zoom of Google Meet. Een persoon doet een presentatie van het spelbord (via een tweede webcam) en beheert alle speelstukken, terwijl de rest alleen aangeeft welke keuzes zij maken. Het klinkt misschien niet ideaal, maar het werkt wel.

Brieven uit Whitechapel


In Brieven uit Whitechapel speelt een speler Jack the Ripper en de anderen zijn een team van agenten die Jack moeten zien te arresteren. Jack pleegt vijf moorden in vier nachten en na elke nacht vlucht Jack terug naar zijn schuilplaats. De agenten proberen zo uit te vinden waar zijn schuilplaats is in de hoop hem te kunnen onderscheppen en te arresteren. Lukt dat niet na de vierde nacht dan wint Jack. Dit werkt het beste als de speler die Jack speelt, ook het spel streamt. Deze speler moet namelijk toch de meeste stukken bedienen en de andere spelers hoeven alleen aan te geven waar hun agent heen gaat en of ze naar aanwijzingen zoeken of tot een arrestatie overgaan.

Welcome to…


In Welcome To probeer je de meeste punten te scoren door drie straten met kavels te voorzien van huisnummers. Aan het begin van elke ronde worden drie huisnummers getoond met daarnaast een mogelijke extra actie. De huisnummers moeten in oplopende volgorde geplaatst worden. De acties variëren van het kunnen wijzigen van het nummer tot het aanleggen van een zwembad of een hek. Daarnaast zijn er drie bouwvoorschriften waarmee je extra punten kan scoren.
Om dit te kunnen doen heeft elke speler een velletje nodig om alles op te kunnen schrijven. Deze kan je hier downloaden. Je kan echter ook een app (iOS en Android) gebruiken waar je alles invult. De speler die het spel streamt, toont de bouwvoorschriften en de huiskaarten.

Onitama


In Onitama speel je tegen elkaar. Het doel is of de meester van je tegenstander te slaan of diens startpositie over te nemen. Dit doe je door de speciale bewegingskaarten die voor je liggen. Je kiest een van de twee uit en verplaatst de monnik volgens de beweging op de kaart. Vervolgens leg je die kaart in het midden en pak jij de kaart die in het midden lag. De kaart die je dus gebruikte is nu beschikbaar voor de tegenstander. Onitama speelt snel en omdat je eenvoudig kan zien welke mogelijke verplaatsingen er zijn weet je ook wat je tegenstander kan doen.
De speler die streamt zal de speelstukken en kaarten moeten verplaatsen. Het spel is ook niet zodanig groot dat de webcam ver boven de tafel hoeft te hangen.

Tiny Towns


Tiny Towns heeft de ‘Het Gemeentehuis’-variant, welke zich perfect leent voor het online spelen. In Tiny Towns wordt er elke ronde een grondstof gekozen. De spelers plaatsen deze grondstof op een vier bij vier raster. Zodra een speler een patroon heeft van een van de gebouwen, worden de grondstoffen verwijderd en het gebouw op een van die plekken geplaatst. Zodra bij elke speler het raster vol is, is het spel afgelopen en worden de punten geteld op basis van de geplaatste gebouwen.
Dit werkt natuurlijk het beste als iedereen zelf het spel heeft en daarmee ook de kubussen en gebouwen om te plaatsen. Maar je kan ook een raster op een vel papier plaatsen en bepaalde voorwerpen (bijvoorbeeld onderdelen uit andere spellen, LEGO blokjes of stukjes geknipt papier/karton) gebruiken om de kubussen te vervangen. De geplaatste gebouwen schrijf/teken je in het raster. Een speler streamt dan de gebouwkaarten en de grondstoffen die voor de ronde tellen.

Carcassonne

Carcassonne mag tegenwoordig wel een klassieker genoemd worden. Tijdens je beurt plaats je een tegel aan een steeds groter wordend landschap vol wegen, steden, kloosters en weidevelden. Daarna mag je een meeple plaatsen op die tegel en afhankelijk van het deel dat je kiest scoor je punten, zodra dit afgebouwd is. Zodra alle tegels op zijn is het spel afgelopen en wint degene met de meeste punten.
Omdat het speelveld flink kan groeien, raad ik aan om alleen het basisspel te gebruiken als je Carcassonne streamt. De streamer plaatst de tegels en de meeples en houdt de score bij.

Mis je zelf de mogelijkheid om te streamen? Dan kan je soms wel meedoen mee andere streamers. Dave en Ilka Luza streamen elke dag om 10 uur ‘s avond op hun twitch kanaal waarbij ze het publiek mee laten doen. Let wel dat deze stream in het Engels is.

Tekst: Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 22-03-2020 14:08
Aantal keer bekeken: 10829

Reacties

Door Imperial_asfalt (55 reacties) op 26-03-2020 18:43
( PM )
Leuk artikel! enkel voorzie ik bij carcassonne wel wat problemen, aangezien mensen vaak hun tegel blijven draaien om te kijken hoe ze deze het beste kunnen leerleggen. Als één iemand dit telkens moet doen dan zal deze wel gek worden denk ik zo.

Verder ben ik samen met een aantal vrienden bezig om te kijken of we een Dungeons & Dragons avontuur kunnen gaan beginnen online. We spelen nu namelijk geen spellen meer gezamelijk en Dungeons & Dragons zich uitstekend leent om over afstand gespeeld te worden (al is het geen bordspel, het is wel een fantasierijke manier om met behulp van wat dobbelstenen voor entertainment te zorgen).

Ze hebben zelf een artikel gepubliceerd hoe je Dungeons & Dragons gratis kan spelen en bovendien staat heel youtube vol met uitleg. Hier
Door Dutchyoda (257 reacties) op 27-03-2020 12:55
( PM )
Quote:
Leuk artikel! enkel voorzie ik bij carcassonne wel wat problemen, aangezien mensen vaak hun tegel blijven draaien om te kijken hoe ze deze het beste kunnen leerleggen. Als één iemand dit telkens moet doen dan zal deze wel gek worden denk ik zo.

Daarom pas ik de regels zodanig aan dat spelers aan het eind van hun beurt een tegel trekken. Dan hebben ze meer tijd om over hun beurt na te denken. Maar ik begrijp je punt zeker. Nog een reden om alleen het basisspel te gebruiken.