Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Best of the Month: Mei

Er is weer een maand voorbij. Wij hebben niet stil gezeten en ook spelletje gespeeld. Nona speelde een Spiel des Jahres genomineerde, Klaas dook diep onder water, Yorn was een Disney slechterik, Anna zocht naar de Gouden Stad en Dick voerde oorlog met beestjes in het bos.

Klaas - Otys

Om de een of andere reden wordt Otys op veel plekken voor dumpprijzen aangeboden en daar heb ik afgelopen maand mijn voordeel mee gedaan. Aan de kwaliteit van het spel ligt het in elk geval niet en hij ziet er ook nog eens prima uit. Otys speelt zich af in een wereld waarin het waterpeil zo erg gestegen is dat mensen leven op drijvende steden en we voor onze dagelijkse behoeften zijn aangewezen op duikers die van alles uit de zee opduiken. Dit klinkt allemaal behoorlijk deprimerend, maar het spel heeft een kleurig vernisje over dit thema gesmeerd. Heel thematisch is Otys verder niet, want het draait voornamelijk om het slim manipuleren van de rij duikers, die ieder een verschillende actie kunnen uitvoeren die je een stapje dichter brengt bij het doel: blokjes sparen op je speelbord waarmee je doelkaarten kunt volbrengen. Het is allemaal niet nieuw of wereldschokkend, maar het speelt heerlijk soepel.

  

 

Dick - Root

Deze maand kwam eindelijk een kickstarter binnen waar ik heel lang op heb zitten wachten: mijn pledge van Root. Ik had veel goede dingen gehoord over Root, maar had het zelf nog steeds niet kunnen spelen. Root is diep van binnen een soort oorlogsspel. Er zijn vier facties die in het bos strijden. Degene die als eerste 30 punten haalt is de winnaar. Klinkt simpel, toch? Het complexe aan Root is dat elke factie totaal anders speelt. Er zijn katten die stormen door het bos om alle bomen om te zagen en van het hout gebouwen te bouwen. Dan zijn er de starre vogels, die hun wet aanhouden. Maar als dat niet lukt, kiezen ze een nieuwe leider en herschrijven ze hun wet weer opnieuw. Er zijn ook rebelse bosdiertjes, zoals muizen, die de sympathie van het volk proberen te winnen voordat ze ten aanval gaan. Tenslotte is er de vagabond die tussen alle zijden speelt, handelt met iedereen en zijn eigen agenda er op na houdt. Dit maakt het spel vrij lastig om uit te leggen, maar dat is het de moeite meer dan waard. Nu nog duiken in de uitbreidingen.

 

Yorn - Villainous (+ Uitbreidingen)

Deze maand heb ik kennis gemaakt met Disney Villainous. In Villainous speel je één van de Disney ‘Villains’ zoals Ursula van de kleine Zeemeermin, Jaffar (Aladdin), of vier andere karakters. Ik twijfelde over dit spel vanwege de gemixte kritieken op Boardgamegeek, maar na Villainous een paar keer gespeeld te hebben bevalt die mij erg goed. Het is heel tof hoe iedere villain (en daarmee elke speler) zijn eigen avontuur tot een goed... ehrr slecht einde moet brengen, denk aan de Evil Queen uit sneeuwwitje die genoeg gif moet verzamelen om met een appel Sneeuwwitje te vergiftigen. Of Jaffar, die de lamp moet zien te vinden om de Geest te verleiden naar het kwaad. Prince John van Robin Hood moet op zijn beurt 20 ‘Power’ zien te vergaren, maar wordt in de weg gezeten door Robin Hood. Iedereen ervaart zo een persoonlijke avontuur, waarin je af en toe een uitstapje maakt naar iemand anders zijn sprookje om zand in de machine te gooien. Zo kan je soms kaarten bij je tegenspelers spelen die helden uit hun sprookje doen verschijnen, die hun progressie doen vertragen. Wie als eerste zijn ‘Evil’ sprookje voltooid wint. Het leuke aan Villainous is dat iedereen een compleet ander avontuur ervaart, passend bij zijn Villain. Hierdoor is de herspeelwaarde groot en wil je eigenlijk elke villain wel eens proberen. Daarnaast is het spel licht in de regels, waardoor het gemakkelijk te leren is. Dit was in ieder geval zonder twijfel mijn favoriet van deze maand!

 

Nona - Nova Luna

Mijn keuze deze maand is een mix van twee spellen die ik al kon waarderen. Nova Luna is namelijk gebaseerd op Patchwork en Habitats, dus ik was erg nieuwsgierig. Ik was bang dat het teveel op hen zou lijken, maar Nova Luna is wel echt een eigen spel met nieuwe mogelijkheden om te ontdekken. Het tijdspoor is net als Patchwork: je bent aan de beurt als je achteraan staat en mag dan uit de eerste drie tegels kiezen. Die tegels kosten 1 tot 7 tijd. Spendeer je teveel tijd, dan kan een ander misschien wel meerdere tegels pakken voordat je weer aan de beurt bent. Met tegels kun je grotere gebieden van één kleur vormen en soms met één gebied aan meerdere tegels tegelijk werken, net als bij Habitats. De tegels wil je zo aanleggen dat de doelen die erop staan door omliggende tegels behaald worden. Op elk doel dat je haalt leg je een schijfje en ben je als eerste al je schijfjes kwijt heb je gewonnen. Een race naar een doel in plaats van aan het einde punten optellen vind ik een dik pluspunt. Het spel is 1 tot 4 spelers, maar ik heb tot nu toe alleen een aantal potjes met z'n tweeën gespeeld. Dat beviel enorm goed, dus ik kijk er naar uit de andere spelersaantallen te proberen!

 

Anna - De zoektocht naar El Dorado.

1,2,3...Go! Wie zal als eerste de Gouden Stad van El Dorado bereiken? Dit racespel van wonderdesigner Reiner Knizia, wat heeft hij niet gemaakt, draait om deckbuilden. Maar dan familie-vriendelijk. 999 Games maakte het wijze besluit om dit spel in een nieuw en hip jasje te steken door Vincent Dutrait, in mijn ogen de beste illustrator in de bordspelwereld. Het spel is dan ook echt een pareltje en in combinatie met de spannende gameplay kan El Dorado zomaar eens een plekje in de spellenwinkels naast Ticket to Ride en Catan innemen. Bekijk deze week mijn videorecensie van El Dorado voor meer informatie over het spel, spoiler: Hij is leuk.

 

Dit zijn onze aanraders van deze maand. Wat was jouw favoriet van de maand mei? Laat het weten in de reacties!

Geplaatst door Dick Rensema op 01-06-2020
Aantal keer bekeken: 632

Reacties

Door Usurper (95 reacties) op 01-06-2020 17:07
( PM )
Mijn favoriet in mei was Paladins of the west kingdom. Een stukje pittiger dan de andere titels van Shem Philips.
Door Slick (219 reacties) op 01-06-2020 19:38
( PM )
Al veel goede recensies gelezen over El Dorado, mooi dat er nu een Nederlandse versie van is!

Heb zelf in mei vooral buitenspellen zoals Kubb, Mölkky, en Kanjam gespeeld.
Door CandyShine (772 reacties) op 01-06-2020 20:20
( PM )
Quote:
Al veel goede recensies gelezen over El Dorado, mooi dat er nu een Nederlandse versie van is!

Heb zelf in mei vooral buitenspellen zoals Kubb, Mölkky, en Kanjam gespeeld.


Kubb ken ik, maar wat zijn Mölkky en Kanjam?
Door Slick (219 reacties) op 02-06-2020 09:49
( PM )
Quote:
[..]


Kubb ken ik, maar wat zijn Mölkky en Kanjam?


Mölkky heeft wel wat van Kubb (wordt ook wel 'Numbers Kubb' genoemd), maar lijkt meer op bowlen. Je zet houten paaltjes met getallen erop dicht bij elkaar. Je gooit met een houten stok en probeert gericht 1 of meerdere paaltjes om te gooien. Als je 1 paaltje omgooit, telt de score van het getal dat erop staat. Gooi je meerdere om, dan tel je het aantal omgegooide paaltjes. Als je een paaltje raakt, verplaatst die vanzelf steeds een stukje, dus uiteindelijk wordt het speelveld best groot. Je moet precies op 50 punten uitkomen en anders val je weer terug naar 25. :)

Bij Kanjam speel je in teams van 2 en probeert een frisbee in een open ton te gooien. Het leuke is dat je teamgenoot naast de ton staat en mag de frisbee een klap geven zodat die de ton raakt. In de ton is 3 punten, direct tegen de ton is 2 en tegen de ton dankzij een klap van je teamgenoot tegen de frisbee is 1. Eerste team die 21 punten haalt, wint. Lekker vlot en vermakelijk spel. Aan elke kant staat een ton en twee mensen (1 van elk team) dus vandaar dat je snel weer aan de beurt bent (1x gooien, 1x ontvangen en de frisbee een klap geven).

Ik had de originele toernooi-editie van Kubb gekocht en die bevalt erg goed. Paaltjes vallen niet te makkelijk om door wind en het is gemaakt van rubberhout dus het hout gaat niet zo snel splinteren. Kubb wordt leuker met meer mensen en dus grotere teams, als je Mölkky met meer dan 4 speelt dan duurt het vrij lang voor je weer aan de beurt bent.
Door CandyShine (772 reacties) op 02-06-2020 14:07
( PM )
Thanks voor de uitleg!
Kanjam klinkt inderdaad echt supertof! Heerlijk simpel. Die ga ik zeker is uitproberen met eigen spullen.
Door Hedgehog (230 reacties) op 02-06-2020 15:50
( PM )
Otys is inderdaad een goed en vermakelijk spel. Ook eens voor 20 euro oid op de kop getikt. Denk dat het marketing budget op was na de productie van het spel, want het doet echt niet onder aan een aantal grote namen binnen het genre! Zou niet voor zo'n lage prijs gedumpt hoeven worden.

Voor mei is deze maand Jaipur de topper, dankzij de review op deze site.
Door Nona (121 reacties) op 02-06-2020 20:29
( PM )
Leuk zoveel reacties! Ik ben zelf ook erg blij met Otys :-)
Paladins ligt hier in de kast, maar nog niet aan toegekomen.