Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Member in the Spotlight: Slick

Budgetspelen.nl kent inmiddels vele leden. Stiekem willen we allemaal weten wie zij zijn en welke bordspellen zij graag op tafel hebben liggen, óf welke titels bij hen juist nog heel schaamtelijk in het plastic in de kast liggen. Gewoon even lekker gluren bij de buren.

Welkom bij Member in the Spotlight. Een nieuwe reeks waarbij wij diverse random leden een verzoek hebben gestuurd om antwoord te geven op onze prangende vragen.

Het Budgetspelen-lid dat het spits mag afbijten en die wij dus als eerste het hemd van het lijf hebben gevraagd is: Slick!

Ga er lekker voor zitten, want we hebben reuze-interessant leesvoer voor je op deze uitermate druilerige zaterdag-avond. 

1. Slick, vertel eens wat over jezelf!
Ik ben Sjoerd, 29 jaar en woon samen met m'n vriendin in Groningen. Ik hou van muziek, uitgaan naar festivals en clubs, technologie, games en natuurlijk bordspellen.

2. Hoe is je bordspelliefde begonnen?
Als kind speelde ik al ontzettend veel spellen met m’n familie. Het begon bij eenvoudige spellen zoals Mens Erger Je Niet, Toren van Pisa, Wie Is Het?, Vier op een Rij, Jenga, Ezeltje Strekje en meer van dat kaliber. Een spel als Mastermind zat er ook tussen, wat meteen een stuk moeilijker was. Langzaam ging het al meer richting Monopoly en Risk, maar ook Triviant vond wel eens zijn plek op tafel. Tussen m’n 9e en 12e speelde ik ontzettend veel Monopoly, Levensweg, en Hotel met vrienden. Makkelijk, vermakelijk, maar toch altijd je best doen om te winnen. De keuzes die je in dergelijke spellen maakt hebben geringe impact, maar dat was ook wel prima.

Naast deze klassieke (kinder)spellen, werden er met vrienden en familie ook talloze kaartspellen gespeeld. Het blijft wonderbaarlijk hoeveel variatie er te vinden valt in klein plakje met 52 kaarten. Toen ik een jaar of 12 was, vroeg m’n stiefbroer of ik zin had om een keer Kolonisten van Catan samen met wat vrienden van hem te spelen.

Als liefhebber van games zag ik direct de gelijkenis met resource management zoals Settlers en Age of Empires. Niet meer puur geluk of samenzweringen die je tot de overwinning leiden, maar tactiek en iets langer nadenken over je keuzes kon ervoor zorgen dat je als eerste zou eindigen. Het duurde even voordat het klikte (“Ik gooi dobbelstenen, maar ga niks vooruit? Huh?”) maar juist dat andermans worpen ook voor jou van belang zijn, maakte Catan interessant. Erg veel gespeeld met uitbreiding en ook online menig potje Catan gedaan.

Sindsdien ben ik altijd wel liefhebber gebleven. Zeker sinds ik na m’n studententijd wat meer geld vrij kon maken voor het aanschaffen van nieuwe bordspellen, is het hek van de dam. Gelukkig heb ik talloze reacties gelezen van bordspelveteranen die waarschuwden om niet teveel te kopen, maar rustig per keer te kijken wat je interessant en leuk vindt. Toch zijn sommige aanbiedingen die ik via BudgetSpelen tegenkom moeilijk te weerstaan, haha.

3. Hoe groot is je collectie?
Ik heb ze eerlijk gezegd niet geteld en volgens mij valt het ook nog redelijk mee. Ik heb één dressoir waar het allemaal in moet passen en dat vind ik wel een mooie grens. Helaas heb ik een aantal speldozen die daar niet helemaal mooi in passen, dus stiekem speel ik al een beetje vals door in een andere kast nog een deel van de spellencollectie te zetten.

 

 

4. Wat is er voor jou zo mooi aan de bordspelhobby?
De andere kanten die je van mensen te zien krijgt. De sluwheid die naar boven komt in een potje Weerwolven, het fanatieke in een spelletje 30 Seconds, of een verrassende winnaar met Azul. Er zijn weinig andere manieren om dit bij anderen naar boven te brengen en iemand meer van zich/haarzelf laat zien waarbij ze soms zelfs verbaasd zijn over hun eigen gedrag.

5. Welk bordspel is je favoriet en waarom?
Secret Hitler. Het combineert voor mij de mooiste aspecten van spellen zoals Weerwolven en De Mol samen en voegt daar nog wat extra lagen aan toe. Die extra lagen maken het niet per se complexer, maar zorgen ervoor dat beide partijen een vrij gelijke kans hebben om te winnen. Ik werd vrijwel altijd geëlimineerd in de eerste ronde van Weerwolven omdat ik altijd ‘verdacht’ zou zijn: dat kan gelukkig niet in Secret Hitler. Ondanks enige ervaring met Weerwolven duurde speluitleg iets langer, maar na afloop van de eerste ronde waren de discussies zeer verhit. Onderuitgezakt in m’n stoel heb ik met een glimlach genoten van de argumenten over en weer. Wat een hit, geweldig. :)

6. Van welke bordspelaankoop heb je het meeste spijt?
Elk spel dat nog ongespeeld in de kast ligt. Soms zit de folie er zelfs nog om. Dat zijn er niet veel, maar toch een paar. Uit m’n hoofd zijn dat Munchkin, Saboteur: Het Duel, Sterrenschild-uitbreiding van Andor, Talisman-uitbreiding van Stenen Tijdperk en vast nog wel een paar. Gelukkig zijn het relatief kleine spellen en zijn het al een stuk minder dan voorheen. Dat komt omdat ik wat heb kunnen verkopen via het Trading Board op BudgetSpelen en Marktplaats.

Ik vind het schuldgevoel van ongespeelde spellen erg vervelend en ga dat ook het liefst uit de weg. Ik heb wel spellen gehad die langer dan een jaar in de kast lagen, dus die heb ik vooral de deur uit gedaan. Bij twijfel heb ik ze vooral verkocht en mocht ik ze echt missen, dan kon ik ze altijd weer kopen. Dat is tot op heden niet gebeurd, dus dat zegt al genoeg. Je maakt er natuurlijk wel wat verlies op, maar dat is nog altijd beter dan die ‘last' op m’n schouders. Het ruimt ook mooi op en gezien de restrictie die ik mezelf opleg zorgt het ook weer voor de gelegenheid om op zoek te gaan naar een nieuwe aanwinst die wel gespeeld gaat worden!
 

 

7. Hoe ziet jouw ideale bordspelavond eruit?
Oudjaarsdag is nu al bijna een jaar of 10 een dag vol bordspellen met vrienden. Geen avond, maar een dag gevuld met bordspellen en games. Iedereen neemt eten en drinken mee, ik zorg voor een krat vol bordspellen, zodat we om 12 uur kunnen beginnen. Eerst komen de iets serieuzere spellen zoals Stenen Tijdperk, Machiavelli, en Codenames op tafel, waarna we overgaan richting King of Tokyo, Dixit, Camel Up, Ice Cool en Bonk. Met genoeg keuze is er altijd wel iets bij waar iedereen blij van wordt. Ik weet inmiddels redelijk goed welk spel wel en welke niet aan zal slaan binnen deze groep. Zodra de trouwe stuntpiloot Stef zijn weg heeft gevonden naar de tafel, berg ik m’n andere spellen veilig op in het krat zodat er rustig gemorst kan worden over de tafel. Qua bordspel-hobby zijn de avonden met collega’s wel ideaal: we spelen iets zwaardere spellen zoals Robinson Crusoe en Talisman. Daarbij is het genieten dat er mensen zijn die meer verstand van een spel hebben dan ikzelf en ik eindelijk niet degene ben die een spel uit hoeft te leggen.

8. Kan je tegen je verlies?
Eigenlijk best wel goed! Als kind kon ik altijd enorm slecht tegen m’n verlies, maar tegenwoordig ben ik vooral blij als een spel leuk is en iedereen die meespeelt het ook naar zijn zin heeft. Ik voel me daar toch wat verantwoordelijk voor, gezien ik degene ben die de spellen naar tafel brengt. Ik merk dat ik steeds meer op zoek ben naar spellen waarbij je direct met elkaar hoeft te strijden zoals Azul en Ticket To Ride, wat ook wel meespeelt.

9. Waar koop jij over het algemeen je bordspellen (zowel offline als online)?
Online doe ik vooral het uitzoekwerk en zoek ik via verschillende sites naar een mogelijk nieuwe aanwinst. Soms kom ik wat tegen dankzij aanbiedingen en ga ik daarna kijken of het wat voor me is. Als ik offline een spel koop, is het altijd bij WirWar in Groningen. Daar hebben ze een mooi divers aanbod en altijd goede uitleg. Daar heb ik bijvoorbeeld Patchwork en Hive Pocket gekocht. Op vlooienmarkten en in kringlopen heb ik ook wel eens wat gescoord, maar uiteindelijk viel dat altijd wat tegen. Ik heb de laatste maanden bewust niet iets nieuws meer gekocht, maar probeer eerst alle spellen die ik nu al heb meer te spelen. Ook komen er nog twee spellen aan die ik via Kickstarter heb voorbesteld, namelijk Project L en Kingdom Rush.

10. Wat is de allergrootste of juist allerkleinste doos in je collectie?
Bonk is wel de grootste en meest onhandige doos die ik momenteel heb. Gelukkig heb ik tot nu toe wel ontzettend veel plezier van gehad. Qua kleinste spel heb ik een zwarte plastic beker met poker dice er in. Elke dobbelsteen heeft in plaats van een aantal ogen, een speelkaart erop afgebeeld. Daarmee wordt het een soort combinatie tussen Yathzee, Mexxen, en Poker. Die neem ik regelmatig mee naar de kroeg en verjaardagen.

11. Als je een spel zou kiezen om de rest van je leven in te doorbrengen, welk spel zou dit zijn?
Mooie vraag! Ik zou dan het liefst m'n leven doorbrengen in de wereld van Andor. Compleet andere wereld vol gevaar en avontuur. Genoeg om te zien en te ontdekken.

12. Geef het stokje door: Welke vraag zou je aan de volgende Budgy in de spotlight willen vragen?
Heb je zelf ideeën voor een eigen bordspel?
Member Hedgehog zal deze vraag in de volgende editie van 'Member in the Spotlight' beantwoorden.

Enorm bedankt voor je tijd en uitgebreide antwoorden Slick! 

Hint: Zie jij het stiekem ook wel zitten om door ons ondervraagd te worden? Schroom niet en stuur ons vooral een berichtje! Vinden wij heel erg leuk!

Geplaatst door Linnsane op 04-07-2020
Aantal keer bekeken: 444

Reacties

Door DjUntzUntz (69 reacties) op 05-07-2020 09:50
( PM )
Hey wat een hartstikke leuk verhaal zeg! Tof om wat meer informatie te lezen over members van BS hiero! :)
Door CandyShine (784 reacties) op 05-07-2020 10:42
( PM )
@Slick: Supermooi en uitgebreid (!) geschreven verhaal! Vraagje: Wat is Bonk? Alleen de naam klinkt al groot en onhandig haha.
Door Slick (219 reacties) op 05-07-2020 22:36
( PM )
Dankjewel beide! Mín antwoorden zijn wat langer geworden dan ik eerst van plan was, maar mín enthousiasme was niet te stoppen blijkbaar haha.

Gezien de fotoís van spellenkasten die ik op het forum voorbij heb zien komen is het maar goed dat ik de eerste member ben, want het aantal spellen dat ik het is nogal bescheiden. Legt de lat om hieraan mee te doen voor anderen misschien ook niet zo hoog.

Quote:
@Slick: Supermooi en uitgebreid (!) geschreven verhaal! Vraagje: Wat is Bonk? Alleen de naam klinkt al groot en onhandig haha.


Bonk kwam ik tegen via een zoektocht naar behendigheidspellen. Terwijl ik naar Klask aan het kijken was op Bol, zag ik Bonk staan bij gerelateerde producten. Blijkbaar voor een stuntprijs van ~Ä11, want het spel wordt nu voor Ä40 aangeboden. Besteld, en het was dat weekend met vrienden meteen een hit. Die bestelden er ook meteen een paar. Zelfs maanden later krijg ik er nog vragen over. :)

Je speelt 2 tegen 2, gooit metalen balletjes via een draaibaar schansje het veld in om een houten balletje in het midden te raken. Je probeert die houten bal in het doel van de tegenpartij te krijgen. Snel, chaotisch, maar je kunt er ook zeker goed in worden en samenspelen / communiceren kan beslissend zijn. Mooi gemaakt houten spel, vandaar de grote doos eromheen. Niet per se zwaar, enkel onhandig. Toch ben ik blij dat ik die tegen kwam en Bol hun magazijn aan het opruimen was.