Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Member in the Spotlight: Kapudovic

De tijd vliegt! Het is alweer eventjes geleden dat de laatste "Member in the Spotlight" online verscheen, maar we hebben weer een kersvers interview voor je klaar, waarin we een BudgetSpelen-member het hemd van het lijf vragen. Dit maal is de eer aan Kapudovic. 

1. Kapudovic vertel wat over jezelf!

Mijn naam is Reent. Ben 33 jaar. Woon in Vries en ik werk als zzp'er in de bouw, maar ik heb Duitse Taal en Cultuur aan de RUG gestudeerd. Ik heb een hond, een Tervurense herder genaamd Ragnar, en om die reden wandel ik veel. Daarnaast ben ik gek op fietsen, het liefst zo hard mogelijk. Verder heb ik mijn eigen moestuin, lees ik graag, speel ik gitaar en bezoek ik af en toe een museum of een concert in Vera. Oh, en natuurlijk bordspellen spelen.

 

 

 

2. Hoe is je bordspelliefde begonnen?
Op jonge leeftijd begon het met "Ganzenbord" en menig kaartspel. Daarna "Stratego" en heel veel dammen op de basisschool. De periode op het middelbaar onderwijs eigenlijk helemaal geen bordspellen gespeeld, zie de pc als grote boosdoener. Als student langzaam weer de draad opgepakt. Onder andere "Axis and Allies: D-Day" toendertijd gekocht bij WirWar in Groningen. Later kwamen alle klassiekers zoals "Risk" en "Monopoly" er ook bij. En daarna ontdekte ik "Magic the Gathering". Op het middelbaar onderwijs had ik het spel wel eens voorbij zien komen, maar tot mijn grote spijt heb ik het toen links laten liggen. Na mijn kennismaking met MtG ging er een wereld voor mij open. Het resultaat is te zien bij vraag 3.

3. Hoe groot is je collectie?
(https://boardgamegeek.com/user/Kapudovic) Iets minder dan 200 bordspellen. De keren dat ik over de 200 ga wordt de collectie tegen het licht gehouden en uitgemest. Marktplaats en BGG Market zijn ideale manieren om vlot je spellen te verkopen. Mijn collectie kun je grofweg verdelen in twee categorieën. Wargames, voor beginners tot en met gevorderden, en een hoop spellen met als thema Harry Potter, Star Wars, Lord of the Rings etc. etc. De collectie is tevens hier te bezichtigen.

 

 

 

4. Wat is er voor jou zo mooi aan de bordspelhobby?
De interactie met anderen en dan het liefst gezamenlijk problemen oplossen in teamverband. Ik ben een groot fan van co-op bordspellen. Ook de manier waarop bordspellen een wereld tot leven kunnen brengen vind ik een van de mooie dingen van bordspellen. Ik ben gek op geschiedenis en bv. Harry Potter, Star Wars en LotR. Veel boeken die ik lees gaan over diezelfde thema's. De wargames die ik speel moet je in het verlengde daarvan zien. Waarbij "At Any Cost: Metz 1870" het meest extreme voorbeeld is. Mijn over-overgrootvader heeft namelijk bij de slag om Metz in 1870 aan Pruisische zijde meegevochten. Hij was onderdeel van het Ostfriesisches Infanterie Regiment Nr. 78 / 37. Infanterie-Brigade / 19. Infanterie-Division / X. Armeekorps. Door dit spel ben ik vrij letterlijk in het bezit een klein stukje familiegeschiedenis in de vorm van een counter. Als geschiedenis, boeken en bordspellen samenkomen ben ik een blij man. En als ik dat ook nog met anderen mag delen is het helemaal fantastisch.

 

 

 

 

 

 

5. Welk bordspel is je favoriet en waarom?
"Black Orchestra", co-op en geschiedenis in een. Plus de dobbelstenen die bepalen of je plan slaagt, of niet. En menig plan mislukt. Het spel slaagt er heel goed in om op die manier de geschiedenis na te bootsen. Goede tweede is "Harry Potter: Hogwarts Battle", co-op en fantasy in een. In boek 7 waren we twee uur lang aan het strijden tegen Voldemort en zijn kompanen. Uiteindelijk konden we Voldemort net niet voldoende schade toebrengen in onze laatste beurt. Mooiste nederlaag die ik ooit heb geleden.

 

 

 

6. Van welke bordspelaankoop heb je het meeste spijt?
Mijn grootste miskoop was "Deception: Murder in Hong Kong". Misschien ligt het aan mij hoor, maar de klik ontbreekt gewoon.

7. Hoe ziet jouw ideale bordspelavond eruit?
Eerst gezamenlijk genieten van het avondeten. Daarna een kopje koffie of thee en dan mag het bordspel in kwestie op tafel verschijnen. Na de glorieuze overwinning, of nederlaag, nog even bijkletsen.

8. Kan je tegen je verlies?
Ja, maar als er voldoende mana flood of mana screw optreedt bij "Magic the Gathering" dan komt dat de sfeer niet ten goede.

9. Waar koop jij over het algemeen je bordspellen (zowel offline als online)?
Ik koop mijn bordspellen hoofdzakelijk online, want het overgrote deel van de bordspellen die ik leuk vind kun je in Noord-Nederland niet in de winkel kopen. The Summoner en de webshop van Udo Grebe Game Design uit Duitsland zijn mijn vaste adressen, maar als er ergens een leuke aanbieding is dan koop ik ook gerust bij een andere webshop. Als ik wel naar de winkel ga dan is dat de WirWar of De Purperen Draak, beide in Groningen. WirWar voor de bordspellen en de Purperen Draak voor Magic the Gathering. Ik probeer een keer in het jaar naar een pre-release van MtG te gaan.

10. Wat is de allergrootste of juist allerkleinste doos in je collectie?
Grootste doos is van "Zombicide: Black Plague", maar "Star Wars: Imperial Assault" neemt het meeste ruimte in als ik alle dozen die ik van het spel heb mee reken. De kleinste doos is van "Pocket Sports Rugby", een bescheiden dobbelspelletje. Technisch gezien is het een zakje en als het per se een doosje moet zijn dan wordt het "Sprawlopolis".

 

 

11. Als je een spel zou kiezen om de rest van je leven in te doorbrengen, welk spel zou dit zijn?
"Star Trek Catan

12. Deze vraag is gesteld door onze vorige Member in the Spotlight, namelijk Hedgehog! Welk bordspel vind je het meest ondergewaardeerd (en waarom)? 
Deadline van Wizkids, gebaseerd op alle spellen die ik zelf heb en hoe hoog ze bij BoardGameGeek staan genoteerd. Deadline valt net buiten de top 3000 en dat verbaast mij. Wie wil er nou geen misdaadzaken oplossen? Je eigen film noir in een doos. Oftewel met het thema zit het al snor. De regels zijn simpel. Gewoon een kwestie van de juiste setjes verzamelen. Het spel speelt lekker vlot en omdat je moet samenwerken is er genoeg interactie aan tafel. Je bent ongeveer een uurtje zoet met een van de 12 misdaadzaken die in de doos zitten en alles ziet er prachtig uit. Deadline verdient gewoon meer aandacht en het verdient sowieso 12 nieuwe misdaadzaken. Mocht je nog niet overtuigd zijn dan verwijs ik graag door naar Zee Garcia van The Dice Tower. Hij kan dit allemaal veel beter uitleggen.

Dankjewel voor je antwoorden Kapudovic! De volgende keer is het de beurt aan San Kroepoek. Daarin geeft zij antwoord op o.a. de vraag van Kapudovic "Welke kast gebruik jij voor het opbergen van al jouw bordspellen? En waarom specifiek deze kast?

Durf jij het ook wel aan om onze prangende vragen te beantwoorden en ons een inkijkje in jouw bordspelleven te geven? Schroom dan niet om ons een berichtje te sturen. #VindenWijLeuk!
 

Geplaatst door Linnsane op 16-09-2020
Aantal keer bekeken: 396

Reacties

Door Hedgehog (408 reacties) op 16-09-2020 20:13
( PM )
Leuk om te lezen!

Wat speel je zoal op de gitaar? Ken Vera niet (ver weg voor mij), maar zie wel aantal leuke concerten inderdaad!

Heb Black Orchestra toevallig vandaag ontvangen (overgenomen van Fawful), hoop net zo enthousiast erover te zijn als jij! Wat ik erover gelezen heb lijkt het mij ook een top spel.

Ik zie alleen 2 X-Wing 2.0 core sets (en volgens BGG nog 2 expansions). Hoe weet je als 'wargamers' jezelf te behoeden van de 'dwangmatige' aankopen, waar veel spelers toch wel gevoelig voor zijn? Zit toch vaak wel een FOMO, of power creep, of wat dan ook in dat soort games.

Zal binnenkort zeker even dat filmpje van Zee Garcia over Deadline bekijken!
Door Kapudovic (184 reacties) op 16-09-2020 22:50
( PM )
Quote:
Wat speel je zoal op de gitaar? Ken Vera niet (ver weg voor mij), maar zie wel aantal leuke concerten inderdaad!

Ik heb meerdere gitaren, maar ik speel vooral op een akoestische western gitaar. Wat resulteert in singer-songwriter en country liedjes. David Bazan en Colter Wall zijn op dit moment mijn favorieten. En ik kan iedereen een bezoek aan Vera aanbevelen. Mooiste poptempel van Nederland!

Quote:
Ik zie alleen 2 X-Wing 2.0 core sets (en volgens BGG nog 2 expansions). Hoe weet je als 'wargamers' jezelf te behoeden van de 'dwangmatige' aankopen, waar veel spelers toch wel gevoelig voor zijn? Zit toch vaak wel een FOMO, of power creep, of wat dan ook in dat soort games.

Houd het klein. Als de basisset van een spel het feestje is dan zijn de uitbreidingen alleen maar slingers. Leuk, maar niet noodzakelijk. Alhoewel de TIE Advanced Fighter van Darth Vader natuurlijk wel essentieel is voor een Star Wars spel.

Dobbelen is na het spelen van Black Orchestra nooit meer hetzelfde.
Door Fartknocker (174 reacties) op 21-09-2020 13:32
( PM )
Wat ik mooi vind is dat al jouw spellen allemaal even groot zijn, zodat ze netjes naast elkaar in de kast passen.
Door Kapudovic (184 reacties) op 22-09-2020 17:56
( PM )
Quote:
Wat ik mooi vind is dat al jouw spellen allemaal even groot zijn, zodat ze netjes naast elkaar in de kast passen.


Dat is het fijne van de IKEA Ivar kasten. Elke plank kun je op de gewenste hoogte instellen en de kast uitbreiden is ook erg gemakkelijk. Een aantal planken plus een zijpaneel is zo gekocht.