Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Interview met de Bordspellenbieb

Kennen jullie de Bordspellenbieb nog? In deze online bibliotheek huur je bordspellen en ben je na het uitproberen dusdanig enthousiast kun je de mogelijkheid krijgen het spel meteen aan te schaffen. De Bordspellenbieb is nu een paar maandjes actief en vele bordspelers hebben al een bezoekje gebracht aan de digitale bibliotheek. Wij hebben het initiatief ook nauw gevolgd en oprichter Bo ondervraagd over de totstandkoming en natuurlijk naar persoonlijke voorkeuren.

Gefeliciteerd met de opening van de Bordspellenbieb! Kunnen jullie wat over jullie zelf vertellen?
Hey, Wat leuk dat we wat over de BordspellenBieb mogen vertellen. Hallo ik ben Bo, oprichter van de meest speelse bieb van Nederland! Ik ben zelf natuurlijk een grote bordspellenfan, speel al mijn hele leven spelletjes en vind het heerlijk om met vrienden of familie samen te komen om te spelen. Ik speel zo graag dat ik na mijn studie een aantal jaren bordspellen en speelgoed heb bedacht en ontworpen voor een aantal Nederlandse spellenuitgevers. Ik kan als ontwerper goede bordspellen dus erg waarderen! Het moment dat je het plastic eraf haalt en de doos openmaakte voelt altijd als een cadeautje. De spanning van ‘wat zit er nu weer in?’ en dat vervolgens gezellig met vrienden onderzoeken en spelen. Dat gevoel willen we bij de BordspellenBieb met iedereen delen en voor iedereen bereikbaar maken zodat we op deze manier mensen samenbrengen. Spread the Joy!

Vertel eens, hoe is het idee voor een BordspellenBieb ontstaan?
Haha ja hoe ontstaan ideeën, dat is altijd lastig te achterhalen. Ik ben vaak bezig met het bedenken van nieuwe ideeën en soms valt het kwartje, komt ineens alles samen en heb je dat eureka moment. Het idee voelde zo vanzelfsprekend, het lenen van bordspellen voelt net zo logisch als het lenen van boeken. Bordspellen, boeken, comics en ook films vallen allemaal onder in bepaalde zin onder entertainment, al deze vormen van entertainment zijn te huur behalve bordspellen. Het verbaasde me als liefhebber dat bordspellen nog niet te huur waren, het voelde zo van zelfsprekend. Dus toen heb ik besloten om het zelf op te zetten. Het idee past helemaal bij wie ik ben en het nieuwe en bewuste ondernemen, waarin we niet alleen maar alle producten willen hebben maar het goed vinden om ze te gebruiken wanneer we ze even nodig hebben. Daarnaast wil ik mijn passie voor bordspellen graag delen met alle andere bordspellenfanaten. Ik hoop met dit initiatief bordspellen voor iedereen toegankelijker te maken.

Het leuke van de bieb is dat je bij ons ook het spel kan kopen nadat je het hebt gehuurd. Je krijgt dan de betaalde huurprijs terug. Je hebt het spel als het waren gratis kunnen proberen. Hierin onderscheiden we ons van de conventionele bieb waar je echt alleen kan huren.

Gewaagd om in de lockdown een bibliotheek voor bordspellen te openen. Of een bewuste keuze?
Haha ja dat zou je denken hé. Het idee is nog voor corona ontstaan eigenlijk. We hadden net als iedereen niet verwacht dat het zo lang zou aanhouden. We hadden gehoopt dat de opening zou zijn als corona alweer voorbij was, maar helaas bleef het aanhouden. Maar gelukkig heeft de BordspellenBieb ook een voordeel in de tijd van corona, we hopen dat we iedereen nu juist blij kunnen maken met het spelen van onze spellen, om zo de lockdown door te komen.

Welk spel is de ultieme droom om in het Bordspellenbieb-aanbod te hebben?
Een betere vraag is, 'Welk spel niet?'  haha. Eigenlijk zijn we bezig met het opbouwen van een collectie van allerlei verschillende soorten spellen. Dus niet alleen maar nieuwe en populaire spellen, maar ook de zeldzame parels en de vergeten spellen. Als we er eentje moeten noemen waar we zelf erg naar uitkijken en die we heel graag in onze collectie willen opnemen is het Sleeping Gods. Deze wordt rond mei verwacht. Spellen die heel geschikt zijn voor de bieb zijn onder andere campaign spellen, die je vaak één keer kan spelen, maar bijvoorbeeld ook de wat duurdere spellen of uitbreidingen die je graag een keer wil proberen.

Welke spellen kunnen we binnenkort nog in de bibliotheek verwachten?
We hebben afgelopen maand meer dan 150 nieuwe titels toegevoegd aan onze collectie, dit proberen we de komende tijd 1 a 2 keer per maand te doen om snel de collectie uit te breiden.
We zijn altijd opzoek naar nieuwe spellen die we kunnen toevoegen. Dus mocht je nog een leuk spel weten, dan kan je het ons laten weten op de website. We hebben een keer per week een poll waarbij we iedereen vragen welk spel we kunnen toevoegen aan onze collectie. We vinden het super leuk om te horen welke spellen mensen graag willen zien in onze collectie. We hebben op die manier al veel spellen toegevoegd.

Wat is jullie eigen favoriete spel?
Leuke vraag, dat hangt voor mij helemaal af van de setting en met welke mensen je speelt. Zelf vind ik Time Stories een heel leuk spel. Je duikt in een spannend verhaal waarin je echt op ontdekking gaat. Je werkt samen om het mysterie te ontrafelen. Het leuke is ook nog eens dat er een heleboel uitbreidingen zijn, dus je bent niet gauw uitgespeeld. Maar ik kan een goede Deck Builder of Worker Placement ook erg waarderen. Momenteel verschijnt My City geregeld op tafel en Architecten van het Westelijk Koninkrijk.


Ook al zijn jullie net geopend, welke spellen vliegen de huur-toonbank over?
Ja, het is nauwelijks bij te benen. Zo zijn bijvoorbeeld Everdell, Wingspan en Ticket to Ride op dit moment erg populair, en terecht! We verhuren heel veel spellen en vrijwel de meeste daarvan spellen worden na het huren van ons gekocht. Wel merken we net als elke ondernemer dat met de avondklok mensen toch wat minder partyspellen bestellen, maar dat is maar goed ook. We kijken er erg naar uit dat we na deze periode weer onbezorgd kunnen genieten de spellen die we met elkaar kunnen spelen.

Welke spellen raden jullie onze doorgewinterde BudgetSpelers aan?
Zo veel! Zeker voor de doorgewinterde speler hebben we veel, de wat duurdere expertspellen zijn bij uitstek perfect om te huren. Denk bijvoorbeeld aan Scythe, Terra Mystica, Brass: Birmingham, Mansions of Madness om maar een paar te noemen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook spellen die niet meer regulier te kopen zijn zoals Gaia Project, Caverna of Netrunner. Het is moeilijk om aan deze spellen te komen maar via ons kan je ze toch nog spelen.

Wat zouden jullie onze BudgetSpelers voor 2021 mee willen geven?
Haha hou nog even vol, 2021 wordt een beter jaar, wees lief voor elkaar en blijf genieten van de kleine dingen zoals een leuk bordspel met vrienden of familie!

Waar zien jullie de BordspellenBieb over 5 jaar?
Er zitten nog heel veel leuke plannen in de pijplijn die we liever nog niet willen verklappen, er is nog zo veel leuks te doen en te verzinnen. We zijn bezig met een leuke samenwerking en aan het kijken naar verschillende fysieke locaties, zodat mensen ook door de bieb heen kunnen lopen en vragen kunnen stellen, dat geeft toch wel echt het gevoel van een bieb. Er komt echt nog heel veel meer aan dus hou onze socials in de gaten, daar houden we je graag op de hoogte van al het nieuws dat er komt.

Bedankt Bo voor de leuke antwoorden en wij hopen dat nog veel meer (beginnende) bordspelers de Bordspellenbieb gaan ontdekken. Iedere week worden er wel bordspellen toegevoegd, dus je bent nooit uitgespeeld. 


 

Geplaatst door Linnsane op 07-04-2021
Aantal keer bekeken: 583

Reacties

Door Buur (465 reacties) op 07-04-2021 12:21
( PM )
Mansions of Madness een aanrader? Deze club is bij deze door mij niet meer serieus te nemen!! ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Door Yorn (202 reacties) op 09-04-2021 11:04
( PM )
Leuk om meer te horen over je Bo!
Ik denk dat het voornamelijk interessant is voor spellen die je misschien eenmaal wilt spelen, maar niet per se in de collectie hoeft te hebben. Dan kan je ze voor een schappelijke prijs uitproberen. :-)
Door Bratatata (44 reacties) op 12-04-2021 17:19
( PM )
Heel tof. Veel succes!