Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Koningsdag: Oranje Boven!

Oranje boven!

Het is Koningsdag! Een van de weinige dagen dat het rood-wit-blauw uitgehangen wordt, maar ook dat de het hele land oranje kleurt. Oranje is zeker niet de populairste kleur in de modewereld, maar dat boeit ons vandaag helemaal niet. Oranje is ook niet een veel voorkomende spelerskleur. Speciaal voor deze dag zetten we dus spellen in het zonnetje die je wel de mogelijkheid geven om oranje te kiezen.

Pandemic

Nu we nog in een pandemie zitten, lijkt het me logisch om met Pandemic te beginnen. In Pandemic ben je een specialist die samen met anderen probeert vier ziektes onder controle te krijgen. Je reist over de hele wereld om deze ziektes te bestrijden en zelfs een medicijn te vinden. Elke speler krijgt een rol toegewezen. Deze rol geeft jou unieke mogelijkheden tijdens het spel. Als je de oranje rol krijgt, ben je een arts. Jouw speciale gave is om als een actie alle ziektestenen van één kleur te verwijderen uit een locatie. Dit is dus best wel een krachtige rol.

Pandemic

Age of Steam

In Age of Steam probeer je zoveel mogelijk geld te verdienen met jouw treinmaatschappij. Je bouwt aan spoorwegen, die anderen ook kunnen gebruiken, en je transporteert goederen om inkomsten te genereren. De uitdaging zit ‘m er vooral in dat je strijdt om de spelersvolgorde. Je biedt namelijk om als eerste te mogen. Waarom zou je dat willen? Nou, omdat er maar een bepaald aantal acties beschikbaar zijn, dus als je eerder aan de beurt bent, heb je ook meer keuze wat je kan doen. Ik weet niet welke kleuren in de originele Age of Steam zaten, maar in de laatste uitgave is oranje zeker een optie.

Age of Steam

Catan

Heel veel spelers hebben wel eens van Catan gehoord. Ik heb zelfs mijn oude originele versie nog hier liggen. In Catan probeer je punten te scoren door wegen, dorpen en steden te bouwen. Om dit te kunnen bouwen, heb je grondstoffen nodig. Deze grondstoffen krijg je door middel van dobbelen. Als jouw stad of dorp aan een tegel grenst met de gerolde waarde, dan krijg jij die grondstof. Soms zal je grondstoffen tekort komen en dan kan je deze ruilen met “de bank” of met andere spelers. De spelerskleuren die in ieder geval in mijn versie zitten zijn erg Nederlands: rood, wit, blauw en oranje.

Catan

Fort

Lekker buiten spelen met je vrienden en een fort bouwen. Als klein jochie deed ik niks liever. Ik kwam ook regelmatig met vieze en/of gescheurde kleren thuis. In Fort ben je zo’n kind. Je probeert vrienden te maken om aan je fort te werken. Maar natuurlijk wil je ook lekker pizza eten en met speelgoed spelen. Vrienden met wie je niet speelt tijdens je beurt, worden beschikbaar voor andere spelers. Uiteindelijk draait het wel om de meeste punten, dus denk goed na hoe jij je punten wilt verdienen. De doos van Fort is al behoorlijk oranje, en ook op de kaarten zie je dat veel terug komen. Toch kan slechts één speler echt met oranje spelen, hoewel dit alleen op het spelersbord is terug te zien.

Fort

Colt Express: Marshal & Gevangenen

In het Wilde Westen gebeurde het regelmatig dat treinen werden overvallen. In Colt Express speel je een groep bandieten die zo’n trein overvallen. Het doel van het spel is ook met de meeste buit het spel te eindigen. Tijdens een ronde speel je omstebeurt kaarten die bepalen welke acties je wilt gaan doen, maar pas als iedereen het aantal benodigde kaarten heeft gespeeld, worden de acties één voor één verwerkt. Het kan dus best gebeuren dat je iemand wilde neerschieten die er niet meer is, of dat je iemand anders treft op dat moment. Dit geeft veel leuke verrassingen. In het basisspel kunnen spelers de gele Marshal verplaatsen, maar als je de uitbreiding Marshal & Gevangenen hebt, kan één speler de -nu oranje- Marshal zijn. De Marshal speelt anders dan de overige spelers, want deze is niet van plan zoveel mogelijk buit te verzamelen. Als Marshal moet je vier van vijf doelen zien te halen. Denk hierbij aan bepaalde bandieten arresteren, of juist zorgen dat iemand minstens vier kogels van jou “krijgt”. De uitbreiding geeft het spel een compleet nieuwe dynamiek en is ook beter als je redelijk wat ervaring hebt met het basisspel.

Colt Express: Marshal en Gevangenen

Dus dit waren een aantal spellen waarin je een oranje spelerskleur kunt kiezen. Wat is jullie favoriete spelerskleur? De mijne is groen, maar op een dag zoals vandaag wissel ik het graag af door eens oranje te kiezen!

Fijen koningsdag!

 

Geplaatst door Dick Rensema op 27-04-2021
Aantal keer bekeken: 784

Reacties

Door Sandertjuh (78 reacties) op 28-04-2021 07:17
( PM )
Grappig artikel, leuk gedaan! Ik kies vaak een kleur die opvalt / een die je niet zo vaak kan kiezen. Mijn vriendin pakt altijd geel.
Door Crazymax (131 reacties) op 28-04-2021 19:36
( PM )
Mijn lievelingskleur is groen, dus die koos ik altijd als kind. Maar mijn vrouw heeft ook lievelingskleur groen en mijn dochters ook dus die krijg ik nooit meer. Meestal heb ik geel omdat die overblijft... soms oranje als het kan!
Door Mave XI (5 reacties) op 29-04-2021 09:36
( PM )
Ik pak juist altijd de minst opvallende kleur bij bijvoorbeeld Scythe, Risk, Ticket to Ride en andere games waar je tegen elkaar strijdt.
Dan valt het minder op dat ik het bord domineer