Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Special: Disney Lorcana

Er was eens… een trading card game (TGC). Magic the Gathering, Yu-Gi-Oh!, Pokémon kennen we natuurlijk in principe allemaal. Aan dit rijtje kunnen we nu een naam toevoegen: Disney Lorcana. Een mix tussen Magic en Pokémon, de eerste als speelbare vorm maar dan in een vereenvoudigde versie en de tweede om het verzamelgehalte maar dan met Disney-plaatjes. Ravensburger heeft ons voorzien van een promotie-pakketje om Disney Lorcana eens flink onder de loep te nemen.

Lorcana1

Een stukje nostalgie - 
It All Started with a MouseWalt Disney
We keren even terug naar een jaar of 27 geleden. Pokémon-kaarten kwamen op de markt. Iedereen wilde daar natuurlijk bij zijn en menig kind (ook volwassenen) rende naar de winkel om aan de hype mee te doen. Tot op de dag van vandaag worden er nieuwe Pokémonkaarten toegevoegd aan de al rijke historie van deze TCG en nog steeds worden jonge fans meegezogen in de wereld van het verzamelen (of spelen met) deze kaarten. Gaan we Lorcana verder met Pokémon vergelijken? Neen! Deze vergelijking is meer het euforische moment dat je een booster in handen hebt en niet kan wachten om te zien welke kaarten je aan je collectie toe kunt voegen én natuurlijk of dat er een zeldzame kaart aanwezig is. Eigenlijk is het zeer bewonderenswaardig dat er nu pas, zo’n 100 jaar nadat die bekende muis ten tonele verscheen, een trading card game van Disney is uitgebracht.

Lorcane vliegt de deur al uit
- All you need is a little bit of magicMickey Mouse
Disney Lorcana ligt nu een aantal weken in de winkels. Eerst bij diverse speciaalzaken en een aantal weken later is dit uitgebreid naar andere winkels. Hoewel, de populariteit is dermate hoog dat ze letterlijk over de toonbank vliegen en de voorraad vrijwel overal uitverkocht is. Het wachten is daarom ook op reprints en nieuwe bevoorrading en dat kan helaas langer duren dan gehoopt. Ravensburger had zelf ook dit succes niet aan zien komen. Het kan natuurlijk ook een strategie zijn om bij de geïnteresseerden een 'ik-wil-ook-meedoen'-gevoel te verhogen.

Lorcana2 

Wat is er allemaal verkrijgbaar in de eerste set: The First Chapter
Alles wat nu verkrijgbaar is van Disney Lorcana valt onder de zogeheten First Chapter. De set bestaat uit in totaal 204 verschillende kaarten. Voor de die-hards: iedere kaart is ook in foil verkrijgbaar, dus voor de complete verzameling kun je 408 kaarten verzamelen. In een later stadium volgen er meer chapters waarmee je je deck(s) aan kunt passen of je verzamelmap extra aan kunt vullen en waarin nieuwe karakters centraal zullen staan. Wil je nu starten met het spelen van Disney Lorcana of je verzamelwoede ergens starten? Dan is een starterdeck aan te raden. Van the First Chapter zijn er 3 verschillende versies: Moana en Mickey, Cruella en Aladdin en Aurora en Simba. Wij hebben de laatstgenoemde ontvangen waarin dus een foil Simba en een foil Doornroosje zit als hoofdkarakters naast 58 andere kaarten om gelijk te kunnen spelen. Verder ontvang je 11 fiches, een handleiding en als bonus nog een boosterpack om je deck naar wens te kunnen aanpassen.

Wil je het helemaal grondig aanpakken, de volgende items zijn tot op heden naast de starterdecks uitgebracht:
- Een boosterbox waarin maar liefst 24 boosters zitten.
- De trove pack bestaat uit een opbergdoos, 2 deckboxen, 8 boosters, 15 fiches én een handleiding.
- Een gift set met hoofdkarakters: Mulan en Hades. Daarnaast ontvang je 2 mega foilkaarten waar je niet mee kunt spelen, 34 fiches en 4 boosters.
- Een portfolio, oftewel een verzamelmap van Stitch of de Evil Queen
- Deck boxen waar je je kaarten handig op kunt bergen met een afbeelding van Mickey Mouse, Elsa of Captain Hook en card sleeves met een afbeelding van Elsa, Mickey Mouse of Captain Hook.
- Helemaal af maak je het met een playmat van Mickey Mouse, Maleficent of Maui.
- Uiteraard zijn er losse boosters te koop, je hebt de keuze uit een sleeved versie met extra kartonnen hoesje of een "normale" booster.

Lorcana Kaarten uitgelegd
Excitement… adventure… danger lurking around every cor- AAAAGGH!” - Flounder
De boosters zijn inmiddels al vaker benoemd in deze special. Iedere booster bevat 12 willekeurige kaarten waarvan er 6 common zijn, 3 uncommon, 2 rare, super rare of legendary en 1 foil kaart. Daarnaast bevat iedere booster ook een promotie-kaartje met een QR-code voor de app waarvan de achterkant een puzzelstuk is voor een groter geheel van vier van Mickey Mouse als Brave Little Tailor.

Als voorbeeld: in onze booster die wij bij onze starter pack kregen:
Common kaarten zijn te herkennen aan het grijze ronde symbool.
- Develop Your Brain
- Genie
- Sebastian
- Minnie Mouse
- Jetsam
- Cerberus
- Maleficent (foil)

Uncommon kaarten zijn te herkennen aan het witte boek
- Captain
- Beast
- Mickey Mouse

Rare kaarten zijn te herkennen aan een bronze driehoek
- Plasma Blaster
- Lilo

Super Rare kaarten zijn te herkennen aan een zilveren vierhoek, Legendary kaarten zijn te herkennen aan een gouden pentagon en als laatste hebben we Enchanted kaarten die te herkennen zijn aan een regenboogkleurige hexagon. De conclusie: deze booster is dus helaas geen prijswinnaar. In principe is het kopen en openen van een booster dus een gok. Zitten er kaarten in die je nog niet in je verzameling hebt en / of zitten er kaarten in die je aan je dek kunt toevoegen?

Lorcana4


Ga op avontuur in Lorcana met inkt en avonturen
“I’ll do whatever it takes to save my kingdom” - Simba
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de verzamelwaarde hoger ligt dan de speelwaarde. Maar hoe speel je Lorcana? Om te kunnen spelen heb je minimaal twee spelers nodig met ieder een eigen deck van 60 kaarten. Doel: als eerste 20 lore verzamelen. Dit doe je door personages op quests te sturen of vaardigheden te laten gebruiken. Deze personages raken echter uitgeput en daardoor zijn ze extra kwetsbaar. Om je doel te behalen is het tevens zorg dat je je tegenstander(s) vertraagt. Hiervoor kun je items en acties gebruiken. Een voorbeeld van iedere soort kaart volgt later in dit artikel.

 Wanneer je een kaart wilt spelen door hem / haar op een quest te sturen of een item of actie te gebruiken dien je inkt te gebruiken. In de linkerbovenhoek van de kaart is te zien hoeveel inkt een kaart kost. Wil je inkt verzamelen dan leg je in jouw beurt een kaart uit je hand af met de afbeelding naar beneden in de zogenaamde Inkwell. Iedere kaart die je aflegt is één inkt waard. Hoe meer inkt je verzamelt hebt, hoe sterker de kaart die je kunt spelen. Sterke kaarten zijn natuurlijk prettig want het zou zo maar eens je gouden ticket in de race naar de 20 lore kunnen zijn. In het starterdeck zit in ieder geval een papieren speelveld waarop je je deck kunt leggen , je kaarten die je speelt, de kaarten die je aflegt en je inkwell. Ook kun je met behulp van de kartonnen fiches je lore bijhouden. Uiteraard speelt dit niet heel lekker en daarom zou je dus een speelmat aan kunnen schaffen. Daarnaast is er ook een app waarin je op een interactieve manier het spelen van Disney Lorcana onder de knie kunt krijgen.

Ravensburger heeft in ieder geval ook flink ingezet op het spelen van Disney: Lorcana. In diverse spellenwinkels zijn er toernooien te spelen waarbij je unieke items kunt winnen, waaronder promo-kaarten of een set boosters. Wil je dus zelf gaan spelen dan is het aan te raden om je lokale winkels te checken om te kijken of ze toernooien organiseren.

Lorcana3


Alle typen kaarten uitgelegd“
She’ll never see me as anything… but a monster.” - Beast
Laten we de kaarten eens extra onder de loep nemen, wat vertellen de kaarten ons nu precies?
Er is een onderscheid tussen karakterkaarten, items en actiekaarten. We nemen als voorbeeld de karakterkaart Aurora. Haar naam staat op de kaart evenals haar karakternaam, in dit geval de Dreaming Guardian. Naast de naam zie je twee cijfers, deze staan voor de kracht oftewel hoeveel schade ze aan kan richten en hoeveel Willpower ze heeft, oftewel hoeveel schade ze kan verdragen voordat ze verbannen wordt uit het spel. 

In de linkerbovenhoek zie je hoeveel inkt de kaart kost, in dit geval 5 inkt. Er zit hier een rondje omheen, dat betekent dat je deze kaarten kunt gebruiken om inkt te verzamelen. Er zijn namelijk ook een aantal kaarten die dit rondje niet hebben. Er zijn diverse typen inktkaarten, namelijk Amber, Amethyst, Emerald, Ruby, Sapphire en Steel. De omgekeerde druppel geeft aan hoeveel lore de kaart kan verzamelen. Aurora kan dus in dit geval 2 lore verzamelen. Onderaan zie je de speciale vaardigheden en effecten van de kaart. Aan de onderkant in het zwart zie je nog de gradatie van de kaart (zoals al eerder uitgebreid uitgelegd) en welk nummer uit de First Chapter de kaart heeft. Ook is er een speciale vermelding voor de tekenaar van de kaart.

Actiekaarten daarentegen zijn zeer beknopt. In dit geval hebben we Smash uitgelicht. Deze kaart toont een speelwaarde, dus hoeveel inkt ze kosten om te spelen en welke actie ze daarmee uit kunnen voeren. Het nummer van de kaart, tekenaar en gradatie van de kaart staan ook aangegeven. Smash kan in het spel 3 schade aanrichten op een karakter naar keuze. 

Last but not least is er nog een itemkaart, in dit geval de Magic Golden Flower. De standaardgegevens staan op de kaart en daarna de unieke vaardigheid die de kaart heeft. Extra leuk aan deze kaart is de quote van een Disney-karakter. Itemkaarten kosten weinig inkt en zijn dus sneller in het spel te gebruiken. In het geval van de Magic Golden Flower kun je tot drie schade van een karakter verwijderen.

Lorcana5 


Hoe zijn de kaarten? - Moana: “Is there something you want to tell me?” Gramma Tala: “Is there something you want to hear?”
Wat vinden we tot nu toe eigenlijk van Disney: Lorcana? De kaarten zijn mooi! Wellicht nog zacht uitgedrukt; ze zijn prachtig! De tekeningen zijn fantastisch en iedere Disney-liefhebber wordt hier enthousiast van. Het spelen van het spel klinkt na deze uitgebreide uiteenzetting behoorlijk interessant. De regels zijn vrij eenvoudig waardoor het een lichte trading card game is om te spelen. Toch lijkt het met name de doorgewinterde Disney-fans aan te spreken en dan met name voor het verzamelen van alle kaarten. Extra leuk en een absoluut pluspunt is dat er op diverse kaarten quotes staan van Disney-karakters. In deze uiteenzetting zijn ze al dikwijls de revue gepasseerd. Dit geeft zeker een gevoel van herkenning van de klassieke films. De First Chapter is uitgebracht in het Engels. Bij een andere TGC werd uiteindelijk ook een Nederlandse versie van kaarten uitgebracht. Stiekem is de verwachting dat dit hier niet mee gaat gebeuren en dat alle Chapters alleen in het Engels uitgebracht zullen gaan worden. Het zou waarschijnlijk te veel moeite kosten om alles met terugwerkende kracht te vertalen en hoogstwaarschijnlijk is de Engelse tekst voor de liefhebbers geen dooddoener.

Wellicht is het nu ook de schaarste, maar toch lijkt de serie verzamelaars en spelers van middelbare leeftijd aan te spreken. Degene die daadwerkelijk zijn opgegroeid met Disney in de jaren 90. Waarom? Dat is de grote vraag natuurlijk. Er is geen duidelijk antwoord, maar kinderen onder de 12 zie je niet zo snel deze game verzamelen en zitten momenteel nog volop in het verzamelen van andere monsters uit een andere TGC.


Wat vinden wij ervan?
Deze recensent is in ieder geval enthousiast. Het plan van Ravensburger is om zeker 10 jaar aan Lorcana te besteden. Met andere woorden: de komende tien jaar is de verwachting dat er meerdere malen per jaar nieuwe sets of nieuwe kaarten uitgebracht zullen worden. Mits het een succes is natuurlijk. Inmiddels is de tweede set al aangekondigd, waarin niemand minder dan Winnie de Poeh een hoofdrol zal spelen. De verwachting is dat deze uitbreiding eind dit jaar nog in de winkels zal liggen. Hopelijk is tegen die tijd de schaarste ook weggewerkt en zijn de kaarten en alle andere hebbedingen rondom de card game dan in overvloed verkrijgbaar. De vraag is of dat Lorcana zich na een aantal chapters niet prikt aan een spinnewiel en in een decennialange slaap zal vallen waarvan dit sprookje eindigt dat het nooit meer zal ontwaken. Voor nu lijken Disney Lorcana en de Disney-fans nog lang en gelukkig te leven. In ieder geval hebben ze er al weer één gegadigde bij. The end!

Geplaatst door Linnsane op 28-09-2023
Aantal keer bekeken: 1689

Reacties

Door GeneralDripple (67 reacties) op 28-09-2023 23:08
( PM )
Printed lootboxes.
Door Fantasyfreak (1213 reacties) op 29-09-2023 16:20
( PM )
Het leek mij erg leuk. Sowieso het Disney sausje natuurlijk. Maar het is idd nergens verkrijgbaar of je moet bereid zijn het dubbele te betalen en dat gaan we natuurlijk niet doen. Snap.niet dat Ravensburger dit zo erg kon onderschatten.

Dit is helaas ook de reden waarom best veel mensen in mijn omgeving die in de TCG wereld zitten dit laten voor wat het is. Of het ooit nog wel gaat komen? Geen idee maar voorlopig hou ik het bij Pokémon
Door Swizard (341 reacties) op 29-09-2023 23:27
( PM )
95%+ van de discourse rondom deze game is puur verzamelen voor het verzamelen. De gameplay zelf lijkt deeply flawed. De focus lijkt extreem ook te zijn om de verkoop alleen te marketen naar verzamelaars.

Er zijn door de jaren heen zeer veel TCG's gestart die vervolgens zijn gestorven. Een game die niet gespeeld wordt sterft vanzelf meestal - vaak binnen een jaar of 2. Zal dit een uitzondering worden? De secondary market / 'verzamelaars (/ verkapte crypto kiddies die kopen met de hoop te verkopen later voor meer) denkt iig van wel
Door Metroid_Dark_Sky (504 reacties) op 30-09-2023 14:11
( PM )
De prijzen voor de boosters zijn ook absurd hoog op dit moment.
ik zie hier en daar 300+ euro voor een box met boosters sealed.

Maar ook de starter sets vond ik al vrij duur voor 20+ euro en dat was op de release.
Dan heb je twee setjes nodig van 40 euro en kun je beginnen.


Magic heeft tenminste een tweespeler starter set van rond de 15 a 18 euro voor twee spelers compleet.

Ik twijfelde of hier aan moest beginnen (na Magic en SW Destiny), maar voor nu laat ik het links liggen.

Het ziet er goed uit, schijnt ook leuk te spelen. Alleen ikzelf heb het geld er niet voor over.