Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspel Nieuws Week 16

Deze week een reprint in het Nederlands van het veel geprezen No Thanks!, een nieuwe uitbreiding voor Imperial Settlers en een kaartspel versie van het veelgeprezen Castles of Burgundy. De bordspel versie Castles of Burgundy stond al een tijdje op mijn lijstje aangezien deze bekend staat heel goed met zowel 3 en 4 als met 2 spelers te spelen. De kaartversie schijnt een 1-op-1 vertaling naar kaarten te zijn, met als gevolg dat het complete spel in een kleinere doos past en makkelijker mee op reis te nemen is, voor mij een grote plus! Helaas heb ik het nog niet in Nederlandse winkels kunnen vinden maar het zou niet lang meer op zich moeten laten wachten.

The Castles of Burgundy: the Card Game

Trade. Build. Rule the Realm! The Hundred Years’ War is over and the Renaissance is looming. Conditions are perfect for the princes of the Loire Valley to propel their estates to prosperity and prominence. Through strategic trading and building, clever planning, and careful thought, players add settlements andcastles, practice trade along the river, exploit silver mines, farm livestock and more in this top-selling game by Stefan Feld.

Gesjaakt

Ook wel bekend als No Thanks! Kaartspelletjes kunnen zo eenvoudig zijn. Je pakt de kaart of je legt een fiche af, dat kan iedereen! Maar hier steekt meer achter. Kaarten betekenen strafpunten. Die wil niemand hebben, zelfs niet gratis! Dus koop je die af door een fiche te betalen. Maar daar heb je er maar weinig van, heel weinig! Elke kaart die je voor je hebt liggen, levert zoveel strafpunten op als de waarde ervan, maar als je een serie opeenvolgende kaarten spaart, is deze hele serie zoveel strafpunten waard als de waarde van de laagste kaart. Dat geeft in bepaalde situaties extra tactische mogelijkheden! Nu met vernieuwd artwork!

Imperial Settlers Uitbreiding: Nieuwe Vrienden
Nieuwe Vrienden Deze uitbreiding introduceert de eigenschap “open productie” in het spel. Hiermee kun je goederen voor jezelf produceren, maar ook voor andere spelers. Klinkt goed, of niet? Maar eerlijk gezegd gaat het in deze uitbreiding ook om gemene dingen zoals het stelen van locaties van tegenstanders en het bouwen van immens hoge muren om jouw rijk te isoleren en te beschermen. Vriendschap is immers ook niet zaligmakend… Tijdelijk met gratis mini-uitbreiding!

Kickstarter nieuws door Egg-Citizen

Zoals elke week, bespreek ik 3 nieuwe bord-/kaartspel projecten die op kickstarter erbij zijn gekomen. Met “nieuw” bedoel ik daarmee niet alleen dat de projecten deze week pas online zijn gekomen, maar ook dat het niet een remake is of voortvloeiend uit een vorig project. Deze week waren er echter een aantal remake/ voortvloeiende projecten die wel erg de moeite waard lijken om te backen. Vandaar dat ik deze kort nog even aankaart onder de 3 uitgebreidere previews. Neem ook zeker een kijkje bij die projecten, want er is vast een goede reden waarom ze een tweede project kunnen starten die doorgaat op het vorige .

Ameritocracy

Aantal spelers:
2 t/m 3 (4 als je extra set erbij koopt)
Kickstarter tekst:
A strategy card game about making a run at the White House!
Mijn mening:
Laat ik beginnen met te zeggen, dat er elke week weer een aantal kaartspellen bij lijken te komen over het witte huis en de president en verkiezingscampagnes. Dit is geen genre die mij erg aanspreekt en meestal vermijd ik ze daarom. Dat gezegd hebbende, toont dit spel daadwerkelijk diepgang en een interessante mechanic. De kaarten van de trekstapel zijn op 2 manieren te gebruiken. Je kan ze gebruiken als “staff”, door ze omgedraaid bij je hoofdkwartier te leggen. Of je kan ze gebruiken voor hun actievere kant, als team of actie kaart. (afhankelijk van de kaart). De staff kan hierbij ingezet worden, zoals je wellicht gewend bent met worker placement en het is daarbij de bedoeling om de team-acties te activeren (door er genoeg staff aan te koppelen) en/of de headlines te winnen. (Door de eerste te zijn die er genoeg workers plaatst). De humor in het spel is gelukkig niet “over the top” en de plaatjes op de kaarten zien er goed uit.
Interessante backopties:
$25: Het spel + alle behaalde stretchgoals
$45: 2 X het spel, mogelijk interessant, omdat je het dan met 2 spelers kan spelen.
shipping:
$7

Bloc by Bloc

Aantal spelers:
2 t/m 4
Kickstarter tekst:
A cooperative board game of revolutionary strategy, hidden agendas & 21st century urban rebellion
Mijn mening:
Een indrukwekkend coöperatief spel, waarbij je een steeds groter wordende oproer (als je het goed speelt) binnen de stad veroorzaakt en de politie de baas moet blijven. Dit lijkt mij een indrukwekkend spel om te spelen en te doorgronden, hoewel het niet te moeilijk is om te leren. De speelduur is wel wat lang (2 tot 3 uur) en dat zal een aantal al afschrikken. Het spel zal iedere keer dat je het speelt, anders zijn, omdat de stad steeds anders zal zijn en de kaarten die getrokken/gespeeld worden steeds anders zijn, samen met de uitkomst van de dobbelstenen.
Interessante backopties:
$49: Het bordspel + stretchgoals
shipping:
$25
EU-friendly (geen extra invoer belasting)


Paris Connection

Aantal spelers:
3 t/m 6 spelers
Kickstarter tekst:
Build railroads through France. Manipulate the market and collect stock in the most valuable train routes to win.
Mijn mening:
Bouw connecties naar belangrijke steden, met de kleur treinen waar jij verwacht de meeste aandelen van te verkrijgen, daar komt het spel eigenlijk op neer. Terwijl je aan het bouwen bent, kan je ook proberen andere treinen (deels) te blokkeren om het voor andere kleuren moeilijker te maken. Hoe meer steden er door 1 soort trein gekoppeld zijn, hoe meer een aandeel van die trein oplevert aan het einde van het spel. De houten treintjes zien er leuk uit en de onderdelen zijn fraai weergegeven. Ik heb zelf echter niet veel met trein-spellen en weet daarom niet zeker of dit een spel is dat mij genoeg kan entertainen. Echter mogelijk wel interessant voor jou? Voor de prijs hoef je het niet te laten iig. Want voor een spel met zoveel houten treintjes, is het redelijk goed te doen.
Interessante backopties:
$32 (Mid early bird) het spel + stretchgoals
$65 het spel + een van hun vorige spellen
$95: het spel + beide vorige spellen
shipping:
$8
EU-friendly (geen extra invoer belasting)

De andere mogelijk interessante spellen, maar die ik niet onder “nieuw” kan scharen zijn:

Clash of the Battle Goats
Op kickstarter worden we doodgegooid met kaart-vechtspellen. Dit spel lijkt wel een en ander te bieden aan interessante mechanics om het spel “vers” te houden… hoewel het wel gewoon hetzelfde lijkt te zijn als hun vorige spel “Gruff”. (Je kan ze ook samen gebruiken)

Rum & Bones: Second Tide
Het vervolg op Rum & Bones, waarbij wel vernieuwingen zijn aangebracht om het spel te verbeteren. Een soort MOBA in bordspelvorm.

Ghostbusters: the board game 2
Een stand-alone spel, dat uitbreid op de spelelementen uit deel 1. Dit maakt het uitdagender en interessanter. Denk aan een RPG met ghostbusters als thema.

Geplaatst door Thomas op 18-04-2016 17:13
Aantal keer bekeken: 1163

Reacties

Door Egg citizen (944 reacties) op 18-04-2016 17:26
( PM )
Ik had bij de tekst van Ameritocracy nog een foutje gemaakt bij de tweede backoptie.
Daar moet niet staan "omdat je het dan met 2 spelers kan spelen."
maar
"omdat je het dan met 4 spelers kan spelen."
Door CandyShine (1137 reacties) op 18-04-2016 18:16
( PM )
Jaaaa No Thanks! Die wil ik al een tijdje hebben, dus joepie voor Nederlandse versie!
Snel bestellen dan maar