Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspelnieuws Week 11

Bordspelnieuws week 10

Deze week een Kickstarter die na jaren eindelijk in de winkels ligt (soort van) en een Kickstarter die we daar pas over zeker een jaar zien. Verder het langverwachte antwoord op de vraag: Gaan horigen ook naar het circus?


Gloomhaven


Veruit het heetste spel van het moment is Gloomhaven. Ik moet bekennen dat de Kickstarter destijds (in 2015 alweer) een beetje onder mijn radar is gevlogen: het is van een onbekende designer en heeft een generiek Dungeons & Dragons thema. Next!

Naar het blijkt zat ik ernaast: Gloomhaven krijgt enkel positieve kritieken (staat op het moment op een 9.3 op BGG) en de prijzen voor de originele Kickstarter rijzen de pan uit (wees bereid minimaal $300 neer te tellen voor een exemplaar) terwijl een pledge de destijds slechts $60 kostte.

Gloomhaven is een coöperatieve dungeon crawler met legacy en roleplaying elementen. Het is echter niet te vergelijken met iets als Descent. Gloomhaven gebruikt geen dobbelstenen voor het vechten maar aanvalskaarten die je door middel van denkbuilding zo efficient mogelijk in je hand probeert te krijgen. Daarnaast heeft het een soort choose-your-own-adventure mechaniek tussen de gevechten in waardoor de keuzes die je maakt de richting van het verhaal bepalen.

Was iemand wel zo slim om dit in 2015 te backen? Laat het me weten in de comments, ik ben benieuwd wat je van Gloomhaven vindt!

Carcassonne: Het Circus


Een nieuwe week, een nieuwe Carcassonne uitbreiding. Geen grap: volgens BoardGameGeek zijn er tot op heden 58 Carcassonne uitbreidingen uitgekomen! En hoewel je zou denken dat onderhand alle onderwerpen die te koppelen zijn aan het Franse vestingstadje inmiddels wel langs zijn gekomen hebben ze toch weer iets nieuws kunnen verzinnen, getuige Carcassonne: Het Circus.

Scoor extra punten door je meeples in de buurt van de circustent te plaatsen of als circusartiesten aan het werk te zetten. De uitbreiding bevat ook nog nieuwe meeples: de circusdirecteur. Plaats deze in de buurt van de tent voor een bonus bij de puntentelling.


Kickstarter Update:

Rising Sun


Na het goed ontvangen Bloodrage hebben Eric M. Lang en CoolMiniOrNot elkaar weer gevonden voor een nieuw Kickstarter project. Niet alleen Erik M. Lang is terug, ook de artiest en beeldhouwer van Bloodrage zijn weer van de partij.

De setting is ditmaal het feodale Japan, met als toneel de oorlogen tussen de verschillende krijgsheren. Het spel doet mij in alle opzichten denken aan Bloodrage, met veel overleg, passieve agressie en landjepik. De nadruk lijkt ditmaal meer te liggen op beschaafde politiek en minder op elkaar de schedel inslaan.

Vanzelfsprekend ontplofte de Kickstarter zodra deze live ging: op het moment van schrijven staat de pledgecount op bijna 2 miljoen dollar, met nog 22 dagen te gaan. CoolMiniOrNot is zo’n beetje de uitvinder van de stretch goals met als gevolg dat een pledge je nog meer miniatures oplevert dan er in het basisspel zitten. Helaas is het spel wel aan de prijs: $100 voor al dit moois. Je zou bijna denken dat ze die stretchgoals al in de prijs verwerkt hebben.

Geplaatst door Thomas op 12-03-2017 23:07
Aantal keer bekeken: 1231

Reacties

Door Bos(s) (54 reacties) op 13-03-2017 13:43
( PM )
Rising Sun lijkt me een leuk spel. Ziet er ook erg mooi uit. Duurt helaas nog een jaar voordat hij uitkomt.
Door Egg citizen (944 reacties) op 13-03-2017 14:24
( PM )
Rising Sun back ik niet, juist omdat ik Blood rage al heb en deze maar weinig op tafel komt (ondanks dat ik het een echt goed spel vind)
Gloomhaven kon ik late backen, maar gekozen dit niet te doen, nadat ik hem op SPIEL geprobeerd had. Was niet mijn ding. (ik houd van euro's, ik houd van dungeon crawlers... maar de combo tussen die 2 is niet mijn ding)
Voor mij voelde het te veel als een beurt op beurt puzzel, waarbij de atmosfeer erop geplakt leek.
Gelukkig voor de makers zijn andere mensen er wel dol enthousiast over
Door CandyShine (1137 reacties) op 13-03-2017 18:19
( PM )
Ik heb Rising Sun gebacked
Als ik het niet tof vind kan ik het toch voor de kostprijs weer verkocht krijgen en als ik het straks speel en dan koop ga ik sowieso innerlijk huilen dat ik niet de kickstarter editie heb, maar de winkel editie heb moeten kopen. Dat heb ik nu namelijk ook met Blood Rage.
Door Gradon (463 reacties) op 13-03-2017 18:49
( PM )
Gloomhaven komt hoogstwaarschijnlijk terug naar kickstarter, dus er is nog een betaalbare kans om hem te scoren lijkt het.