Bordspellen nieuws week 28: Spiel des Jahres, Catan en meer!

Jeroen AAN TAFEL! Wat eten we vandaag?
Anna Nieuws!
Jeroen Maar ik heb honger. Nieuws kun je niet eten.
Anna Nee dat is waar. Maar bordspellen wel.
Jeroen Anna is dit een truc om mij weer zo’n Go Nuts for Donuts-achtig bordspel te laten reviewen? Die kun je niet eten, daar word je ziek van. Heb ik gehoord. Van andere mensen. Die niet Jeroen heten.
Anna Nee Jeroen, dit is een Kickstarter project waarmee je bordspellen kunt koken, bakken en braden. Om ermee te spelen voordat je het opeet. Met groenten! Dus Verantwoord Koken Met Anna!Jeroen Dat klinkt helemaal niet slecht. Probeer je een wit voetje te halen na je Sundae Split recensie, dat spel dat gezond eten ontmoedigd? Want zo klinkt het ook een beetje. Donuts zijn trouwens beter dan sundae splits. Ik zeg het maar gewoon.

Genoeg over eten! Hebben we de nominaties voor Spiel des Jahres 2018 al besproken? Want dat zou toch eens tijd worden zeg! Allereerst Azul, die ondergetekende met de maximale score van 5 budgies heeft beoordeeld. Need I say more? Wat mij betreft kunnen we nu ophouden, Azul is zonder twijfel de enige terechte winnaar.

Anna Er zijn nog andere spellen genomineerd! Wat dacht je van Luxor? Een worker placement spel met een modulair spelbord waarin je schatten moet verzamelen en valstrikken moet omzeilen.Jeroen Ik weet niet wat ik daarvan moet denken. Wel leuk dat ze met een Nederlandstalige editie komen. Als die nou ook ónze kant op komt dan kunnen wij een mooie recensie schrijven. Verder geen hint hoor, Queen Games. Maar toch alvast bedankt!

Het laatste genomineerde spel is The Mind. Nou ja, spel. Hierover lijkt een controverse te ontstaan die The Last Jedi bijna lijkt te evenaren. Alle hyperbolen op een stokje; voor de één is The Mindhet beste sinds gesneden brood en voor de ander is het een gotspe dat dit überhaupt een “spel” genoemd mag worden. Onze Sander trok zich, zoals we van hem gewend zijn, van alle polarisatie niets aan en beoordeelde het spel met een milde drieëneenhalve budgy. “Och, het is best vermakelijk maar ook weer niet zo heel bijzonder”, aldus Sander.

De uitreiking van Spiel des Jahre is in de meeste jaren op een maandag in juli. Wij wachten met spanning en vrees af. Maar Azul gaat winnen.


Yorn: Wat is er verder nog qua bordspelnieuws, oh ja! Sinds ik bij Carientje Mansions of Madness heb geprobeerd, lijkt me dat echt een superleuke game om nog eens op te pikken! Ken je die Jeroen? Voor die gene die in ieder geval het spel hebben is het goed om te weten dat er een nieuwe aanvulling is aangekondigd genaamd Horrific Journeys. Deze bevat vier nieuwe onderzoekers, elk met hun eigen achtegrondverhaal en figuurtjes, plus drie nieuwe scenario’s: 10:50 to Arkham, Murder op de Stargazer Majestic en Hidden Depths.
Het is overigens meer dan ‘meer van hetzelfde’ want er zit een nieuwe (geheime) agenda mechaniek in. Hierbij heb je letterlijk een geheime agenda die niemand weet om nog net even dat gevoel van ‘kunnen we elkaar nu wel vertrouwen?’ een extra dimensie te geven. Je moet nog wel even wachten, want de uitbreiding komt pas aan het einde van het jaar uit. Dan heb je in ieder geval alvast wat om op je kerstlijstje te zetten.

Jeroen: Ik heb het nog nooit gespeeld, maar een Mansion vol Madness, dat klinkt wel heel brrr! En…eehh... waar heb je Anna gelaten?

Yorn: Maak je geen zorgen! Gnagna.. Ze is in goede handen. In ieder geval werk je in Mansions of Madness samen met je medespelers, dus je bent nooit alleen...al gooit misschien die Geheime Agenda dus roet in het eten of je elkaar echt kunt vertrouwen…No worries Jeroen! Je weet dat je altijd op mij kunt bouwen. Muhaha..ha.

Jeroen: Eeehhh.. Anna?? Waar is Anna.. Laten we verdergaan met een nieuwtje waarmee we terug in de tijd gaan of ehrr veiligere tijden bespreken. Ken je eeh...Catan nog?

Yorn: Anna komt zo terug, als het goed is hoorde ik haar net weer binnenkomen, volgens mij heeft ze iets bij zich! Zag je dat?

Jeroen: Ja ik zag er snel naar de computer zoeven, Anna? (help…! )

Yorn: Anyway Iedereen kent Catan! Al heb ik die al een hele tijd niet meer gespeeld.

Jeroen: Je krijgt een nieuwe kans, want Catan: Rise of the Inkas heeft een releasedatum gekregen! Deze staat nu gepland voor september 2018.
Yorn: Ohhhh Inkas, dat wordt lastig te combineren met het huidige spel, waar al zoveel uitbreidingen van zijn!

Anna in de verte: kling klin boem boem rrrRRRRRR

Jeroen: Dat klopt, daarom is het een stand alone titel! De basis is vergelijkbaar met Catan, opnieuw bouw je wegen, dorpen en steden om zo grondstoffen te vergaren voor je eigen volk. Echter, je volk moet je dit keer begeleiden door drie eeuwen heen! Elke eeuw vervallen de gebouwen die je in de eeuw ervoor hebt geplaatst, zodat je die niet verder kunt ontwikkelen en je straten moet je verwijderen van het speelbord. Vervolgens bouw je nieuwe dorpen en steden op nieuwe plekken. Je oude dorpen leveren nog steeds grondstoffen op, maar andere spelers kunnen over jouw oude dorpen heen bouwen! Na het oprichten van je derde stam bereik je het einde van het spel.

Yorn: Interessant, klinkt herkenbaar doch vernieuwend! Maar je moet dus nu drie keer opnieuw beginnen?

Jeroen: eeh ja, dat dan weer wel. Het zorgt er wel voor dat je zo nu en dan snel van locatie kunt wisselen! Als aan de andere kant van het eiland een mooi plekje ligt, kun je nu je stam in verval laten raken en doortrekken naar de volgende eeuw om daar een nieuwe vesting te bouwen.

Anna in de verte: zzzzizip tak Tip Tip Tip Klik! ‘Ahaaa!’

Yorn: Dat is waar, ik ben benieuwd! Wat is Anna toch aan het doen? In ieder geval ben
wel blij dat het een alleenstaande uitvoering is, want al die uitbreidingen worden uiteindelijk ook vrij verwarrend, dit klinkt als een frisse start, eehrrr keer drie.

Jeroen: Ja ik ben benieuwd of dat opnieuw beginnen goed gaat werken ten opzichte van de standaard mechanieken. Volgens mij zijn we daarmee er…(...)

Anna: Hoi jongens! Daar ben ik weer! Ter afsluiting heb ik nog iets heel speciaals, ik was namelijk even ingenomen door 999 Games voor het opnemen van Bert (van 999 Games) zijn tips! En ik was er namens Budgetspelen bij!

Jeroen: Superleuk! Dat was je dus in elkaar aan het zetten, we verlaten jullie dan ook vandaag met de 999 Games tips van deze week, met special co-host, onze enige ekte Anna! Veel plezier!

Geplaatst door Yorn op 09-07-2018 09:46
Aantal keer bekeken: 570

Reacties


Er is nog niet gereageerd.