Best of the Month - September 2018

In deze nieuwe rubriek vertellen de redactieleden wat het leukste spel is dat zij de afgelopen maand speelden en ook waarom dat zo leuk was! Misschien is het een nieuw spel, maar het kan ook een oude favoriet zijn. Of misschien ging het niet om het spel zelf, maar was dit een potje waarin iets speciaals gebeurde waardoor je er nog lang aan terug zal denken. Wat de redenen ook zijn, dit waren onze favorieten in september!

Anna
September, september, de maand waarin ik niets meer koop en voornamelijk zaken op verlanglijstjes zet. Deze maand heb ik dan ook voornamelijk oudere spellen gespeeld en eentje waar ik deze maand extra van genoten heb is Castles of Burgundy The Dice Game. Ik ben gek op dobbelspelletjes waarbij je op een papiertje je worpen bijhoudt. Heerlijk in mijn eigen wereldje vakjes van kruisjes en cijfertjes voorzien waar ik dan vervolgens trots op kan neerkijken. Deze is gebaseerd op de Castles of Burgundy klassieker van Stefan Feld waarbij je als aristocraat langzaam je nederzetting probeert uit te breiden. Net als in de klassieker zijn er tigduzend manieren om punten te scoren en zal je elke keer als je een stukje nederzetting afmaakt een bonus krijgen. Met die bonussen kun je dan vervolgens extra cijfers afkruisen of de de dobbelstenen veranderen. Vergeleken met andere Roll and Writes is deze een stukje ingewikkelder en dat is juist wat hem ook zo leuk maakt.

Elin
Ook voor mij is dit een maand waarin ik me, prijstechnisch, inhoud. Dan is het altijd fijn als een oud spel je een nieuwe ervaring geeft. Dat had ik deze maand met Viticulture Essential Edition, een spel waarin je zo snel mogelijk een wijnboerderij draaiende moet krijgen. Je plant druiven, bouwt persinstallaties of vakantiehuisjes, oogst, maakt wijn en vervult orders – alles door snel plekken op het bord te claimen en slimme hulpkaarten te spelen. Deze maand ontdekte ik dat je dit competitieve spel ook coöperatief kunt spelen door met z’n tweeën de Automa te verslaan (de één-speler variant van het spel). In plaats van elkaar in de weg te zitten, plaatsten we onze werkers nu gezamenlijk. Extra leuk is dat deze variant een ‘campaign’ bevat, waarin elk spel een andere uitdaging biedt. Een aanrader!


Klaas
Al een tijdje stond Welcome to... op mijn wishlist toen ik ‘m tijdens mijn vakantie stomtoevallig tegenkwam in een spellenwinkeltje in Frankrijk, dus die ging uiteraard mee naar huis. Binnen het opkomende genre van de roll & write games was ik tot dan toe alleen bekend met Qwixx en aanverwanten en route-krabbelaars zoals Avenue en Doodle City, maar Welcome to... ontstijgt die fillers met meer tactiek en interessantere keuzes. Strikt genomen is dit geen roll & write, want er zitten geen dobbelstenen bij, maar je draait kaarten om die elke beurt keuze geven uit een aantal huisnummers en even zoveel speciale acties. Alle spelers hebben een velletje met drie straten vol huizen erop die oplopend genummerd moeten worden, verdeeld in gebiedjes, voorzien van zwembaden, parken en nog veel meer leuks. Iedereen schrijft tegelijk dus dat speelt lekker door en er kunnen zoveel mensen meedoen als je blaadjes en pennen hebt. Punten scoren doe je door te voldoen aan de planning van de gemeente, zoveel mogelijk werklui in te huren, de grootste parken aan te leggen en de meeste zwembaden. Maar het is onmogelijk om het allemaal te doen, dus elke beurt is het weer de grote vraag: wat is wijsheid? Feitelijk speelt iedereen zijn eigen spelletje op zijn eigen velletje, maar als interactie geen must is voor je, is dit een hele dikke aanrader.


Sander
Wanneer je eenmaal de naam van ‘spelletjes expert’ binnen je vriendengroep hebt opgebouwd, is het een stuk simpeler om te beslissen welk spel er op tafel komt te liggen. In alle keuzes die ik de afgelopen maand heb gemaakt, was When I Dream toch het geslaagde hoofdingrediënt van de spelavond. In When I Dream zit één speler met een kleurrijk slaapmasker aan tafel, terwijl de andere spelers je dromen zullen influisteren. De één zal je hierbij de juiste hints geven, terwijl de ander je om de tuin probeert te leiden. Als dromer moet je al die ingefluisterde hints maar net goed filteren om tot de droom te komen die voor je bedacht is. Een hilarisch spel voor iedereen met een beetje creatief denkvermogen. Voor de recht-toe-recht-aan speler een regelrechte hel, wat voor hilarische taferelen zorgt.

Dick
Een tijdje terug werd mijn Kickstarter pledge van Mint Works en Mint Delivery bezorgd. Natuurlijk keek ik erg uit naar deze spellen, anders had ik ze nooit gebacked. Ik had niet verwacht dat één van deze twee mijn spel van de maand zou zijn en toch is dat Mint Works geworden. In dit spel plaatjes je Mints voor verschillende doeleinden: startspeler worden, meer Mints krijgen, gebouwkaarten kopen en gebouwkaarten bouwen. Gebouwen leveren je punten op en degene met de meeste punten wint. Het spel is een ideaal spel om de basisprincipes van Worker Placement uit te leggen of te leren. Bij mijn familie was dit spel meteen een kleine hit, maar de grootste reden dat dit spel mijn spel van de maand is geworden: mijn collega’s. Onlangs was ik in Duitsland vanwege een werkgerelateerde beurs. Omdat de Mint spellen zo klein zijn, had ik ze meegenomen in mijn rugzak. Tijdens één van de avonden uit besloten we Mint Works te proberen. En het sloeg in als een bom. We hadden ruim 10 potjes gespeeld die avond en de dag er na vroegen de collega’s of we het tijdens de lunch weer konden spelen. Alleen daarom al is dit mijn spel van de maand. Binnenkort verschijnt ook mijn review van Mint Works.


Nona
De eerste helft van dit jaar verliep wat chaotischer dan gebruikelijk voor mij, waardoor ik al een tijdje een stapel spellen in de kast had liggen waarvan ik de regels nog moest doornemen. De korte snelle spelletjes kwamen na aanschaf snel op tafel, maar voor grotere en langere spellen greep ik terug naar oude favorieten, ook altijd leuk natuurlijk! Maar deze maand had ik eindelijk tijd om aan de slag te gaan met een stapel nieuwe regelboeken en ben ik flink aan het testen gegaan! Er bleek een hoop leuks tussen te zitten, maar mijn favoriet deze maand was zonder twijfel Chimera Station. In dit Worker Placement spel kunnen jouw werkers zichzelf upgraden en downgraden in een laboratorium om zo speciale eigenschappen te verkrijgen. Het in en uit elkaar zetten van je werkers kost wel even wat spierkracht, maar het spelplezier is het echt waard! Er zijn vier soorten onderdelen en iedere werker kan er maximaal twee tegelijk hebben, waardoor je veel verschillende combinaties kunt proberen. Ik heb er nu een aantal potjes op zitten waarbij ik me telkens op hele andere eigenschappen heb gericht en dat geeft steeds een leuke nieuwe uitdaging. Wat mij betreft echt een aanrader!


Wat was in september jouw best of the month? Laat het ons weten in de comments!

Geplaatst door Nona op 01-10-2018 20:20
Aantal keer bekeken: 693

Reacties

Door Nin (133 reacties) op 01-10-2018 23:02
( PM )
Lastige keuze voor mij deze maand, want zowel Photosynthesis als ‘Welcome to...’ kon ik geen genoeg van krijgen. Appels met peren vergelijken, maar als winnaar kies ik dan toch Photosynthesis. De combinatie van het zonlicht (op de mooie zonnige dagen die we hadden) op dit prachtige kleurrijke bord met boompjes maakte het helemaal af.
Door Ghuda (23 reacties) op 02-10-2018 15:23
( PM )
Voor mij was de beste ervaring PitchCar met mijn gamegroep en mijn kinderen. PitchCar is een racespel waarbij je je "autootje" met je vingers over de baan schiet (flicking). We hoefden in dit spel geen rekening te houden met de kinderen. Iedereen kon voluit spelen, want we waren allemaal ongeveer even goed/slecht. Mijn dochter van 7 heeft zelfs een potje gewonnen . Het spel is zo leuk omdat iedereen met elkaar lacht als het fout gaat en voor elkaar juicht als het goed gaat.