Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Spellen voor het kerstbezoek

Het is een bekend verschijnsel: kerstbezoek van familie die je maar een paar keer per jaar ziet. En ja, waar heb je het over als je elkaar al verteld hebt over je werk, je school en je zieke poes? Gelukkig hoef je als bordspelfanaat geen last te hebben van ongemakkelijke stiltes: zet gewoon een leuk spel op tafel! Hierbij vijf tips, toegesneden op het soort mensen dat je over de vloer zou kunnen krijgen.

Voor je kippige oma: Nyctophobia
Het is al heel wat dat die lieve opoe van je dat hele eind is gekomen met de deeltaxi, maar spelletjes spelen met haar, net als vroeger? Dat is tegenwoordig lastig voor het oude vrouwtje, want ze ziet niet zo goed meer. Geen nood, want voor Nyctophobia heeft ze haar ogen niet nodig. Een aantal spelers speelt dit spel met een bril op, waardoor ze niks meer kunnen zien. Letterlijk op de tast moeten ze op het speelbord, dat een bos voorstelt, ontsnappen aan een bloeddorstige moordenaar: een speler die wél ziet wat hij of zij doet. Als potentiële slachtoffers werk je samen om al voelend aan geribbelde speelstukken de auto te vinden, voordat het te laat is… Een unieke, angstaanjagende ervaring, maar gelukkig heeft oma al bewezen dat ze weet wat overleven is.



Voor je drukke neefje: Looping Louie
Als je dat opgefokte neefje niks te doen geeft, is het een kwestie van tijd voordat hij uit verveling de ballen uit de boom gaat schieten met de krenten uit de kerststol. Dan is een spel ook in zijn geval een goed idee. Klassieker Looping Louie, in Nederland ook wel bekend als Stef Stuntpiloot, is ideaal. Met behulp van wat batterijen vliegt er een vliegtuigje rondjes langs de kippen van de spelers en als je de piloot zijn gang laat gaan, tikt hij ze van de schuur. Een welgetimede mep op je hendel laat hem omhoog vliegen - en met een beetje geluk ook nog in de pluimveevoorraad van je tegenstander. Zo kan dat kereltje zijn energie prima kwijt.



Voor je betweterige tante: Fauna
Mensen die alles beter weten: heel vervelend. Behalve als je Fauna met ze speelt, waarbij je de dierenkennis van die ene tante mooi kunt gebruiken voor je eigen gewin. Als ze meer pretendeert te weten over de aarde, kun je kiezen voor Terra. Voor Amerika-kenners is er ook nog America: zelfde principe, andere onderwerpen. Bij Fauna geef je aan op het spelbord wat je weet van een bepaald dier: hoe zwaar is dat dwergnijlpaard en waar woont die pukeko precies? Als je het niet exact weet: in de buurt komen met je antwoord levert ook punten op. Kun je mooi scoren in de slipstream van die betweter.



Voor de nieuwe vriend van je zus: Avalon
Als je zus voor het eerst haar nieuwe verkering meeneemt naar huis, wil je als familie toch weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Maar een kruisverhoor aan de kerstdis is ook niet goed voor de sfeer. Gelukkig bestaat er in spellenland zoiets als social deduction: een leuke manier om je medespelers door te lichten. Avalon is een goede keus. Hierin doen de spelers zich voor als nobele figuren in de tijd van koning Arthur, van wie er een paar verstokte verraders zijn. De slechteriken zijn in de minderheid, maar kennen hun bondgenoten; de helden niet. Zij moeten het gespuis opsporen, voordat de samenzwering slaagt. Is die nieuwe vriend te goed in dit spel? Weg met die gast.



Voor je oom met gokproblemen: Diamant
Zijn internet is al afgesloten omdat hij te fanatiek aan de online fruitautomaten has gedraaid. Dus deze oom moet sowieso op zoek naar een nieuwe hobby. Zoek niet verder! Er zijn zat bordspellen met een ‘push your luck’-systeem, waarin je steeds weer kunt uitproberen hoe ver je kunt gaan voordat het mis gaat. Net als in het casino dus, maar dan zonder catastrofale gevolgen voor je bankrekening. Een leuke is Diamant, waarin je als spelers op onderzoek gaat in grotten vol fonkelende edelstenen. Maar helaas ook valkuilen, slangen en nog meer gevaarlijks. Hoe diep ga je die spelonk in voordat het fout gaat? Aan de andere kant: als jij de enige bent die verder kruipt, is alles wat je vindt voor jou alleen.



Met deze aanraders is een gelukkig kerstfeest weer een stapje dichterbij. Heb je zelf nog tips voor spellen om te doem met jouw eigen familie? Laat het weten hieronder!

Door Klaas Kaptijn

Geplaatst door Grrrr op 19-12-2018 14:18
Aantal keer bekeken: 1939

Reacties

Door Juggerhest (108 reacties) op 20-12-2018 08:37
( PM )
Leuk stukje tekst wederom
Wij houden het bij Codenames, Spyfall, Wat schets je me nou en Sushi Go deze feestdagen...
Nyctophobia staat op mijn verlanglijstje, maar ik heb een soort van bordspel koop verbod nu
Door Videostar (480 reacties) op 20-12-2018 13:46
( PM )
Dixit.
Door Buur (748 reacties) op 20-12-2018 18:04
( PM )
Sushi Go inderdaad Verder is Regenwormen keisimpel en leuk, De Betoverde Doolhof blijft een klassieker, ook voor kinderen, maar mijn eigen favoriet is King of Tokyo... Gezien de mensen die bij mij komen wordt het waarschijnlijk gewoon een Pandemietje
Door Phaedros (412 reacties) op 21-12-2018 11:25
( PM )
Just One