Nog meer leuke bordspelapps

Steeds meer bord- en kaartspellen krijgen apps, waarmee je ze makkelijk even gauw en zo goed als overal kunt spelen op je telefoon of tablet. We tippen er weer een paar: deze keer die van Carcassonne, Patchwork en Tokaido.

Carcasssonne
iOS (€10,99) en Android (€4,99)
Carcassonne is een van de populairste spellen ooit, dus logisch dat er een uitgebreide app voor bestaat. Dat mag ook wel voor die prijs, want voor wat je betaalt in de app store van Apple bijvoorbeeld kun je al bijna een fysiek exemplaar kopen. Maar dan krijg je wel een jofel spel! Het principe is als volgt: spelers bouwen aan een knisperig groen weidelandschap met daarin steden, wegen en kloosters. Dat doen ze door tegels aan te leggen, waarop ze hun meeples kunnen zetten om zo die steden, wegen en kloosters op te eisen. Hoe groter ze worden, hoe meer punten ze opleveren maar de geslepen speler kan ze ook van anderen wegkapen. Dit is niet voor niks een klassieker en Carcassonne speelt dan ook heel soepel, ook op de app. Vooral fijn is dat deze meteen laat zien wat de opties zijn voor de tegel in je hand, wat het tempo bevordert. Op zoek naar tegenstanders kun je online gaan, maar de AI biedt ook de nodige weerstand. Die kun je zo zwaar instellen als je wilt. Daarnaast is er ook nog een solo-variant, waarbij je probeert zoveel mogelijk steden en wegen van oplopend formaat te maken op een zo klein mogelijk oppervlak. Voor een paar euro per stuk kun je ook een paar van de vele uitbreidingen kopen om wat meer hooi op je vork te nemen.Patchwork
iOS (€4,49) en Android (€3,49)
Dat een idyllische bezigheid als het maken van een lappendeken kan ontaarden in zo’n bikkelharde strijd… Patchwork is een spel voor twee spelers waarbij je om de beurt een puzzelstukje legt op je eigen veld dat aan het eind van de rit zo vol mogelijk moet liggen. Dat betekent ijverig passen en meten, maar ook rekening houden met de financiën. Want die stukjes moet je betalen met knopen en tijd. Het gaat te ver om de details van deze ingenieuze mechaniek hier haarfijn uit te leggen, maar dat hoeft gelukkig ook niet. De app heeft een tutorial die dat prima kan doen. Laat ik voorop stellen dat deze digitale versie het beste werkt als vlug alternatief voor z’n kartonnen broertje en niet als vervanger. Dat zit ‘m vooral in praktische zaken. Scrollen door het aanbod van puzzelstukjes is een stuk onhandiger dan de hele rits gewoon voor je op tafel hebben en pielen met deze tegels voordat je er definitief eentje aanlegt, gaat makkelijker als je ze in je handen kunt houden. Bij het spelen met anderen online is de app niet altijd even stabiel, maar met deze AI hoeft dat ook eigenlijk niet, want die is genadeloos. De moeilijkste digitale tegenstander heet trouwens Uwe, vrij naar z’n ontwerper, de welbekende Oosterbuur Rosenberg.Tokaido
iOS (€2,29) en Android (€2,29)
Als je behoefte hebt aan een spel waarbij je een beetje kan ontspannen, is het prachtig vormgegeven Tokaido een goede. Voor de app geldt dat net zo goed als voor de versie in een doos, of misschien zelfs nog meer. In het spel reis je over de oude Japanse weg van Kyoto naar Edo, dat vandaag de dag Tokio heet. Je mag stoppen waar je wilt: bij een tempel om wat geld te doneren, bij een winkeltje om souvenirs te kopen of bij een bron om lekker te badderen samen met aapjes. Op alle plekken kun je wat doen om aan punten te komen. Bij je keuzes moet je er wel rekening mee houden dat de speler die het minst ver gevorderd is op de weg als eerste aan de beurt is, dus te ver vooruit rennen is niet altijd even handig. Er zit zeker tactiek in Tokaido, maar zelfs al bak je er niks van, dan valt er genoeg te genieten van de mooie panorama’s die je onderweg schildert of de heerlijke snacks die je koopt in de herberg. In de app gaan dit soort details nog wat extra leven door de mooie animaties van voort hobbelende geisha’s en samurai. Je komt niet snel een spel tegen dat meer zen is dan Tokaido.Maken deze tips commentaar los over misschien nog wel veel leukere bordspel-apps? Hou dat vooral niet voor je en ga los in de reacties hieronder!

Tekst: Klaas Kaptijn

Geplaatst door Grrrr op 08-03-2019 12:47
Aantal keer bekeken: 851

Reacties

Door HanSolo (44 reacties) op 08-03-2019 13:47
( PM )
In de titel zit twee typefoutjes, er staat: borspelapps ipv. bordspel apps (want naast die missende 'd', mist er denk ik ook nog een spatie..).

Leuke post verder, alhoewel ik toch altijd het tactiele van bordspellen mis op een app.

Apps die helpen bij de administratie, ja Gloomhaven ik kijk nu naar jou, zijn wel enorm welkom.
Door Grrrr (15 reacties) op 09-03-2019 15:10
( PM )
Oeps, dank voor de correctie! En of het nou een woord is of twee... Het een is volgens de regels en het andere leest beter. Dit is waar wij als schrijvers elke dag weer mee te maken hebben Goede tip om een keer iets te doen met apps die spellen handiger maken om te spelen!
Door Videostar (50 reacties) op 10-03-2019 11:03
( PM )
Quote:
Je komt snel een spel tegen dat meer zen is dan Tokaido.


Juist niet, toch?
;)
Door Grrrr (15 reacties) op 10-03-2019 16:33
( PM )
Weer oeps... Gefikst, we komen er wel zo!
Door Digitair (5 reacties) op 24-03-2019 10:06
( PM )
Ik heb laatst Pandemic gekocht als app. Deze is zeer mooi en goed gemaakt. Speelt erg goed en met de achtergrond sound erbij geeft het een erg mooie sfeer.
Aanrader als je van dit bordspel of thema houdt!

Misschien handig om te weten, je kunt een aankoop in de playstore eenmalig ongedaan maken binnen 24 (of 48?) uur. Zo kun je het testen of het wel iets voor je is.