Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

COVID-19 Special: Hoe kom ik al bordspelspelend een quarantaine door?

Een week geleden volgden wij Nederlanders COVID-19 nog vanachter onze veilige landsgrenzen, maar sinds donderdag kunnen ook wij er niet meer omheen: Het Coronavirus heeft Nederland al carnavalvierend bereikt. Momenteel werk ik op de gynaecologie als co-assistent dus daar was uiteraard ook het virus het gespreksonderwerp van de dag. Op de vrijdag werden de mondkapjes en de handalcohol al meegenomen en even later vonden we een e-mail in onze inbox die ons informeerde dat collega’s die nu nog op wintersport waren, de komende twee weken niet naar werk mochten komen. Mijn eigen benen nog bont en blauw van mijn skitrip die week ervoor, kwam die quarantaine opeens wel heel erg dichtbij. Als fervent bordspel speler zette dit mij natuurlijk aan het denken: ‘Welke spellen dienen gespeeld te worden als je verplicht thuis moet zitten?’

Viral



Eerst moet je uiteraard jezelf als het ware in de psyche van een virus verplaatsen: Wat zijn de beste nestel plekjes en waar ben je het moeilijkst aan te vallen door het lichaam? Anders weet je natuurlijk nooit waar je die ontsmettingsalcohol moet gaan smeren. In Viral, een area control spel, ben je een virus en probeer je in zoveel mogelijk organen je plekje te veroveren. Het lichaam zit echter ondertussen ook niet stil. Als je voor teveel klachten zorgt begint het met de tegenaanval, zo is diarree een enkel ticket naar de wc-pot en dus het lichaam uit. Gelukkig kun jij je net als de nummer negentien variant van het Coronavirus jezelf muteren en je zo wapenen tegen die truukjes van het lichaam.

Pandemic: Rising Tide



Nu je weet hoe de vijand denkt, is het tijd om te ontdekken wat er gebeurt als Nederland verandert in een rampgebied. Laat de Rising Tide-versie van Pandemic zich daar nou perfect voor lenen. In plaats van het vinden van vier medicijnen, is het nu het doel om Nederland te wapenen tegen het water middels vier waterbouwwerken: De Afsluitdijk, de Deltawerken, Normaliseringswerken en Ruimte voor de Rivier. Op deze manier kan de watersnoodramp van 1953 je helpen met voorbereiden op het rampjaar 2020 en wat ons nog te wachten staat.

Captain Sonar



Als het land toch ten onder gaat moet je ergens naartoe ontsnappen en dan is het ruime sop kiezen toch het meest logisch als je in Nederland woont. Extra bonus: Zo diep onderwater hoef je ook niet bang te zijn dat iemand je nog gaat infecteren. Tenzij je onderzeeër de Diamond Princess heet. In Captain Sonar kan je gelijk goed kijken welke vrienden geschikt zijn om met jou honderden dagen onder water te doorbrengen terwijl je op elkaars lip leeft op enkele vierkante meters. Volgen ze commando’s goed? Wie kan de stress aan? Wie doet het meest zuinig met zijn bakje chipjes? Wie moet het vaakst naar de wc? Belangrijke vragen om beantwoord te hebben voordat je met zijn allen weken op alleen blikjes bonen leeft.

Tapestry



Aan jou vervolgens de eer om de nieuwe wereldorde te gaan leiden als na al die jaren de blikjes bonen op zijn en je weer aan land moet. In Tapestry probeer je een beschaving naar succes te leiden. Dit doe je door je te ontwikkelen op het gebied van wetenschap, technologie, ontdekkingsreizen en militaire macht. Mocht je nou de enige over zijn of na het spelen van Viral niemand meer je huis in vertrouwen: Dit spel heeft overigens ook een uitstekende solo-variant.

Terraforming Mars



In het ergste geval heeft er een apocalyps plaatsgevonden in de jaren van jouw afwezigheid. In dat geval is er maar een optie: het heelal. Die 20% atmosferische zuurstof en gemiddeld 20 graden °C kun je echter wel vergeten. Terraforming Mars kan je dan uitstekend voorbereiden op wat er allemaal bij komt kijken als een planeet menswaardig gemaakt moet worden.

Welke spellen zou jij willen spelen als je in quarantaine komt?
Als afsluiter: Denk aan je medemens, hoest in je elleboog en bij klachten: bel je huisarts en bij twijfel, blijf lekker thuis!

Geschreven door Anna Wassenburg

Geplaatst door CandyShine op 03-03-2020 07:11
Aantal keer bekeken: 2722

Reacties

Door Grrrr (59 reacties) op 03-03-2020 16:05
( PM )
Ik werd blij en depressief tegelijk van dit artikel.
Door Phaedros (412 reacties) op 03-03-2020 20:58
( PM )
Outlive vind ik ook een leuke, al vecht je daar tegen straling in plaats van een virus en moet je je schuilkelder verlaten om goederen bij elkaar te sprokkelen... In ieder geval geeft het mij een flinke dosis overlevingsdrang!
Door CandyShine (1137 reacties) op 03-03-2020 21:27
( PM )
Quote:
Outlive vind ik ook een leuke, al vecht je daar tegen straling in plaats van een virus en moet je je schuilkelder verlaten om goederen bij elkaar te sprokkelen... In ieder geval geeft het mij een flinke dosis overlevingsdrang!

Goeie! Moet gelijk ook aan This War of Mine denken. Alhoewel ik hoop dat het niet zo ver gaat komen. Toiletrollen verzamelen is nog tot daaraan toe, ik trek de grens bij geen elektriciteit en rovende straatbendes.
Door Juggerhest (108 reacties) op 04-03-2020 07:11
( PM )
Of deze natuurlijk :


61GY0VyC9hL._AC_SL1000_ by Timo Hest, on Flickr
Door CandyShine (1137 reacties) op 13-03-2020 11:00
( PM )
Nou, het is echt gebeurd dames en heren: We zitten thuis.
Ik mag tot 1 april thuisblijven, co-assistenten niet meer welkom. Heb mezelf wel al opgegeven om te helpen waar nodig bij mijn lokale ziekenhuis, GGD ook dus we shall see. Nu eerst tijd voor een spelletje!
Door Streetnerd (724 reacties) op 13-03-2020 21:46
( PM )
Vandaag werd ik naar huis gestuurd... omdat ik in brabant woon (werk in rotterdam waar al minimaal 5 doden zijn smh...) maar goed zojuist paar potjes Plague inc gespeeld