Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Thuisblijf special: Solo-speltips

Tja, die afspraken om buiten de deur spellen te spelen liggen nu in de plee. Maar geen nood! Solo spellen spelen is een waardig alternatief. We hebben hier vijf tips voor spellen die je voor niet te veel geld aan de deur kan laten bezorgen en daarna alleen kan spelen.

(Bijna) elk escape room spel


Veel van de escape room spellen, zoals Exit en Pocket Escape Room, zijn prima alleen te spelen. Sterker nog: persoonlijk speel ik ze het liefst zo, want dan kun je je tenminste goed concentreren op de creatieve puzzels waaruit ze zijn opgebouwd en hoef je niet steeds heen en weer te schuiven met de kaarten en boekjes met opgaven. Een mooie besteding voor ιιn tot anderhalf uur.

Welcome to…


Dit spel, waarbij je als een soort stadsplanner straten inricht met huizen, parken en zwembaden, is met meer mensen ook leuk. Maar wat je in dat geval doet, is niet wezenlijk anders dan in de solo-variant: perfect om die eens te testen dus. De allerbeste aanpak is om Welcome to… met de uitbreiding met de paaseieren- en atoombunkers-versie te kopen. Daarbij zit een extra pakje kaarten om het eenpersoonsspel extra uitdagend te maken, maar dat hoeft niet per se.

Vrijdag


Als je het hebt over eenpersoonsklassiekers is dit er absoluut eentje. Vrijdag kun je alleen solo spelen en is behoorlijk pittig, maar hoe het spel ook afloopt een erg amusante bezigheid. Het is een deckbuilder waarbij je als kansloze sul bent aangespoeld op een onbewoond eiland en steeds meer vaardigheden leert om daar te overleven. Dat vertaalt zich als betere kaarten in je deck, waarmee je hopelijk uiteindelijk het eiland kan ontvluchten. Balanceren op het randje van leven en dood is daarbij onvermijdelijk.

Clever


Dit dobbelspel zag ik laatst zelfs bij de Blokker liggen, wat maar weer bewijst dat het hard op weg is een klassiekersstatus te verwerven. Dat snap ik wel, want in weinig speeltijd en met amper spelmateriaal geeft Clever je het gevoel van een veel groter spel. Alleen knal je er al helemaal vliegensvlug een potje uit en daarom is dit een ideale keuze als je zin hebt in iets met bite, maar weinig tijd. Dat geldt dubbel en dwars voor de opvolger Dobbel zo Clever, die nog net een tikje complexer is.

Imperial Settlers

Een klein spelletje kun je dit niet meer noemen, maar als je behoefte hebt aan iets waar je best wat meer tijd aan kwijt mag zijn, is Imperial Settlers een goede. In de solo-modus speel je tegen een opponent in de vorm van een stapel kaarten, die de bouwwerken die je bouwt in dit spel kan slopen. Het is de kunst daar goed op voorbereid te zijn en verder een zo effectief mogelijk motortje voor grondstoffen en punten te bouwen, net zoals in het meerspelersspel. De voldoening als dit lukt, is om blij van te worden.

Tekst: Klaas Kaptijn

Geplaatst door Grrrr op 22-03-2020 01:42
Aantal keer bekeken: 1150

Reacties

Door Crazymax (92 reacties) op 22-03-2020 08:22
( PM )
Ik heb al heel vaak op het punt gestaan om Friday te kopen. Dat gaat vast nog een keer gebeuren.
Door Juggerhest (95 reacties) op 22-03-2020 11:59
( PM )
Pandemic fall of Rome vind ik erg aardig solo. Voorheen veel Sylvion gespeeld, ook echt een leuk spel
Door Lorddraco (17 reacties) op 22-03-2020 13:42
( PM )
Friday is best leuk voor een tijdje. Ik ben op het moment overgestapt naar de wat uitdagendere spellen om solo te spelen zoals LoTR card game & Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island. Zowel coop als solo uitdagende en leuke spellen.
Door DjUntzUntz (92 reacties) op 22-03-2020 17:59
( PM )
Imperial settlers is trouwens echt een fantastische game. Laatst via de website van Portal Games ook van die matten gekocht. Echt van toegevoegde waarde als je het mij vraagt. Game speelt heerlijk weg!
Door Dekolta (7 reacties) op 22-03-2020 18:33
( PM )
Ik speel ook veel solo. Ik heb nog Lost Expedition, Mage Knight en Sherlock Holmes Consulting Detective. Die laatste is ook zeker een aanrader voor een leuke avond en kan je ook nog met iemand spelen.

Van de week komt 7th continent binnen. Volgend weekend ben ik alleen (mijn vriendin werkt op de Corona afdeling van ziekenhuis), dus ga ik daarmee aan de slag.
Door Mats313 (9 reacties) op 22-03-2020 22:17
( PM )
De solo modus van Wingspan vind ik ook zeer vermakelijk! :)
Door Mischaatje (38 reacties) op 23-03-2020 18:48
( PM )
Ik vond Brains: Japanse tuinen wel leuk om alleen te doen.
Door Usurper (98 reacties) op 24-03-2020 18:16
( PM )
https://boardgamegeek.com/geeklist/264253/2019-peoples-choice-top-200-solo-games-200-1

Volgens mij kan je hier wel een tijdje mee voort.