Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month - Juli

Het is juli, dat betekent lekker weer en spelletjes met familie in plaats van de spellenclub. Zo heb ik met mijn Duitse familie Decrypto, De Crew en Obscurio gespeeld. Ik was vergeten hoe fanatiek familie kan zijn, pfoe. De andere redactieleden laten ook weten wat ze zoal gespeeld hebben deze maand, take it away Klaas!

Klaas - Point Salad
Ik blijf me verbazen hoe die geniale spellenontwerpers iedere keer weer iets nieuws weten te verzinnen met een alleen een stapeltje kaarten. In het geval van Point Salad horen daar ook nog eens regels bij die je letterlijk binnen een halve minuut hebt uitgelegd. Op tafel liggen drie stapeltjes kaarten en een ‘markt’ van zes losse. Alle kaarten hebben aan de ene kant scoringsdoelen en op de andere kant één van zes verschillende groenten. Iedere beurt mag je twee van die groenten pakken of een scoringskaart en zo ga je setjes sparen die je hopelijk de meeste punten opleveren. Het concept is zo eenvoudig, dat je dit spel met bijna iedereen kan spelen. Een potje is binnen tien minuten voorbij, maar binnen die tijd zijn er genoeg beslissingen te nemen die Point Salad ook voor de fanatiekere speler leuk maken. Natuurlijk pak je het groenwaar dat gecombineerd met jouw doelen de meeste punten oplevert en de scoringskaarten die aansluiten op de salade die je al voor je hebt liggen, maar je moet ook goed opletten dat je je tegenspelers niet te veel cadeautjes geeft. Deze werkt ook met vijf of zes spelers heel goed en zulke spellen zijn sowieso zeldzaam in dit genre.


Anna - Horrified
Toen jaren geleden Pandemic het nu oh zo bekende coöperatieve systeem introduceerde van actiepunten plus ‘bad stuff’ fase, wisten ze vast niet hoeveel navolging dit zou krijgen. Horrified is er zo eentje die duidelijk geïnspireerd is door Pandemic. In Horrified moet je samen met je vrienden een klein dorpje ontdoen van alle monsters die er ook zijn gaan wonen. Zo kun je onder andere opgescheept komen te zitten met Dracula, Frankenstein en zijn Bruid, Wolfman en The Mummy. Elk monster heeft zijn eigen unieke manier hoe deze verslaan dient te worden. Zo proberen Frankenstein en zijn Bruid constant bij elkaar te komen, maar moet jij er eerst voor zorgen dat ze menselijk genoeg zijn dat bij samenkomst niet het hele dorp aan gort gaat. Het systeem is erg eenvoudig, maar doordat elk monster op een andere manier bevecht moet worden, wordt het nooit saai. Daarnaast kun je het jezelf zo moeilijk maken als je wilt, door meer monsters in 1 keer te bevechten. Dit spel is ook erg goed geschikt om met kinderen vanaf zo’n acht jaar te spelen. Ik kan niet wachten totdat er meer monsters in mijn dorpje komen wonen!

Mijn kat Simba, het ultieme monster


Dick - Targi
Targi is een spel dat al een tijdje uit is. Toch had ik deze nog nooit gespeeld. In Targi probeer je zout, dadels, peper en geld te verzamelen om daarmee te werken aan een tableau (drie rijen van vier kaarten). In dit tableau plaats je verschillende kaarten die je koopt met de eerder genoemde grondstoffen. Tot nu toe klinkt dat als een heel simpel idee, maar de manier waarop je alle kaarten verdient is erg uniek. Omstebeurt plaats je langs de rand van een grid van kaarten een Targi (een pion). Dit doe je drie maal. Je krijgt sowieso de grondstof/effect van de kaart waar je deze plaatst. Maar daarnaast krijg je ook de kaarten op de plekken waar de lijnen (horizontaal of verticaal) van je Targi elkaar kruisen. En hierin ligt de kracht van Targi. De keuze van het plaatsen van je Targi voor een eigen voordeel is al een puzzel op zich, maar als je daarmee ook je tegenstander dwars kan liggen, dan is dat helemaal geweldig. Punten worden uiteindelijk verdient door de kaarten die je pakt en de manier waarop je je tableau bouwt. Targi is uniek qua speelstijl en je kan het echt met het mes op tafel spelen. Het is een klassieker die iedereen geprobeerd zou moeten hebben.


Nona - Roll n Cook
Ik speel nog steeds veel spellen via Discord of webcam. Roll & writes zijn daar ideaal voor. Mijn voorkeur gaat de laatste tijd uit naar spellen die uit maar één pagina bestaan, zo kun je pijlsnel starten met spelen. Ook fijn nu het zomerse weer gearriveerd is, want ik speel er ook graag eentje solo in mijn tuin. Mijn favoriet deze maand was zonder twijfel Roll n Cook, een gratis PnP die je hier of via BGG kunt downloaden. In dit spel ben je de chef van je eigen restaurant. De dobbelstenen bepalen welke ingrediënten je kunt krijgen, sommige zijn enkel beschikbaar op die tijd van de dag en anderen de gehele dag. Wanneer er lege bordjes verschijnen, is het tijd om eten te koken voor je klanten. Er is een heel scala recepten beschikbaar en als hetzelfde gerecht populairder wordt (oftewel vaker door je gekookt is) dan worden de bonuspunten steeds lucratiever. Zo is een omelet maar één punt waard, maar als je door de dag heen acht omeletten serveert heb je ineens 29 punten. Het spel leert en speelt snel, ziet er super leuk uit en is door de variatie in recepten erg herspeelbaar. Het spel vereist niet meer dan een pen, drie dobbelstenen en één geprint A4tje per speler. Ik heb zelf trouwens een custom sheet laten maken om de designer te supporten en ben enorm blij met het resultaat. Via de website van de designer kun je er ook eentje voor jezelf bestellen, maar je kunt ook de volledig gratis versie downloaden. Enorme aanrader!


Geschreven door: Anna Wassenburg


Wat was het meest toffe spel wat jullie deze maand hebben gespeeld?

Geplaatst door CandyShine op 02-08-2020 13:32
Aantal keer bekeken: 593

Reacties


Er is nog niet gereageerd.