Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspellen vliegen over de toonbank!

Voor Bordspeluitgevers was 2020 een schitterend jaar wat betreft de verkopen. Ze vlogen de (digitale) winkels uit en menig populair bordspel is vaak niet meer online te krijgen en gaan voor woekerprijzen op tweedehands websites weg. Iedereen is tijdens de lockdowns aan het bordspellen spelen geslagen.

Ook bij 999 Games is er een explosieve groei. Zo meldt Omroep Flevoland op hun website (zie hier). De afgelopen jaren groeide het bedrijf met circa 10%, voor 2020 staat de teller op maar liefst 50%. Om dit aantal te concretiseren in cijfers: ruim 4 miljoen spellen werden er verkocht.

De spellen die het best verkochten, waren onder meer de klassiekers, waaronder Carcassonne en Catan, maar ook dobbelspellen zoals Keer op Keer waren niet aan te slepen. Interessant is natuurlijk ook dat de spellen voor twee spelers ook goed liepen, waaronder Paris en Glasgow.

De groei is echter nog niet voorbij en ook voor 2021 verwacht het bedrijf flink te plussen in de verkoopcijfers.

Uiteraard geldt dit artikel niet alleen voor 999 Games, ook andere bordspeluitgevers hebben vorig jaar gemerkt dat bordspellen als het ultieme tijdverdrijf gezien worden tijdens de lockdowns en voor flinke omzetten hebben gezorgd.

Laten we hopen dat niet alleen tijdens de corona-periode de bordspellen regelmatig op tafel komen, maar dat ook na deze periode er tijd en ruimte overblijft voor het spelen van een gezellig bordspel.

Geplaatst door Linnsane op 03-02-2021 10:16
Aantal keer bekeken: 1661

Reacties

Door Fawful (885 reacties) op 03-02-2021 16:47
( PM )
Zie het inderdaad ook bij de speciaalzaken vaak weg vliegen. Vooral gehypte/bekende spellen zijn vaak binnen een dag weg en daarna heel lastig te krijgen. Helpt niet mee met de FOMO

Wel goed om te zien dat veel mensen het (weer) ontdekken.
Door JGB07 (32 reacties) op 04-02-2021 09:23
( PM )
Quote:
Wel goed om te zien dat veel mensen het (weer) ontdekken.

Persoonlijk denk ik dat het niet zozeer opnieuw ontdekken is, maar vooral te maken heeft met de tijd die je nu hebt om te spelen.

Normaal speelde ik bijvoorbeeld 1x per maand een middag + avond spellen, waardoor je genoeg had aan een paar goede titels in je kast (en een paar andere bij vrienden).

Doordat ik nu veel meer thuis ben (nauwelijks sport, geen borrels, verjaardagen etc.) heb ik meer tijd en (wellicht uit verveling) meer behoefte om ook thuis (met alleen partner) een spel te spelen. Die paar goede titels heb je dan vrij snel te vaak gespeeld, zodat je wat nieuws wil en op zoek gaat naar andere titels.

Gelukkig lees ik steeds dat veel spellen toch vooral leuk zijn met 3 tot 4 personen, zodat ik mij nog redelijk heb kunnen inhouden in mijn koopdrift
Door Buur (748 reacties) op 04-02-2021 09:57
( PM )
@JGB7: Dat zie ik dan niet terug in de variatie aan titels die het meest verkocht worden. Zoals het artikel vermeldt ziet het er toch naar uit dat de Catans en Carcassonnes zoals gebruikelijk het meest verkopen, en als je dat koopt val je niet in de categorie "ik heb de goede titels te vaak gespeeld, ik wil iets nieuws en ga op zoek naar wat anders". Nee dan koop je geen Catan of Carcassonne...

Die twee spellen zijn wat mij betreft goede instappers, maar het is duidelijk weer een gevalletje eenheidsworst. Onbekend met het gigantische aanbod, niet de tijd en de zin om je er in te verdiepen, en vervolgens op safe spelen: "Oh dat Catan dat hebben we eens op de wintersport met Jan en Trien gespeeld, dat was wel lachen, waar kun je dat kopen?" En dan vervolgens niet realiseren dat ze het spel al 5 jaar ongespeeld in de kast hebben liggen, omdat ze het gelijk daarna van Jan en Trien voor de verjaardag hebben gekregen omdat ze er zoveel lol mee hebben gehad op de wintersport. Weet ik veel. Ik zeg ook maar wat.

Het klinkt een beetje neerbuigend, en het is niet als veroordeling van deze mensen bedoeld (tenzij ze echt al een exemplaar in huis hebben, haha), maar ik zie in de toenemende verkoopaantallen niet terug dat mensen iets nieuws willen. Ze willen een spel doen, daar is nu ineens tijd voor want ze kunnen niet naar de kroeg, en zoals altijd blijven ze het liefste bij iets dat ze kennen. Kijk ook naar de populariteitslijst bij Bol. Nog bijzonder dat Codenames daar op 1 staat, maar ik geloof niet dat die het meest verkocht is, het lijkt me een promotiestunt.

Die dobbelspelletjes zijn gewoon Yahtzee-varianten, ook niets nieuws onder de zon, daar durven de mensen zich ook nog wel aan te branden. Dan zijn Glasgow en Paris nog het meest spannende titels. Hulde voor de mensen die iets nieuws durven te proberen!

Dat alles gezegd hebbende wens ik ook de mensen die het bekende straatje zijn ingeslagen veel spelplezier natuurlijk. Gemak dient de mens, de regels hoeven niet meer gelezen en geleerd te worden, hoppa aan de slag en ruil dat schaap voor die baksteen! Hopelijk opent het de ogen voor een nieuwe supergevarieerde hobby, maar die keuze is geheel aan jezelf.

En dat was weer mijn nietszeggende rant, die met een sisser afloopt omdat de conclusie is dat iedereen gewoon moet doen wat die wil doen, en echt niet verplicht is om Gloomhaven, Through the Ages, Brass of The Campaign for North Africa op tafel te leggen. Sorry voor de lap tekst. Groetjes weer!

PS - Waar blijven al die exemplaren van die bekende spellen eigenlijk toch? Iedereen in Nederland moet toch allang een Catan en Carcassonne in huis hebben zou je zeggen?!? ;-)
Door JGB07 (32 reacties) op 04-02-2021 10:44
( PM )
Ik heb heerlijk om je reactie kunnen lachen

Als de verkoopcijfers inderdaad zien op die klassiekers, dan heb je ongetwijfeld gelijk. Ik had zelf het idee dat juist ook nieuwe titels als TinyTowns, Architecten, El Dorado, etc. heel hard gaan, maar misschien is dat dan mijn onjuiste perceptie.

En inderdaad, iedereen moet vooral spelen wat ie leuk vindt. De coronacrisis heeft mij in ieder geval wel verder gebracht dan Carcassonne, Ticket to Ride (al heb ik daarvan 3 versies gekocht deze periode, omdat mijn vriendin er dol op is) en Catan.
Door Palam (116 reacties) op 04-02-2021 13:27
( PM )
Hihi, en dan bedenken dat die 2e kopie van Catan een plastic versie ipv de houten versie in de kast is...
Door Swizard (347 reacties) op 04-02-2021 14:48
( PM )
Neem vooral de mensen in je omgeving mee met alle nieuwe games die zijn uitgekomen!

Iets wat onderschat wordt is hoe bagger het is om een nieuw spel te leren. Daarom 'ouwe vertrouwe' pak je zo uit de kast of heb je al eens gespeeld.

Persoonlijk ben wel erg fan van nieuwe games aan mensen uitleggen, maar ver voorbij complexity 2/5 (bgg) zou ik vrijwel nooit gaan. 3+ moeten mensen al haast zelf huiswerk doen, en 4+ soms uren bezig met puzzelen.

Maar jullie vast niet onbekend - als je in een bordgameshop zit komt de vraag 'wat is de risk/monopolie van tegenwoordig' bijna eens per 30 minuten voorbij. Jammer is daar nooit echt een lekker antwoord op, en zouden we vaker een als je deze game leuk vindt, probeer deze moeten gebruiken.

Meeste mensen echter blijven toch bij wat ze al kennen