Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Verwachte Releases White Goblin Games Q1 2022

2022 staat natuurlijk weer vele nieuwe bordspelreleases. We hebben een mooi overzicht gemaakt met welke releases je in het eerste kwartaal van 2022 vanuit White Goblin Games kunt verwachten.

Khora: Rise of an Empire

Vergroot de macht in jouw stadstaat!

In het oude Griekenland streden de stadstaten (ook wel Polis genoemd) om rijkdom en macht. Ze haalden kracht en hulpmiddelen uit hun Khôra: het omliggende platteland.

Als leider van jouw stadstaat moet je de economie, cultuur en je leger ontwikkelen terwijl je jouw legertroepen eropuit stuurt om te verkennen en te veroveren. Profiteer van je sterke punten om meer inwoners aan te trekken, verhoog de belastingen, rekruteer legertroepen en krijg aanzien.

Maar kies verstandig! Je hebt te weinig tijd om alles te kunnen ontwikkelen in slechts 9 ronden.

Ark Nova
Een grote hype in de bordspel-wereld en binnenkort ook in het Nederlands te spelen.

In Ark Nova plan en ontwerp je een moderne dierentuin met het uiteindelijke doel om de meest succesvolle dierentuin te hebben. Je bouwt verblijven, huisvest dieren en steunt  natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Specialisten en unieke gebouwen kunnen je tijdens het spel helpen om bepaalde doelstellingen te realiseren.

Ark Nova (NL)

Everdell Uitbreiding: Bellfaire

De boswezens van Everdell hebben de afgelopen 99 jaar hard gewerkt om de steden in hun geliefde vallei op te bouwen. Het is tijd om het te vieren! De koning en koningin organiseren een jaar lang fantastische festiviteiten om de 100ste verjaardag van Everdell te herdenken. Kom allemaal! Kom en vier de Bellfaire! Bellfaire bestaat uit verschillende modules en spelmateriaal die je kunt toevoegen als je Everdell speelt. Je kunt in plaats van de Ever Tree het Bellfaire speelbord gebruiken, nieuwe speciale gebeurtenissen toevoegen,
Garland beloningen verdienen en gebruik maken van unieke krachtkaarten voor elk type boswezen.

Je kunt met deze uitbreiding Everdell nu ook met 5 of 6 spelers spelen!

Ten

TEN™ is een spannend kaartspel waarin je met de juiste strategie en een beetje geluk een zo lang mogelijke rij van opeenvolgende nummers in elk van de vier kleuren probeert te vormen. In je beurt pak je één voor één kaarten van de trekstapel en probeer je de beurt te eindigen met en zo groot mogelijke beloning. Maar pas op: Je zult niks krijgen als je boven de tien uit komt. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel!

Ten is een spel voor maximaal 5 spelers en met de inbegrepen solo variant kun je ook alleen je geluk beproeven! In het spel is een juiste balans van strategie en geluk cruciaal om de mooiste rijen van nummerkaarten te creëren.

Ten - Kaartspel

Terra Mystica: Automa Solo Box

In deze uitbreiding introduceren we Automa: een virtuele tegenstander zodat je Terra Mystica solo kunt spelen. Je kunt Automa spelen met het basisspel en de uitbreidingen Vuur & Ijs en Scheepvaart & Handel. Bewijs jezelf in de wereld van Terra Mystica en neem het op tegen één van de 10 Automa volkeren.

Dit is een uitbreiding. Je hebt het basisspel Terra Mystica nodig om te spelen.

Terra Mystica Uitbreiding: Automa Solo Box

Lang Leve de Koning

Het leven bruist aan het hof van de koning! Alle adviseurs verdringen zich rondom de jonge vorst in een poging zijn aandacht te krijgen. Wanneer hij eindelijk zal heersen, geeft hij ongetwijfeld de meest prestigieuze posities binnen zijn regering aan zijn loyaalste adviseurs. Hoe ga je jezelf onderscheiden? Door de belangrijkste taken op je te nemen natuurlijk! Wie weet op te vallen met kennis van diplomatie, architectuur en het leger en kan ook nog het perfecte koninklijke banket voorbereiden? Maar het belangrijkste is: lukt het je om op het juiste moment hoge ogen te gooien bij de koning en de andere spelers te slim af te zijn? Want jezelf in een goed daglicht zetten ten koste van de anderen: dat is waar het om draait aan het hof van de koning!

Lang Leve de Koning is een nieuwe versie van het populaire spel BIBLIOS.

Lang Leve de Koning

De Vos in het Bos: Duet

De Vos in het Bos Duet: is een coöperatief slagenspel voor 2 spelers.

Speel kaarten om slagen te winnen en verplaats je over het speelbord. Gebruik de speciale effecten van de karakter kaarten om kaarten met elkaar te ruilen, om je medespeler met een willekeurige kaart te laten volgen en meer. Werk samen en verzamel alle edelstenen, maar zorg dat je op het bospad blijft en niet verdwaald in het bos!


Naast al deze toffe spellen staan er nog meer mooie releases op de planning, wat te denken van: Claim Reinforcements: Sun, Claim Reinformcements: Sea, Claim Reinforcements: Sky, Unmatched: Roodkapje vs. Beowulf, Unmatched: Cobble & Fog, Cascadia, Flamecraft, De Verdwenen Ruines van Arnak: Expeditieleiders, Railroad Ink: Creepy, Railroad Ink: Underground, Railroad Ink: Sky, Railroad Ink: Hightech, Railroad Ink: Futuristic, Railroad Ink: Energy en Railroad Ink: Arcade.

Naar welke releases van White Goblin Games kijken jullie het meeste uit?

Whitegoblinq1


Geplaatst door Linnsane op 07-01-2022 15:00
Aantal keer bekeken: 2630

Reacties

Door Metroid_Dark_Sky (250 reacties) op 07-01-2022 20:13
( PM )
TEN en Khora mogelijk maar eerst de oude spellen spelen.
Door Lucky Jack (512 reacties) op 07-01-2022 20:21
( PM )
Verassend genoeg spreekt Vos in het Bos: Duet mij het meest aan. Na De Crew en Tranquility ben ik wel te porren voor een coöperatief slagenspel voor twee!
Door Geert27 (529 reacties) op 07-01-2022 22:20
( PM )
Ark Nova zal ik in ieder geval aanschaffen.
Tof dat de Nederlandse publishers met zulke titels komen, ik heb dan toch altijd de voorkeur voor een Nederlandse versie.
Door Swizard (235 reacties) op 08-01-2022 10:04
( PM )
Quote:
Ark Nova zal ik in ieder geval aanschaffen.
Tof dat de Nederlandse publishers met zulke titels komen, ik heb dan toch altijd de voorkeur voor een Nederlandse versie.
Ja altijd een lastige discussie. Zeer vaak is de vertaling vrij bagger, dus dan is engels snel beter. Maar als je enkele in je playgroup hebben die wat moeite met engels hebben is het fijn om ervoor te kunnen kiezen
Door Nin (1208 reacties) op 08-01-2022 14:10
( PM )
Benieuwd naar Khôra en Flamecraft. Everdell: Bellfaire & Ark Nova al in bezit.
Door Geert27 (529 reacties) op 08-01-2022 16:34
( PM )
Quote:
[..]

Ja altijd een lastige discussie. Zeer vaak is de vertaling vrij bagger, dus dan is engels snel beter. Maar als je enkele in je playgroup hebben die wat moeite met engels hebben is het fijn om ervoor te kunnen kiezen
Heb je voorbeelden van slechte vertalingen van WGG? Volgens mij valt dat wel mee. Ik heb bijvoorbeeld wel ooit de Engelse versie van Terraforming Mars gekocht omdat de Nederlandse vertaling zo slecht scheen te zijn (en ik had ook een voorkeur voor Engels).
Ik vind Nederlands en Engels beide prima, maar heb normaal gesproken wel liever een spelregelboek in het Nederlands. Daarnaast wil ik als het even kan de Nederlandse uitgevers steunen. Ik vind het dus wel prettig als zij tijdig aangeven zo'n spel uit te gaan brengen, dan kan ik er even op wachten. De enige vrees die ik meestal heb, is dat eventuele uitbreidingen later niet meer in het Nederlands uitgegeven worden. Maar dat gaat de laatste jaren eigenlijk best wel goed.
Door Lucky Jack (512 reacties) op 08-01-2022 17:21
( PM )
De enige keer dat ik een dramatische Nederlandstalige vertaling tegen ben gekomen was bij Jaws (Ravensburger), daar werden spelregels echt fundamenteel gewijzigd. Voor de rest net zoals Geert27 nooit iets schokkends tegengekomen. Als een NL spelregel soms niet helemaal duidelijk is pak ik altijd wel de originele Engelstalige regels erbij.
Door Bratatata (64 reacties) op 08-01-2022 18:54
( PM )
In de spelregels van Watergate mist een regel. Die moet je dan halen uit de Engelse regels. Daarnaast is de tekst op een van de kaarten ook compleet onbegrijpelijk (verkeerd vertaald). Niet onspeelbaar als je dat weet en van tevoren uitlegt, maar slordig en onhandig is het zeker.
Door Lucky Jack (512 reacties) op 08-01-2022 21:03
( PM )
De kaarten en spelregels kun je kosteloos laten vervangen bij WGG, dus dat hebben ze keurig opgelost.
Door Swizard (235 reacties) op 08-01-2022 23:49
( PM )
@geer27 terechte opmerking, moet zeggen dat ik niet specifiek aan bepaalde publishers moet denken. Weet wel dat het laatst (weer) heel erg opviel bij - zo non-native en dat alleen al in het spelregelboek. Maarja dat was idd 999 games dan
Door Geert27 (529 reacties) op 09-01-2022 01:26
( PM )
Ik weet nog wel bij het spel Okanagan (andere uitgever) dat daar in het Nederlandse spelregelboek een grote fout stond. Of eigenlijk was de tekst gewoon totaal anders dan wat er in de Engelse en Duitse spelregels stond, alsof die waren gebaseerd op een hele vroege versie van de spelregels ofzo. Gelukkig zaten de andere talen er ook bij, en was de juiste regel zo nog te achterhalen.

Maar over het algemeen vind ik bij WGG en 999 Games de vertalingen dus wel in orde.

Als we het dan over het spel zelf hebben: wie heeft Ark Nova al gespeeld, en is de hype terecht?
Door GeneralDripple (20 reacties) op 09-01-2022 01:48
( PM )
Geen Arnak uitbreiding?
Door Metroid_Dark_Sky (250 reacties) op 09-01-2022 07:11
( PM )
Quote:
Geen Arnak uitbreiding?

Die komt er gewoon aan

Deze staat wel op de Verwachte releases pagina, maar inderdaad niet bij de bovenstaande lijst.
Door Linnsane (552 reacties) op 09-01-2022 09:26
( PM )
Arnak staat er bij, zie onderste stuk voor releases die ook dit jaar worden uitgebracht, maar niet in Q1
Door Fransjepunt (9 reacties) op 09-01-2022 10:54
( PM )
Ik ben van mening dat spellen zoveel mogelijk ook in het Nederlands zouden moeten worden uitgebracht. Ik vind dat heel belangrijk, in het kader van toegankelijkheid. Ik kan ook prima een Engels- of Duitstalig spel spelen, maar niet iedereen kan dat, om welke reden dan ook. En zeker om meer mensen - niet alleen de veelspelers - van spellen te kunnen laten genieten, is het belangrijk dat ze in het Nederlands beschikbaar zijn.
De uitgevers moeten zich echt bewust zijn van het belang van een goede vertaling, die dus ook door een professional laten maken én heel goed checken. Maar dat hoort in mijn ogen gewoon bij het uitgeven van een spel, je zorgt toch ook dat het materiaal er mooi uitziet? Niet op bezuinigen dus! Die vertaling is zelfs meestal het enige dat een Nederlandse uitgever toevoegt aan het spel, dus..
Door Nin (1208 reacties) op 09-01-2022 11:18
( PM )
Quote:
Als we het dan over het spel zelf hebben: wie heeft Ark Nova al gespeeld, en is de hype terecht?

Ik heb het spel al een aantal keren gespeeld met twee spelers. Ik vind het een erg leuk spel met een zeer goed geïmplementeerd thema. Het speelt intuïtief en soepel. Na een aantal beurten snap je alle spelconcepten en kun je beginnen met het bouwen van je dierentuin en strategie om de overwinning binnen te halen. Of de hype terecht is, moet iedereen zelf bepalen.
Door Zanesie (20 reacties) op 16-01-2022 22:57
( PM )
Ik twijfel over Ark Nova. Ik ben bang dat weer een over-hyped spel is net zoals Wingspan.
Toen ook lang over Wingspan getwijfeld, toch gekocht, paar keer gespeeld en weer verkocht.
Moet ik iets soortgelijks verwachten?

Voor de rest ga ik zeker voor de uitbreiding van Arnak.
Door Nin (1208 reacties) op 17-01-2022 09:18
( PM )
Te hoge verwachtingen van iets hebben is altijd gevaarlijk. Ik zou gewoon je eens inlezen in het spel en je eigen conclusie trekken. Spreken de mechanismes en het thema je aan en vindt je het niet erg om een langer spel te spelen etc.
Door Buur (672 reacties) op 19-01-2022 12:16
( PM )
Quote:
Ik twijfel over Ark Nova. Ik ben bang dat weer een over-hyped spel is net zoals Wingspan.[..] Moet ik iets soortgelijks verwachten?
in zo'n geval zou ik aanraden om te kijken of je ergens de spelregels kunt vinden, en die eens goed te bestuderen. Je kunt ook allemaal YouTube-filmpjes gaan kijken, maar de ZEER subjectieve reviewers maken er altijd een enthousiast verhaal van waar je ongemerkt behoorlijk door beïnvloed kunt worden, dus dat zou ik bij voorkeur achterwege laten!
Kijk anders gewoon de kat uit de boom. Je hoeft het spel niet nu meteen te kopen, dat kan ook volgend jaar of zo. Wordt er dan nog over gesproken, en heeft het dan nog je interesse, dan is het misschien wel wat. Sommige hypes blijven staan, en andere vallen door de mand, zoals bijvoorbeeld Machi Koro. Leuk, maar niet meer dan dat.

Over Wingspan, ik werd ook helemaal misselijk van de hype, maar het "toeval" wil dat ik wel geïnteresseerd ben in vogeltjes. Ik had het zelf als onmogelijk geacht, maar dat spel ligt nu sinds kort zowaar hier in huis en het valt goed in de smaak. Een thema wat je aanspreekt helpt toch wel mee. Het is beslist niet mijn favoriet, maar aanzienlijk leuker dan het Machi Koro wat elke keer hetzelfde is

Ik kan mezelf ook niet voorstellen dat Ark Nova zijn kop boven het maaiveld gaat uitsteken. Ten eerste ziet het er niet uit, dus dat werkt alvast niet mee... Ik hoor het volgend jaar wel weer...