Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Calico (NL)

Uitgever: White Goblin Games
Spelers: 1 tot 4 spelers
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Genre: Set Collection, Puzzel, Tile Placement, Solo

Miauw! Een gastredacteur heeft voor deze review even haar vacht gewassen, haar pootjes gelikt en is even voor de gelegenheid van één van haar prachtige, zachte, recent-genaaide kleedjes afgekomen om een review voor jullie te schrijven.

Er is iets gaande in mijn territorium, dit keer zijn het geen andere poezensnuiten die ik vanachter het raam vriendelijk doch dringend verzoek (lees: Karate Cat-aanvallen, inclusief geluid) om ergens anders naar binnen te gaan staren. Nee,  kleedjes liggen hier in huis tegenwoordig voor het oprapen. De één nog kleurrijker dan de ander en ze zitten ook geregeld onder diverse knoopjes in verschillende vormen en kleuren. Hoe ze er uit zien zal mij worst wezen, zolang ze natuurlijk maar lekker liggen. Het personeel is in ieder geval absoluut in hun nopjes met Calico en mijn kattenmoeder naait kleedjes wanneer het maar kan.Een Kittig en Pittig Spelletje
Iedere kat heeft persoonlijke voorkeuren en baasjes natuurlijk ook. Iedere speler krijgt een eigen tableau en mag dan drie zelfgekozen opdrachttegels op de aangegeven plek op het bord leggen. Daarna kan de pret beginnen en kan ik slechts machteloos toekijken totdat de Quiltmeester gekroond zal worden en ik eindelijk van mijn zachte en kleurrijke kleedjes kan gaan genieten. Doel is dan ook het mooiste kleedje te maken vol met knoopjes en katten wat leidt tot de meeste overwinningspunten. 

Hoe mooi de kleedjes worden is van invloed door meerdere zaken, één daarvan zijn de concurrerende katten die een partij veeleisend zijn, maar daarover later meer. In de basis probeer je te voldoen aan de opdrachttegels, het simpelste voorbeeld is dat je er drie van één kleur of patroon dient te hebben én drie van een andere kleur of patroon. Heb je zo goed gepuzzeld en heb je zowel de kleuren als de patronen? In dat geval ben je helemaal goed bezig, want dat zorgt voor een extra mooi kleedje, correctie: extra punten voor de betreffende speler.

Het leven van een puzzelende quiltnaaier is zo makkelijk nog niet, want daarnaast kunnen er ook punten gescoord worden met knoopjes in vele vormen en kleuren. Bij drie aangrenzende tegels van dezelfde kleur krijg het kleedje een mooi knoopje, met als bonus de bijbehorende overwinningspunten. Heb je ze alle zes weten te puzzelen dan mag er een mega-toffe regenboogknoop op het kleedje genaaid worden. Denk nu niet dat dit heel eenvoudig is, immers heb je maar de keuze uit twee opties in je hand om aan te leggen op je quiltveld. Een geluksfactor komt hier ook zeker om de hoek kijken, want je moet net de juiste tegels in je hand hebben of op de markt komen te liggen en dan is het hopen dat je voorganger niet jouw gewilde patroon of kleur voor je neus wegkaapt. Komen we overigens nog aan bij die andere katten…Bekende Katten
Batman, Twiggy, Hommel, Isis, Teun, Marieke, Simba, Leo, Taiyo en Popeye zijn de concurrenten die maar wat graag hun plekje op de kleedjes willen bemachtigen. Simba is tevens een een BK’er (Bekende Kat), Candyshine is namelijk zijn personeel. Ik weet als de beste; katten zijn veeleisend en al deze furrige soortgenootjes hebben graag hun eigen voorkeuren voor wanneer zij op het kleedje willen gaan liggen. Batman is bijvoorbeeld niet zo veeleisend, als er maar drie tegels van hetzelfde patroon bij elkaar liggen, Teun eist wel de nodige aandacht op en die vraagt om maar liefst zeven tegels met hetzelfde patroon. Er zijn ook katten die écht tot de elite behoren, waaronder Leo en Popeye, zij moeten zo nodig een speciale vorm hebben met hetzelfde patroon voordat zij rustig gaan liggen. Het spreekt dan voor zich dat een Batman minder overwinningspunten oplevert dan een Popeye. Al die katten moeten zich ook zo nodig nog even voorstellen in de handleiding en allen vertellen ze iets over hun eigen poezelige kattenleventje. Gelukkig ben ik de Queen hier in huis en kan ik die drie onderdanen in huis flink goed verjagen wanneer ik op een missie ben. Ik heb de eerste keus bij het uitkiezen van de kleedjes die zo mooi in elkaar gepuzzeld worden.Voor zowel kleine als grote (doorgewinterde) poezenliefhebbers
Het leven van een kleedjesmaker is zo gemakkelijk nog niet, mijn eigen baasje heeft dat aan den lijve ondervonden. Normaal wint ze moeiteloos vele spellen, maar helaas is het haar nog niet voldoende gelukt om te bewijzen een ware Quiltmeester te zijn.
Gelukkig is bij Calico aan iedereen gedacht en zo moet het ook! Zowel kleine handjes als grote, sterke handen die ik maar wat graag over mijn vacht laat strelen kunnen een mooi kleedje maken. Om het geheel familievriendelijk te maken kun je er voor kiezen om de opdrachttegels uit het spel te halen en enkel te richten op de lapjes met matchende printjes en kleurtjes. Solo of slechts twee spelers? Ook daar is een variatie op bedacht die je (eventueel) toe kunt passen.

Calico biedt vele uitdagingen, waaronder een prestatieladder met diverse modules om je quiltmaker-skills te verbeteren of uitdagender te maken. Voorbeelden hiervan zijn aanpassingen in regels (die nog wel eens verdraaid lastig zijn) of een speciale prestatie die je dient te halen, waaronder een regenboog en een minimum aantal punten. Persoonlijk houd ik niet van teveel poespas, maar het laat wel zien dat de makers oog voor detail hadden en de baasjes (waaronder de mijne) blijven uitdaging vinden.Absoluut geen kat in de zak
Met de aanschaf van Calico koop je absoluut geen kat in de zak. De enige Katastrophe die tijdens een potje voorkomt is dat er zo nodig al andere poezensnuitjes op het mooie kleedje moeten gaan liggen, die Simba bijvoorbeeld trek ik mijn neus voor op. Bazinnetje noemt het een topper die in de spellenkast blijft en daar zeker ook nooit meer uit zal verdwijnen, want alleen die doos is volgens haar al een pareltje. Denk je nu dat dit spel alleen is weggelegd voor kattenliefhebbers? Mispoes! Calico is een purrfect puzzelspel voor kattenliefhebbers, maar ook voor baasjes van blafferds of van die mega-interessante goudvissen. Als het aan de(ze) kat lag, kocht ze Calico en het personeel is het daar meer dan mee eens! Mede daarom verdient dit heerlijke puzzelspel een Gouden Budgy.

Pootje, Dixie!

 

Aantal keer bekeken: 1905 

Laagste 3 prijzen voor Calico (NL) (Bordspellen)

37.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 10
€  37.95€ 0.00   € 37.95
Decked Out Games n.b.
 
€  36.95€ 3.95   € 40.90
Speldorado 7.1
 
€  34.99€ 6.00   € 40.99

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.