Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Caper (NL)

Uitgever: Jumbo
Spelers: 2 tot 4
Speelduur: ± 30 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Het bestaan van een dief is al gevaarlijk zat, maar de grijpgrage types in het draftspel Caper maken het nog spannender. Zij maken er een wedstrijd van wie de meeste waardevolle spullen kan jatten - met een erg amusant spel als gevolg.

Drafting – kaarten kiezen uit je hand, de rest doorgeven en zo verder - is een leuk mechanisme dat in allerlei soorten spellen voorkomt. Je hebt ze waarin dit het enige is dat je doet, zoals bij Sushi Go of 7 Wonders. Maar het kan ook een onderdeel zijn van een spel met meer bewegende delen, zoals bij Terraforming Mars of Bunny Kingdom. Wat je weinig ziet, zijn spellen met drafting die goed werken voor twee personen. Alleen daarom al is Caper een opvallende titel, want hier klopt die combinatie wel. Het spel is ook te spelen met drie of vier spelers, maar dan zit er een saboteur bij of je speelt in teams.Geen monument is veilig

In Caper ben je geslepen inbrekers, die het voorzien hebben op drie locaties waar waardevolle snuisterijen te stelen zijn. Dat kan een casino zijn of een bank, maar bijvoorbeeld ook het Louvre of het Colosseum. Elke beurt leg je een kaart bij één van die locaties die je helpen om meerderheden te krijgen die je in staat stellen de locaties te beroven en punten te verdienen. Na zes rondes, die bestaan uit een variabel aantal beurten, is het spel klaar, maak je de balans op en hebben we een winnaar.

Er zijn twee soorten kaarten die je draft tijdens de zes ronden. In drie rondes kies je uit kaarten met dieven, waarop voorwaarden staan om de baas te worden op de locaties of om punten te scoren als het spel ten einde is. In de andere drie rondes kies je uit kaarten met uitrusting, die je toewijst aan de dieven. Die twee soorten rondes wisselen elkaar steeds af. De combinaties die dan ontstaan aan weerszijden van de locaties bepalen wie er daar als beste uit de bus komt.Om een simpel voorbeeld te noemen: een dievenkaart kan aangeven dat je drie punten krijgt voor elke combinatie van roze en groene kaarten op die locatie. Als je daar later dus een roze en een groene uitrustingskaart bijlegt, heb je drie punten gescoord. Het spel zit vol met dit soort mogelijkheden die je zo goed mogelijk probeert uit te buiten.

Dievenstreken
Tot zover lijkt Caper een licht tussendoortje waarbij je sets aan kaarten verzamelt en dat is inderdaad een belangrijk deel van het spel. Maar de interactiviteit is wat zorgt voor interessante beslissingen. Er zijn namelijk heel wat kaarten die je voordeel geven gebaseerd op wat je tegenstander op die locatie heeft liggen.Vooral in combinatie met het draften geeft dat pijnlijk gepeins. Maar daar staan ook weer kaarten tegenover waarmee je de ander kunt dwingen kaarten om te draaien, waardoor hun krachten niet meer werken. Of waarmee je juist bescherming kunt inbouwen, of kosten voor de ander om kaarten te mogen spelen opschroeft.

Goed geklede boeven
Een extra schepje spelplezier komt van de illustraties en het oog voor detail waarmee de kaarten en veel andere spelonderdelen zijn gemaakt. Het gevoel voor romantiek dat afstraalt van de goed gekapte en geklede boeven ondersteunt het filmische gevoel voor misdaad van Caper, dat een prettige sixties-vibe heeft. Of neem nou het overzicht waarin de eigenschappen van elke kaart verklaard wordt: dat is vormgegeven als een catalogus met luxe cadeau-artikelen.Kopen of niet?
Caper is een dynamisch spel dat vooral met twee spelers goed tot zijn recht komt. Het draften vormt een eenvoudig te begrijpen mechanisme in het spel, dat door het interactieve karakter van de kaarten toch lastige afwegingen kan opleveren. Dat maakt het spel goed herspeelbaar en het ziet er nog eens tip top uit ook. Daarom geven we Caper een ruime zilveren beginners-Budgy.

Tekst & beeld: Klaas Kaptijn
 

Aantal keer bekeken: 484 

Laagste 3 prijzen voor Caper (NL) (Bordspellen)

22.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 8.5
 
€  22.99€ 0.00   € 22.99
Spel-topia 9
 
€  17.00€ 6.95   € 23.95
Bordspellenstapel 7.4
 
€  18.99€ 7.25   € 26.24

Meer prijzen 

Reacties

Door Liefde_is (44 reacties) op 26-06-2021 23:52
( PM )
De grote herspeelbaarheid van het spel zit ook in de verschillende steden die het spel bevat. En iedere stad bevat ook weer een aantal eigen locaties, uitrustings en dievenkaarten. (basis, rome, londen en parijs) Het nadeel in het spel is de moeilijkheid, zeker de verwarring die snel kan ontstaan over dieven en capers. (de caper afbeelding ziet eruit als een dief, maar heeft een andere betekenis in het spel dan dief) Ik heb dit spel vaak uit mogen leggen en heb gemerkt dat het voor beginners een moeilijk spel is.