Review De Legenden van Andor: Bonusbox

Uitgever: 999 Games
Aantal Spelers: 1 tot 4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Tijdsduur: 45-60 minuten
Soort spel: Coöperatief, adventure
Prijs: vanaf €26,50

Voor de mensen die ‘De Legenden van Andor’ reeks niet kennen; Dit coöperatieve en uitdagende avonturenspel won in 2014 de Nederlandse Expertspellenprijs. De spelers zijn helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei monsters, zoals trollen en draken. Je kruipt in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en/ of boogschutter, die ieder unieke eigenschappen hebben. De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kun je de tegenstand beter aan. Onvoorziene gebeurtenissen maken het je echter voortdurend lastig. Het basisspel bevat vijf verschillende, unieke legenden, waaronder een introductiespel. Er volgden diverse uitbreidingen de revue en met De Reis naar het Noorden en de Laatste hoop zijn er diverse delen bijgekomen. Inmiddels bestaat de serie vijf jaar en voor dat jubileum is er een bijzondere Bonus Box uitgegeven.
De doos open van de Bonusbox:
Bij het zien van deze mooie bonusbox waande ik mij direct alweer in de prachtige, door Michel Menzel geïllustreerde, sprookjeswereld van Andor. Ik kijk er dan gelijk ook weer naar uit om Andor weer eens op tafel te gooien.

Wanneer we de bonusbox openen, vinden vier legenden, een extra held de wolfskrijger, diverse vijanden, wapens, diverse items, spulletjes, een dobbel kroeg spel en een soundtrack-CD met heerlijke muziek van Elane. Tijd om alles door te nemen.Something old, something new.
Inmiddels heb ik de soundtrack opgezet en ben ik helemaal terug in de wereld van Andor. Ik denk terug aan de overwinningen die we hebben behaald en de vrienden de we onderweg hebben ontmoet.
Twee legenden uit deze box zijn eerder al gepubliceerd als downloadbare legenden en komen nu fysiek in kaartvorm terug, Het gaat om ‘De escorte van de koning’ dat zich afspeelt tussen legenden drie en vier en ‘De bevrijding van de mijn’ welke zich tussen legenden vier en vijf afspeelt. Het zijn geen ‘sidequests’ met een kleine opdracht, maar twee volwaardige avonturen waar je zeker één tot twee uur per stuk zoet mee bent. En owwww wat zijn ze spannend!
De twee nieuwe legenden, ‘De aanval van de Barbaren’ en ‘De voorbode va het vuur’ zijn beide nooit eerder gepubliceerd. De aanval van de Barbaren speelt zich af tussen legenden twee en drie. De helden waren in de taveerne aan het genieten van een heerlijke pul van Gilda’s Honingwijn. Tot er een bewaker uit het Waakzame Woud gewond binnen kwam lopen en waarschuwde voor een aanval van de barbaren en hun koning.
De legende ’De voorbode van het vuur’ speelt gelijktijdig met ‘De bevrijding van de mijn’. De Voorbode van het vuur is tevens een sololegende, die speciaal geschreven is voor de extra held die in deze bonusbox zit, namelijk Orfen of Marfa, de Wolfskrijger. Deze legende vertelt het verhaal hoe Orfen of Marfa terecht zijn gekomen bij onze bestaande helden. Orfen of Marfa zijn wolfskrijgers uit het hooggebergte en zijn sterke helden. In deze legende moeten ze proberen de boerderijen te waarschuwen voor een mogelijk gevaar en de zwarte heraut verslaan. Verder verklap ik hier niets over en laat het aan jullie om deze legenden zelf te ontdekken en te beleven.Naast de vele nieuwe vijanden, zoals de barbaren en de zwarte heraut, krijg je ook nieuwe eventkaarten. Verder wordt het itemtableau uitgebreid met nieuwe items en wapens als dwergentouw, messen, broden, een strijdbijl en een slijpsteen. Maar wat ik stiekem toch het beste accessoire vindt van de bonusbox, is het tableau voor gezamenlijke strijdkracht. Dit is een klein tableau met punten erop, waarmee je middels twee blokjes de gezamenlijke strijdkracht kan bijhouden. Iets wat je gebruikt bij het samen vechten tegen zwaardere vijanden.
Nu ik dit tableau heb besef ik mij pas wat een waardevolle toevoeging dit is. Je hoeft dus niet iedere keer weer op te tellen of na te denken hoeveel gezamenlijke kracht je ook alweer had. En uiteraard is alles in de bonusbox net als de gewone Andor delen voorzien van kaarten met prachtig artwork en hoge kwaliteit materialen. Een van de redenen waarom ik destijds aangetrokken werd tot Andor. De handleiding is erg duidelijk, overzichtelijk en geeft goed aan wat je nodig hebt uit het basisspel.Een extra dobbelspel: Gilda’s Honingwijn
De spelers die de legende ‘De aanval van de barbaren’ hebben gespeeld weten inmiddels dat dit de naam is van het favoriete drankje van onze helden. Maar tussen de legenden door wordt in de Taveerne ‘De Dronken Trol’ ook het gelijknamige dobbelspel gespeeld. Het is een klein dobbelspel waarbij je de bodem van de Bonusbox gebruikt. Deze is verdeeld in een aantal puntenvakken en een trol. De bedoeling is om zoveel mogelijk punten te gooien door de dobbelstenen in het juiste puntenvak te werpen. Het grappige is dat er gebruik gemaakt wordt van de speciale krachten van de helden. Zo mag de tovenaar zijn dobbelsteen omdraaien (bijvoorbeeld een twee wordt een vijf), heeft de dwerg extra kracht en mag onze nieuwe held de wolfskrijger een dobbelsteen bewaren om als laatste nog te gooien en waardoor hij misschien tegen andere dobbelstenen kan aangooien om ze uit het puntenveld te gooien.
Het spel wordt gespeeld in zeven rondes en de winnaar van de ronde krijgt een bierpulfiche met niet alleen bonuspunten maar met daarop ook een handicap die hij de volgende ronde krijgt. Zoals bijvoorbeeld met je verkeerde hand gooien, met gestrekte arm of vanaf de bovenkant van je hand of vanuit je elleboog, schouder of voorhoofd of zelfs met je ogen dicht. Dus elke ronde eerste zijn wordt in dit grappige spelletje afgestraft. De winnaar is degene die na 7 ronden de meeste punten heeft gegooid en verzameld. Dit dobbelspel heeft weinig te maken met de avonturen van onze helden, maar ik vind het een leuke gimmick die erbij zit. Misschien een leuke toevoeging voor D&D spelers?Waar voor je geld?
De Bonusbox is zeker een toegevoegde waarde voor iedere Andor fan. Je kan de twee download legenden nu vervangen voor prachtige kaarten en je krijgt twee splinternieuwe legenden die wederom uren speelplezier bieden. Wat ik erg leuk vind is dat de vier legenden je de verhalen tussen de legenden uit het basisspel uit de doeken doen. Het originele Andor heeft soms een groot tijdsinterval tussen de legenden. De nieuwe held de wolfskrijger biedt tevens andere krachten die je ook weer kunt gebruiken in de andere Legenden van Andor. Tot slot krijg je een lollig dobbelspel om de overwinning van je legende te vieren. En vergeet niet het plezier van het tableau gezamenlijke gevechtskracht! Zet daarbij de soundtrack op en ik garandeer je weer meerdere uren speelplezier.

 

 

Aantal keer bekeken: 956 

Laagste 3 prijzen voor De Legenden van Andor: Bonusbox (Bordspellen)

29.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 9.8
 
€  29.95€ 0.00   € 29.95
Alternate 7.3
 
€  26.99€ 4.95   € 31.94
Lotana 10
 
€  27.00€ 4.95   € 31.95

Meer prijzen 

Reacties

Door Fantasyfreak (973 reacties) op 22-11-2018 00:22
( PM )
Deze box ga ik zeker nog in huis halen! Wel even wachten op een pricedrop, want 30 vind ik het ook weer niet waard gezien sets zoals deel 2 ook voor die prijs beschikbaar zijn geweest en je daar veel meer kreeg.

De soundtrack ga ik bijv toch niet gebruiken dus dat haalt ook al een stuk van de waarde af voor mij.