Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Indian Summer

Uitgever: White Goblin Games
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Tijdsduur: 20-40 minuten
Soort spel: tile placement, puzzel
Adviesprijs:  € 39,95

Voordat de winter inzet, dompelt een bijzonder warme herfst de bossen in een gouden gloed. New England bloeit tijdens de “Indian Summer” nog een laatste keer. Boomtoppen stralen in talloze tinten. Langzaam vallen de eerste blaadjes. Vul de bosgrond met gekleurde bladeren en vorm een prachtige herfstschildering. Verzamel de schatten van het bos en sta even stil om de schuwe bosbewoners te observeren op je weg terug naar huis.

Indian Summer is het tweede spel in een puzzeltrilogie van Uwe Rozenberg die begint met Cottage Garden. Cottage Garden is het eerste deel van de trilogie, waarbij spelers zoveel mogelijk punten moeten verzamelen door verschillende tuintjes op een tetris achtige manier vol te planten, waarbij je elke beurt een puzzelstuk kan uitzoeken bij de tuinman, die om de voorraad heen loopt.

Een doos vol herfstbladeren en dieren

Na het spelen van spellen als Patchwork en Cottage Garden was ik al een tijdje erg nieuwsgierig naar Indian Summer. Ik hou van dit soort Tetrisachtige puzzelspellen met interactie. En dan ook nog eens voorzien van prachtige artwork! Kom maar op met de heerlijke nazomer; ik ben er klaar voor.

Indian Summer komt net als Cottage Garden in een doos die meer dan voldoende ruimte biedt aan alle speelstukken en een uitgebreide handleiding met veel voorbeelden. De doos en de speelstukken zijn al prachtig om te zien en als eerste kan je heerlijk een groot aantal punchborden uitdrukken. Ow, kijk! Een nieuwsgierig vosje en wat een hoop schattige eekhoorntjes!Beleef de herfst
Het doel van Indian Summer is simpelweg om de meeste punten te scoren. Dit kan je doen door zo snel mogelijk je bosgrond te bedekken met de Tetrisachtige puzzelstukjes. Of juist tijdens je boswandeling onderweg schatten te verzamelen zoals bessen en noten, of de nieuwsgierige bosbewoners te lokken die je vervolgens weer belonen met extra schatten. De verzamelde schatten zijn in het spel ook weer in te zetten voor bonusacties.

In tegenstelling tot Cottage Garden begint iedere speler met een eigen voorraad van vijf  puzzelstukjes naast zijn bosgrond.  Ook begint iedere speler met een noot, bes en paddenstoel in zijn rugzak. Je eigen stuk bosgrond is opgedeeld in zes kleinere vakken en voorzien van verschillende schatten (bessen, noten, paddenstoelen en veren).

Ieder standaard puzzelstukje (die met herfstbladartwork) heeft ook een gat. Dit gat is bedoeld om de schatten van de bosgrond te vinden. De overige puzzelstukjes, de puzzelstukjes zonder gaten en met dieren erop komen net als de eekhoorntjes en de schatten in de algemene voorraad.Mijn beurt om de herfstbladeren te verzamelen

Tijdens je beurt mag je een hoofdactie uitvoeren en een speciale actie. De hoofdacties bestaan uit het neerleggen van een puzzelstukje uit je voorraad op de bosgrond, waarbij je probeert de schat van de bosgrond te zien door het gat van je puzzelstukje , of een eekhoorn (puzzelstukje van 1 x 1) uit de voorraad te pakken en deze op je bosgrond te leggen. Een eekhoorn kan erg handig zijn om een hoekje of een open plek op te vullen waar geen ander puzzelstukje meer gaat passen.

Als je bij het neerleggen van je puzzelstukje een schat ziet door het gat, dan pak je deze schat uit de voorraad en legt dit fiche op het gat op de bosgrond. Deze schatten krijg je pas als je dat gedeelte van je bosgrond volgemaakt hebt. Dus als je je schat bedekt door een eekhoorn of het puzzelstukje zelf, dan is de schat niet meer te vinden tussen het bladerdek en dus verloren. Helaas heb ik zelf moeten ondervinden dat het niet mogelijk is om alle schatten te vinden en je soms schatten moet opofferen om sneller je bosgrond vol te krijgen. Het oprapen van je gevonden schatten moet wel met enige finesse  gebeuren, want niet alleen kneus je de gevonden paddenstoel, maar vaak schuiven je bladerstukjes ook mee en moet je een gedeelte van je bord weer voorzichtig op zijn plek schuiven.Herfstschatten
Als kind vond ik de nazomer en de herfst altijd de leukste tijd om door het bos te struinen. Want wie kwam nu niet thuis met kastanjes, bosbessen of met een beetje geluk een prachtige veer! En dit naast de verhalen van alle kabouterhuisjes die je had gevonden. Dit geldt ook voor Indian Summer. Hier worden paddenstoelen, bessen en veren als schatten gezien die je kunt verzamelen en in kunt zetten. Zo kan je bijvoorbeeld een veer gebruiken om een tweede puzzelstukje in dezelfde beurt te plaatsen en geeft een besje je de mogelijkheid om je voorraad eerder aan te vullen met nieuwe puzzelstukjes. Door het inzetten van een besje kan je net dat superpassende puzzelstukje voor de neus van je tegenspeler wegkapen.Mocht je geen bes hebben, geen nood, want als je voorraad puzzelstukjes op is, dan mag je die automatisch aanvullen vanuit de algemene voorraad.

Het is wel jammer dat het spel niet voorziet in een ruil- of verwijdermogelijkheid van je eigen voorraad stukjes. Ik heb zelf een potje meegemaakt waarbij iemand halverwege het spel geen mogelijkheid had om zijn laatste stukje uit de voorraad te kunnen plaatsen, waardoor hij noodgedwongen alleen nog maar eekhoorntjes kon pakken. Zijn enige hoop was dat iemand een paddenstoel zou inzetten, want die geeft de mogelijkheid om bij tegenspelers een puzzelstukje te stelen, maar dit gebeurde niet. Dus onze tegenspeler zat zogenoemd vast.

En hoe krijg je nu alle beesten in je bos?

De dieren in het bos zijn schuw maar ook nieuwsgierig. Ze komen pas in je bos op het moment dat je een patroon van gaten bij elkaar hebt gemaakt. Als het patroon van gaten hetzelfde is als de vorm van dat dierpuzzelstukje, dan pak je dat dierpuzzelstukje uit de voorraad en leg je deze over de gaten heen. Ik geloof dat we ze hiermee heerlijke slaapplekken geven, waarin ze kunnen overwinteren.

Dit klinkt wel erg knus, maar in de praktijk is het ons nog niet vaak gelukt om een beestenboel te creëren omrdat je een goede balans wilt vinden voor het snel vullen van je volledige bosgrond, het vinden en krijgen van schatten en daarnaast ook nog een gatenpatroon maken om beesten aan te trekken. Tenzij je volledig gaat voor het lokken van dieren, zal je in het spel maar een of twee keer een diertje kunnen plaatsen.

Het leuke is dat wanneer je vlinders, vogels, egels, de das en zelfs de hagedisjes aantrekt, ze je hiervoor belonen. Je krijgt namelijk nogmaals de schatten die je hebt ontdekt in de gaten eronder.Wintervoorraad aanleggen en de wangzakken vol nootjes proppen?
Nee, niet handig om te doen. Je kan de schatten het beste tijdens het spel inzetten of omruilen. Het ruilen van je schatten mag met de algemene voorraad. De schatten hebben een oplopende waarde, waarvan de bessen de laagste waarde hebben, gevolgd door de noten, paddenstoelen en als meest waardevolle schat, veren. Een waarde omlaag ruilen gaat altijd een om een, maar je hebt bijvoorbeeld wel twee noten nodig, om een paddenstoel te krijgen. Een van de potjes die we gespeeld hebben kreeg een sprintfinale doordat iemand die veel schatten had niet alleen een veer inzette om twee stukken te mogen plaatsen, maar vervolgens alle schatten ging omruilen naar noten om veel eekhoorntjes in zijn bos uit te zetten. Zo kan het ineens gebeuren dat je je bos snel vol maakt en de andere spelers het nakijken geeft.

Op naar de winter
Op het moment dat iemand zijn bosgrond vol heeft, wordt de huidige ronde afgemaakt. Daarna eindigt de Indian Summer. Iedereen ruilt zijn schatten om naar zoveel mogelijk noten en lokt eventueel nog eekhoorntjes naar de lege plekken in zijn bos, om alsnog te proberen om de bosgrond volledig te bedekken. Hebben meerdere spelers hun bosgrond vol? Dan wint de persoon die nog de meeste nootjes over heeft. Open plekken in het bos zijn echter een strafpunt per open vakje.

Het grappige is dat je daarom niet direct een duidelijke winnaar hebt. Wij hebben potjes meegemaakt dat iemand dacht snel te winnen door veel grote puzzelstukken te plaatsen en snel het bos bedekt te hebben, maar verloor uiteindelijk omdat een van de andere spelers meer schatten had door o.a. dieren plaatsen en op het eind daarom veel noten en eekhoorntjes kon inzetten.

Alleen wandelen door het bos
Indian Summer komt verder met een variatie voor een speler. Deze variant wordt gespeeld in drie potjes van tien ronden en maakt elke ronde gebruik van 25 puzzelstukjes zodat je alle puzzelstukken uit de doos een keer hebt gebruikt.  Verder laat ik deze variant over aan jullie om zelf te ontdekken.

Heerlijke nazomermiddag
Met Indian Summer is het Uwe Rosenberg wederom gelukt om een lekker vlot en mooi spel te maken. De regels zijn snel en makkelijk te leren, maar de variatie in strategieën maken het spel waardoor het voor jong en oud, beginner en expert zeer goed te spelen is. En het voorziet in een solo modus voor als je alleen wilt spelen. Bovenop het geweldig mooie artwork is daarom een vermakelijk spel en een leuke toevoeging aan je collectie als je van dit genre houdt. Wij hebben het met name met twee spelers gespeeld en ook hierin is de balans goed. Wel vind ik dat het spel een stuk minder interactie geeft dan bijvoorbeeld Cottage Garden of Patchwork, vermoedelijk door het hebben van een eigen voorraad puzzelstukjes en niet elke beurt uit de algemene voorraad te putten. Maar ook omdat je bosgrond een stuk groter is en je in het begin een stuk minder aan het vooruitdenken bent welk stukje je moet hebben en hoe je dan je acties het beste kan inzetten. Verder biedt Indian Summer geen mogelijkheid om een puzzelstuk uit je eigen voorraad te kunnen verwijderen, alleen maar door een alternatieve hoofdactie van je tegenspeler. Het kan dus gebeuren dat iemand vast komt te zitten. De toevoeging van de gaten in de puzzelstukjes en het kunnen aantrekken van diverse dieren in het bos biedt een leuke nieuwe dimensie, maar kan ook weer overweldigend zijn waardoor je soms niet goed weet wat je nu het beste kan doen.


 

Deze review is geschreven door Carina Veenstra.
 

 

Aantal keer bekeken: 1220 

Laagste 3 prijzen voor Indian Summer (Bordspellen)

34.49 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 9.5
 
€  34.49€ 0.00   € 34.49
BoardgameShop 10
 
€  34.95€ 0.00   € 34.95
Internet-toys.com n.b.
 
€  30.99€ 4.95   € 35.94

Meer prijzen 

Reacties

Door Fantasyfreak (1074 reacties) op 01-06-2018 23:49
( PM )
Het spel leek mij interessant, maar ik ben een beetje tile-laying moe na patchwork, cottage garden en berenpark. Misschien in de toekomst nog eens goedkoop oppikken, maar eerst liever wat andere soort spellen.

Edit: moet wel zeggen dat ik door de review wel meer interesse heb dan verwacht.