Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Potion ExplosionUitgever: 999 Games
Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 2 tot 4
Speelduur: 30 minuten
Adviesprijs: 39,99 euro

Eindejaars magiestudenten, Harry Potter-lezers en Bejeweled-fans allen opgelet! Want wat hebben jullie allemaal gemeen? Dat jullie Potion Explosion geweldig gaan vinden! Zet je magische puntmuts op en neem je toverstokje in de hand, want het is tijd voor het eindexamen toverdrankjes brouwen! Hopelijk heb je goed opgelet het afgelopen jaar, want die toverdrankjes komen er niet zomaar! Potion Explosion is alleen al aan te raden door de enorm toffe knikkerbaan die erbij zit met meer dan 80 knikkers!

Althans, nieuwkomers of studenten die het afgelopen jaar niet op hebben gelet zullen denken dat je daar knikkers in een knikkerbaan voorbij ziet rollen, maar niets is minder waar! Eindexamenstudenten zoals jullie zullen vast al weten dat die knikkerbaan de mixer wordt genoemd, dat die blauwe ballen niets anders zijn dan eenhoorntranen, en dat de rode ballen bestaan uit drakenrook. Natuurlijk mogen we ook het orksnot (de zwarte bal) en het gele balletje bestaande uit feeënroos niet vergeten. Deze ingrediënten staan aan de basis van alle toverdrankjes die gemaakt kunnen worden tijdens dit eindexamen aan de Horribilorum Toveracademie, de (natuurlijk volledige gecertificeerde) Magische Academie van Potion Explosion.Potion Explosion: een feestje van explosies
Het doel in Potion Explosion is om zoveel mogelijk toverdrankjes te mixen. Voor elk tovermiddel heb je een bepaalde hoeveelheid orksnot, feeënroos, drakenrook of eenhoorntranen nodig om deze te kunnen brouwen. De gaten in de toverdrankjes en de kleurstellingen die je onder de gaten vindt geven aan hoeveel van elk ingrediënt je nodig hebt.

Maar hoe verkrijg je deze illustere ingrediënten precies? Maak je geen zorgen! Je hoeft geen ork in zijn neus te pulken of een depressieve eenhoorn op te snorren, want om de ingrediënten te verkrijgen is er de mixer. Het werkt bijna net als met drie op een rij, alleen ontstaat er al een explosie wanneer je één knikker uit de mixer pakt en er vervolgens slechts twee (of meer) ballen van dezelfde kleur tegen elkaar aan botsen. Doe je dit succesvol, dan mag je alle ballen die onderdeel waren van de explosie pakken en gebruiken voor jouw drankjes. De meeste voldoening krijg je echter als je een kettingreactie weet te creëren, waarbij er na de eerste botsing er nog meer volgen. Stel dat je een knikker uit de mixer haalt die ervoor zorgt dat er twee gele knikkers tegen elkaar aanknallen, waarna je die eruit haalt en vervolgens knallen er nog drie rode op elkaar. Zo kun je in één keer een heleboel ingrediënten tegelijk scoren om je toverdrankjes lekker snel op te vullen.Drankjes brengen speciale vaardigheden met zich mee
Elke speler heeft een tableau voor zich waar die twee toverdrankjes op heeft liggen. Daarnaast is er plek om drie ingrediënten tijdelijk op te slaan. Die kun je bewaren voor toekomstige drankjes. De uitdaging is om alle gaten in een drankje met de ingrediënten op te vullen. Heb je dit gedaan, dan doe je alle gebruikte knikkers terug in de mixer en mag je het drankje omdraaien. Het voltooide drankje heeft twee functies; ten eerste staat er linksboven op het drankje een nummer, wat het aantal punten dat je hebt verdiend aanduidt. Het totaal aantal punten van al je gebrouwen drankjes is je eindscore en bepaalt aan het einde wie de winnaar is. Ten tweede heeft elk toverdrankje een speciale vaardigheid die je eenmalig mag gebruiken per gebrouwen exemplaar. Daarna draai je het drankje om ter aangeving dat je deze hebt gebruikt.

Er zijn in totaal acht verschillende drankjes waarvan de vaardigheden variëren, zoals het Sap der Blinde Liefde waarmee je de ingrediëntenvoorraad van een andere speler mag leegplunderen. Dit kan handig zijn als iemand kleuren heeft opgeslagen die jij goed kunt gebruiken. Een ander voorbeeld is de Drank der Wijsheid waarmee je een extra bal uit de mixer mag halen, zonder dat deze een kettingreactie kan veroorzaken. Het leuke is dat je de vaardigheid van een drankje mag gebruiken vóór je de knikker voor jouw beurt uit de mixer haalt. Dit zorgt er voor dat je met behulp van diverse drankjes al enkele knikkers weg kan spelen om een grote kettingreactie voor te bereiden.


Afstuderen aan de Potion Explosion Academie is spannend tot het einde
Uiteindelijk eindigt het spel wanneer iedereen drie dezelfde drankjes heeft gebrouwen én vijf verschillende. Daarna volgt voor iedereen nog één beurt en worden de punten van de gebrouwen drankjes bij elkaar opgeteld. Diegene met de meeste punten wint het spel.

Het leuke aan Potion Explosion is dat het tot aan het eind onduidelijk blijft wie er nu precies heeft gewonnen, en dit komt doordat het tijdens het spel erg lastig bij te houden is welke drankjes iedereen gebrouwen heeft en hoeveel punten deze nu precies waard zijn. Hierdoor is iedereen vrolijk bezig tot het spel eindigt.

Er zijn drankjes die weinig punten opleveren maar snel gemaakt zijn, en er zijn drankjes die veel ingrediënten nodig hebben maar ook meer punten opleveren. Meestal is het beste om in het begin wat goedkopere drankjes te brouwen, zodat je die kunt gebruiken om zo de ingewikkeldere drankjes te vervaardigen, al wordt het nooit echt te ingewikkeld.De mindere kant van de knikker
Wel zijn er twee kritiekpunten die ik heb. Ten eerste laat de kwaliteit van de knikkers enigszins te wensen over. Vooral de gele en de rode knikkers hebben nog wel eens barsten en verschillen soms in grootte. Dat kan natuurlijk liggen aan het feit dat feeënroos niet zo goed aan elkaar blijft plakken of dat de depressieve eenhoornen net deze maand iets te vrolijk waren om een traantje te laten, maar toch. Er zitten nog wel wat bonusknikkers bij, maar alsnog zaten we met knikkers die niet puntgaaf waren of een licht kleurverschil hadden.

Tot slot is Potion Explosion misschien net iets té simpel om voor een hele lange tijd leuk te blijven. De variatie door die wordt gecreëerd door telkens zes van de acht drankjes in het spel te gebruiken heeft weinig impact, omdat de drankjes net iets te weinig van elkaar verschillen. Daarnaast mis ik persoonlijk nog een drankje waarbij je zelf een knikker mag toevoegen aan de mixer, om zo een grote kettingreactie klaar te zetten, of juist iemand anders dwars te zitten door een knikker uit je ingrediëntenvoorraad te gebruiken om een grote kettingreactie te voorkomen. Het gebrek hieraan zorgt ervoor dat je net iets te weinig invloed hebt op het spelverloop van je tegenstander en dat je tactisch nooit echt uitgedaagd zal worden. Als je te lang bezig bent met keuzes maken is het bovendien ook niet leuk voor de andere spelers. Als laatste is het zo dat je soms even enkele minuten moet wachten op de andere spelers tot ze hun zetten hebben uitgevoerd. Hierdoor heb je soms even niets te doen. Dit zijn echter kleine minpunten voor een spel dat verder gewoon lekker wegspeelt en leuk is voor iedereen.

/>

Is Potion Explosion je geld waard?
Potion Explosion is een zeer goede gatewaygame die elke nieuwkomer fantastisch zal vinden, al is het alleen  maar vanwege de indrukwekkende mixer. Daarnaast heeft het zoeken naar kettingreacties een bepaalde zen-werking met een grote vorm van voldoening wanneer je uiteindelijk een hand vol ingrediënten (knikkers) in de wacht weet te slepen. Het concept van drie op een rij is misschien niet al te origineel, maar hoe Potion Explosion er gebruik van maakt is geniaal. We hebben hier werkelijk genoten van het spel, en het is verbazingwekkend hoe snel iedereen het onder de knie kan hebben.
Het kunnen gebruiken van de verschillende drankjes tijdens je beurt zorgt voor de welkome strategische diepgang, al zal je brein nooit ontploffen van de moeilijke keuzes die je moet maken. Gelukkig blijft het ontploffen beperkt tot de drankjes die je maakt. Het is alleen jammer dat de knikkers niet allemaal van even goede kwaliteit zijn en dat er net iets te weinig variëteit in de drankjes zit om voor de strategisten onder ons een uitdaging te zijn. Voor de rest is Potion Explosion echter een dikke aanrader voor de hele familie en eigenlijk gewoon voor elke (aanstaande) tovenaarsstudent!Deze recensie is geschreven door Yørn

 

Aantal keer bekeken: 3014 

Laagste 1 prijzen voor Potion Explosion (Bordspellen)

39.48 39.48 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
De Spellentrein 1
 
€  34.99€ 4.49   € 39.48

Meer prijzen 

Reacties

Door CandyShine (1117 reacties) op 07-06-2016 18:35
( PM )
Ik heb echt zo een zin om deze te gaan spelen! Gelukkig is hij deze week op de vereniging binnen gekomen dus dan kan ik hem uitproberen Lekker knikkeren ^-^
Door Thomas (57 reacties) op 08-06-2016 07:31
( PM )
Ik dacht eigenlijk dat het een slap aftreksel van Alchemists (ook een heel goed spel, maar wel met een hogere moeilijkheidsgraad) zou zijn maar niets is minder waar! Dit lijkt me echt een ideaal spel om mensen met bordspellen kennis te laten maken, wie houdt er stiekem nou niet van knikkers?