Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review Silver & Gold

Afgelopen maand verscheen Silver & Gold, een spelletje van White Goblin Games waarin je afgelegen eilanden moet afzoeken naar allerlei schatten. Ik ben altijd wel in voor een schattenjacht en was dan ook benieuwd naar welke gouddukaten er op te vissen zouden zijn met Silver & Gold.


Wat Schatzoeken en Tetris met elkaar te maken hebben

In Silver & Gold ga je op expeditie naar verschillende eilanden. Elke speler trekt aan het begin vier kaarten en selecteert er twee waar die zou willen beginnen. Elke kaart bevat een eiland dat uit een bepaald aantal vakjes bestaat. Elk vakje moet worden afgestreept. Hoe groter het eiland, hoe meer vakjes die heeft en hoe meer punten je krijgt voor het completeren van je zoektocht. Heb je twee eilanden als doel gedefinieerd, dan is het tijd om op expeditie te gaan! Tijdens elke beurt worden er acht expeditiekaarten geschud en zeven hiervan omstebeurt omgedraaid. Elke expeditiekaart bestaat uit een Tetrisblok, wat bepaald in welke vorm je stukjes van je gekozen eilanden mag afkruizen. De Tetrisblokken staan eigenlijk voor de route van de expeditie die je op een eiland mag afleggen. Heb je een eiland helemaal afgekruist, dan bewaar je die en mag je een volgend eiland gaan uitzoeken. De punten die linksboven op de kaart staan vermeld, krijg je aan het einde van het spel.

 
Dukaten, schatten en rode kruizen
Op je kaart heb je ook zo nu en dan symbolen staan. Elk symbool heeft een apart effect. Als je bijvoorbeeld een rood kruis hebt afgestreept, mag je nog een extra vakje ergens anders afstrepen. Muntjes kun je verzamelen. Één muntje heb je niet zoveel aan, maar heb je er als eerste vier afgestreept, dan krijg je zes bonuspunten. Ben je de tweede die vier muntjes heeft afgestreept, dan krijg je vijf bonuspunten etc.Beperkte mate van interactie
Als je denkt dat de interactie laag is, terwijl je de woeste baren overvaart op zoek naar goud, dan heb je gelijk. Eigenlijk ben je voornamelijk met je eigen eilanden bezig. Schatten zoeken is een wat eenzame bedoening in Silver & Gold. Desalniettemin is er toch een kleine vorm van interactie. Er liggen namelijk vier kaarten in het midden van de tafel, wanneer iemand een kaart heeft afgerond, mag die er daar eentje van uitkiezen. Als iemand anders een bepaalde kaart wilde hebben, kan je iemand bijvoorbeeld dwarszitten door deze zelf te pakken. Ook kun je voorkomen dat iemand te veel punten scoort, door een kaart met palmbomen uit het midden weg te halen. Wanneer iemand namelijk zo’n kokosnotengenerator afstreept op één van zijn eilanden, krijgt die 1 punt + 1 extra punt voor elke palmboom op de kaarten uit het midden. Als je deze kaart dus uit het midden weghaalt, wordt het aantal punten dat de rest hiermee kan verdienen lager. Tot slot leveren sommige kaarten bonuspunten op voor elke kaart die je hebt afgerond van een bepaalde kleur. Door te voorkomen dat je tegenstander een kaart van deze kleur kan pakken, zorg je dat die niet al te veel bonuspunten aan het einde krijgt. Er is dus enige vorm van afweging of je voor het maximaliseren van je eigen punten gaat, of het in de weg zitten van je tegenstanders.

Soepel en lollig met een vleugje strategie
Vier rondes lang streep je zoveel mogelijk eilanden af. Bijna elke ronde krijg je met het afstrepen van de muntjes, palmbomen en kruizen steeds weer kleine beloningen die het spelen plezierig maken. Het gegeven dat het verder pas aan het eind duidelijk is wie er winnende is, zorgt er voor dat het voor iedereen tot het einde leuk blijft. Al met al hebben we het nodige plezier gehad met Silver & Gold. Het speelt vooral heel soepel weg en is zeer snel uit te leggen. Iedereen is wel bekend met de Tetris-achtige blokjes, wat de uitleg makkelijk maakt. Een potje is ook zo gespeeld, met 2 spelers ben je binnen 20 minuten klaar. Tel daar ongeveer 5-10 minuten per extra speler (tot max 4) bij op. Ook de kwaliteit van het materiaal zeer sterk. De kaarten zijn allemaal gelamineerd, waardoor ze niet snel beschadigen en aan het einde van het spel is het zeer gemakkelijk om al je kruisjes weg te vegen.

Waar voor je geld?

Silver & Gold is een supersimpel spel om op te pakken. Het speelt snel weg en de kwaliteit van de materialen is top. Door de grootte van het doosje is het tevens handig om mee op reis te nemen. Je vult er geen avonden mee en je wordt niet van je sokken geblazen, maar voor even tussendoor is het prima. Het telkens afstrepen van de Tetris achtige paden heeft een soort ontspannende uitwerking. Voor € 14,99 is dit dan ook een aanrader om even mee te pakke. Voor de gevordere speler, die een lichtere titel niet schuwt, is Silver & Gold een prima filler, wel is het interactieniveaulaag en daar moet je van houden. Al met al een mooie schattengraver, waar je niet al te diep hoeft te graven om buit te hebben.

 

Aantal keer bekeken: 699 

Laagste 3 prijzen voor Silver & Gold (Bordspellen)

19.90 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
De Spelbaron 9.4
 
€  14.95€ 4.95   € 19.90
Bol.com 9.4
 
€  16.95€ 2.99   € 19.94
Lotana 10
 
€  15.60€ 4.95   € 20.55

Meer prijzen 

Reacties

Door Robbus (92 reacties) op 01-12-2019 23:11
( PM )
Topspel inderdaad, de beste polyomino roll/flip-and write die er is als je het mij vraagt.
Door Phaedros (354 reacties) op 02-12-2019 01:08
( PM )
Ik vind deze ook heel aardig. En de stiften zijn van Faber Castell, daar word ik wel blij van