Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Sushi Roll

Uitgever: White Goblin Games
Spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: 20 tot 30 minuten
Leeftijd: 8+

Sushi Roll is een dobbelspel van White Goblin Games gebaseerd op het populaire kaartspel Sushi Go! In dit spel ga je in drie rondes je maag vullen met heerlijke sushi. Ga zitten aan de lopende band en verzamel heerlijke nigiri's, stukjes maki en nog veel meer! De sushi die je selecteert wordt omgezet naar overwinningspunten. De fijnproever met de beste collectie wint! Dobbelspelletjes gebaseerd op bestaande spellen zijn nogal een hit or miss. Zo heb je bijvoorbeeld het dobbelspel van Istanbul dat hartstikke tof is, maar ook het dobbelspel van Catan dat ronduit flut is. Laten we gauw kijken of dobbelen met Sushi Roll wel de moeite waard is.

Voorbereiding
Elke speler begint het spel met een tegel van een lopende band voor zijn neus. Op deze tegel komen een aantal dobbelstenen met sushi te liggen, hoeveel hangt af van het aantal spelers. Daarnaast krijg je een spelersbord, dit stelt je bord met eten voor en hier vind je alle soorten sushi in het spel, evenals de punten die deze waard zijn. Als laatste krijg je nog een aantal fiches, twee menukaarten, die je kunt gebruiken om één of meer dobbelstenen opnieuw te rollen én twee eetstokjes, die je kunt gebruiken om sushi te pakken van de lopende band van één van je tegenspelers. Je moet dan wel een stukje terug leggen, oftewel ruilen. Ruilen mag alleen met dobbelstenen die op de lopende band liggen. Het is immers niet beleefd om eten van andermans bord af te jatten!

Spelverloop
Dobbelstenen rollen gebeurt zodra iedereen zijn eerste set dobbelstenen uit de zak heeft gehaald. Daarna kies je omstebeurt een dobbelsteen van de lopende band en plaats die op je eigen bord. In tegenstelling tot het kaartspel kun je hier niet allemaal gelijktijdig spelen, anders werken de eetstokjes niet. De speler die de lopende band voorzien van rode rand voor zich heeft is de startspeler en begint die ronde met kiezen. Heeft iedereen een dobbelsteen geselecteerd dan schuif je allemaal de lopende band, inclusief dobbelstenen, met de klok mee door naar de volgende speler. De dobbelstenen worden daarna opnieuw gerold! In tegenstelling tot een draft met kaarten kun je dus niet kijken wat andere mensen hebben liggen en alvast je selectie vooruit plannen. Je kunt wel zien welke soort dobbelstenen je gaat krijgen, dus op wat voor soort sushi je kans maakt. Dit is een leuke twist op het drafting concept en laat Sushi Roll ook echt anders aanvoelen dan Sushi Go!


Puntentelling

Wanneer alle dobbelstenen geselecteerd zijn volgt de puntentelling van die ronde. Na drie rondes is het spel voorbij en de speler met de meeste punten wint. Je kunt op je spelersbord gemakkelijk zien hoeveel punten jouw sushi waard is. Nigiri's tel je per stuk. Maki's verdienen punten indien je de meeste of op een na meeste maki’s in totaal hebt. Tempura, Sashimi en Dumplings spaar je in setjes. Eentje is nog niet zo veel waard, twee dezelfde is al beter en een set van 3 is het meest waardevol. Heb je er meer dan drie dan begin je gewoon met het tellen van een nieuwe set. Wasabi op zichzelf is niets waard, maar je eerstvolgende Nigiri verdriedubbeld in waarde. En natuurlijk wil je eindigen met een toetje! Dobbelstenen met pudding wissel je aan het einde van elke ronde om naar fiches. Pas na de derde telling ga je het toetje nuttigen. Degene met de minste pudding verliest helaas zes punten en degene met meeste pudding verdient zes punten. In een spel met 2 spelers verliest niemand punten, want dat zou het verschil te groot maken. Eetstokjes en menukaarten zijn handige hulpmiddelen, maar scoren tijdens het spel geen punten. Aan het einde zijn twee fiches nog wel een punt waard. Voor wie bekend is met het kaartspel Sushi Go! zal de puntentelling van Sushi Roll bekend voor komen, maar met paar kleine toegevoegde wijzigingen.


Mijn mening

Wat Sushi Roll voor mij uniek maakt, is dat de dobbelstenen nadat ze doorgegeven zijn telkens opnieuw worden gerold. Dit houd de spanning er goed in en geeft andere keuzes dan je gewend bent in een normaal draft-spelletje. Je speelt omstebeurt en ik vreesde ervoor dat het spel met 5 spelers hierdoor erg langdradig zou worden. Dat blijkt gelukkig helemaal niet zo te zijn! Het spelletje speelt vlot door met elk aantal spelers en de speelduur blijft redelijk gelijk. Wat ik ook belangrijk vind: dit spel is daadwerkelijk leuk om met zijn tweeën te spelen! Dat is met draften lang niet altijd het geval en daarom nog een reden waarom het opnieuw rollen van de dobbelstenen echt een goede toevoeging is. Sushi Roll doet zeker denken aan zijn voorganger Sushi Go!, maar voelt toch weer anders aan. Wie een leuk dobbelspelletje zoekt dat niet te lang duurt en voldoende interactie heeft, kan ik Sushi Roll zeker aanraden. Leuk als tussendoortje voor een spellenavond voor beginnende spelers, maar ook zeker voor families met kinderen.
 Geschreven door: Nona de Koning

 

Aantal keer bekeken: 4004 

Laagste 3 prijzen voor Sushi Roll (Bordspellen)

22.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Top1Toys n.b.
 
€  22.99€ 0.00   € 22.99
Alternate 8.6
€  18.99€ 5.95   € 24.94
Speldorado 6.1
 
€  18.99€ 6.00   € 24.99

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.