Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Liefdesbrief aan Lewis & Clark

De liefdesbrief van vandaag neemt je mee terug in de tijd, naar de periode waarin Noord-Amerika ontdekt werd. Ga je ook mee op expeditie? Met een eigen team expeditieleden trek je door het westen van Amerika naar de kust van de Grote Oceaan. Maar je bent niet de enige die erop uit is getrokken, dus wordt het een race. Alleen de expeditieleider die als eerste aan komt zal in de geschiedenisboeken verschijnen! Met behulp van jouw team en de lokale bevolking moet je de andere leiders voor weten te blijven. Zal het jou lukken?



In vogelvlucht
Het spel speelt zich af op twee plekken, in een persoonlijk speelgebied en een algemeen bord. Jouw eigen speelgebied bevat kaarten met daarop expeditieleden. Iedere speler begint het spel met een eigen set, maar in elke set bevinden zich dezelfde acties. Gedurende het spel kun je meer teamleden toevoegen, waardoor iedereen zijn eigen persoonlijke actieplan kan samenstellen en uitvoeren. Je hebt ook een aantal boten met goederen en bevriende indianen om je te helpen gedurende je reis.



Het algemene speelbord bevat drie delen. Bovenaan vind je de route waar je overheen moet reizen. Deze route bestaat afwisselend uit water en berggebied. Op de route vind je een personage, jouw expeditieleider, en een fiche om te laten zien waar je kamp zich bevindt. Het doel is om jouw kamp op of voorbij de finish te plaatsen, alleen met je poppetje erheen lopen is niet voldoende. Het grootste gedeelte van het bord toont een dorp met diverse locaties die jouw indianen kunnen bezoeken voor extra hulp. Rechts vind je een rijtje personages die je kunt inhuren voor jouw team. Eenmaal ingehuurd zijn ze het hele spel deel van jouw expeditie, tenzij je ze besluit te ontslaan.



Combineren
Lewis & Clark is een briljante combinatie van allerlei dingen. Dit spel is een race, maar bevat ook worker placement, resource management, engine building en hand building. Dat laatste lijkt een beetje op deck building, alleen mag je hier altijd uit je hele hand kaarten kiezen.

Dit spel draait echt om plannen. Wat wil je allemaal doen, maar vooral ook in welke volgorde. En dat is nog helemaal niet zo makkelijk! Elke beurt mag je de actie van één handkaart gebruiken of één locatie in het dorp bezoeken. Handkaarten mag je alleen maar spelen als je ze kunt activeren. Om ze te activeren moet je ze combineren met een andere kaart en/of een aantal van je indianen. Op deze manier kun je de actie op een kaart maximaal drie keer uitvoeren.



Acties vaker uitvoeren betekent dat je voortgang sneller gaat, maar de kaarten met meer kracht bevatten meestal ook sterkere acties. Je staat dus steeds voor de keuze welke kaarten je gebruikt om andere kaarten te activeren! Ga je voor een sterkere actie of voor meer acties? Een heerlijk dilemma. Ook de inzet van indianen is cruciaal. Je handkaarten ermee versterken is fijn, maar je hebt ze ook nodig om het dorp te bezoeken. Veel acties in het dorp hebben ook maar één of twee beschikbare plekken, dus kunnen weggekaapt worden door een tegenstander.

Tijd is kostbaar
Het belangrijkste is natuurlijk het verplaatsen van je kamp om de finish te bereiken. Daarvoor moet je handig omgaan met je indianen en goederen. Te weinig maakt het je erg lastig, maar teveel is ook gevaarlijk. En dat geldt ook voor het aantal expeditieleden in je hand. Wanneer je jouw kamp wilt verplaatsen moet je namelijk eerst tijd betalen voor het aantal kaarten dat je niet hebt gespeeld en het aantal goederen en indianen dat nog in je persoonlijke speelgebied ligt. Tijd betalen houd in dat je expeditieleider één of meer stappen achteruit moet, voordat je het fiche van je kamp mag verplaatsen. Ken je dat gezegde ”twee stappen vooruit, één achteruit”? Zo kan dit soms voelen. Gelukkig leer je er steeds beter mee omgaan en hoe vaker je het spel speelt hoe sneller en beter je jouw reis zal voltooien.



Variëren
Je mag ook elke beurt een nieuw teamlid inhuren, mits je de kosten kunt betalen. Hoe langer een expeditielid niet gekozen wordt, hoe goedkoper die kosten worden. Maar wie te lang wacht ziet dat personage ineens weggekaapt worden door een tegenstander! Er zijn heel veel verschillende personages in het spel, waardoor de variatie enorm is. Hoewel je doel altijd hetzelfde is, kun je toch heel veel verschillende strategieën proberen. Zo kun je gaan voor sterkere acties gebruiken of voor het vaker activeren van zwakkere kaarten. Je kunt wat tijd spenderen aan je hand optimaliseren en minder nuttige personages ontslaan, want wanneer je teveel handkaarten krijgt kost het teveel tijd ze allemaal te spelen. Maar je kunt ook simpelweg minder mensen inhuren en heel selectief zijn wie je inhuurt. Je kunt een potje winnen met een heleboel hulp van indianen of ze amper gebruiken. De mogelijkheden zijn talloos, maar het spel is gelukkig goed in balans, waardoor dat alleen maar leuk is.



Conclusie
Dit spel is duidelijk een expertspel. Wat elke actie doet is snel duidelijk, maar er is heel veel te kiezen. Dat maakt het geen makkelijk spel. Lewis & Clark is een spel waarin je beloont wordt voor de tijd die je erin steeds, want hoe vaker je het speelt, hoe slimmer je het speelt. Je wordt er echt steeds beter en handiger in, wat heel tof voelt. En door de vele opties gaat het ook niet vervelen. De race naar de finish is ook interessanter en spannender dan simpelweg punten optellen na een x-aantal rondes. Dit spel kan met maximaal vijf mensen gespeeld worden, maar is het beste met lagere spelersaantallen. Ik speel het graag met twee of drie mensen of maak gebruik van de solo modus. Zoek jij een uitdagend spel met veel verschillende opties, probeer dan zeker eens Lewis & Clark!

Geplaatst door Nona op 10-04-2019 15:53
Aantal keer bekeken: 844

Reacties

Door Phaedros (413 reacties) op 10-04-2019 19:51
( PM )
Hier kan ik me helemaal in vinden, dit geweldige spel staat al tijden op mijn verlanglijstje. Nu alleen nog ergens zien te vinden...