Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Zin in SPIEL Digital 2020: Franchises en crossovers

Een crossover is een verplaatsing van een concept van de ene vorm van media of entertainment naar een andere vorm van media of entertainment. In het geval van dit stuk bedoel ik hiermee dat bekende concepten of characters uit een film, videogame of boek naar de tafel zijn verplaatst en vorm hebben gekregen in een bordspel of kaartspel.

Op alfabetische volgorde:

Anno 1800
Wie bekend is met de ANNO-series heeft vast net als ik urenlang gespendeerd aan het maken van een steeds groter groeiende samenleving op een onbewoond eiland. Op de grote kaart vol eilanden probeert de speler de meest efficiënte vormen van het verbouwen, mijnen en transporteren van grondstoffen te vinden. Omdat niet elk eiland dezelfde vruchtbaarheid of ruwe grondstoffen aanbiedt, zul je je kolonies moeten uitbreiden als je de steeds grotere eis naar luxegoederen wilt kunnen vervullen. Maar let op: Er zijn andere kapers op de kust. In Anno 1800 nemen de ontwerpers de speler mee naar de opkomst van de industriële revolutie. Zeilschepen maken plaats voor stoomschepen, en olie en kolen worden massaal uit de grond opgetrokken om te verbranden in de ovens aan de havenkant. De eerste vormen van grootschalige natuurvervuiling komen hierbij om de hoek kijken.

Anno 1800 wordt een city building card game met als thema de industriële revolutie alsmede natuurlijk de ANNO game zelf. Spelers van ANNO 1800 zullen de technologische ontwikkelingen die je doorkruist herkennen.


The Batman who laughs rising
Er zullen weinig mensen op de planeet rondlopen die de Batman niet kennen. Voor hen die dit niet weten: Batman is in de afgelopen 90 jaar van zijn bestaan vele malen opnieuw als verhaal opgestart. Vaak met nieuwe vijanden, nieuwe vrienden of een nieuwe aanpak van het neerzetten van deze figuren. De Dark Night Metal comic serie zet een hybride versie van Batman en Joker neer - the batman who laughs en deze slechterik met zijn troepen moet natuurlijk verslagen worden. Spelers kruipen in de huid van vier helden: Wonder Woman , Green Lantern, Hawkgirl of Batman. Zij kunnen de hulp inschakelen van bekenden zoals Harley Quinn, The Flash en Cyborg om hun detective skills beter en breder in te zetten, voordat ze het uiteindelijk zullen moeten opnemen tegen de Joker-achtige schurk. En die laatste ziet er wel heel bijzonder mooi uit:


FALLOUT: Atomic Bonds expansion

De Fallout franchise is een bekend fenomeen in de wereld van gamers. Wat begon als een post-apocalyptic role-playing game in platform vorm voor je Windows 96 PC groeide uit tot grootschalige projecten met 3D RPG games in het Amerika van na een atoomoorlog. Erg interessant is de complete chaos die is ontstaan met de enorm geflopte release van Fallout 76. Het Fallout universum is een onuitputtelijke bron voor verhalen en actie en dat is wat men met het uitbrengen van Fallout - the boardgame goed kon gebruiken. In 2020 komt er dus een uitbreiding uit waarmee spelers opnieuw rond de tafel kunnen komen om nieuwe scenario's te spelen. Samen, coöperatief, zullen ze de harde wereld van de post-apocalyptische 'wasteland' verkennen, op zoek naar technologie en materiaal van voor de val van de atoombommen. Trek je power armor aan en kijk uit voor Super Mutants!

Gremlins: Holiday Havoc Card Game
De Gremlins is een Hollywood klassieker uit de jaren '80. Het bijzondere diertje Gizmo is een Mogwai en voor zover iedereen weet de enige in zijn soort. Een intelligent en lief wezentje op het eerste gezicht, maar hij draagt een duister en gevaarlijk geheim met zich mee. Geef hem geen water en voedt hem nooit na middernacht! Hoe lastig kan het zijn? In dit kaartspel wat zich net als de film rond kerst afspeelt in een klein Amerikaans dorp moeten de spelers de losgeslagen gremlins vangen voor ze teveel schade aanrichten. Maar wat zijn die Gremlins dan? Daarvoor moet je de film gaan kijken.


Marvel Champions: The Card Game
The Rise of Red Skull Het succes van de Marvelfilms uit Hollywood is niet te ontkennen. Vanaf het succesvolle X-men uit 2000 is ondertussen bijna elke bekende superheld wel uitgewerkt in een film of serie. Hierom is het dan ook niet meer dan logisch dat er ondertussen meerdere videogames en spellen uit zijn gekomen en waarschijnlijk er nog veel meer aan komt. In deze uitbreiding op het basisspel is een nieuwe campagne mogelijk tegen vijf nieuwe slechteriken uit het Marvel universum. Spider-Woman en Hawkeye komen je te hulp schieten als nieuwe speelbare karakters met hun eigen deck kaarten om uit te kiezen.

Minecraft: Builders & Biomes - Farmer's Market Expansion
Minecraft is misschien wel één van de meest populaire games ooit gemaakt. Zelf heb ik het geen seconde gespeeld maar als gamer ben ik er natuurlijk bekend mee. Het is dan ook geen gekke gedachte om dit immens populaire universum naar de tafel te brengen. In Minecraft is het geheel aan de speler wat hij wil bouwen in zijn eigen digitale wereld. Zijn wereld kan een avontuur bevatten waarin andere spelers met hun poppetjes kunnen bewegen en uitdagingen kunnen ondergaan, of het kan bijvoorbeeld een enorme maquette zijn van een bekend of zelf verzonnen gebouw. Minecraft heeft bewust door alle jaren sinds 2009 een zeer lage pixel kwaliteit gebleven om het een uniek karakter te laten behouden. In dit spel moet de speler net als in Minecraft bouwmateriaal en andere grondstoffen verzamelen zoals steen, hout en voedsel.  

National Lampoon's Christmas Vacation: Twinkling Light Game
National Lampoon viel mij op omdat ik een aantal comedy films heb gezien met dit in de titel: Na Wikipedia te hebben bezocht leerde ik dat het een studio is die voort is gekomen uit een humoristisch magazine. De meest bekende films zijn Vegas Vacation en Loaded Weapon. De laatste raad ik aan voor iedereen die van parodie films houdt. De films tonen meestal een bizarre situatie, waarin iemand zich weet te verkeren, of toont een zwaar satirische versie van een stukje wereld. In het spel moet men dus net als in de film een enorme hoeveelheid lichtjes ophangen om een Amerikaans huis te versieren. 

Power Rangers: Heroes of the Grid - Rise of the Psycho Rangers en Villain Pack #2
Ik ben geboren in 1986 dus ik heb als kind naar de Power Rangers gekeken op dezelfde manier als iemand die 2 jaar later geboren werd keek naar Pokémon. Enkele jaren terug heeft men een reboot gemaakt van deze immens populaire serie. De mensen in de Power Rangers pakken zijn een groep jongelingen die niets met elkaar te maken hebben echter die door het lot verkozen werden om voor een soort Alien-robot in een stel superhelden te veranderen. Deze rangers kunnen extreem goed vechten en hebben bovennatuurlijke fysieke krachten. Ze kunnen zelfs enorme mechanische wezens, Zords genaamd, tot zich roepen om ze te helpen in de strijd tegen een monster dat naar de aarde werd gezonden door hun aartsvijand Rita Repulsa. Dit deed ze elke aflevering opnieuw. De uitbreidingen geven het spel nog wat meer smaak door nieuwe uitdagingen en spelmechanieken toe te voegen.Rambo: The Board game
Rambo en Rocky zijn de enige twee characters die Sylvester Stallone nodig heeft gehad om wereldberoemd te worden. In de eerste film Rambo: First Blood uit 1983 volgen we een getraumatiseerde ex-commando die in Vietnam heeft gevochten. Door zijn training in combinatie met zijn trauma's vormt hij een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving waarin hij de gebeten hond is. In deze boardgame adaptatie van de film kunnen spelers coöperatief hun eigen strategie opzetten om in de jungle van vietnam krijgsgevangenen te bevrijden. 


Risk: Warhammer 40.000
Warhammer 40.000, of Warhammer 40K is bekend bij de wat meer hardcore fans van fantasy en strategie daar het nooit tot een grote blockbuster film of serie heeft geschopt. Het Warhammer universum is extreem groot en gedetailleerd met vele boeken om dit te onderbouwen. De grote strategiespellen van Warhammer die net zo goed om het schilderen van miniatuurtjes gaat als om het spelen van het spel zijn via het bekende Risk misschien wel een goede instapper als je nog niet bekend bent met het Warhammer 40.000 universum. Zelf heb ik al StarCraft 2 Risk. 

The Shining: Escape from the Overlook Hotel
Eén van de meest iconische horrorfilms aller tijden, die ondanks zijn oorsprong uit 1980 zeker nog steeds kijkbaar is, is wel The Shining. Stanley Kubrick regisseerde de film naar het boek van Stephen King. In het kort vertelt dit boek het verhaal van een schrijver die in de wintermaanden in een hotel in Colorado vast zit om op de verwarmingsinstallaties te letten. De weersomstandigheden zijn zo extreem dat er toch geen bezoek komt. Tijdens zijn verblijf wordt Jack Torrance, gespeeld door Jack Nicholson, geplaagd door rare visioenen en hij begint langzaam maar zeker zijn verstand te verliezen, ten nadele van zijn vrouw en zoontje. In dit coöperatieve bordspel speel je vanuit het oogpunt van de vrouw en het kind. 

Small World of Warcraft
Zoals de titel al zegt: Het spel Small World in een nieuw World of Warcraft universum jasje. Erg leuk als je van Small World en 'WoW' houdt. Om het spel wat meer smaak te geven zijn er ook een aantal spelmechanieken toegevoegd.

Space Marines: Rise of the Orks
Een coöperatief spel dat zich in het Warhammer 40.000 universum bevindt. De Space Marines zijn elitetroepen in dit universum die op de meest belangrijke missies worden gestuurd. In deze sci-fi game moeten de Space Marines net als in de boeken en de games het opnemen tegen enorme hordes van gewapende Orks. En niet de Orks met een bijl. Nee, deze Orks dragen volautomatische wapens bij zich.

Treasure Island: Captain Silver - Revenge island
Het verhaal Treasure Island is een standaardwerk voor wie in de wereld van de Piraten van de Caribische zee wil duiken. Het geromantiseerde verhaal van Schotse schrijver Robert Louis Stevenson, die al meer dan 120 jaar geleden overleden is, heeft bijgedragen aan de manier waarop men tegenwoordig naar de piratentijd kijkt. Denk daarbij aan ogen met een lapje er voor, houten benen en een haak als hand. Amputaties en hun eenvoudige oplossingen kwamen uiteraard voor in die tijd maar niet alleen bij piraten. Long John Silver is één van de iconische figuren uit deze tijd en het spel en de uitbreiding draait het vinden van zijn schat vóór zijn ontsnapping uit een Engelse cel.

Where am I? Alice in a Mad Tea Party
Alice in Wonderland doet vast wel een belletje rinkelen. Lewis Carroll schreef het kinderboek in 1865 en door de jaren heen is het uitgegroeid van inspiratie voor Batman-schurken tot een Disneyfilm tot een ware cult in de jaren 60 toen werd verwezen naar de 'middelen' die Alice gebruikt om te groeien en te krimpen. Het gekke thee-feestje is een bekend hoofdstuk in Alice’s avontuur waarin zij deel uitmaakt van een middag thee drinken in de tuin van een gekke hoedenmaker. Het wordt in dit hoofdstuk vrij duidelijk dat iedereen in deze wondere wereld een beetje maf is. In dit spel waarin bluffen en deductie centraal staan, is het de bedoeling zo lang mogelijk aan het thee feestje te mogen deelnemen.


The Zorro Dice Game: Heroes and Villains
De gemaskerde Zorro, wat vos betekent, is een fictieve held die onrecht en corruptie bestrijdt in het door een Spaanse gouverneur bestuurde Californië dat voor 1848 nog bij Mexico behoort. Zorro's ware identiteit is Don Diego de la Vega. Daar hij een don (jonkheer/adel) is kan hij zich ook verplaatsen in de kringen van de high society van Californië. Zorro is bekend als een extreem goede schermer en paardrijder. In deze uitbreiding op het basisspel is een veel gecompliceerdere variant op het dobbelspel mogelijk gemaakt.

 

Er is genoeg te kiezen. Welke spellen komen op jullie wishlist?

Geschreven door: Vincent 'Vincenity' Hartmeijer  
 

Geplaatst door Vincenity op 20-10-2020
Aantal keer bekeken: 661

Reacties

Door Flapperbol (523 reacties) op 21-10-2020 09:18
Rol: Toevoeg Moderator
( PM )
De uitbreiding voor Treasure Island klinkt wel tof, ik denk dat die game het afgelopen jaar het vaakst op tafel is gekomen hier.
Door Der_Lex (9 reacties) op 21-10-2020 13:10
( PM )
Ik denk dat je bij het stukje over Marvel Champions Spider-Woman bedoelt ipv Wonder Woman. Ik denk niet dat DC het goed vindt dat die in een Marvel-spel verschijnt. ;)
Door Hedgehog (464 reacties) op 21-10-2020 15:21
( PM )
Ik ga mij in ieder geval eens in dat spel van The Shining verdiepen. Nu was Stephen King zo ontevreden dat hij zijn naam er niet aan wou verbinden, maar ik vind de film van Kubrick misschien wel de beste film die er is!

Rambo en Kremlins ga ik ook meer over opzoeken.

Bedankt voor het artikel!
Door Bleh (179 reacties) op 21-10-2020 15:23
( PM )
Leuk artikel, ben erg benieuwd hoe Spiel digital gaat verlopen.
Door Egg citizen (819 reacties) op 21-10-2020 16:13
( PM )
Bij Minecraft: Builders & Biomes is de Farmer's Market Expansion op de volgende regel terecht gekomen. Daardoor lijkt het alsof dit jaar weer Minecraft uitgebracht wordt :).
Wel benieuwd eigenlijk naar die nieuwe uitbreiding. Is wel een licht maar amusant spelletje :).

Door Linnsane (229 reacties) op 24-10-2020 12:20
( PM )
Die Where Am I ziet er zooo adorable uit met die theekopjes. Die komt op mijn wishlist :)