Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Member in the Spotlight: Nin

Shame on us, dit jaar was er nog geen nieuwe Member in the Spotlight verschenen. Tijd om daar verandering in te brengen. Ditmaal hebben wij Nin uitgevraagd over de bordspel-hobby. Nin is absoluut geen onbekende op het forum en staat er met name om bekend mooie aanbiedingen en prijsreactie te posten. Lees mee met het interview met Nin. 

Nin, vertel wat over jezelf!
Ik ben geboren in het jaar dat De Betoverde Doolhof voor het eerst werd uitgebracht. Woonachtig in het mooie Drenthe met mijn vrouw, drie kinderen, twee katten en een hond. Voor mijn dagelijkse werk, bedenk en ontwerp ik digitale producten en diensten die mensen graag gebruiken.

In mijn vrije tijd mag ik natuurlijk graag een spel spelen, bouw ik iets in elkaar met bouwsteentjes uit Denemarken of ben ik veel in de natuur te vinden met mijn fotocamera of mountainbike.

Hoe is je bordspelliefde begonnen?
De liefde voor bordspellen heb ik vanuit huis meegekregen. In het weekend kwam er regelmatig een spel op tafel te liggen. We speelden vaak Zeeslag, Yahtzee, Rummikub, Stratego, schaken of andere klassiekers van die tijd. Als kind knutselde ik samen met mijn broertje ook eigen spellen of spelborden in elkaar met gekke en grappige regels.

Tijdens de middelbare school en de jaren daarna werden spelcomputers (N64, PS2 en PS3) veel interessanter.

Rond 2010 kwam de interesse voor bordspellen weer terug met Catan, Catan het kaartspel, Carcassonne, Agricola en Le Havre. In onze wijk was net een nieuwe bordspellenclub opgericht. Deze bezocht ik regelmatig en de spellen die mij het meest bij zijn gebleven waren: K2 en Pandemic. Die laatste vanwege, het toen nog voor mij nieuwe, coöperatieve element.

In 2018 werd mijn bordspellen hobby veel serieuzer. De collectie begon sneller te groeien, ik meldde mij aan bij Budgetspelen en ik begon bordspel nieuws en fora te lezen.

Hoe groot is je collectie?
Mijn eigen collectie bestaat momenteel uit 100 spellen en 71 uitbreidingen. Afgelopen jaar heb ik mezelf de regel opgelegd, dat het aantal basis spellen niet verder mag groeien. Dit maakt mij bewuster van de spellen die ik bezit of nieuw wil gaan kopen.

De helft van alle uitbreidingen zijn voor het spel Carcassonne. In 2012 werd er een set van 6 mini-uitbreidingen uitgebracht. Toen ik op een later moment ontdekte van het bestaan, waren in veel winkels de meeste uitbreidingen al uitverkocht. Elke nieuwe stad of winkel die ik bezocht, speurde ik tussen het aanbod op zoek naar ontbrekende uitbreidingen. Na een aantal maanden was mij het gelukt om de set compleet te krijgen. Als bijvangst ben ik ook zo ook o.a. aan De Rivier II en De Graaf van Carcassonne gekomen. In de jaren erna heb ik nog fanatiek uitbreidingen verzameld tot de interesse in Carcassonne minder werd.

Naast mijn collectie hebben onze kinderen ook nog de nodige spellen. De gezamenlijke collectie is erg divers. Spellen voor kinderen, waar je eens goed voor moet gaan zitten, oude klassiekers, nieuwste Kickstarters en alles wat er tussenin zit.

Helaas heb ik geen (foto van een) mooie gevulde kast, want onze spellen liggen verspreid door het huis. Op de kinderslaapkamers, beneden hebben we een stapel familiespellen in de speelgoedkast, een aparte gedeelte in een andere kast voor volwassen spellen en op zolder de rest.

Wat is er voor jou zo mooi aan de bordspel hobby?
Het plezier wat je met elkaar hebt tijdens het spelen van een spel. De interactie, coöperatief de uitdaging aangaan, de emoties die erbij komen kijken en elkaar beter leren kennen door het gedrag wat je gezelschap laat zien.

Daarnaast vind ik het ook ontzettend leuk om steeds weer nieuwe spellen te spelen. Zoveel verschillende thema’s, slimme mechanieken en visuele stijlen. Ik kan soms echt onder de indruk zijn hoe alles samenkomt in een spel. Ook geeft het mij veel voldoening om de strategieën en mogelijkheden van een spel te doorgronden.

Welk bordspel is je favoriet en waarom?
Het is moeilijk om een favoriet te kiezen, maar ik kies nu voor Gloomhaven: Jaws of the Lion. De laatste tijd met erg veel plezier gespeeld en ik zit helemaal in de campaign. Het is ook mijn eerste dungeon crawler die ik veel speel. In het verleden heb ik wel eens een keer D&D en Heroquest bij een familielid gedaan, maar daar is het verder altijd bijgebleven.

Van welke bordspel aankoop heb je het meeste spijt?
Echt spijt heb ik nog nooit gehad bij de aankoop van bordspellen. Er zijn wel een aantal spellen waar ik niet enthousiast over ben na een aantal keer spelen. Voorbeelden hiervan zijn Potion Explosion (al verkocht) en Tiny Towns. Deze titels heb ik gekocht tijdens een aanbieding en mij niet in de genoeg in de spellen verdiept te hebben.

Wie weet krijgt deze laatste in de toekomst nog een nieuwe kans (en anders maakt het spel vanzelf plaats voor een nieuw gekocht spel). 

Hoe ziet jouw ideale bordspelavond eruit?
Nu met de COVID crisis, mis ik echt de bordspel-avonden met vrienden en familie. Vroeg op de avond afspreken, zodat we eerst even bij kunnen praten. Daarna komen de spellen op tafel en achteraf nog even doorzakken met wat er ter tafel komt. Wat ging er mis of goed met onze strategieën van het spel of mooie gesprekken over het leven.

Kan je tegen je verlies?
Ja, daar heb ik geen enkele moeite mee. Het belangrijkste is dat je een leuke tijd met elkaar hebt.

Waar koop jij over het algemeen je bordspellen (zowel offline als online)
Webshops of Kickstarter. Er zit geen spellenwinkel in de buurt en het is veel praktischer met een druk gezinsleven. Daarnaast hou ik een wensenlijst voor spellen bij en als er dan een leuke aanbieding voor bijkomt is dat vaak het moment tot aanschaf.

Met vakanties en stedentrips bezoeken we wel vaak lokale spellenwinkels en spelen het nieuwe gekochte spel dan veel. Het leuke hieraan is dat je vakantieherinneringen aan spellen koppelt. Als deze later dan weer thuis op tafel komen, dan hebben we het vaak nog weer over.

Wat is de allergrootste of juist allerkleinste doos in je collectie?
Drie uitbreidingen voor Carcassonne delen de titel van ‘het allerkleinste doosje in mijn collectie’. Er zitten in deze doosjes slechts 12 tegels.
Als je een spel zou kiezen om de rest van je leven in te doorbrengen, welk spel zou dit zijn?
Ik zou dan graag rond willen lopen in Lost Ruins of Arnak. Het verkennen van witte stranden, prachtige natuur en oude tempels. Op zoek naar een verdwenen beschaving en haar artefacten.

Vraag van Buur: Van welk spel begrijp je niet dat het zo populair is? Ofwel, wat is volgens jou het meest overgewaardeerde bordspel?
Van de spellen die ik zelf gespeeld heb: Tiny Towns. Wij halen er weinig plezier uit. Weinig interactie en aan het eind zelfs frustrerend, omdat je niks met de grondstof keuzes van de anderen kan. Wanneer ik een abstract puzzelspel wil spelen, kies ik veel liever Azul of Sagrada. Na het spelen daarvan wil je gelijk nog een keer.

Geef het stokje door: Welke vraag zou je aan de volgende Budgy in de spotlight willen vragen?
De laatste tijd vliegen de jubileum en vernieuwde edities van spellen ons om de oren. Van welk spel zou jij wel een verbeterde editie willen hebben en wat zou je dan graag willen zien?

Enorm bedankt voor je antwoorden Nin! Zouden we het kleinste doosje van bordspellen inmiddels gevonden hebben? Heb jij ook nog prangende vragen aan Nin? Stel ze vooral hieronder. We hopen nog vele mooie aanbiedingen die Nin gespot heeft voorbij te zien komen in de toekomst. 

Meedoen aan Member in the Spotlight? Stuur ons dan even een berichtje.

Geplaatst door Linnsane op 24-03-2021
Aantal keer bekeken: 561

Reacties

Door Swizard (159 reacties) op 24-03-2021 16:05
( PM )
Leuk artikel, grappig om zo te lezen. Wel duidelijk andere smaak! Overigens spreekt deze zin zichzelf enigsinds tegen 'Weinig interactie en aan het eind zelfs frustrerend, omdat je niks met de grondstof keuzes van de anderen kan'. Elke grondstof keuze is juist de interactie, en kan je mensen aardig mee pakken.
Door Nin (563 reacties) op 24-03-2021 16:46
( PM )
Quote:
Leuk artikel, grappig om zo te lezen. Wel duidelijk andere smaak! Overigens spreekt deze zin zichzelf enigsinds tegen 'Weinig interactie en aan het eind zelfs frustrerend, omdat je niks met de grondstof keuzes van de anderen kan'. Elke grondstof keuze is juist de interactie, en kan je mensen aardig mee pakken.
Ik bedoel eigenlijk het volgende: In het begin kan iedereen elk soort grondstof wel gebruiken voor zijn bouwplannen, waardoor er in mijn ogen geen interactie tussen spelers is. Iedereen zit met z'n hoofd naar een bordje te kijken en roept een grondstof. Pas op het eind krijg je interactie en dan is het gelijk vaak erg frusterend, door dat je elkaar blokkeert.
Door Hedgehog (686 reacties) op 25-03-2021 06:34
( PM )
Leuk om meer over je te lezen Nin!
Door Lucky Jack (201 reacties) op 25-03-2021 10:08
( PM )
Altijd leuk om te lezen hoe anderen de hobby ervaren!
Door Swizard (159 reacties) op 25-03-2021 12:27
( PM )
Quote:
[..]

Ik bedoel eigenlijk het volgende: In het begin kan iedereen elk soort grondstof wel gebruiken voor zijn bouwplannen, waardoor er in mijn ogen geen interactie tussen spelers is. Iedereen zit met z'n hoofd naar een bordje te kijken en roept een grondstof. Pas op het eind krijg je interactie en dan is het gelijk vaak erg frusterend, door dat je elkaar blokkeert.
Oke ja snap wat je bedoeld, wat dat betreft is die eind-sprint waar je elkaar frustreerd bijna het hart van het spelletje - wat je er zeker niet vanaf zou zien van te voren.
Door Megane377 (12 reacties) op 11-04-2021 00:17
( PM )
Leuk om te lezen!
Je hebt veel ervaring met spellen in tegenstelling tot mij, ik heb me recentelijk aangemeld in de hoop meer spellen te gaan spelen.
En straks met de kleine!