Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspelnieuws Week 18

Wederom een stille week in bordspel-land. Nog even volhouden, er liggen een heleboel interessante nieuwe releases in het verschiet! Met al het Kickstarter geweld van de afgelopen weken is het misschien ook wel even lekker om je portemonnee wat rust te gunnen, maar misschien heb jij nog iets leuks gezien in de winkel of Kickstarter, of wat heb jij deze week gebackt? Deel het in de comments en wie weet komt je volgende bordspel aankoop een stukje dichterbij met een bolbon van €20!

Nieuwe releases

Sea of Clouds


In Sea of Clouds speel je een kapitein van een vliegend piratenschip. Je huurt bemanning, verzamelt schatten en ontdekt de beste rum door een aandeel in de loot te bemachtigen. Daarna stuur je je bemanning erop uit om de schepen van je tegenstander te plunderen.

Iedere ronde van het spel nemen spelers beurten om een zo groot mogelijk aandeel in de loot te verkrijgen. Alls boten ook nog dicht bij elkaar vliegen wordt er zelf gevochten, met nog grotere beloningen als resultaat.

Als je aan de beurt bent neem je de eerste van drie aandelen loot op tafel en kijkt er in het geheim naar. Je moet besluiten om of alle drie de kaarten te pakken, of ze te laten liggen en stiekem een volgende loot kaart te bekijken. De loot wordt dan wel vergroot met 1 kaart, waardoor je de potentiële opbrengst voor je tegenstander vergroot. Als niks je aandacht trekt pak je blindelings de bovenste kaart van het deck.

De achterkant van de kaarten geeft je een hint over wat er in de volgende loot zal zitten: Piraten die je aanvallen, schatten, rum of andere effecten die het spel beïnvloeden.

Iedere 4/5 rondes ga je bij je directe buren aan boord om hun schatten te (proberen te) plunderen! Je telt de waarde van je kapitein, piraten en extra status effecten bij elkaar op en bepaalt wie er wint. Voor iedere overwinning krijg je wat geld of loot, wat je dichterbij de overwinning brengt.

Het spel eindigt na 12/15 rondes, waarna de spelers de waarde van hun geld en loot bij elkaar optellen en degene met de hoogste score wint.

Kickstarter Update door Egg citizen

Deze week was het wat minder druk op kickstarter en de nieuwe bord-/kaartspellen zijn wat minder flashy dan in andere weken. Geen vernieuwende elementen, zoals spelen in het donker, geen overdaad aan miniatures, maar gewoon spellen die goed te spelen zijn en het voornamelijk moeten hebben van denk- en inschattingsvermogen.

Dreamwars

Aantal spelers:
1 t/m 8
Kickstarter tekst:
Dreamwars is a 1-to-8 players cooperative board game set in an original steampunk horror world.
Mijn mening:
Dit spel doet mij nog het meeste denken aan de Legende van Andor, maar dan met een Steampunk jasje erover heen. Een RPG/adventure spel waarbij je gezamenlijk de eindbaas moet verslaan. Dit terwijl er gedurende het spel steeds vijanden bijkomen die je moet verslaan. Daarnaast komen er opdrachten bij die vervuld moeten worden om te overleven en zo sterker te worden. De enige miniaturen in dit spel zijn die voor de helden. Dit is echter optioneel, omdat er ook een (goedkopere) variant is, waarbij de miniaturen worden vervangen door tokens.
Zowel de miniaturen als de kaarten, tokens, sheets en het bord zelf zien er goed uit, hoewel ik vermoed dat wat op de kickstarter pagina wordt getoond, nog niet de uiteindelijke versie is. Zo staat er tussen de equipment items een wel erg simpele double axe, die niet in het thema past.
Interessante backopties:
59 euro: Het spel zonder miniaturen.
75 euro: Het spel met de miniaturen. (Let op, dit is early bird. Na early bird is dit 85 euro)
shipping:
12 – 15 euro
EU-friendly (geen extra invoerbelasting)

Space Race

Aantal spelers:
2 t/m 4
Kickstarter tekst:
Amazing illustrations and complex strategic experience in a pocket sized card game.
Mijn mening:
Dit lijkt mij een leuk spel vanwege de kettingreactie die acties kunnen veroorzaken tezamen met het goed inschatten van je tegenstanders. In het midden van de tafel liggen kaarten die je kan verkrijgen door diegene te zijn die het meeste van de juiste hoeveelheid biedt, wetende dat iedere andere speler mogelijk ook op dezelfde kaarten biedt. En als je een bepaalde kaart hebt weggespeeld, krijg je deze niet terug. Dus als je direct je hoogste kaarten wegspeelt, kan je deze later niet meer gebruiken om te bieden voor andere kaarten. Verder doen de meeste kaarten iets als je ze aanschaft. Je mag bijvoorbeeld nog een extra kaart toevoegen, pakken, etc. Maar het mooiste is nog, dat kaarten die je al hebt gebouwd, nogmaals geactiveerd kunnen worden, als je de juiste volgende kaart gebruikt om aan te leggen bij die kaart. Daardoor kunnen soms een soort van kettingreacties ontstaan.
Het spel houdt na zeven beurten op en per beurt heb je eigenlijk maar 1 actie (maar dit lijkt meer door de kettingreactie) en wie de meeste punten heeft aan het eind van deze zeven beurten, die wint. Space Race is een spel waarbij overzicht bewaren over de opties essentieel is.
De afbeeldingen op de kaarten zien er mooi en uniek uit. Het heeft een oude stijl, wat gezien het thema toepasselijk is (thema=de wetenschappelijke strijd om de ruimte in de jaren 50/60)
Interessante backopties:
29 euro: Spel + eventuele stretch goals + verzending
shipping:
0.
EU-friendly (geen extra invoer belasting)

Quests of Valeria

Aantal spelers:
2 t/m 4
Kickstarter tekst:
A unique tableau-building game where players hire adventurers from a tavern to complete epic quests and gain glory for their guild!
Mijn mening:
Dit is alweer het derde spel in het Valeria universum. Binnen dit spel hebben ze weer een interessante mechaniek toegepast, waarbij je moet proberen de juiste helden binnen te halen om quests te vervullen. Per beurt kan je twee acties uitvoeren en kan je kiezen tussen drie verschillende soorten acties. 1. Quest vervullen/veilig stellen. 2. Held inhuren van de tafel/ van je hand. 3. Een kaart rapen. Kosten voor inhuren van een held worden uitgedrukt in te discarden kaarten. Bij het aannemen van een held voer je vervolgens de acties uit die bij de held staan (denk bijvoorbeeld aan kaart rapen of een held van een tegenstander kapot maken). Elke held heeft symbolen op zijn kaart staan en de gezamenlijke symbolen van de helden moet overeen komen met een quest om deze te vervullen. Quests zijn de enige manier om punten te scoren, wat het doel is van het spel. Om je een richting mee te geven, begint elke speler ook met een (geheime) gilde meester, die aan het eind van het spel nog eens extra punten oplevert voor elke quest vervuld van de soorten die horen bij jouw gilde meester. Het spel is afgelopen als een speler een bepaald aantal quests heeft voltooid.
Ook bij dit spel telt dat er kettingreacties ontstaan als je slim speelt, waardoor je snel terug kan komen van een leeg bord. Vooruit denken, plannen en je tegenstanders in de gaten houden is erg belangrijk in dit spel en zorgt voor een een flinke scheut diepgang.
De kaarten zijn weer full art, wat kenmerkend is voor de Valeria serie en wat ik zelf erg op prijs stel.
Interessante backopties:
$8 (+/- 7 euro): Print en play Je krijgt de PDF’s zodat je zelf kan gaan knutselen.
$17 (+/- 15 euro): Je krijgt het spel
shipping:
$6 (+/- 5,30 euro)
EU-friendly (geen extra invoer belasting)

Geplaatst door Thomas op 02-05-2016 17:27
Aantal keer bekeken: 1663

Reacties

Door Tailsknux (261 reacties) op 02-05-2016 17:46
( PM )
Misschien dat ik Quests of Valeria wel ff back
Door Skull_kid (2509 reacties) op 02-05-2016 18:38
Rol: Forum Moderator
( PM )
Dreamwars lijkt wel echt een 1-op-1 kopie van Eldritch Horror! Het ziet er hetzelfde uit (kleurenpalet) en uit de omschrijving blijkt ook nog eens dat het eigenlijk hetzelfde is. Hoop dat het ook wat toevoegt ipv gewoon een kopie
Door Egg citizen (944 reacties) op 02-05-2016 18:54
( PM )
Zelf ga ik ook quests of valeria backen. Is gewoon een grappig spel wat makkelijk te spelen is. Iets dat je bijna met iedereen kan spelen en snel op tafel tovert... hoewel ik het vorige Valeria spel ook al gebacked heb en ze daar nog mee bezig zijn met de productie :s... maar heb er wel vertrouwen in.
Door Hel1 (6 reacties) op 02-05-2016 19:17
( PM )
Space Race lijkt me een erg leuk kaartspel! 29 euro om te backen vind ik nog te doen, zelfs inclusief de verzending!
Door JOUK€ (7 reacties) op 02-05-2016 19:27
( PM )
Sea of Clouds even gegoogled en dit lijkt me toch wel erg tof hoor!
Door Angelus__M (294 reacties) op 02-05-2016 20:33
( PM )
Space Race lijkt me erg interessant. Ik heb zelf nog nooit iets gekocht via kickstarter. Ervaringen van vrienden zijn niet heel positief. Misschien kan iemand hier met wel een positieve ervaring me over halen ?
Door Stinkdeken (38 reacties) op 03-05-2016 09:34
( PM )
Woa Quest of Valeria ziet er zeer gaaf uit, ik ga het verder besnuffelen!
Door Tijntjuh (68 reacties) op 03-05-2016 10:39
( PM )
Dit ziet er weer veelbelovend uit, thuis maar eens op mijn gemakje kijken of er echt wat tussen zit voor ons!
Door JustB (10 reacties) op 03-05-2016 17:13
( PM )
Dreamwars lijkt me echt iets voor mij, vanavond maar even kijken of ik 't ga backen!
Door Aerthos (2 reacties) op 04-05-2016 14:38
( PM )
Dreamwars ziet er als een leuk spel, zal deze toch even in de gaten houden
Door Arahones (43 reacties) op 05-05-2016 21:37
( PM )
Ik vind het alleen wel altijd afschrikken wanneer ik een tabletop spel zie met zoveel onderdelen en kaarten met allerlei verschillenden/diverse waarden. Dreamwars zou ik persoonlijk nooit aanschaffen, teveel variabelen en waarschijnlijk spelregels ter dikte van een telefoonboek.