Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspelnieuws Week 21

Iets later dan gewend de wekelijkse bordspel-update! Dit is de week van de Duitse Spiel Des Jahres nominaties, zo’n beetje de meest prestigieuze prijs die een bordspel in de wacht kan slepen. Winst betekent eeuwige roem, een recordomzet in Duitsland en het komende jaar de aandacht van de wereldwijde bordspel community. De 3 genomineerden van dit jaar zijn:

Codenames

Slim hints kiezen die zoveel mogelijk woorden omschrijven, maar pas op dat je je teamgenoten niet op het verkeerde spoor zet. Dit spel kan niet in je collectie ontbreken en is wat mij betreft de winnaar, wat een ongelofelijk goed party-spel!

Karuba

Bouw tegelijk met je tegenstanders een weg door de jungle om zoveel mogelijk schatten te verzamelen. Goede kandidaat, heb er veel positieve dingen over gelezen en schijnt ook makkelijk uit te leggen te zijn.

Imhotep

Transporteer stenen en bouw gebouwen in het oude Egypte. Ziet er wederom interessant uit maar is misschien voor een kleinere doelgroep dan Codenames en Karuba.

Welke denk jij dat gaat winnen?


Kickstarter update door Egg Citizen
En het is weer tijd voor het wekelijks kickstarter overzicht van de drie kickstarter bord-/kaartspel projecten die mij deze week het meest interessant leken. Nadat het vorige week erg druk was met hoge kwaliteit projecten, is het deze week toch allemaal weer wat minder. Toch doet dit niet af aan de projecten die ik hieronder bespreek.

One Deck Dungeon

Aantal spelers:
1 t/m 4 (als je 2 decks koopt)
Kickstarter tekst:
All the excitement of a rogue-like dungeon crawl in 54 cards! Conquer foes + perils to get loot, skills, and level up for the boss...
Mijn mening:
Een relatief simpel maar doeltreffende dungeoncrawler, met slimme mechanieken om de verslagen monsters op verschillende manieren in je voordeel te gebruiken. Qua verhaal is het niets nieuws: Helden treden kerker binnen, openen deuren naar nieuwe ruimten, bevechten monsters, ontlopen vallen, vergaren rijkdommen en worden sterker om vervolgens de confrontatie met de eindbaas aan te gaan. Het feit dat er weinig opzettijd nodig is, de speelduur relatief kort kan en het een coöperatief spel is komt in deze combinatie echter minder vaak voor. In essentie is dit daarom een leuke dungeoncrawler voor tussendoor.
De tekeningen zien er redelijk uit en je merkt dat er goed is nagedacht over de indeling van de verschillende onderdelen, bijvoorbeeld hoe een verslagen monster of valstrik-kaart op drie verschillende manieren te gebruiken is.
Interessante backopties:
20 dollar: Het spel + stretchgoals
36 dollar: 2 x het spel + stretchgoals. Deze heb je nodig, als je het spel met 4 personen wilt spelen.
shipping:
Hier komt het vervelende van het verhaal.
25 dollar voor 1 spel.
35 dollar voor 2 spellen
En nee, niet EU-friendly

Vikings gone Wild

Aantal spelers:
2 t/m 4
Kickstarter tekst:
Bring your viking tribe to victory in an innovative blend of resource management and deck building!
Mijn mening:
Gebaseerd op de gelijknamige app, waarin je je eigen nederzetting opbouwt en bewapent terwijl je die van andere spelers aanvalt. Oftewel één van de vele mobiele spelletjes die exact dezelfde formule hanteren, maar nu als bordspel. En wonderbaarlijk genoeg ziet het er nog erg gelikt uit ook! Mooie afbeeldingen en zo ver ik kan beoordelen goed doordachte spelmechanieken.
Het deckbuilding principe is tegenwoordig de meeste mensen wel bekend. Binnen dit spel kan je je deck uitrusten met extra manschappen (om tegenstanders aan te vallen), verdedigingstorens plaatsen(om je stad te verdedigen) en resource kaarten verzamelen (bier en goud). So far, so good. Ondertussen kan je ook werken aan je stad door gebouwen te bouwen die op het spel blijven liggen, zoals gebouwen die goederen leveren en goederen op kunnen slaan. Maar deze gebouwen kunnen ook aangevallen worden door de tegenstanders! Verder heeft iedere speler kleine opdrachten die vervuld kunnen worden voor extra overwinningspunten. Is een opdracht voldaan, dan wordt deze vervangen door een andere. De opdrachten worden gaandeweg het spel steeds uitdagender. Je kunt echter ook voldoen aan de eindspel opdrachten voor wat extra overwinningspunten of monsters verslaan/ vijandige gebouwen kapot maken. In andere woorden, er zijn veel wegen naar de overwinning en het zal zoeken zijn naar de gulden middenweg om de tegenstanders de baas te blijven. Het spel eindigt als een van de spelers de 40 of 30 overwinningspunten heeft bereikt (afhankelijk van het aantal spelers). Hierna worden pas de eindopdracht overwinningspunten bepaald. Diegene die als eerste 30/40 punten heeft behaald hoeft dus niet ook de winnaar te zijn.
Het spel lijkt gemakkelijk te leren maar moeilijk te doorgronden.
Interessante backopties:
39 dollar: Het spel + stretchgoals
49 dollar: Het spel + Het bord (Je kan het spel spelen zonder groot bord) + Stretchgoals + 1100 gems (voor online versie)
89 dollar: Het spel + Het bord + Stretchgoals + 3500 gems + Guild wars uitbreiding + It’s a kind of Magic uitbreiding
shipping:
7 dollar
EU-friendly (geen extra invoer belasting)

Load

Aantal spelers:
2 t/m 6
Kickstarter tekst:
The armies of Chaos and Atlantis clash in a battle to decide the fate of the world in this PvP miniatures board game for 2-6 players!
Mijn mening:
Het lijkt erop dat er steeds meer bordspellen komen die gebaseerd zijn op computerspellen. Dit spel s het gebaseerd op een concept dat digitaal groot is geworden, namelijk dat van een MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). In dit spel bestuur je één of meerdere helden die het opnemen tegen het andere team. Tijdens het spel komen er kleine troepen op de kaart die je moet bestrijden voordat ze je basis kapot kunnen maken. Met het vernietigen van deze kleine troepen en de andere helden kan je ervaring en goud verdienen, die je weer kan omzetten in een hoger level of een beter wapen. Verder kan je de tussenliggende bossen nog verkennen voor extra gevaar en bijbehorende inkomsten (ervaringspunten, goud) of om het territorium van de tegenstander te verkleinen.
Afijn, dat was naast een beschrijving van dit spel, ook meteen een beschrijving van het MOBA-speltype. Wat dit spel waarschijnlijk het meest interessant maakt, zijn alle mooie miniaturen die je erbij krijgt. Zo staat er in de omschrijving dat je 72 miniaturen krijgt die er echt erg mooi uitzien. Dit aantal kan zelfs nog oplopen door de stretchgoals.
Het spel en de bijbehorende mechanieken lijkt goed in elkaar gezet te zijn. Aanvallen gebeurt met de dobbelstenen, bepaalde gebieden kan je pas betreden als je de bijbehorende torens gesloopt hebt en betreed je het bos, dan weet je niet welke gevaren je te wachten staan omdat je random een kaart van het forest-deck trekt. De helden hebben ieder eigen specificaties en eigenschappen die ze uniek maken in het spel. Zo zijn er Strikers (close-combat veel schade), Guardians (beschermers die tegen een stootje kunnen), Mages (krachtige unieke spreuken, kleine levensbalk), Archers(schade op afstand) en Assassins (snel en dodelijk)
Interessante backopties:
99 dollar: Het spel + stretchgoals (En ja, dat is toch best veel geld)
shipping:
15 dollar
EU-friendly (geen extra invoer belasting)

Geplaatst door Thomas op 25-05-2016 08:14
Aantal keer bekeken: 2246

Reacties

Door CandyShine (1137 reacties) op 25-05-2016 08:24
( PM )
Ik ga er ook vanuit dat Codenames wint. Die andere 2 ken ik niet eens (wat niet betekent dat het niet verdient te winnen). Zoals je al zegt heeft Codenames een groter bereik, het is voor iedereen leuk om te spelen. En dat is toch een heel belangrijk criterium voor de Spiel prijs
Door Skull_kid (2509 reacties) op 25-05-2016 14:08
Rol: Forum Moderator
( PM )
Naast Spiel des Jahres is er ook nog een andere prijs van hen toch? Kennerspiel des Jahres ofzo? Wat zijn daar de nominaties van?
Door Thomas (57 reacties) op 26-05-2016 00:24
( PM )
Quote:
Naast Spiel des Jahres is er ook nog een andere prijs van hen toch? Kennerspiel des Jahres ofzo? Wat zijn daar de nominaties van?

Die is er inderdaad ook nog! Genomineerd zijn:

Skye
Pandemic Legacy
T.I.M.E. Stories

Denk dat Pandemic Legacy een goede kans maakt, hoewel T.I.M.E Stories ook vernieuwend is en er mooi uit ziet. Wel grappig dat 2 van de 3 spellen "eindig" zijn, denk dat we in de toekomst nog meer van dit soort spellen zullen gaan zien.
Door CandyShine (1137 reacties) op 30-05-2016 23:56
( PM )
Vind wel tof dat Blood Rage op de Recommendations lijst voor Kennerspiel staat. Normaal zijn ze wel geneigd meer Europese stijl spellen te kiezen en deze is echt op en top Amerikaans. Laat wel zien dat ze door hebben wat dit jaar populair was en openstaan voor ander soort spellen, dus kuddos voor de jury!