Bordspelnieuws week 31

Bordspelnieuws week 31

Deze week een speciale tweespeler editie met de hergeboorte van de Gipf-serie en een nieuwe standalone uitbreiding voor Star Realms.

Project Gipf


Project Gipf is een begrip in de bordspellenwereld. Deze serie van abstracte tweespeler spellen van de hand van de Belgische ontwerper Kris Burm wordt nu opnieuw in Nederland uitgegeven door 999 Games.

De spellen hebben een kenmerkend “clean” design en bieden, ondanks de simpele regels, enorm veel diepgang. Pas na herhaaldelijk spelen begin je de complexiteit enigszins te begrijpen en ben je in staat om strategieën te gaan gebruiken. Hoe zou schaken eruit zien als het nu werd uitgevonden? Zo dus.

Ik heb zelf Yinsh in mijn collectie en de speelervaring is niet te vergelijken met andere moderne bordspellen. In plaats van informatie te verdoezelen achter tientallen systemen die achter de schermen beïnvloeden of je wint of verliest ligt hier alles open en bloot op tafel. Hierdoor wordt je gedwongen al je acties goed te overdenken en is van geluk totaal geen sprake. Fouten worden extra hard bestraft maar ergens is dat ook wel een verademing. Misschien wel de echte Dark Souls van boardgaming.

Star Realms Frontiers


Zoals jullie misschien weten heb ik een zwak voor spellen die klein van omvang zijn maar een grootse spelervaring bieden. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de originele Star Realms: een heuse deckbuilder ter grootte van een pak kaarten.

Ik ben gelukkig niet de enige die onder de indruk was van Star Realms: het spel werd een hit en inmiddels zijn we vele uitbreidingen, promo’s en varianten verder. De nieuwste variant, Star Realms Frontiers, staat nu op Kickstarter. Deze stand-alone uitbreiding bevat naast nieuwe kaarten en ook nieuwe manieren om het spel te spelen.

Mocht je deckbuilders leuk vinden, of gewoon een klein spel zoeken om op vakantie met je vriend of vriendin te spelen, dan kan ik Star Realms van harte aanbevelen. Het basisspel vind je rond de €10 bij je lokale spellenwinkel. Mocht je all-in willen gaan en de Kickstarter willen backen dan krijg je de beste value-for-money bij de Gamer-Tier van $30. Deze bevat niet alleen Star Realms Frontiers maar ook een Kickstarter-exclusive uitbreiding, alle 12 promo kaarten van jaar twee en alle behaalde stretch goals. Beetje jammer dat de verzendkosten in verhouding hoog zijn ($15) anders had ik deze zonder twijfel gebackt.Geplaatst door Thomas op 02-08-2017 22:51
Aantal keer bekeken: 517

Reacties

Door CandyShine (500 reacties) op 03-08-2017 08:14
( PM )
Ik heb zelf Dvonn en Yinsh en het zijn geweldige spellen die ik met veel plezier speel. Het mooie is ook dat ze snel spelen en je de regels zo hebt uitgelegd, maar als je een potje hebt gedaan wil je er gelijk nog eentje doen.
Star Realms KS zit ik ook over te twijfelen, ik heb nu alleen nog de baseset die ik met regelmaat speel dus of ik ga nu voor Colony Wars of ik back nu deze kickstarter met alle extra's.

Heb je zelf nog extra uitbreidingen Thomas?
Door Thomas (57 reacties) op 06-08-2017 21:50
( PM )
Ik heb zelf enkel de event-booster gekocht maar was niet heel erg onder de indruk, veel events hebben in een tweespelerspel weinig effect en als je er meerdere achter elkaar trekt is de leukigheid er snel vanaf. Nieuwe schepen lijken mij daarentegen wel tof, vandaar deze Kickstarter wel een goede aanvulling zou zijn.