Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Danny's Kickstartertips: Flip & Find’s Diner, Powerup & meer!

Hallo allemaal.
We zijn weer 2 weken verder, dus weer tijd om een aantal van de interessante kickstarter bord-/kaartspellen onder de aandacht te brengen. Ook deze keer behandel ik een gevarieerde groep spellen. Uitbreidingen van spellen, 1 of 2 speler spellen en heruitgaven van bestaande spellen heb ik vermeden… veelal om de keuze te beperken :).
Na de drie spellen die uitgebreider besproken worden, volgt een kleine opsomming van projecten die mij ook zijn opgevallen. Is een spel niet besproken/genoemd binnen dit artikel dan betekend dit niet dat het een slecht project is. Bespreek dan ook vooral hieronder, waarom je een bepaald spel nog onder de aandacht wilt brengen.

Flip & Find’s Diner

Aantal spelers:
1 t/m 4
Kickstarter tekst:
Flip & Find run a Diner that is in complete chaos. In this set-collection memory game, find the ingredients to fill orders & make tips!
Mijn mening:
Memory, een spel waar velen groot mee zijn geworden en het spel waarvan je weet dat je 6 jarig nichtje jou nog kan verslaan. Dat spel… ligt aan de basis van dit kickstarter spel. Echter, nu hoef je geen zelfde kaarten te vinden, maar moet je de ingrediënten zien te vinden voor de recepten die je wilt maken. Deze recepten leveren je punten op en als het je is gelukt, worden de ingrediënten en het recept uit het veld verwijdert en komen er andere tegels en een nieuw recept te liggen. Opeens gaat het memory-spelletje niet meer om alle tegels zo goed mogelijk te onthouden, maar een aantal tegels onthouden, die eerder zijn omgedraaid, in combinatie met wat je mogelijk nodig hebt voor de recepten die op dat moment getoond worden. Je flipt ook 4 tegels in plaats van maar 2 en hoeft pas het benodigde recept te kiezen nadat de ingrediënten zijn omgedraaid. Wie weet heb je daardoor het geluk toch nog een recept te voldoen.
Het lijkt een simpel spelletje en regeltechnisch is dit ook zo. Echter, doordat de recepten steeds anders zijn en zelfs de kaarten in het veld steeds veranderen, krijg je toch te maken met een spel dat heel wat dynamischer aanvoelt dan memory. Voor mij komt dit dan ook over als de volgende stap voor memory.
Vind ik memory leuk… nee. Vind ik dit spel leuk… waarschijnlijk ook niet. Maar als ik weer eens memory moet gaan spelen met mijn nichtje van 6, speel ik liever dit spelletje dan memory. Niet alleen omdat dit haar dichter bij de wat interessantere spellen brengt… maar ook omdat ik dan weer een kans maak :)
Interessante backopties:
25 dollar (20 euro): Het spel, shipping inclusief
shipping:
EU friendly, geen aanvullende verschepingskosten.
Einddatum kickstarter project:
11 april

POWERUP

Aantal spelers:
1 t/m 5
Kickstarter tekst:
POWERUP is a 2D Dungeon Crawler for 1 to 5 players inspired by classic platform videogames.
Mijn mening:
Ik wist niet dat de oude klassieke run-and-gun video spelletjes zich konden vertalen naar een dungeon crawler, maar het lijkt met dit spel te zijn gelukt. Dit keer echter geen helikopterview (de kerker, de helden en de monsters zie je van bovenaf), zoals bij de meeste dungeon crawlers, maar zoals het hoort bij de befaamde side-scrolling run-and-guns, een 2D side-view dungeon. De kerker, de helden en de monsters zie je vanaf de zijkant, met de pixel-art vormgeving zoals je mogelijk nog gewend bent uit het tijdperk van de SNES en NES.
Een van de leuke mechanics in het spel, is dat een held “Epic” kan worden voor een korte tijd, een eigenschap dat te vergelijken is met bijvoorbeeld een tijdelijke upgrade zoals bij mario (denk aan de power-ster) . Als je Epic wordt, mag je de karakter kaart omdraaïen naar de Epic kant, waar je bijvoorbeeld ziet dat je held opeens in een powersuit zit en je heel wat meer vuurkracht en energie hebt. De epic versies die ik heb gezien vind ik qua vormgeving erg goed gedaan.
De helden hebben naast de Epic power-up, ook andere power-ups en wapens die ze kunnen kopen om hun karakter beter te maken. Ze zullen ook wel moeten, gezien de monsters ook sterker worden gedurende het spel.
Dit verhaal van sterker wordende monsters en sterker wordende helden is niets nieuws onder de zon en heel vernieuwend is dit spel ook niet. Het spel heeft echter wel een aantrekkelijke stijl voor liefhebbers van pixelart. De spelregels zijn niet erg complex en het spel valt in de instap-categorie voor dungeon crawlers of zelfs in de “beer-and-pretzels” categorie. Vertaling: Gewoon lekker genieten van de actie en vooral niet teveel nadenken over wat je gaat doen. Houd je wel van dat soort spellen, is dit wellicht voor jou.
Interessante backopties:
40 Euro: Het spel en de stretchgoals
70 euro: Het spel en de 2 uitbreidingen (“Here Comes a New Challenger”, “MERC’s”)
shipping:
10 euro EU-friendly
Einddatum kickstarter project:
4 april

Sorcerer Ciry

Aantal spelers:
1 t/m 6
Kickstarter tekst:
A board game that combines tile laying, deck building, a casual timed element, and a lot of strategic planning.
Mijn mening:
De kickstarter tekst geeft het eigenlijk al weg. Dit is een spel, waarbij je een deck van tegels bouwt, die je daarna elke ronde probeert 1 voor 1 aan te leggen in je gebied, binnen de tijd die je daarvoor hebt, terwijl je hierbij ook nog eens rekening houdt met kleuren, symbolen en zelfs welke monsters er voor die ronde tellen. Een spel dus waarbij veel inzicht komt kijken.
Nu ben ik zelf niet zo van de gelimiteerde-tijd spellen, maar denk ik dat het bij dit spel een extra dimensie geeft. Want hoewel je in het begin van het spel genoeg tijd hebt om je tegels aan te leggen, wordt dit moeilijker naar gelang je meer tegels in je deck krijgt, doordat je nieuwe tegels aan hebt geschaft.
Waarmee je het spel kan vergeleken? Ik denk een combinatie van “Galaxy trucker” en “Carcasonne”, met een vleugje deckbuilding ingebouwd. Een bijzondere combinatie die in dit spel prima tot uiting komt.
Mijn enig minpuntje op dit moment? Ik vind de tegels niet zo mooi. De bedoeling is dat je een stad bouwt en ja, op de tegels staan gebouwen afgebeeld. Ook zie je in iedere kleur een aantal andere toevoegingen… maar niets in dat verhaal verklaart waarom er een streep recht door de stad heen loopt en de ene kant van de tegel geheel 1 kleur is en de andere kant geheel een andere kleur. Ik snap dat dit een spel is waar het verhaal “opgeplakt” is en dat daarom de mechanieken beter aanwezig zijn dan de verhaaltechnische elementen… maar het veld oogt niet als een stad, maar als een verzameling van kleurtjes.
Het is daarmee een technisch zeer sterk spel en zeker aan te raden voor de speler die wel van een goede redelijk stevige euro-game houdt. Ben je een speler die meer voor het verhaal gaat, kan je beter voor een ander spel gaan.
Interessante backopties:
49 dollar (40 euro): Het spel en de stretchgoals
69 dollar (56 euro): Deluxe editie. Extra’s hierbij zijn: Interlocking metalen munten, score miniatuurtjes, doos met spot UV
shipping:
12 USD (10 euro) EU friendly
Einddatum kickstarter project:
30 maart

Verder interessante spellen:
Freedom Squadron – A savage worlds setting : Een uitbreiding op het minder bekende Venom Assault. Een leuke deckbuilding coöp met een hoog G.I. Joe gehalte.
Dinosaur Island: Back from Extinction: Dit is een uitbreiding op Dinosaur Island: Een 80’s look jurassic parc builder worker placement.
Dead Throne: Een van de meest bijzondere speldozen, waarin een mechaniek zit voor de markt, de verschillende stapels kaarten mooi gepresenteerd worden en de tegels als gegoten zitten. Zeker even de moeite waard om in ieder geval de doos de bewonderen.

Geplaatst door Yorn op 19-03-2018 18:35
Aantal keer bekeken: 2676

Reacties

Door Skull_kid (2509 reacties) op 21-03-2018 12:19
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ik heb een tijd geleden de video van Sorcerer City al gekeken en werd er compleet gestrest van. Stel je voor hoe erg het dan moet zijn, om in 2 minuten je stad te moeten bouwen!

Voor mij zit er deze keer niets bij, gelukkig!
Door Egg citizen (944 reacties) op 21-03-2018 18:34
( PM )
Quote:
Ik heb een tijd geleden de video van Sorcerer City al gekeken en werd er compleet gestrest van. Stel je voor hoe erg het dan moet zijn, om in 2 minuten je stad te moeten bouwen!

Voor mij zit er deze keer niets bij, gelukkig!
Wat? Maar... maar... flip & find's diner lijkt me ECHT iets voor jou .

Ahum, wel goed dat er een keer niks bij zit inderdaad, bespaard geld. Heb je al wel gekeken ook naar dead throne? Bijzonder wat ze proberen te doen met de doos.