Bordspelnieuws week 25: videoboardgames, gekke kickstarters


Het convention seizoen is officieel in volle gang met Origins net achter ons en GenCon alweer dichtbij genoeg dat Boardgamegeek er een previewlijst voor heeft geopend. Dat betekent dat nieuwtjes op bordspelgebied ons om de oren vliegt dus laten we snel beginnen met de interessantste zaken die Anna en Jeroen de afgelopen weken opviel!

Android Netrunner stopt ermee

Ondanks dat er deze winter nog een Revised core edition uitkwam van de Android Netrunner The Living Card Game, heeft Fantasy Flight besloten te stoppen met het uitbrengen van nieuwe kaartsets. In het tweespeler kaartspel ben je ofwel de hacker die probeert de slechte megabedrijven te laten crashen, of ben je het bedrijf zelf die zich met hand en tand verzet tegen de aanvallen met firewalls en infinity codes. Dit doe je door kaarten op zijn kop in rijen voor je neer te leggen als bedrijf en zo vallen te installeren voor de nietsvermoedende hacker. Als hacker voer je dan een zogenaamde ‘run’ uit op een rij en probeer je de mainframe binnen te komen door de sluwe vallen die je onderweg tegenkomt onklaar te maken. Het spel komt uit 2010 en is erg populair geworden vanwege deze asymmetrische speelstijl. Mocht je het spel dus nog willen uitproberen, sla dan snel je slag en koop een basisset. En dan een datapack met nieuwe kaarten, en nog eentje. En nog… je snapt waar ik heen ga.

Carcassonne en Ticket to Ride naar consoles

Genoeg over games! Laten we het over games hebben. En dan niet van de kartonnen variant. Neen, die met die nullen en enen, je kent ze wel. Want langzaam maar zeker stijgt de invloed van bordspellen op de digitale games. Laat dat langzaam trouwens maar weg, het gaat razendsnel. Want wisten wij een paar weken geleden nog te melden dat Mansions of Madness voor PC in de maak is, nu komt Asmodee Digital met Carcassonne voor de Switch (Carcassonne voor de Switch) en Ticket to Ride voor de PlayStation 4. Hoewel ik juist bordspellen speel om even zonder scherm ertussen met mijn vrienden te converseren, kan ik het alleen maar toejuichen dat er op deze manier meer mensen kennis maken met bordspellen. CARDBOARD MASTER RACE

Scythe komt naar Steam

Ja hallo, we zijn budgetgaming niet. Maar toch is er nog meer game-gerelateerd nieuws te melden! Dus dat gaan we ook doen. Je kunt vanaf nu (ja echt, nú!) Scythe Digital Edition digitaal spelen. Deze game is ontwikkeld door The knights of Unity in samenwerking met (hoe kan het ook anders) Asmodee Digital. Elke fractie heeft daarbij zijn eigen soundtrack. Wie Scythe: Digital Edition via Early Acces alvast uit wilt proberen kan hem hier vinden.

Kickstarterss met (D)Anna(y)
Oke, jongens die kickstarterprojecten moeten nu echt kappen. Maar echt. Kan niet iemand even een ddos-aanval op de website doen? Ze hebben al al het geld op mijn rekening gestolen en als het zo doorgaat loop ik naakt over straat met als enige bezit mijn originele Harry Potter boekenreeks en de Gloomhaven doos om in te leven en de kickstarters naartoe te laten verzenden. Afijn, dit zijn de projecten die mij zijn opgevallen!

Naam: Tang Garden van Thundergryph Games

Eindigt: 10 juli
Funding momenteel: 329.302 binnengehaald door 4205 backers en 18 stretchgoals unlocked.
Info: In dit legspel is het de bedoeling dat je een prachtige Chinese tuin vormgeeft en zo bezoekers in de vorm van miniaturen binnen laat treden die je speciale acties of puntentellingen geven. Ik kijk zelf het liefst naar rode pandas die van glijbanen afgaan en zo heeft ook elke bezoeker zijn voorkeuren over wat hem/haar bekoort. Het spel komt met echt bizar mooie artwork en 3D bomen, bruggetjes en nog meer van dat soort ongein om je eigen madurodam tuintje te maken. Bepaalde tegels harmonieus neerleggen geeft je verder ook bonussen, waardoor je bijvoorbeeld ook mandarijn eendjes (eendjes!) kunt bemachtigen die je vervolgens in je Zen tuin kunt laten rondzwemmen.
Wat moet dat kosten? 45 euro basis en 65 euro voor de deluxe versie
Kon Anna zich inhouden: Nee, absoluut niet. Ik was al verkocht bij de woorden ‘Zen garden tile laying game’. Daarna bleek dat ik vanwege mijn eerdere gebackte Spirits of the Forest recht had op de zwaan exclusive, dit bleek een marketingtruc te zijn waar ik niet tegenop gewassen ben. Dus momenteel back ik de Deluxe editie, they fooled me again.

Naam: Vast: The Mysterious Manor van Leder Games

Eindigt: 26 juni
Funding momenteel: $323.966 met 3284 backers wat 7 stretchgoals brengt.
Info: In dit vervolg op het asymmetrische spel Vast: The Crystal Caverns zitten jij en je vrienden ditmaal opgesloten in spookhuis. Tenzij je het spookhuis zelf speelt, dan zitten de andere spelers in de vorm van een paladin, de skeletten, de spin of de tovenaar in jouw. Elke speler speelt en ander personage met zijn eigen winconditie en speciale krachten. Zo probeert het spookhuis iedereen op te sluiten, probeert de zojuist ontwaakte spin uit het huis te ontsnappen, de paladin de spin te vernietigen en ga zo maar door. In tegenstelling tot Crystal Caverns komt Mysterious Manor met miniatuurtjes om het geheel ook weer spannend te maken voor spelers al bekend met Vast.
Wat moet dat kosten: €64 euro
Kon Anna zich inhouden: Ja, want ze heeft de basegame sinds Spellenspektakel nog ongespeeld in de kast liggen. Dus ze mag alleen maar kijken en niet kopen.

Tombed wordt uh.... getombed

ANNA WIL JIJ MINDER GELD UITGEVEN AAN KICKSTARTERS! Dan heb ik een tip. Maar allereerst een vraag. Wat klopt er niet aan onderstaand plaatje?Soms zeggen plaatjes meer dan een verhaal. Maar deze keer is het verhaal veel te mooi om niet te vertellen. Het verhaal is als volgt: DeepPit Games is een Spaanse ontwikkelaar met een idee voor een bordspel met miniaturen met de titel Tombed. Zoals jullie wellicht bekend staat het woord miniaturen alleen al garant voor veel succesvolle kickstarters. Welnu, om het spel Tombed op de markt te kunnen brengen heeft DeepPit Games aangeklopt bij speluitgever 4Dados. Na een summiere presentatie op Essen 2017 bleef het heel lang stil rond Tombed. De ontwikkelaars hebben (volgens eigen zeggen) meerdere malen tevergeefs contact gezocht met de uitgever. Totdat de genoemde Kickstarter plots online verscheen in mei 2018.

Terug naar het plaatje. Zoals je ziet is de Kickstarter met een lekkere voorsprong uit de startblokken gekomen, niet in de laatste plaats door eerdergenoemde miniaturen. Maar toen verscheen deze post op boardgamegeek. De ontwikkelaars keerde zich tegen de uitgever. Waarna de uitgever zich weer tegen de ontwikkelaar keerde. Een exodus was het gevolg. Nu schijnt er een relaunch aan te komen maar ik zou mijn vingers er niet aan willen branden. En zo heb ik je toch weer wat geld uitgespaard Anna!

Geplaatst door CandyShine op 20-06-2018 17:12
Aantal keer bekeken: 832

Reacties

Door Skull_kid (1458 reacties) op 21-06-2018 12:29
Rol: Forum Moderator
( PM )
Scythe is Windows-only, dat is dan weer stom.

Wacht nog steeds op Terraforming Mars op Steam
Door Argamas (1 reacties) op 24-06-2018 11:19
( PM )
Ik had begrepen dat Netrunner iets anders ligt. FFG heeft een licencie voor Netrunner en die verloopt. Wizards (van Magic) heeft aangegeven die niet te willen verlengen. FFG mag dus simpelweg niet door. Net als eerder Warhammer licencie voor FFG verliep