Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Halloweenspecial: Gruwelijke spelletjes

Halloween staat weer voor de deur. Het feest waarvan eigenlijk negen van de tien mensen niet eens weet waar het voor gevierd wordt. Het enige waar men bij het woord ‘Halloween’ steevast aan denkt, is angst. Griezelen voor gevorderden, zeg maar. In Nederland resulteert het Feest der Pompoenen niet in het langs de deuren gaan om snoep te innen. Walibi organiseert haar Fright Nights, terwijl menig bioscoop klassieke horrorfilms uit de kast trekt om de bezoekers te vermaken. Wie liever niet de deur uit gaat en liever met een toastje, wijntje en bordspelletje het duistere einde van de oktobermaand doorbrengt, heeft wellicht iets aan onze selectie aan angstaanjagende spelletjes.

Alhoewel, hoe angstaanjagend kan een bordspel worden? Het valt en staat eigenlijk allemaal met hoeveel jij en je spelgenoten zich in het spel kunnen inleven. Een spel waarbij rollen moeten worden aangenomen, is bij uitstek een spel waar de angst je kan bekruipen. Uiteraard mag de omgeving ook wel een beetje worden aangekleed. Zorg voor wat flikkerende kaarsjes, een mysterieus muziekje…al in de stemming? Dan gaan we eens kijken wat op tafel mag komen!

Weerwolven van Wakkerdam



Een spel waar je eigenlijk geen tafel nodig hebt, maar wat zeker niet mag ontbreken! Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel van 999 Games, waarin spelers de rol van burger of weerwolf aannemen. Geheel anoniem begin je aan het spel, waarbij de spelleider een verhaal vertelt over de moordlustige weerwolven van Wakkerdam, die ’s nachts nietsvermoedende burgers omleggen, om vervolgens op klaarlichte dag de vermoorde onschuld te spelen. Niet dat alle burgers even koosjer zijn hoor. Zij kunnen ook de rol van bijvoorbeeld heks, Ziener of jager aangemeten hebben gekregen. Het spel kan uitgebreid worden met onder andere de uitbreidingen Volle Maan en Het Dorp, wat vooral met meer dan tien spelers interessant wordt. Wil je dus met grote groepen griezelen, dan is Weerwolven van Wakkerdam zeker een optie.



Atmosfear



We gaan even terug in de tijd. Terug naar de tijd waarin Hasbro het revolutionaire Atmosfear op de markt bracht, wat gespeeld moest worden met behulp van een DVD. Aan het begin van Atmosfear schrijf je je grootste angst op een velletje papier, waarna je deze in de Put der Angsten deponeert. Vervolgens kies je een angstaanjagend personage en start je de DVD. Op het beeldscherm verschijnt de zogeheten Grafmeester ten tonele. Hij zal je een klein uur lang lastigvallen met opdrachten, dilemma’s en koosnaampjes. Ondertussen probeer jij de zes verschillende kleuren sleutels te bemachtigen om de Put der Angsten te kunnen openen. Lukt je dit op tijd, dan win je van de Grafmeester. Zo niet, dan gaat de schreeuwlelijk er met de overwinning vandoor. Atmosfear bevat de nodige tijd- en noodlotkaarten, die je de opdracht kunnen geven om je tegenstander te laten schrikken in ruil voor sleutels. Het spel zal niet gemakkelijk meer te verkrijgen zijn en zal je kwalitatief gezien niet van je stoel blazen, maar griezelig is het wel!



Betrayal at House on the Hill



Een groep studenten ziet in de verte een verlaten landhuis opdoemen. Maar is het wel verlaten? Want er lijkt toch echt een lichtje te branden. Stond daar iemand voor het raam? Of was het je verbeelding? Betrayal at House on the Hill laat je in de rol van één van de zes personages kruipen, waarna je een vervallen landhuis betreedt, wat elke spelsessie weer van indeling verandert. De meest bizarre gebeurtenissen zullen de revue passeren, maar ben jij daar tegen opgewassen? En mocht dat nog niet erg genoeg zijn: na een aantal rondes zal één van jullie zich ontpoppen tot verrader. Een verrader, in je eigen vriendengroep! De speelgroep wordt in tweeën gesplitst en één van de vele scenario’s treedt in werking. Wie leeft uiteindelijk lang genoeg om het verhaal na te kunnen vertellen?



Black Stories



Sommige verhalen zijn wellicht te luguber om ooit boven water te komen. Story Factory denkt daar echter anders over. De meest bizarre doodsoorzaken komen voorbij in een spelletje Black Stories, waarin één iemand de rol van verteller op zich neemt. Alleen de verteller is op de hoogte van het hele verhaal, terwijl de rest van de groep het aan het begin met één aanwijzing moet doen. Door ja-of-nee vragen te stellen aan de verteller, zul je het hele achterliggende verhaal moeten ontrafelen. Want hoe ging Hendrik precies dood? En waarom werd hij met beide handen in een Egyptisch toilet gevonden?



Potion Explosion



Wellicht niet het meest angstaanjagende spel dat je je kunt bedenken, maar het past zeker wel in het kader dat Halloween ons schetst. Samen met je medespelers brouw je de meest eigenaardige drankjes door kettingreacties van gekleurde knikkers te veroorzaken. Deze drankjes leveren je uiteindelijk punten op, waarna één zich uiteindelijk tot ultieme brouwer kan kronen. Een spel waar het opzetten van een puntige neus en zwarte hoed zeker niet ontoepasselijk is. Uiteraard is het bij dit spel gewoon mogelijk om je eigen drankjes en brouwsels in glazen te schenken zoals het u schikt.



Uiteraard zijn er nog veel meer opties. Wat te denken van spellen als Arkham Horror en Brieven uit Whitechapel? Hebben jullie nog goede ideeën om de Halloweenavond in stijl door te brengen? Laat het ons weten!

Geplaatst door Sander op 31-10-2018 20:14
Aantal keer bekeken: 2984

Reacties

Door Juggerhest (108 reacties) op 01-11-2018 09:55
( PM )
Mysterium, Ghost stories, Burcht Fladderstein
Door Skull_kid (2509 reacties) op 01-11-2018 11:42
Rol: Forum Moderator
( PM )
Als je geen Black Stories hebt (of wil kopen), kan je online honderden Kwispels vinden. Misschien niet net zo luguber als Black Stories (die zijn nogal eens overdreven en onnodig luguber...), maar wel net zo leuk!

Mijn favoriet is toch: Er ligt een man.

De verklaring plaats ik in de speelgoedtheecorner
Door BjornSlimbo (623 reacties) op 01-11-2018 12:36
( PM )
King of Tokyo Halloween uitbreiding of
Ghost Fightin' Treasure Hunters
Door Sunnyfield (202 reacties) op 01-11-2018 13:48
( PM )
13 Ghosts en Ticket to Ride: Halloween Freighter set voor het basisspel.
Door Egg citizen (944 reacties) op 01-11-2018 16:48
( PM )
Kingdom Death Monster