Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month - Spiel editie

Het is niet zo vreemd dat de Best of the Month van oktober helemaal in het teken staat van jongstleden Spiel, want dat was toch wel waar het allemaal gebeurde deze maand. Het was dus extra moeilijk om een favoriet te kiezen, maar we hebben het toch voor elkaar gekregen. Voel je vrij om in de reacties jouw topper van oktober te delen!

Elin: Ex Libris
In de podcast Sporadically Board merkt Matthew Jude op dat er iets vreemds is met spellenbeurzen. Het hele jaar door weeg je zorgvuldig af welk spel je echt wilt hebben, kijk je reviews, luister je podcasts, praat je met medebordspelers, om alleen die spellen te kopen die werkelijk wat aan je verzameling toevoegen. Behalve op een spellenbeurs, waar je zonder nadenken stapels spellen inslaat. How true. Ik kocht dit jaar op Spiel 17 spellen, waarvan ik er maar drie überhaupt had getest. Mijn Best of the Month is gelukkig één van de blind gekochte spellen. Ex Libris, een vrolijk, eigenzinnig ontworpen worker/card placement-spel, waarin het gaat om het plaatsen van boeken op planken. Veel meer doe je eigenlijk niet. Ja, je zet je assistenten op handige plekjes, zodat je wat meer boeken kunt verplaatsen of omwisselen. En je let erop dat alles op alfabetische volgorde staat, de planken niet verzakken en je er niet per ongeluk verboden boeken tussen hebt staan. Het klinkt allemaal niet zo spannend, maar toch geniet ik van dit spel. Het wonderlijkste is nog dat het me zelfs niet uitmaakt of ik win of verlies. Voor mijn talige brein is het nu eenmaal heerlijk toeven in zo’n boekenwereld. Dat mijn man als een efficiënte kruidenier ondertussen alle potjes wint, neem ik dan maar op de koop toe.



Nona: Forum Trajanum
Ik heb in oktober weer een hoop leuke spellen mogen spelen, maar zoals veel medespelers is mijn Best of the Month een spel dat ik op Spiel heb meegenomen. Eigenlijk steken er drie spellen uit mijn nieuwe aanwinsten boven de rest uit, maar ik heb als Best of the Month gekozen voor een titel die nu ook in Nederlandse en Belgische webshops verkrijgbaar is: Forum Trajanum, de nieuwste titel van ontwerper Stefan Feld. Ik ben sowieso een fan van zijn ontwerpen en als je dat ook bent, zou ik deze zeker kopen. Er zijn ook mensen die zijn spellen te veel een mix van van alles vinden. Voor hen heb ik goed nieuws: dit is een heel gestroomlijnd spel, dus als je wel houdt van wat meer complexe spellen, zou ik dit toch een kans geven. Er zijn niet zoveel manieren om punten te scoren en de manieren waarop dat kan zijn redelijk met elkaar verbonden, waardoor het niet zo overweldigend voelt ondanks de veelvoud aan componenten en mogelijke strategieën om aan je punten te komen. Het speelt erg vlot en ik vind het enorm herspeelbaar. Op Spiel mocht ik dit spel uitleggen aan bezoekers van Stronghold Games en sindsdien heb ik thuis ook zelf een paar potjes kunnen spelen en ik kan daar maar één conclusie uit trekken: ik ben fan en dit zou misschien wel eens mijn favoriete Feld kunnen worden.



Dick: Kingdomino: Age of Giants
In de aanloop naar Spiel heb ik niet echt veel spellen gespeeld. Wel aardig wat recensie-spellen en die waren zeker leuk, maar mijn spel van de maand kwam ook uit de stapel die ik op Spiel heb gekocht. Ik had deze zelfs al gepre-ordered: Kingdomino: Age of Giants. Deze uitbreiding op Kingdomino en Queendomino brengt reuzen in het spel. In Kingdomino plaats je tegels op numerieke volgorde, en omstebeurt kiest een speler een tegel, door zijn/haar koning erop te plaatsen. De volgorde waarin je dan staat, bepaalt de volgorde van kiezen voor de volgende ronde. Met de gekozen tegels bouw je een koninkrijk door gelijke grondgebieden aan elkaar te leggen. Je punten voor dat gebied zijn gelijk aan het aantal kronen keer het aantal vlakken waaruit het gebied bestaat. Degene met de meeste punten wint.
Met Age of Giants komen er tegels met letters en hogere getallen in het spel. De lettertegels bevatten reuzen en komen voor de getallen. Als je deze kiest of moet kiezen, dan krijg je een reus in je koninkrijk. Deze zet je op één van je kronen waardoor je minder punten zal scoren. De nieuwe getallentegels bevatten voetstappen. Deze zorgen ervoor dat je een reus van jezelf bij een andere speler in het koninkrijk mag zetten.
Verder zijn er nog bonustegels waarvan er twee aan het begin van het spel gekozen worden. Deze geven je extra mogelijkheden om te scoren door de plaatsing van het kasteel of je gebieden.
Al met al geeft dit nog meer variatie aan Kingdomino (en Queendomino) en maakt het het spel iets gemener, wat ik wel kan waarderen. Ik speel zo meerdere potjes achter elkaar.



Anna: Railroad Ink
Ik ben gek op roll and writes; het zijn zelfs mijn meest gespeelde spellen. Heerlijk mijn eigen papiertje micromanagen, niemand die mij in de weg zit. Totaal levensgeluk. Op Spiel heb ik dan ook meerdere roll and writes gekocht. Wat Railroad Ink zo leuk maakt, is dat je eens niet met cijfers, kleurtjes of kruisjes bezig bent. Je mag zelfs enigszins je artistieke jij de vrije loop laten! Oké, het zijn alleen maar stukjes spoorweg of autoweg die je tekent. Maar ik ken genoeg mensen die dat zelfs al een uitdaging vinden. In Railroad Ink probeer je een zo goed mogelijk verbonden verkeersnetwerk te bouwen. Dit doe je door elk van de zeven rondes de dobbelstenen te gooien en vervolgens deze stukjes (spoor)weg in te bouwen in hun netwerk. Ja, je leest het goed allemaal. Ook al is het nog zo lelijk en eindigt je weg in een driedubbel gat: Je moet alle dobbelstenen een plekje op je bord geven. Aan het einde van de zeven rondes krijg je punten voor je langste (spoor)weg en de hoeveelheid uitgangen je met elkaar verbonden hebt. En al die niet afgemaakte wegen die ik zo nodig van het spel moest invullen? Ja, die zijn minpunten op het einde. Het spel speelt snel, is uitgelegd in drie minuten en zit strak in elkaar. Elke editie komt daarnaast nog met een mini-uitbreiding. Wat een plezier.



Klaas: Solenia
Als Spiel-groentje is het extra lastig om een hoogtepunt te filteren uit de overvloed aan indrukken die je als spellenfanaat te verwerken krijgt daar, maar ik heb het toch iets kunnen kiezen. Uiteraard behelst mijn totale ervaring meer dan de verzameling spellen die ik daar gekocht en gespeeld heb, maar het leukste waarbij ik – samen met twee Luxemburgers, hoe vaak maakt een mens dat mee - een plekje aan een van de overvolle demo-tafels heb kunnen vinden, was Solenia. In de basis is dit een spel waarbij je grondstoffen verzamelt en die inwisselt voor doelen die je punten opleveren, maar de manier waarop je dat doet, is erg origineel. Samen met je tegenstanders vlieg je in een soort van zeppelin over een planeet waar het aan de ene zijde altijd dag is en aan de andere altijd nacht. Dat heeft invloed op wat voor spullen je van de oppervlakte kan pakken. Je doet dat door kaarten met gaten erin te spelen op de grote tegels, die langzaam onder het luchtschip door ‘vliegen’: de grondstoffen die je door het gat ziet, krijg je in de hoeveelheden op de kaart. En als het schip de tegel is gepasseerd, krijg je nog een bonus ook, afhankelijk van je kaart uiteraard. Lekker licht en vlot en ik had nog gewonnen ook, wat een zeldzaamheid is als ik iets voor het eerst speel. Dus dat hielp ook!

Geplaatst door Grrrr op 04-11-2018 18:48
Aantal keer bekeken: 1273

Reacties

Door Imperial_asfalt (54 reacties) op 06-11-2018 20:42
( PM )
Nog nooit van Ex Libris gehoord, maar als ik die meeples zo zie, gecombineerd met het artwork wil ik het meteen spelen!
Door CandyShine (1137 reacties) op 07-11-2018 10:49
( PM )
Quote:
Nog nooit van Ex Libris gehoord, maar als ik die meeples zo zie, gecombineerd met het artwork wil ik het meteen spelen!

Ja he! Dat had ik dus ook!
Door Robbus (182 reacties) op 07-11-2018 11:51
( PM )
Mijn topper van de maand is NEOM, een briljante mix tussen 7 Wonders en Suburbia.