Special: Hoe overleef ik het dobbelspel?

Je ontkomt er soms gewoon niet aan: het dobbelspel voor Sinterklaas. Of voor Kerstmis. Of voor Kerst&Nieuw, zoals sommigen het vieren. Iedereen moet kleine cadeaus inkopen om deze vervolgens via een eeuwenoud dobbelspel van familielid tot familielid te distribueren. Dit alles gebeurt aan de hand van een simpele dobbelsteen, die bepaalt of jij met het meest verdraagzame cadeautje naar huis gaat, of met het onmiskenbare gedrocht dat al vijf jaar lang telkens weer in het dobbelspel wordt meegenomen. Om er enigszins goed van af te komen, hebben we hier enkele tips voor je!

N.B. Succes wordt niet gegarandeerd.

Dungeons & Dragons dobbelstenen bieden mogelijkheden

Waar halen die familieleden het lef toch vandaan om er van uit te gaan dat jij als bordspellenliefhebber ook automatisch fan bent van dit dobbelspel? Jazeker, het woord spel zit erin, maar daar is ook alles mee gezegd. Van enige vorm van diepgang is geen sprake. Dat betekent echter niet dat je het spel op voorhand niet wat meer naar je hand kan zetten. Stel voor om met een D20 (dobbelsteen met 20 zijdes) te spelen, om vervolgens de vele andere getallen op de dobbelsteen van meer aangenamere handelingen te voorzien. Handelingen die bij voorkeur zorgen dat het spel wat sneller is afgelopen, bijvoorbeeld?

Verdeel en heers: sluit de juiste allianties

Het ziet er allemaal gemoedelijk uit, maar schijn bedriegt. Diep van binnen wil natuurlijk iedereen er met de leukste cadeautjes vandoor gaan. Vanzelfsprekend hebben twee dobbelaars meer kans dan één, dus is het belangrijk om al vroeg in het spel de juiste allianties te sluiten. Kies bij voorkeur iemand die er niet dezelfde interesses op nahoudt als jijzelf, want dan is het uitwisselen van cadeaus aan het einde een peulenschil. Mocht het er toch op aankomen dat je met iemand met dezelfde interesses moet samenwerken, sluit dan de broodnodige compromissen. Het vergroot alsnog de kans op een aantrekkelijker cadeau dan wanneer je er alleen voor staat. Hoe onschuldig je grootmoeder er in de hoek van de kamer ook uitziet, ook zij wil uiteindelijk alleen maar met die hamstervormige ovenwanten naar huis.


Een vleugje deductie en een leugentje om bestwil

Ik weet het, ik weet het: liegen mag eigenlijk niet. Stiekem doen we het echter bijna dagelijks. Een leugentje om bestwil moet kunnen, toch? Ook bij een spel als deze is een leugentje best te verkopen. De familie schaarde deze avond immers onder de noemer ‘spelletjesavond’, wat jou het ideale argument geeft om uiteindelijk de leus ‘het is toch maar een spelletje’ uit te kramen. Het liegen leent zich het beste voor het interesse tonen in bepaalde cadeaus. Acteer voornamelijk geďnteresseerd in cadeaus die niet bovenaan je lijstje staan. Je medespelers zullen voor leedvermaak proberen deze cadeaus uit je handen te houden. Kies tegelijkertijd niet voor het minst populaire cadeau om de hemel in te prijzen, want dan zul je vermoedelijk snel door de mand vallen.


Eigen haard is goud waard

Het is een tikkeltje egocentrisch en wellicht kan het niet door de beugel, maar jijzelf bent uiteindelijk de sleutel tot het inbouwen van enige zekerheid. Koop cadeaus die je, als het moet, zelf nog wel in ontvangst wil nemen. Mochten de cadeaus uiteindelijk niet in de smaak vallen, dan kun je er vrij gemakkelijk mee aan de haal gaan. Mochten de cadeaus wel populair zijn, dan kun je een jaar lang pochen over het feit dat je zulke leuke cadeaus verzonnen had. In andere woorden: een win-win-situatie, toch?

Hoe dan ook, met wat voor cadeau je uiteindelijk ook naar huis gaat, de redactie wenst jullie in ieder geval nu al hele fijne feestdagen en veel plezier. Mocht je uiteindelijk het dobbelspel gespeeld hebben, dan zijn wij natuurlijk razend benieuwd naar wat de opbrengst is. Of wellicht hebben jullie nog fantastische verhalen van eerdere dobbelspellen? Laat het ons weten!

Geplaatst door Sander op 04-12-2018 21:51
Aantal keer bekeken: 485

Reacties

Door Fantasyfreak (973 reacties) op 04-12-2018 22:01
( PM )
Blij dat we hier niet aan dobbelspellen doen en gewoon cadeau's voor elkaar kopen Heb het ooit 1 keer in mijn hele leven op school moeten doen en vind er echt niks aan :')
Door CandyShine (626 reacties) op 04-12-2018 22:58
( PM )
Ik heb een keertje Carcassonne gewonnen die mijn tante bij de postcode loterij had gekregen. Die had ik nog niet dus dat vond ik wel geinig. Verder ben ik door de jaren heen met prachtige onmisbare items aan de haal gegaan. Zo onmisbaar dat ik nu niet meer zou weten welke. (Oke, een robot spaarvarken). Ik heb zelf met mijn zusje vorige kerst een bingoset gehaald en vervolgens de Flying Tiger leeggekocht. Wat een plezier was dat op kerstavond. De meest prachtige p-p-p-prijzen werden gewonnen, iedereen werd bloedjefanatiek. Maar dat kwam waarschijnlijk omdat niemand het scheetjeskussen wilde hebben. Zo jammer.
Door Flentrop (452 reacties) op 04-12-2018 23:04
( PM )
Och dit doet iemand (ik noem geen namen) in de familie ook. Wat een idee! Meerendeel vreemde voor mij en dan 3 cadeau’s kopen met max waarde van 5/ 10 euro. Dus ik koop 3 dingen wat ik zelf wil. Eerst dobbelen om de cadeau’s te pakken. Dan je ‘buit’ uitpakken om daarna weer met de dobbelsteen alles zien te verliezen. En er is altijd wel 1 grijpgraag die niet wil ruilen, 1 die grandioos verliest (ik dus want zodra ik met mes op tafel ga spelen is spelletje monopoly nog ph-neutraal) om de lieve vrede te bewaren en de rest is wel content om volgend jaar weer aan te leveren met het dobbelspelletje..
Ik bedank tegenwoordig vriendelijk voor dit soort Sinterklaas/ kerst vieringen.