Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Dierendag special: huisdieren aan je spellentafel

Vandaag is het dierendag. Tijd om alle dieren eens extra in het zonnetje te zetten!
Mijn liefde voor dieren is groot. Zo schreef ik op Valentijnsdag al een liefdesbrief aan Dungeon Petz, een geweldig worker placement spel waarin je een eigen bedrijf met vreemde dieren probeert te runnen. Dit keer nemen we vooral een kijkje bij onze eigen huisdieren.

Ik ben zelf het trotse personeel van een aantal huisdieren die ook dol zijn op bordspellen. Katten slapen nu eenmaal graag in deksels van bordspel dozen en ‘helpen’ met liefde een dobbelsteen rollen. En als iemand even van tafel gaat, dan pikken zij de plek van die speler wel in! Zoals je ziet is Layton een ster in het spelen van Murano ;-)Nu kan ik hier nog hele verhalen vertellen over mijn huisdieren, maar jullie zijn hier natuurlijk voor de bordspellen. Hieronder volgen dus een aantal toffe spellen met dieren, voor elk type dierenliefhebber wat wils!

Katten
Dit kan natuurlijk niets anders zijn dan Cat Lady. In dit spel verzamel je als een waar kattenvrouwtje een hele horde aan katten. Je moet natuurlijk wel zorgen dat ze genoeg te eten hebben, een fatsoenlijke stapel speelgoed erbij zetten en erm… je katten een kostuum aantrekken. Tsja, de term gek kattenvrouwtje bestaat niet voor niets he?

Dit spel is momenteel wat lastig verkrijgbaar, maar eind oktober wordt de herdruk verwacht. Er komt zelfs een premium editie aan waarvan de doos de vorm van een kattenhoofd heeft!

Honden
Het leukste spel met honden dat ik ken zal Dogs zijn, een kickstarter die in 2017 geleverd werd. In dit spel beheer je een asiel met honden. Je reist door de stad om zwerfhonden op te vangen en naar winkels voor eten, medicatie en andere benodigdheden.

Dogs is echter buiten Amerika nauwelijks te koop, dus je moet het geluk hebben dat je iemand kent die het spel in bezit heeft. Helaas zijn er maar weinig andere spellen met honden als thema (gemiste kans!), dus je zult het waarschijnlijk moeten doen met Pick-A-Dog… Niet echt het beste spel.

Vogels
De aanrader hier is bijna vanzelfsprekend het ontzettend populaire Wingspan. In deze lichte snelle engine builder trek jij allerlei vogels in drie verschillende leefgebieden aan. Elke vogel heeft zijn eigen speciale vaardigheden, waardoor het spel veel variatie heeft. Bovendien ziet het er absoluut prachtig uit, een must voor elke vogelliefhebber.

Deze week is ook de eerste uitbreiding met Europese vogels aangekondigd, die wordt eind november verwacht! Voor twee spelers kun je nog een kijkje nemen bij Ravens of Thri Sahashri, een heel origineel asymmetrisch coöperatief spel.

Konijnen
Wie gek is op konijnen kan een potje Bunny Kingdom spelen. Dit spel is een combinatie van drafting en area control. Kies je kaarten slim en vorm groepjes konijnen in verschillende gedeeltes van het bord om de machtigste kolonie te worden. En kom op, zie je die miniatuur konijntjes?! Daar wordt een mens hebberig van.


Knaagdieren
Vind je knaagdieren leuker dan konijnen, dan kun je kiezen voor de Pied Piper. Dit spel hoort bij Iello’s Tales & Games serie vol korte spelletjes die ook heel geschikt zijn voor jongere kinderen. Alle spellen hebben de vorm van een boek en het thema van een sprookje of bekend verhaal. In de Pied Piper is dat de rattenvanger van Hamelen. Alleen lok je de ratten niet de stad uit, maar stuur je ze naar de huizen van je buren. Wanneer je huis overspoelt raakt met ratten heb je verloren. Wie houd het langst stand?


Reptielen
Liefhebbers van reptielen hoeven niet verder te kijken dan Coloretto. In dit spel spaar je setjes kameleons in diverse kleuren. Hoe groter een set, hoe meer punten hij waard is. Je mag echter maar drie kleuren sparen, meer kleuren worden minpunten in plaats van pluspunten. Een lekker vlot spelletje dat set collection combineert met een stukje push your luck.


Op de boerderij
Gek op de boerderij? Dan zou je kunnen denken aan de klassieker Agricola. In dit worker placement spel run jij je eigen boerderij, inclusief veeteelt. Thematisch heel goed in elkaar gezet met zelfs houten varkens, schapen en koeien als speelfiguren!

Wie liever een luchtig en vlot spelletje speelt hoeft niet verder te kijken dan Moddervarkens. Een kaartspelletje waarbij schone varkens maar zielig zijn en varkentjes in de modder zielsgelukkig. Maak jouw varkens vies en probeer die van je tegenspelers schoon te wassen!

In de dierentuin
Kan je niet kiezen welk dier je het leukste vind? Of ben je meer van de wilde dieren? Dan zou je een eigen dierentuin kunnen beginnen! Mijn favoriet in dit genre is Habitats. Je kiest tegels met dieren, wegen en toeristen en probeert die zo slim mogelijk in je dierentuin te plaatsen. Elk dier heeft zijn eigen eisen over welke habitat geschikt is om in te wonen. Je scoort alleen punten wanneer je voldoet aan deze eisen. Iedereen bouwt zijn eigen dierentuin, maar het kiezen van tegels gebeurt van een algemeen spelbord zodat er toch wat interactie met de andere spelers is.

Andere leuke spellen met dit thema zijn onder andere Berenpark, Zooloretto en het veel minder bekende Sanctuary: Endangered Species.

Dus, welk spel speel jij het liefst op dierendag? Laat het weten in de comments!
Verhalen over jullie eigen huisdieren in combinatie met bordspellen (liefste met foto's) zijn natuurlijk ook hartstikke welkom :-D

Geplaatst door Nona op 04-10-2019 20:56
Aantal keer bekeken: 482

Reacties

Door Phaedros (307 reacties) op 04-10-2019 22:27
( PM )
Mooi lijstje. Even kijken wat voor dieren zich daarnaast verschuilen in mijn spellenkast...

Als eerste hebben we daar de Hippe Kippen (die waarschijnlijk dol zijn op Regenwormen), iets verder van huis de kamelen van Jaipur, olifanten van Kerala, pinguïns van Memoarrr, panda's van Takenoko en vogels van Seikatsu. De beer is los! De beer is wat lastig, maar de fazant kun je in ieder geval wel als huisdier houden. De ratten van Braverats mogen wat mij betreft wegblijven, ook geen behoefte aan Kakkerlakkensoep. Paarden, schapen en koeien spelen een rol in De Friesche Velden. Nog meer Koehandel in Great Western Trail. En het dierenrijk van Everdell kan zich net zo goed in de achtertuin bevinden, waar je soms bepaalde goederen zult moeten Hamsteren. Wie is de ezel eigenlijk?
Door Nona (87 reacties) op 04-10-2019 22:33
( PM )
Wat een leuke reactie! Die moet een hoop tijd gekost hebben Ik zal maar niet al mijn spellen met dieren opnoemen, dat zijn er namelijk stiekem heel veel. Tenzij jullie dat echt willen XD Jaipur, Takenoko en Great Western Trail van je lijstje heb ik trouwens ook
Door Fantasyfreak (1057 reacties) op 05-10-2019 02:18
( PM )
De slapende katjes van Cottage Garden waren hier ook een inspiratie.De meeste spellen zijn wel benoemd. De ark is vol en pick a dog/pig zijn ook erg leuk. Oja en Camel Up.
Door CandyShine (647 reacties) op 05-10-2019 09:14
( PM )


Simba is een fanatieke bordspelspeler.

Evolution vind ik nog wel een goede. De artwork daarvan is ook prachtig!
Door Mischaatje (5 reacties) op 05-10-2019 16:57
( PM )
In mijn spellenkast zie ik een aantal hoogstandjes zoals onder andere kippendieven in Graantje de voorste, Biggen werpen voor punten, Bokken schieten om ruimte te maken op het eiland, dierentuin managen in Burger Zoo , en één van mijn favorieten: kamelen racen met Camel Up en met aangepaste regels, diens uitbreiding Camel Up: Supercup. Of wat dacht je van Rattus, die doet het in de Expert groep altijd goed. Maar ik zie ook minder geslaagde spellen zoals Jakkiebak! Kippekak! en Pick-a-dog

Even een vraag aan @CandyShine (en ook anderen die mee willen doen in de poll): In de foto staan de spellen rechtop. Is dat beter? Zit er een redenering achter? De mijnes bewaar ik horizontaal. Hoe bewaart iedereen zijn/haar spellen? Horizontaal of verticaal? En waarom?
Door Nona (87 reacties) op 05-10-2019 17:36
( PM )
Het idee van spellen rechtop zetten is dat een doos dan niet kan doorbuigen onder het gewicht van de dozen die er bovenop staan. Ook kun je zo sneller een spel uit de kast pakken, want je hebt nooit meer de onderste uit de stapel nodig Nadeel is dat je vaak alle components in extra ziplockzakjes moet doen zodat de inhoud niet door de doos heen vliegt.

Ik zet de mijne wel horizontaal, maximaal vier op elkaar (qua grote dozen dan, kleine doosjes maat Patchwork max 6) en de zwaarste spellen onderop stapels en de lichtere bovenop. Hierdoor zelf nog nooit schade gehad.

In beide gevallen: bij spellen met een insert, het is fijn om de punchboards te bewaren en die onder de insert te stoppen. Dat haalt de lege ruimte bovenin de doos weg. Bij horizontaal bewaren is er zo nauwelijks tot geen ruimte voor het indeuken van een deksel door de spellen erboven, bij verticaal bewaren vliegt alles niet zo snel door de doos (al gooien de meeste mensen die verticaal spellen bewaren alle inserts weg en gebruiken uitsluitend ziplockzakjes om alles in te doen)
Door Usurper (82 reacties) op 08-10-2019 14:38
( PM )
Bij mij thuis geen kat die bij het spellen spelen erbij wil maar 1 van de honden.
Op het moment dat ik een spel op tafel leg komt hij naar me toe. Hij wil naast me op het bankje. Hij is zelfs boos als ik dat niet snel genoeg doe.