Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month: Februari

Is februari alweer voorbij? Het waren maar 29 dagen, maar toch gingen ze weer snel en al die spellen die we in die tijd hebben gespeeld, lieten het voelen als nog minder. De redactie heeft hun toppers er weer uitgevist.

Dick - Tokyo Tsukiji Market


De Tsukiji vismarkt in Tokyo is de grootste ter wereld. In Tokyo Tsukiji Market ben je eigenaar van een visbedrijf en koop je licenties om bepaalde types vis mogen te vangen. Daarna stuur je je schepen er op uit om te vissen, maar je mag alleen het type vis vangen dat nog niet door een andere speler is gevangen. Uiteindelijk komt je schip terug in de haven en kan je je vis verkopen. Maar als je vis niet verkocht wordt, wordt het minder vers en dus minder waard. Uiteindelijk gaat het erom wie het meeste geld heeft verdient aan het eind. Tokyo Tsukiji Market zit supervol met variatie. Elke vissoort heeft een eigen twist als het gaat om vangen en handelen. Aangezien je nooit met alle soorten tegelijk speelt, zal elk potje toch uniek aanvoelen.



Anna: The Magnificent


Het was tien uur ‘s avonds op een doordeweekse dag voordat ik aan dit spel begon, de uitleg moest nog beginnen. Als je echter de kans krijgt om een van de meest begeerde spellen van SPIEL te spelen, pak je die met beide handen. Gelukkig had zelfs mijn vermoeide brein achteraf wel door dat dit een erg goed spel was. In The Magnificent is het je doel om zoveel mogelijk bezoekers naar je circusshows te trekken. Je voert acties uit met behulp van de waardes op de dobbelstenen. Voor elke actie heb je andere kleuren dobbelstenen nodig en hoe hoger de waarde die je kiest, hoe meer je uiteindelijk ook moet betalen. Als je dit niet kan betalen, levert dit onwijs veel minpunten op. Te hebberig zijn is dus gevaarlijk! Het spel voelt als een grote puzzel aan, waarbij je zelf niet alleen de radertjes bepaalt, maar ook welke kant je ze laat opdraaien. De artwork is wat apart, maar daardoor komt het wel nog meer tot leven op de tafel. Als je van een goede hersenkraker houdt, moet je zeker deze circusshow eens bezoeken!



Klaas: Nemesis


Als ik het eerlijk toegeef, heb ik nare vooroordelen ten opzichte van grote spellen vol miniaturen. Ik ga er te snel vanuit dat het daarin gaat om knokken om terrein, veel geluksafhankelijk gesmijt met dobbelstenen of oneindige campagnes waar ik het geduld niet voor heb. Vandaar dat ik bij de aanblik van Nemesis aanvankelijk dezelfde gedachten had, maar aangezien het thema helemaal mijn ding is, wilde ik ‘m toch een keer proberen. Dit is namelijk Aliens - Het Bordspel; het mag alleen niet zo heten. Wat een feest is dit, als je houdt van scifi-horror. Als je begint met spelen, werk je als groep samen om een enorm ruimteschip, waarin je net bent ontwaakt uit cryosleep, op tijd naar aarde te laten vliegen. Dat valt niet mee, want er kan gemorreld zijn aan de navigatie, de motoren vertonen kuren en niet te vergeten wemelt het aan boord van de buitenaardse monsters die je willen gebruiken als snack. Naarmate de tijd vordert, krijgt iedereen doelen om zelf het spel mee te winnen en die gaan soms lijnrecht in tegen de gezamenlijke missie. Misschien moet je nu opeens koers zetten naar Mars en ontsnappen in een reddingsscheepje, of een bepaald crewlid om zeep helpen door haar op te sluiten in de kombuis samen met een slijmerige parasiet. Nemesis winnen is gruwelijk moeilijk, maar o, wat vind ik het leuk om het te proberen.



Nona: De Glasstraat


Deze maand gaat de spotlight naar een golden oldie: De Glasstraat, een spel waarvan de Nederlandse licensie helaas verlopen is. Het spel is ontworpen door Uwe Rosenberg, die je waarschijnlijk kent van onder andere Patchwork en Agricola. De Glasstraat blijft echter met stip mijn favoriete spel van hem. Je kiest actiekaarten om aan grondstoffen te komen en daarmee gebouwen te bouwen. Die gebouwen zijn punten waard. Voor 20 punten moet je al heel goed spelen, het is dus niet bepaald een point salad. Het psychologische element is heerlijk. Elke actiekaart, waarvan je er vijf mag kiezen, heeft namelijk twee delen. In een perfecte wereld wil je drie kaarten kiezen die niemand anders selecteert, dan mag je beide helften gebruiken. Je wilt ook twee kaarten kiezen die anderen spelen, dan mag die speler maar een halve kaart uitvoeren en kun jij ook een halve kaart meesnoepen. Supersimpel qua regels, maar met veel diepgang, dit blijft een topper.



Wat was het tofste spel dat jij de afgelopen maand gespeeld hebt? Laat het hieronder weten!

Geplaatst door Grrrr op 01-03-2020 23:11
Aantal keer bekeken: 1286

Reacties

Door Dutchyoda (258 reacties) op 02-03-2020 07:17
( PM )
Ik heb onlangs een tweedehands versie van De Glasstraat gekocht. Ik moet deze nog wel op tafel zien te krijgen.
Door Phaedros (412 reacties) op 02-03-2020 21:26
( PM )
De Glasstraat is voor mij ook een toppertje! Blij dat ik 'm ook een tijd geleden nog ergens tweedehands op de kop heb weten te tikken. De afgelopen maand echter niet gespeeld; hier kwam Nusfjord regelmatig op tafel. Ook een aanrader, trouwens...

Het spel waar ik in februari het meest plezier mee heb beleefd, is Magic Maze. Met het juiste gezelschap vind ik dit een heerlijk spel voor af en toe.