Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Nederlandse gezinnen kopen massaal Bordspellen en Bouwsets

Het mag vanzelfsprekend zijn dat er tijdens de lockdown vanwege COVID-19 volop online gewinkeld is. Ook bordspelfabrikanten hebben hiervan geprofiteerd blijkt uit cijfers die bekend zijn geworden.

De verkoop van spellen en puzzels zijn bijvoorbeeld in de derde week van maart met maar liefst 245% procent gestegen ten opzichte van diezelfde periode in 2019.

De NPD Group heeft onderzocht welke bordspellen, LEGO en puzzels op dat moment het vaakst over de (digitale) toonbank gingen tijdens de intelligente lockdown in Nederland.

De top 10:
1. Ticket To Ride Europe
2. LEGO Technic Land Rover Defender
3. Rummikub Classic
4. 30 Seconds
5. LEGO Technic Bugatti Chrion Construction Kit 1:5
6. Jan van Haasteren Puzzel Nijntje 65 Jaar
7. Monopoly
8. LEGO Technic Liebherr R9800 Excavator
9. Skip-Bo
10. Monopoly Extreem Bankieren

De conclusie die we hier uit kunnen trekken is dat Nederlandse gezinnen veelal op zoek zijn geweest naar de klassiekers, waaronder dus Monopoly, Skip-Bo en 30 Seconds. De nummer 1: Ticket To Ride Europe is daarbij geen verrassende winnaar. De afgelopen periode was dit bordspel niet aan te slepen en regelmatig uitverkocht. Op Budgetspelen.nl pronkt het bordspel al weken bovenaan de Top-10, ook op dit moment.

Tevens wordt in het persbericht medegedeeld dat Games & Puzzels in de derde week van maart tot de bestverkopende categorie binnen het speelgoed-segment behoorde. Een marktaandeel van 35% dit jaar tegenover 14% in 2019.

Het mag duidelijk zijn dat Nederlandse gezinnen hun tijdverdrijf in huis zochten in de vorm van bordspellen, puzzels en bouwsets. De NPD Group geeft daarbij aan dat doordat de "classics" zo goed blijven verkopen deze spellen de tijdstest hebben doorstaan en generatie op generatie zal blijven genieten van de all time favourite gezinsspellen.

Niet alleen in Nederland zit de verkoop van bordspellen in de lift. In Frankrijk en Engeland is dezelfde trend te zien. Er is echter wel iets opvallends: uit de cijfers blijkt dat de Britten en Nederlanders op LEGO-gebied voor de "moeilijkste" sets gingen. Dan hebben we nog niet eens gesproken over de prijzen van deze sets, waaronder dus ongeveer 300 euro voor de Bugatti-set en ongeveer 347 euro voor de Liebherr Excavator kit. Hier kan natuurlijk over gediscussieerd worden, maar deze vrij prijzige en lastige bouwsets zijn ongetwijfeld niet puur voor de kids gekocht. Het lijkt er dan ook op dat menig volwassen bouwfanaat op LEGO-gebied een langverwachte droom werkelijkheid heeft zien worden (al dan niet met ondersteuning van de kids).

Ook op Budgetspelen.nl hebben we de afgelopen tijd gemerkt dat de bezoekersaantallen de lucht in schoten. Wij (als groot liefhebbers van het bordspel) zijn hier natuurlijk enorm blij mee. Hopelijk hebben onze diverse specials ook bijgedragen aan de nodige tips voor de lezers bij het kiezen van een spel. Er is immers niets fijner dan gezellig rondom de tafel te genieten van een prachtig bordspel.

Uiteraard hopen wij dat deze "trend" zich voortzet en dat de bezoekers met enige regelmaat naar onze website terug zullen keren om op de hoogte te blijven van de mooiste bordspellen en daarbij natuurlijk ook de beste deals. Wij hopen dan ook dat bij menig familie de liefde voor bordspellen (opnieuw) is opgebloeid en dat zij na de crisis, wanneer het "hectische" leven weer gaat beginnen ook regelmatig de tijd zullen nemen om te kunnen genieten van een bordspel.

Bron: NPD Group

Geplaatst door Linnsane op 16-05-2020 19:51
Aantal keer bekeken: 1889

Reacties

Door Fantasyfreak (1219 reacties) op 16-05-2020 23:46
( PM )
Leuk om te zien en ook goed te horen dat BS het goed doet. Ook mooi dat TTR bovenaan staat.

Maar toch jammer dat spellen als monopoly en rummikub dan toch nog zoveel verkocht worden terwijl er zoveel meer moois verkrijgbaar is. Hoe zou dat toch altijd weer komen? Teveel advertenties rond die spellen? Weten mensen wel dat er ondertussen 1000'en nieuwe spellen zijn? Bang voor iets nieuws? Het blijft zo raar, want de spellen zijn in mijn ogen ook echt verschrikkelijk saai.
Door MaryAnn (216 reacties) op 17-05-2020 00:00
( PM )
Ik speel met veel plezier spellen als Rummikub en Skip-Bo, onder andere met mijn moeder. Die pakt ook veel makkelijk terug naar de oude vertrouwde spellen waarvan ze de regels kent. Nou zal het misschien ook meer aan mijn moeder liggen, maar nieuwe spellen met de regels komen er ook gewoon niet makkelijk in. En zoals ik al zei, ik vind het ook geen saaie spellen. Ik doe ze ook graag.
Door Videostar (483 reacties) op 17-05-2020 12:18
( PM )
Heb je een link naar de bron?
Door Skull_kid (2509 reacties) op 17-05-2020 12:48
Rol: Forum Moderator
( PM )
Rummikub is in principe een prima spel, zeker voor de mensen die niets anders gewend zijn dan een kaartje leggen. Zelfs Monopoly (ik zal wel van m'n positie als mod verwijderd worden nu) is op zich een prima spel, dat helaas door alle huisregels keihard kapotgemaakt wordt.

Ik zeg altijd: Liever een spelletje Monopoly (met de juiste regels) dan helemaal geen spel! Maar ik zal het natuurlijk nooit kunnen laten om iets anders voor te stellen

In de verschillende bordspelgroepen waar ik lid ben, is het aantal posts met "dit speelde ik gisteren" hard gestegen, zelfs in de solo-groep! Ik vind het een mooie ontwikkeling en nu is het aan ons om het gepeupel te onderwijzen, dat er echt veel meer moois te vinden is dan Monopoly!
Door Ktugach (502 reacties) op 17-05-2020 12:53
( PM )
Rummikub doen we hier veel, naast onze eigen dochter hebben we vaak pleegkinderen in huis en dan is Rummikub prima laagdrempelig om op te pakken.
Door CandyShine (1137 reacties) op 17-05-2020 17:28
( PM )
Rummikub heb ik zo onwijs veel gespeeld. Spel zit oprecht prima goed in elkaar. Ik zou het zo spelen, altijd, everywhere with anyone.
Door CandyShine (1137 reacties) op 17-05-2020 22:12
( PM )
Quote:
Heb je een link naar de bron?

Is een persbericht met deze cijfers wat we doorgestuurd hebben gekregen van de NPD group en de Organisatie van Nederlandse Speelgoedleveranciers (Ornes)
Door Videostar (483 reacties) op 17-05-2020 22:18
( PM )
Quote:
[..]


Is een persbericht met deze cijfers wat we doorgestuurd hebben gekregen van de NPD group en de Organisatie van Nederlandse Speelgoedleveranciers (Ornes)

Dankjewel voor de toelichting. Ik vond het een interessant bericht en wilde meer weten, maar kreeg het niet gevonden.
Door Juggerhest (108 reacties) op 18-05-2020 09:22
( PM )
monopoly
Door Bundin (14 reacties) op 18-05-2020 09:47
( PM )
Monopoly is familievete in a box Rummikub is wel prima, speel ik met plezier (en een zandloper want ik ken er een paar die makkelijk een kwartier met alles schuiven en er dan achter komen dat het niet gaat)
Door Hedgehog (1323 reacties) op 18-05-2020 13:12
( PM )
De enige reden dat ik Rummikub haat is dat ik het al 30 jaar tegen mijn oma speel, maar nog steeds niet van haar kan winnen

Monopoly wordt inderdaad verpest door huisregels en duurt ook wel te lang voor wat het de bieden heeft. Maar ik heb persoonlijk vooral veel haat op Risk en niet op Monopoly