Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month: September

Leugenachtige speurders, knuffelige poezenbeesten, ultrastrakke mobieltjes en eh... meepels die denken dat ze cowboys zijn. Tja, onze mooie hobby heeft afwisseling genoeg te bieden. De budgetspelen-redactie heeft weer veel moois gespeeld de afgelopen maand, dus tijd voor een lijstje!

Klaas - A Fistful of Meeples
Liefhebbers van een fijne western hadden het dankzij de titel al in de gaten en anders werkt de voorkant van de doos de twijfels weg: dit spel speelt zich af in het Wilde Westen en dat is ook wel eens leuk voor de verandering. Het decor is een stoffig stadje van één straat groot, met aan weerszijden winkelruimtes en uiteraard ontbreken de saloon en de gevangenis ook niet. Het spel begint met meeples in alle ruimtes met verschillende kleuren. Als je aan de beurt bent, kies je een ruimte en verspreid je alle meeples over de straat. Afhankelijk van de ruimte waar ze nu voor staan en hun kleur doen ze iets: de mijnwerkers bijvoorbeeld laten je naar goud graven (blokjes trekken uit een zak), met de bouwers kun je een zaak beginnen of opwaarderen en de hulpsheriffs arresteren bandieten. Zo zijn er nog meer personages die verschillende dingen doen die punten opleveren. Om het western-plaatje helemaal af te maken, wordt er eens in de zoveel tijd ook nog een pistoolduel uitgevochten. Een frisse, toegankelijke filler met de nodige tactiek die leuk gebruik maakt van worker placement en het mancala-principe. Stick ‘em up, partner!



Dick - Smartphone Inc.
De afgelopen maand druppelden er eindelijk weer wat kickstarters binnen. Een daarvan was Smartphone Inc. Een spel dat hoog op mijn verlanglijstje stond sinds ik ervan hoorde, daarom was het ook een insta-back toen het een nieuwe campagne op kickstarter kreeg. In Smartphone Inc. ben je een producent van smartphones. Gedurende het spel werk je aan de technologie, distributie en productie van je telefoons. Aan het begin van een ronde bepaal je je plannen door twee kaarten over elkaar te leggen. De manier waarop je symbolen wel of niet bedekt, bepaalt wat je kan doen, ook in de ronde. Ook bepaal je op deze manier de prijs van je telefoons. Hoe goedkoper je je telefoons maakt, hoe eerder je aan de beurt bent in de volgende fases van het spel. Maar als je je product te goedkoop maakt, verdien je niet veel geld. Bepaal daarom goed je balans tussen de prijs en de wens om als eerste aan de beurt te zijn, want degene met de meeste punten (inclusief geld) aan het eind wint.



Nona - Calico
Mijn BOTM is Calico, zonder twijfel. Ik ben gek op katten, dus dat helpt, maar ook als je helemaal niks met katten hebt, raad ik je aan dit spel een keer te proberen. Het is super simpel om te leren, je legt een tegel en pakt weer een nieuwe, maar daarachter schuilt verrassend veel diepgang. Dit kan je zowel meer casual spelen met kids als heel fanatiek met je spellengroep. Er zijn veel manieren om punten te scoren: je hebt drie doelen, drie soorten katten die elk spel anders zijn, en je kunt knopen verdienen door drie van dezelfde kleur aan elkaar vast te leggen. Dat wil je allemaal, maar zo simpel is dat niet, dus moet je keuzes maken waat de prioriteit ligt. Nieuwe tegels kies je uit drie algemene keuzes op tafel en het gebeurt heel vaak dat iemand een tegel pakt die jij graag wil. Als blikken konden doden dan gebeurt dat in dit spel ;-) Wat ik zelf super vind, zijn de achievements achterin het spelregelboek, als je een potje wint kun je kijken of je aan een voorwaarde hebt voldaan. Dat is een flinke lijst, afwisselend van een bepaald aantal punten scoren tot een potje winnen zonder knopen of zonder katten. Hartstikke leuk om op die manier verschillende tactieken te proberen, zodat je die achievements kan behalen. Natuurlijk moet je wel nog goed genoeg spelen om te winnen, anders krijg je die achievement niet. Pas op, ongelofelijk verslavend!



Anna - Detective Club
Spellen met Dixit-kaarten ben ik zat. Geheime rollen in de vorm van dubbelspionnen/weerwolven/Morgana’s/verraders/fascisten ben ik al helemaal zat. Detective Club combineert deze elementen dus ik zou dit spel moeten haten. Halverwege het spel merkte ik echter tot mijn grote schok dat ik plezier had. Achteraf vond ik het zelfs goed in elkaar zitten. Waarom dan? Wat dit spel voor mij anders maakt, is het feit dat de spion voordat deze moet gaan liegen al weet wat het antwoord moet zijn. Je bent dus niet met zweet tussen je billetjes willekeurig aan het liegen, maar kan een prachtige verklaring geven waarom je bij de hint ‘Wolken’ voor een kaart met onderwatertafereel hebt gekozen: ‘Golven en stromingen doen mij denken aan de beweging van wolken…’ Sommige mensen hebben zoals wel vaker in dit soort spellen gewoon slechte kaarten en zien zich gedwongen om met net zulke slechte verklaringen te komen als de spion. Dit maakt het spel veel grappiger dan zijn soortgenoten. Samen met de korte speelduur maakt het Detective Club een aangename verrassing in dit voor mij overvolle genre.


Geplaatst door Grrrr op 01-10-2020 19:21
Aantal keer bekeken: 1381

Reacties

Door Flapperbol (625 reacties) op 02-10-2020 13:12
Rol: Toevoeg Moderator
( PM )
Is het een idee dat er van deze spellen ook uitgebreidere reviews komen?
Ik zie van de "Best of the month" series vrij weinig spellen ook daadwerkelijk een review krijgen.
Door Nona (225 reacties) op 03-10-2020 22:17
( PM )
Als je verzoekjes hebt, roep gerust! Calico krijgt sowieso nog een review, gezien de Nederlandse versie eraan komt. De reden dat we niet altijd een BotM doen is vaak omdat een spel niet zo goed verkrijgbaar is (bijv. een kickstarter of oudere titel die out of print is), maar als er vraag naar is kunnen we altijd kijken of een review mogelijk is! Reviews zijn meestal van spellen die enigszins recent in Nederland zijn uitgegeven, Best of the Month en andere specials zijn dan goede opties om andere dingen in het zonnetje te zetten. Maar dat betekent niet dat we daar nooit vanaf kunnen wijken ;-)