Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspellen van de Maand: Augustus

Het is alweer september, de tijd vliegt! Vandaag kijken we nog eenmaal terug op augustus en wat onze favoriete titels waren die we in de afgelopen maand hebben gespeeld. Wie weet zie je nog wat leuks om je eigen collectie mee te verrijken. Verder zijn wij ook benieuwd wat jouw favoriet was van augustus? Heb jij in augustus nog wat spellen op tafel gekregen? Wij zijn in ieder geval benieuwd, wie weet inspireer je ons en andere Budgetspelers ook tot het spelen van een paar mooie titels!

Mike - Cascadia

Na het succes van Calico, waarbij je gaat puzzelen met katten, stuurt Flatout Games je nu de natuur in met het spel Cascadia. Opnieuw een puzzelspel met simpele regels, maar waarbij je hersens  moet laten kraken om de meeste optimale beurten uit te voeren. In Cascadia leg je door middel van tegels een natuurgebied aan. Deze tegels vertegenwoordigen verschillende landschappen die je zo goed mogelijk op elkaar wilt aansluiten, want dat levert punten op. Alleen is dat niet het enige wat je doet, want naast elk gekozen landschapstegel ligt ook een dier. Deze dieren moet je vervolgens op de tegels leggen, waarbij je moet voldoen aan de plaatsingsregels. De manier waarop je de dieren neerlegt is afhankelijk van de vijf doelkaarten die aan het begin van het spel zijn gekozen, want enkel de specifieke plaatsing van de dieren levert namelijk punten op. Hierdoor wordt een simpele keuze, bestaande uit vier combinaties van een tegel met een dier, al snel een stuk moeilijker. Precies deze breinbreker is wat Cascadia een interessant spel maakt en waardoor ik deze puzzel graag vaker wil leggen.

Linnsane - De Zoektocht naar El Dorado
De Zoektocht naar El Dorado stond al een tijdje op het verlanglijstje om eens te kijken waarom dit bordspel is gekroond tot ‘Spel van het Jaar 2020’. Eindelijk is hij op tafel gekomen en wat een spijt heb ik dat dit niet veel eerder is gebeurd. Een Deckbuilding en race-spel van de bovenste categorie waarin je, door jouw hand zo efficiënt mogelijk te vullen, zo snel mogelijk naar de eindstreep dient te racen door onder meer bossen, water en langs goudmijnen. De regels zijn kinderlijk eenvoudig en jong en oud kan hier absoluut plezier aan beleven. Nu hebben wij de extra optie met grotten nog niet gebruikt, maar als ik mijn mede-crew-leden zo heb gehoord schijnt dat ook een leuke toevoeging te zijn. Wij zijn in ieder geval al met veel succes diverse malen door de jungle getrokken en deze gaat absoluut veel vaker op tafel komen.

Dick - Dice Throne

Afgelopen maand heb ik veel moeten doen voor mijn KS campagne want er waren veel stretch goals vrijgemaakt. Maar ondertussen ben ik ook bezig met een aantal nieuwe ontwerpen. Eén daarvan is gebaseerd op een oud PC spel genaamd Dark Legions. Het grootste obstakel dat ik hierin had was het vechtsysteem. Dat moest niet te lang duren. Een vriend raadde mij aan om Dice Throne te proberen. In Dice Throne vecht je tegen elkaar met dobbelstenen in een yahtzee manier. Je probeert kaarten te kunnen activeren met het dobbelresultaat en daarmee een andere speler aan te vallen. Je kan er ook voor kiezen om je kaarten te upgraden zodat je aanvallen sterker worden. Ik speelde dit live met mijn zoon op mijn stream en we vonden het erg leuk om te spelen. We hebben het nog een aantal keer daarna gespeeld. Ik heb nog niet alle karakters, maar de kans is groot dat dat wel gaat komen. Of dit vechtmechanisme in mijn spelontwerp komt? Dat blijft nog even een geheimpje.

 

Klaas - Lamaland

Zoals je eerder hebt kunnen lezen op deze fijne site kreeg dit lamaspel van Linda al een goedkeurende aai en daar ga ik me bij deze helemaal bij aansluiten. Ik ben een grote liefhebber van de spellen van Phil Walker Harding, dus het zat er dik in dat Lamaland ook goed zou bevallen. Sterker nog - ook al heb ik ‘m pas twee keer gespeeld - ik denk dat ik deze zelfs leuker vind dan Berenpark en Gingerbread House. Van die twee spellen heeft deze wel wat weg: je bent in de weer met tetris-vormpjes en probeert symbolen slim te bedekken zodat de de hoogste opbrengst leveren. Wat ik erg tof vind, is dat je enerzijds onbeperkt de ruimte hebt om je berglandschap met mais-, cacao- en aardappelvelden uit te breiden, maar dat je wel degelijk effectief moet gaan stapelen om de doelen te halen waarmee je de meeste punten scoort. Door de juiste kaarten met helpers te pakken, kun je bovendien een motortje bouwen dat precies de grondstoffen uitspuwt die je nodig hebt voor jouw strategie. En dat je aan het eind van het spel een prachtig stukje land met schattige lama’s erop hebt gemaakt, helpt ook zeker bij het genieten van Lamaland.

Yørn – Middara

Afgelopen weekend was het dan zover en zijn we aan Middara begonnen! Een spel van  maar liefst 10 kilo in gewicht. Na Gloomhaven in twee jaar uitgespeeld te hebben en nog even te moeten wachten op Frosthaven, waren we op zoek naar een goede vervanger. Deze kwam er in de vorm van Middara. In Middara loop je net als in Gloomhaven door dungeons heen, alleen is het geheel een stuk meer verhaal gedreven. Het 500-pagina dikke scenario boek neemt je dan ook mee door de avonturen van de studenten Zeke, Rook, Remi en Nightingale. Middara is complex en heeft aardig wat regels, maar omdat we onze Gloomhaven ontgroening al hadden gehad, was het een stuk gemakkelijker om deze complexiteit een plekje te geven. Vooral het dungeon crawling aspect heeft veel weg van hoe Gloomhaven speelt, alleen dan met een Final Fantasy JRPG-achtig laagje. Het artwork is echt fantastisch.

De eerste ervaring smaakte naar meer De gevechten spelen lekker weg, zij het dat de uitkomsten wat willekeuriger zijn dan bij Gloomhaven door het dobbelsteengebruik. Dat was voor mij het enige nadeel tot dusver. Verder hebben we nog heel veel te ontdekken en kijken we echt al uit naar het vervolgen van het maar liefst 90-uur durende verhaal.
 

Vincenity - Clever

Op een zwoele en late zomeravond in de tuin aan tafel met een lampje een dobbelspel spelen met drie vrienden is heerlijk. Laten we wel wezen. Voor diegene die ervan houden om hun hersenen te laten werken in plaats van puur op geluk te dobbelen is hiervoor Clever een zeer geschikt spel. De naam van het spel zegt het al. Je moet de dobbelstenen die je worden aangeboden slim inzetten om het maximale aantal punten uit elke beurt te halen.

Tijdens je beurt gooi je driemaal en houd je  een eindscore over van drie dobbelstenen. De andere spelers mogen vervolgensvanuit je overgebleven dobbelstenen ook eentje gebruiken om punten te scoren. Zo kunnen jouw beslissingen je tegenstanders ook helpen! Of je hebt ze juist gedwarsboomd door ze niet net die blauwe dobbelsteen te gunnen die ze nodig hadden.

Je scoreblad staat vol combinatie mogelijkheden waardoor je wellicht nu een gele dobbelsteen beter moet kiezen, uiteindelijk als je een rijtje gele notities vol maakt, mag je gratis een groene wegstrepen , en die groene eindscore loopt op naar mate je er steeds meer van noteert. Zelf ben ik fan van de paarse dobbelsteen. De scores in die sectie geven je vooral veel bonussen.

Maak slim gebruik van je extra dobbelsteen en je ‘rerolls’ en zorg voor de meeste punten uit iedereens worpen. Het opzetten van het spel is ook zo gedaan, dus we pakken hem er graag zo nu en dan even bij.

Speel dus slim. Speel 'Clever'.

Nu is het jullie beurt! Wat was jouw favoriete spel van augustus?

Geplaatst door Yorn op 02-09-2021 16:27
Aantal keer bekeken: 853

Reacties

Door Metroid_Dark_Sky (151 reacties) op 02-09-2021 18:19
( PM )
Bij ons lijkt augustus de maand van:
Trails of Tucana te zijn.

Solo er leuk, maar nu ook met 2 en 4 gespeeld.
Bij meer is het wel alsof iedereen voor zichzelf speelt,
Maar iedereen had wel plezier.

Routes waren ook zeer divers, maar scores liepen niet heel erg uit elkaar.
Door Nin (803 reacties) op 02-09-2021 18:56
( PM )
Begin augustus o.a. Meadow en Viticulture gekocht en sindsdien liggen beide spellen meerdere keren per week op tafel. Waarbij Viticulture mijn grootste favoriet is van deze maand. Ook erg nieuwsgierig naar de uitbreidingen.
Door Bart (3 reacties) op 03-09-2021 07:06
( PM )
Cascadia, Meadow en Intrepid. Meadow vind ik een toppertje. Intrepid is een leuk coöperatief spel wasrbij het ISS (International Space Station) operationeel gehouden moet worden.