Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month: September 2021

Bouwen en slopen zijn de thema's van de topspellen die onze redactie de afgelopen maand hebben gespeeld. Klaas liet oude tijden herleven in een stad die nu niet meer is dan een ruïne, Anna metselde diverse kastelen in elkaar en Dick heeft heel wat gesloopt met oorlogje spelen.

 

Klaas - Merv: The Heart of the Silk Road

Er wordt wel eens een beetje lacherig gesproken over spellen waarin je in feite alleen blokjes over sporen op een bord schuift of ze inruilt voor andere. Maar ik hou van cube pushing euros! Merv: The Heart of the Silk Road valt zeker in deze categorie en is één van de mooiere om op tafel te zien. Goede planning is van levensbelang in dit spel waarin je je invloed doet gelden in de inmiddels vergane stad Merv, ooit een belangrijk punt op de zijderoute. Je richt gebouwen op in het centrum om aan grondstoffen te komen, die je dan weer kunt gebruiken om bijvoorbeeld te handelen in kruiden of je status in de moskee te vergroten. Ook is het slim om mee te bouwen aan de muren rondom de stad, want tot twee keer toe komen er Mongoolse troepen langs die onbeschermde gebouwen met de grond gelijk maken. Al deze mogelijkheden om punten te scoren zijn verbonden met elegante en hersenkracht vergende mechanismen, die zorgen voor veel diepgang en herspeelbaarheid. Een mooie aanvulling voor de spellenkast van fans van bijvoorbeeld Teotihuacan en Marco Polo.

 

 

Anna - Between two Castles of Mad King Ludwig

Kasteeltje bouwen: heerlijk. Waar ga je toch die kittenkamer plaatsen? Of die venusgrot? Gelukkig heb je twee buren met wie je elk samen een kasteel bouwt. Door goed samen te werken verschijnen er langzaam twee kastelen tussen de spelers in. Heb je drie slaapkamers of een andere kamer in drievoud? Dan krijg je een bonus om je kasteel verder op te leuken. Na twee rondes kamertegels draften, kijkt elke speler wat zijn of haar slechtst scorende kasteel van de twee kastelen is. Dat wordt het kasteel dat je gaat scoren. Alles op 1 kasteel gooien werkt dus nadelig, ook je andere kasteel en partner moet je bekoren. Between two Castles is een heerlijk coöperatief en competitief spel dat net zo leuk is met zijn drietjes als met zes spelers. Simpel is het ook. Een nieuwe speler kan tussen twee ervaren spelers aanschuiven en direct beginnen te spelen met behulp van de buren. Het is ons meest gespeelde spel van de afgelopen maanden en wat ons betreft dus ook een hidden gem. 

 

 

Dick - Undaunted: North Africa

Ik had al veel goeds gehoord over de Undaunted-serie. Toen ik met mijn zoon een dagje in Amsterdam was, liepen we een spellenwinkel in, want duh! De doos van Undaunted: North Africa bleef maar naar me staren, dus ik heb het uiteindelijk aangeschaft. In Undaunted speel je verschillende scenario’s van de Tweede Wereldoorlog na, op een deckbuilder-achtige manier. Dat wil zeggen dat je begint met een bepaalde set kaarten, maar deze past zich aan gedurende het spel. Je doel per scenario verschilt. Het kan zijn dat je bepaalde eenheden van je tegenspeler moet uitschakelen (dus zorgen dat er geen kaarten meer van zijn) of bepaalde gebieden moet beheren. Je moet wel wat geluk hebben met de kaarten die je trekt, maar jij bepaalt uiteindelijk zelf welke kaarten er in de stapel liggen. North Africa voegt ook nog eens voertuigen toe aan het spel. Dit maakt het spel erg dynamisch. Mijn zoon en ik speelden het live voor de eerste keer, maar direct na de stream wilde hij meteen nog een paar potjes met mij spelen. Als je op zoek bent naar een speler-tegen-speler-spel met wat tactische diepgang dan kan ik Undaunted: North Africa zeker aanraden!

 

 

Welke uitschieters kregen jullie in september op tafel? Deel het in de reacties!

Geplaatst door Grrrr op 03-10-2021 12:25
Aantal keer bekeken: 940

Reacties

Door BigRoy (59 reacties) op 03-10-2021 13:16
( PM )
Between to Castles of Mad King Ludwig ik denk dat daar een w mist bij two in de titel en de tekst.
Door Nin (1845 reacties) op 03-10-2021 13:31
( PM )
Mooie titels! Afgelopen maand 4 nieuwe spellen gespeeld. Waarvan Paladins of the West Kingdom toch wel de favoriet was.
Door San Kroepoek (477 reacties) op 04-10-2021 10:25
( PM )
Quote:
Mooie titels! Afgelopen maand 4 nieuwe spellen gespeeld. Waarvan Paladins of the West Kingdom toch wel de favoriet was.

dat is wel een erg leuks spel ja, heb hem alleen nog niet offline kunnen spelen