Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Horrified

Uitgever: Ravensburger
Spelers: 1 - 5 spelers
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd: 10+
Genre: Coöperatief, Pickup & Deliver

Horrified Overview

Ravensburger brengt met Horrified familievriendelijk griezelen naar de speltafel. In Horrified wordt het meest ongelukkige dorpje ooit niet door één, niet door twee, maar door alle klassieke monsters tegelijk lastig gevallen en is het aan jou en je medespelers om samen de monsters te verbannen en de bewoners van het gevaar te beschermen. Verzamel occulte voorwerpen, knoflook of een vuurwapen en versla de monsters op geheel unieke wijze.

Een nacht vol griezels

De spelers moeten de bedreigingen van de monsters bestrijden en de monsters verslaan, voordat de dorpsbewoners en het gezelschap te bang is om verder te gaan. Dit uit zich in de terreur track bovenaan het spelbord, die toeneemt wanneer een monster een bewoner of speler te pakken krijgt. Ook mag de stapel monsterkaarten niet op raken, want dan heb je ook verloren. Het spelbord toont de kaart van het dorp en naast het spelbord gebruik je verschillende monster overzichten. Afhankelijk hoe lastig je het spel wilt hebben kies je hier twee tot vier monsters om de strijd mee aan te gaan en voltooi je de monster specifieke opzet. Op de monsteroverzichten vind je alle regels om het betreffende monster te verslaan en de speciale acties die monsters uit kunnen voeren. Om de monsters te verslaan dien je op verschillende manieren voorwerpen in te zetten van variërende kracht niveaus. Deze voorwerpen kun je vinden over het hele dorp en deze zullen ook verschijnen tijdens het spel. Voordat je het spel begint verspreid je ook willekeurig twaalf voorwerpen over het dorp. Dit is heel makkelijk, want het spel wordt geleverd met een zakje voor de voorwerpen en elk voorwerp heeft ook een eigen plaats waar deze neergelegd moet worden. Ten slotte kiest iedere speler een karakter met zijn of haar eigen speciale vaardigheid. Elke speler krijgt daarnaast een voordeelkaart om de strijd met een klein voordeel te beginnen.


Horrified_Characters


Een dag in het leven van een monsterjager

Tijdens een beurt voeren spelers hun acties uit. Sommige karakters hebben geen speciale eigenschappen maar mogen vijf acties uitvoeren en anderen hebben een hele sterke kracht en hebben er maar drie. Het spel voorziet met een handig overzichtskaartje en is op dit punt zelfs vergeeflijker dan anderen in het genre. Je kunt lopen, een bewoner een plek laten lopen, ruilen met medespelers, alle voorwerpen op een plaats pakken, jouw eigen speciale actie uitvoeren of een monster bestrijden. Met name alle voorwerpen in een keer kunnen oppakken zal een stuk makkelijker voelen dan bijvoorbeeld ziekte blokjes verwijderen in Pandemic. 

Horrified_Summary

Wanneer je eenmaal wat wapens, relikwieën of onderzoek hebt vergaard, kun je een van de monsters gaan bestrijden. Bij de Mummy moet je bijvoorbeeld in het museum de vloek van de scarabee oplossen, en om Dracula aan te vallen zul je eerst in alle uithoeken zijn grafkisten moeten vernietigen. Voor Het Monster van het Diepe moet je het moeras afzoeken en voor de Wolfman moet je een medicijn ontwikkelen. De onzichtbare man is… nou ja onzichtbaar, dus die zul je eerst met hints moeten vinden en Frankenstein en zijn bruid hebben een soort proces waarin ze elkaar ontlopen en je ze juist naar elkaar toe moet brengen, zodat de menselijkheid het overwint van het monster. Zo is ieder monster uniek en passen de opdrachten. Kortom elk monster heeft zijn eigen mini-game, voordat je deze kunt confronteren en verslaan. Tot die tijd jagen de monsters op jou, je medespelers en de dorpsbewoners.

Horrified_Monsters

Na het voltooien van zijn of haar acties trekt de actieve speler een monsterkaart voor de monsterfase. Om komende rondes makkelijker te maken zullen er nieuwe wapens verschijnen, maar soms kan het ook zomaar gebeuren dat een actief monster een speciale actie uitvoert. Tot slot vallen alle afgebeelde monsters op de kaart aan, nadat zij dichter naar hun prooi zijn geslopen. In het bijzonder moet je oppassen voor het monster met het ‘’frenzy’’ teken, want deze kan zomaar eens twee keer bewegen en aanvallen. De monsters bewegen zich naar de dichtstbijzijnde speler of dorpsbewoner en elk slachtoffer brengt de terreur track dichter naar ‘game over’. Ook dit gaat gestroomlijnd, want het kaartje toont precies aan hoeveel het monster mag bewegen en met hoeveel dobbelstenen deze zal aanvallen. Een speler heeft de mogelijkheid zich te verweren door een voorwerp op te offeren, maar een dorpsbewoner is zonder redder in nood compleet hulpeloos.


Horrified_Villagers

Wie goed doet, goed ontmoet

Naast monsters vind je ook de bewoners terug bij de monsterkaarten. Deze bewoners worden op het bord geplaatst en kunnen in enkele bewegingen terecht komen bij een voor hun veilige plaats. Naast dat je de inwoners daarmee buiten gevaar van de monsters plaatst, vergaar je daarmee ook extra voordeelkaarten. Deze voordeelkaarten kunnen bijzonder effectief zijn in je strijd tegen de monsters, want hiermee kun je bijvoorbeeld monsters verdrijven van locaties, plaatsonafhankelijk voorwerpen delen of een snellere verplaatsing op het bord realiseren.   


Horrified-Beware


Klassieker met een twist

In alles kun je eigenlijk stellen dat Horrified een klassieker is. Bij het aanschouwen, maar zeker bij het openen van de doos bekruipt je al het gevoel van de old school horror vibe. Een sfeertje dat inmiddels meer warme gevoelens van nostalgie opwekt dan huiveringen van schrik. Die old school horror vibe zit ook verweven in het hele design en de presentatie en ook wel in de manieren hoe je monsters moet verslaan. Zowel de cast van speelbare personages als de monsters om tegen te strijden zijn allemaal bekende figuren uit de oude horrorfilms en al decennialang iconisch in de popcultuur. Je kunt het opnemen tegen Dracula, Frankenstein en zijn bruid, de Wolfman, de Mummy, de Onzichtbare Man en het Monster van het Diepe. Ook de spelregels zullen voor iedereen die wel eens een coöperatief spel zoals Pandemic of Forbidden Island hebben gespeeld bekend voor komen met het actiepunten systeem. Horrified doet echter ook dingen anders, is bijzonder goed gestroomlijnd en en is vrij vergeeflijk wat het ook een ideale introductie tot het genre maakt. Horrified is mooi ontworpen met een herkenbare retro look en bijzonder makkelijk op te pakken en uit te leggen. Er zitten leuke plastic miniaturen voor de monsters bij en ook het karton en de kaarten zijn van goede kwaliteit. Zoals al eerder benoemd zijn de regels bijzonder eenvoudig en goed uitgelegd en zul je het spel weinig hoeven te pauzeren om uitzonderingen te ontrafelen.

De schaduwzijde

Er zijn niet veel dingen op Horrified aan te merken, maar dit springt er voor mij na een paar sessies uit. Zowel de Mummy als de Wolfman, richten zich tot de eerste speler die hen activeert en jagen dus ook met alle nieuwe activaties ook op deze ene speler. Thematisch klopt dit wel en het brengt ook als groep nieuwe tactische uitdagingen, maar als slachtoffer van deze twee voelde ik mij toch wel erg beperkt als speler in deze specifieke situatie. Ook vind ik het persoonlijk maar raar dat Dracula als een van de minder gevaarlijke monsters gezien wordt door Horrified, want dit is volgens folklore vaak het opperwezen dat andere mythische wezens, zoals weerwolven intimideert en commandeert. Het in een keer oppakken van alle voorwerpen met één actie voelt bijna als valsspelen als je andere coöperatieve spellen gewend bent. Ten slotte vraag ik mij af hoeveel variatie en diepgang Horrified blijft bieden. Er zijn een paar verschillende monsters en je ziet er maar drie of vier per potje tegelijk, maar het zijn eigenlijk meer vier mini-games die je mixt en niet per se combinaties die unieke situaties creëren. Tot nog toe ben ik erin geslaagd om comfortabel alle monsters in de eerste keer te verslaan en een coöperatief spel mag van mij een tandje meer uitdaging bieden.

Horrified-inplay

Conclusie

Gezien de afgelopen jaren denk ik dat er zeker ruimte is voor een toegankelijke coöperatieve titel op de markt met een ander thema. Voor zowel families, koppels, vriendengroepen of als solo speler kun je met Horrified uit de voeten en krijg je een heel leuk pakket voor de prijs. Een enorm voordeel in mijn ogen is dat je ook geen lange studie hoeft te plannen voor de regels, want voor dat je het weet is je eerste pot achter de rug zonder al te veel vragen. Dat kan ik zeker niet van elk spel zeggen wat onlangs mijn tafel geraakt heeft. Als meer ervaren speler zie ik wat Horrified mij persoonlijk niet biedt, maar zeker voor beginnende spelers die kennis willen maken met het coöperatieve genre of een leuke avondvulling zoeken voor het naderende Halloween kan ik Horrified van harte aanraden. Een titel die zo gemakkelijk een leuk spel weet te bieden met zeer geliefde iconische karakters is wat mij betreft zeker een zilveren budgie waard.

Beginner zilveren budgie

Geschreven door: Patrick Sekeris

 

Aantal keer bekeken: 655 

Laagste 3 prijzen voor Horrified (Bordspellen)

43.49 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
CrowdFinder 9.6
 
€  37.50€ 5.99   € 43.49
Sheepgames n.b.
 
€  36.00€ 7.50   € 43.50
Spellen Domein n.b.
 
€  39.95€ 4.99   € 44.94

Meer prijzen 

Reacties

Door Stef (186 reacties) op 02-10-2021 16:48
( PM )
Het spel ziet er grafisch en thematisch er leuk uit en ik denk het ook iets te makkelijk is voor hier thuis.
Maar als ik het zo lees, is het wel een aanrader voor een collega die nog niet zo ervaren is met bordspellen.
Door Lucky Jack (378 reacties) op 03-10-2021 07:32
( PM )
Vorig jaar had Ravensburger ook al zo'n sleeper hit met Jaws. Horrified past hier mooi naast, dus die heb ik dan ook maar aangeschaft.
Door Nin (1015 reacties) op 03-10-2021 10:39
( PM )
Het spel ook al een tijdje op mijn radar staan. Lijkt me vooral interessant om samen met mijn twee oudste kinderen te spelen. Leuke en spannende co-op die qua moeilijkheid ook makkelijk aan te passen is.