Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Terraforming Mars: Ares Expeditie in het Nederlands verkrijgbaar

Begin vorig jaar (februari 2021) introduceerde de ontwikkelaar van Terraforming Mars (Stronghold Games) een nieuw soort Terraforming Mars spel op kickstarter, genaamd: “Terraforming Mars: Ares Expedition”. Dit nieuwe soort Terraforming Mars is een op zichzelf staand spel dat heel veel weg heeft van het origineel.

Terraforming Mars: Ares Expeditie doet een aantal dingen anders dan zijn ‘grote broer’. Het speelbord wordt bijvoorbeeld omgeruild voor een klein versimpeld bord. In het origineel was terraforming (lees: tactisch tegels leggen) een enorm belangrijk onderdeel van het spel. In de Terraforming Mars: Ares Expeditie is dat teruggebracht tot de kern: het leefbaar maken van Mars door het verhogen van de temperatuur, zuurstof en hoeveelheid water.

Door het versimpelen van het speelbord ligt de nadruk nu nog meer op de speelkaarten (die bijna allemaal overeenkomen met het origineel). Met deze kaarten probeer je, net zoals in het originele spel,sterke combinaties te maken die steeds rijkelijker worden beloond om Mars bewoonbaar te kunnen maken. Dit maakt Terraforming Mars: Ares Expeditie iets minder complex en daardoor  toegankelijker voor de ‘casual’ speler terwijl het de gevorderde gamer voldoende diepgang biedt. 

Je kan een pot Terraforming Mars: Ares Expeditie makkelijk in de helft van een normale pot Terraforming Mars spelen. Dit komt deels omdat iedereen tegelijkertijd dezelfde, eerder gekozen, actie(s) mag uitvoeren. Je wacht daardoor amper op elkaar. Dit mechaniek is vooral bekend uit bijvoorbeeld ‘Race for the Galaxy’ en ‘Puerto Rico’. 

Dankzij uitgever Intrafin is “Terraforming Mars: Ares Expedition’ vertaald naar het Nederlands en verkrijgbaar in de (digitale) spellenwinkel.

Is het iets voor jou?

Met Terraforming Mars haal je een spel in huis wat voor de doorgewinterde speler een snel strategisch potje tussendoor belooft en voor de beginner de mogelijkheid om zijn teen te dippen in de wereld van Terraforming Mars.

Bijkomend voordeel: door de lagere complexiteit kunnen meer potentiële medespelers gevonden worden voor het origineel Terraforming Mars.

Terraforming Mars: Ares Expeditie heeft ook een inbegrepen solo variant. Kan je alvast warm spelen voordat je vrienden aanschuiven.

Het mes snijdt echter aan twee kanten voor de liefhebbers van het origineel. Het ene kamp vindt het fantastisch en ziet het als de perfecte mix van Race for the Galaxy en Terraforming Mars. Het andere kamp mist teveel aspecten (zoals draften en terraformen) om dit als een échte Terraforming Mars te zien.

Bij welke groep hoor jij? Heb je Terraforming Mars (wel eens) gespeeld? Wekt deze lichtere versie je aandacht? Laat het weten in de reacties!

Geplaatst door Vincenl83 op 26-02-2022 12:28
Aantal keer bekeken: 2346

Reacties

Door Bart (11 reacties) op 26-02-2022 23:21
( PM )
Als ik het goed begrepen heb start in maart een kickstarter voor de uitbreiding van Terraforming Mars Ares expedition (engelstalig).
Door Phaedros (412 reacties) op 27-02-2022 15:50
( PM )
Ik heb 'm zojuist uit het folie gehaald. Qua materiaal en artwork vind ik 'm een stuk hoogwaardiger dan z'n grote broer, die ik eveneens in de collectie heb. Persoonlijk vind ik het een tof spel, maar hij komt vanwege complexiteit en speelduur helaas niet zo vaak op tafel. Wie weet lukt dat met deze versie beter.
Door Remcheese (4 reacties) op 01-03-2022 09:26
( PM )
@phaedros,

Zijn de player board plat van de NL versie of zit er een verhoging in zodat de blokjes blijven liggen?
Door Hedgehog (1323 reacties) op 01-03-2022 20:34
( PM )
Quote:
@phaedros,

Zijn de player board plat van de NL versie of zit er een verhoging in zodat de blokjes blijven liggen?
Zo te zien de luxe variant aan de inzet rechtsonder te zien:



Ik begeef me misschien op glad ijs met deze vergelijking en ik ben geen liefhebber van Terraforming Mars (al wil ik het nog graag een nieuwe kans geven, vanwege het thema), maar na Ares Expedition één keer gespeeld te hebben dacht ik vooral het volgende; als je het versimpelt, hou het dan ook simpel. Doe mij dan maar It's a Wonderful World. Ook qua speelduur beviel mij die beter (ook slechts één keer gespeeld overigens).
Door Vincenl83 (22 reacties) op 02-03-2022 08:49
( PM )
@Bart - klopt, 22 maart Het gaat ook meteen over 3 uitbreidingen in 1; Discovery, Foundations & Crisis.

De eerste 2 zorgen voor extra elementen bovenop het basisspel (waaronder de mogelijkheid om met z'n vijven en zessen te kunnen spelen).
De Crisis uitbreiding maakt Ares Expeditie coöperatief met allemaal nieuwe kaarten en opdrachten die je gezamenlijk probeert te vervullen.
Door Remcheese (4 reacties) op 02-03-2022 09:32
( PM )
Top, bedankt voor de info @Hedgehog.

Ik ga me ook eens inlezen op "It's a Wonderful World"